Någon här med en "superdator" + en till dator i hemmet som kan dela med sig erfarenhet om fjärrskrivbord?

Permalänk

Någon här med en "superdator" + en till dator i hemmet som kan dela med sig erfarenhet om fjärrskrivbord?

Jag funderar hur mycket man kan göra på en vass dator över fjärrskrivbord, Windows Remote Desktop, eller andra, inom hemmanätverket.
Att jobba mot fjärrdator över internet har jag gjort rätt länge. Vissa saker må lagga något men det kan jag överleva och andra saker fungerar inte alls.

Jag undrar helt enkelt om begränsningen sitter i fjärrskrivbordet i sig, eller om det är över internet, även fast det är [upp till] 100Mbit.

Saker som jag undrar över om man kan köra:
- spel
- tunga grafiska applikationer, tex Unreal Engine (punkten ovan borde täcka denna punkt, men har du mot förmodan UE installerad så ger detta ett säkrare svar)
- tunga grafiska applikationer, tex 3dsMax samt GPU rendering
- fritt fram med andra tester

Berätta vad för
- grafikkort du anväder
- fjärrskrivbordsmjukvara
- LAN / Wifi - hastighet
- annat av värde som jag kan ha missat
- hur du tycker att det har gått förstås. Eftersom du redan arbetat på din superdator och vet vad den går för kan du också jämföra (ingen skillnad, ingen lagg, medium, katastrofalt lagg osv)

Användningsområdet skulle kunna vara att ha datorn någonstans [dolt] centralt i hemmet och nå den via en annan billigare dator/laptop.
Beroende på vad som går att göra kan man börja tänka hur vass dator man är villig att investera i (för detta ändamål/användningssätt)

Tacksam för din erfarenhet!

förtydligande
Permalänk
Vila i frid

Jag har en 3900x med 64GB och 1060ti med 970 Evo Plus M2 1GB och en Intel Optane SSD 900P HHHL PCIe 480GB ståendes hemma där jag labbar med prestandaoptimering av SQL-databaser och jämför prestanda mot någon av mina andra "vanilla" burkar. Används faktiskt mest i jobbrelaterade ärenden då molninstanser med motsvarande prestanda kostar FÖR mycket. Att jag bjuder jobbet på datorkraft är i egenintresse. Att köra grafik via RDP eller Teamviewer är öken. Glöm det.

Permalänk
Hedersmedlem

Precis som @hasenfrasen säger angående att köra grafiktunga applikatikoner så funkar det inte så bra genom typ RDP eller TeamViewer. Då vill du använda mjukvara som är ämnad för syftet.

Ett exempel på en "remote desktop"-programvara som fungerar för att strömma spel är Parsec. Det är fjärrskrivbord optimerad för spel vid låg latens. Videokvalitén är inte alltid den bästa, men det är ju en avvägning som allt annat.

Jag har själv inte kört detta "seriöst" mer än att jag testat det vid några tillfällen, men egentligen är den enda anledningen att jag inte kör detta att jag inte behöver göra det, snarare än att det inte går.

Jag vet att Linus Media Group (som ligger bakom bl.a. Youtube-kanalen Linus Tech Tips) har testat att använda Parsec för videoredigering för att jobba hemifrån.

Jag har tittat på just denna video, men från var jag hört så var det största problemet att det inte gick att få till korrekt färgkalibrering. Annars funkade det rätt okej under förutsättningarna.

Permalänk
Medlem

HP Remote Graphics Software är riktigt, riktigt bra för CAD/3D-applikationer. Jag använder inte det aktivt, men testade det för något år sedan på jobbet. Finns som 60-dagars trial version, men vet inte hur villkoren ser ut för det nu.
https://www8.hp.com/au/en/campaigns/workstations/remote-graph...

Permalänk

+1 på Parsec för spel, kör det rätt mkt själv om jag bara degar i soffan med laptopen och vill slölira något i stil med Wow.

Annars är det ju typ att man ska ha Windows Server på datorn med prestanda och köra RemoteFX-RDP men det funkar bara med vissa programvaror/spel(Då det fortfarande presenteras som en RDP-anslutning vilket vissa applikationer kollar efter och vägrar köra oavsett om det har RemoteFX på eller ej) samt att det såklart blir alldeles för dyrt och krångligt om man inte är servernörd och gör det för att lära sig.

Av alla lösningar jag testat måste jag säga att parsec nog är det minst dåliga jag stött på. Det är dessutom otroligt enkelt att använda. Vill man använda det utanför hemmet rekommenderar jag en vettig VPN-tunnel istället för att öppna portar utåt dock.

När jag labbade med RemoteFX nyligen (för skojs skull och lite smått för att se om det kunde lösa ett bekvämlighetsproblem på jobbet) så funkade det bra i de program som inte har en hard-check för RDP-sessioner, i benchmarks fick jag väl i runda slängar 8-12% prestandaförlust motför att köra en lokal session. Detta var dock bara med ett GT 1030 som jag smällde i en av våra Hyper-v-servrar för testandets skull då det var det enda grafikkort jag hade tillhanda att testa med.

Permalänk
Medlem

Parsec lät ju faktiskt som en riktigt trevlig grej. Har själv bara provat Steams egna spel streaming men inte varit riktigt nöjd. Hur upplever ni fördröjningar när man sitter på ett hemmanätverk? Jag inser att det inte för att spela CS direkt, men med RDP är det ju lite sirap vanligtvis. Och vad är det i övrigt rent praktiskt som gör det till en bättre (mindre dålig) lösning än andra?

Visa signatur

Ryzen 7600X - Geforce RTX 4080 - Custom Loop - Samsung 34" Ultra Wide
Intel i7 9700K - Radeon VII

Permalänk
Skrivet av Starric:

Parsec lät ju faktiskt som en riktigt trevlig grej. Har själv bara provat Steams egna spel streaming men inte varit riktigt nöjd. Hur upplever ni fördröjningar när man sitter på ett hemmanätverk? Jag inser att det inte för att spela CS direkt, men med RDP är det ju lite sirap vanligtvis. Och vad är det i övrigt rent praktiskt som gör det till en bättre (mindre dålig) lösning än andra?

Fördröjningar märker jag inte av några nämnvärda, kör då främst över 802.11AC och sitter rätt nära accesspunkten(Min laptops Wifi-kort är lite svajigt på mottagningen).
Det man kan märka är att det blir lite kompressionsartefakter ibland(som jag även fick rätt ofta med Steam Link), men det brukar jag kunna leva med. Kör även vissa jobbrelaterade grejer via VPN + Parsec när jag behöver tillgång till mer datorkraft än våra snålburkar på jobbet har och då är det kabel + peering över lokala stadsnätet som blir flaskhalsen och det fungerar oftast alldeles utmärkt fördröjningsmässigt, lite mer artefakter dock.

Rent praktiskt är det nog helt enkelt att det är skitenkelt att använda(bara lägg in parsec på host/klient och logga in på samma konto på bägge sen klicka anslut från klient) och att spel/applikationer tror sig köras helt native vilket gör att det funkar med allt.

Så för att summera så är det den bästa lösningen jag själv hittat, man får leva med lite grafiska artefakter här & var men det är oftast något som blir mindre och mindre ju bättre koppling du har. Kör man kabel på både host/klient är det rätt sällsynt med märkbara artefakter, men ska nämnas att jag blivit avsevärt mindre brydd om sådant senare år.

Är gratis och snabbt & enkelt att testa!

Permalänk

@mblaff, tack så mycket för tipset om HPs fjärrmjukvara. Visst borde man kunna vänta sig specialmjukvara för CAD/3D inte minst tider som dessa då man behöver jobba hemifrån?
Har du själv testat på?

Tack @pv2b för att påminna mig om Parsec. Den använde jag första gången ihop med Paperspace Gaming. Det var ett tag sedan, tekniken har säkert gått fram en lite bit, men redan då funkade det bra nog tycker jag.
Senast var det inte helt smärtfritt, och jag tror det krävs lite småjusteringar för att få det att klaffa helt. Tror även det skiljer sig från dator till adtor. Värddatorn har RTX-kort numera och kanske finns brister i drivrutiner eller mjukvara, jämfört med när jag testade med äldre kort.

Kommer dock inte ge upp på Parsec, för som många påpekat tycks den totalt sett leverera bäst.
En annan häftig finess är att Parsec finns till Nvidia Shield så man kan strömma spel till TVn

@[ToMaHaWk] var inne på ännu en grej, något jag gärna vill fråga mer om: RemoteFX-RDP. Fram till idag är Windows RDP den som funkat bäst för mig om jag summerar alla poäng. Så om RemoteFX kan förhöja prestandan ytterligare, så säger jag "ja tack, jag provar gärna på".

Som jag förstår det krävs inte Windows Server för RemoteFX. Men när jag var inne och rotade bland inställningarna fanns en herrans massa inställningar. Har du någon koll på vad man behöver justera där?

Du nämner också vettig VPN-tunnel, kan du utveckla?
Idag kör vi med PPTP. Vad för nackdelar tror du finns på PPTP mo "en vettig VPN-tunnel"? Vad pratar vi för prestandabortfall?
I ditt andra inlägg skriver du dessutom VPN + Parsec. Är inte poängen att Parsec klarar sig utan VPN? Jag tolkar det som att den kombon gör något extra - vad?

Slutligen nämnde du benchmarks - kan du tipsa om hur du utfört den? Jag skulle gärna vilja testa RDP, RDP+FX, Parsec, Teamviewer, HP fjärrmjukvara omnämnd ovan mfl. Aldrig fel o benchmarka olika lösningar mot varandra.

Vill även förtyliga varför jag skrev "superdator" i titeln. Jag förväntade mig att värddatorn ska ha extra krut för att kunna kompensera prestandaförlust.
Såg den här videon och blev väligt imponerad.
https://www.youtube.com/watch?v=Z95OejbdRzs
Och då är det ändå access över internet. Detta fick mig att fundera över hur man ska göra för att åstakomma samma sak i hemmet.

Permalänk
Vila i frid
Skrivet av Haider of Sweden:

Idag kör vi med PPTP. Vad för nackdelar tror du finns på PPTP mo "en vettig VPN-tunnel"?

PPTP duger så länge du inte hanterar statshemligheter, inte är punktmarkerad eller utsatt för extrema intrångsförsök. Installerar du CyberArms IDDS (gratisverktyg) så kan du automagiskt soft/hård-låsa externa IP efter x antal felaktiga inloggningsförsök (läser event-loggarna), ungefär som fail2ban för Linux.