Windows Server 2016 core i Vmware - statisk intern ip går ej pinga

Permalänk
Medlem

Windows Server 2016 core i Vmware - statisk intern ip går ej pinga

Hej,

Har kikat lite på en Pluralsightkurs då vi fått en sådan licens genom jobbet, och blev intresserad av Windows 2016 server då jag senare vill lära mig lite om Active Directory.

Först av allt vill jag säga att jag är väldigt nybörjare. Men tycker detta är intressant och vill lära mig mer. Så hoppas någon kan hjälpa mig.

Jag har installerat server core varianten där man kan sköta konfigurationen genom powershell. Och jag har enablat all ingående och utgående trafik nu bara för att se till att det är helt öppet. Provade först att i firewallen enabla bara ingående/utgående ICMP request, men inte heller då kunde jag pinga den, så tills jag lärt mig vad det är jag gör fel så jag kan börja stänga ner.

Problemet: När jag kör med DHCP enabled så kan jag pinga utifrån min Win10 desktop till den ip min 2016 servevr får. Men provar jag att sätta en intern ip så går det bara inte. Se screenshot som dels visar sconfig.cmd över nätverksinställningarna, samt vad som visas om jag gör get-netipconfiguration, samt också firewallreglerna för inb/outb trafik.

Jag har provat att ha DNS på lite allt möjligt såsom 8.8.8.8 men det är ju bara domain name resolution så det ska väl inte spela ngn direkt roll. Till slut satte jag bara den som samma som jag har på mitt fysiska nätverkskort, vilket dessutom är samma som jag fick när jag provade att ha -dhcp enabled.

Jag har kollat i min router vad mitt DHCP scope ligger på. Och jag antar att det är det som är DHCP start respektive end adress (se screenshot från routeradminsidan). Så därför tänker jag att om jag håller mig under detta med start på 192.168.1.2 och upp till innan scopet börjar, och likadant från där scopet slutar upp till .254, så ska det fungera. Men oavsett hur jag gör så fungerar det inte.

Varför jag vill testa ha en statisk ip är att jag vill kunna mappa upp disken på servern som en nätverksdisk och putta in konfigurationsfiler och sådant.

Jag fattar ju att det är något jag gör fel, men skulle uppskatta lite hjälp på traven!
Stort tack på förhand alla som engagerar sig. Nämnas bör också att jag i VMWare kör med "bridged" som nätverksinställning" Oavsett om jag kör defaultsetting här eller bridged, så funkar det att pinga om jag kör dhcp enabled men inte om jag försöker sätta statisk ip. Eller jag får ju bara reply att host is unreachable men ingen svarstid osv.

Skickar med ett tredje screenshot från en instance med Windows servercore 2016 Desktop också med där jag har dhcp enabled och hur ip adresserna ser ut samt resultat på ping

Kan det vara netprofilename: Unidentified network som spökar?

Tack på förhand.

Visa signatur

Lenovo Legion Y540-17-IRH med: 17.3" 144Hz skärm | Intel I7 9750H | 32GB DDR4-2667 CL16 | GTX 1660TI 6GB | 2TB Crucial P2 NvME Boot + 2TB SSD Lagring

Permalänk
Medlem

Löst!

Det var jag som var dum i huvudet och råkade ut för ett 1D10T-error.

Hade 2 vms snurrande. Jag hade satt "bridged" under nätverkssettings på den ena, men inte på den med Windows 2016 Server core.

Visa signatur

Lenovo Legion Y540-17-IRH med: 17.3" 144Hz skärm | Intel I7 9750H | 32GB DDR4-2667 CL16 | GTX 1660TI 6GB | 2TB Crucial P2 NvME Boot + 2TB SSD Lagring