Veckans fråga: Vad skulle få dig att byta från PC till konsol?

Permalänk

Nej

Konsol är en produkt med en livscykel och ett företag bakom med motivet att kontrollera spelarna. PC är inte perfekt men bygger på idéen om att ha en plattform som lever över tid och utvecklas som en öppen ekonomi. Microsoft försökte döda det med Windows store och UWP men mötte motstånd. Svaret på frågan är enkelt. När överger en demokratisk landsman sin rösträtt? ALDRIG och ingen kan förändra det.

Ha en fantastisk kväll alla glada!

Visa signatur

Intelligent idé, varje gång de behöver förstöra information som de har använt för ett signalspaningsuppdrag bränner de en raidarray i sitt centrala disksystem.

Effektivt användande av skattepengar? Kom du på idén när du låg i badkaret?

Permalänk
Konsolpleb 🕹

En sak som slår mig nu som borde varit ett svarsalternativ är ju ”för att mina vänner lirar på konsol”.
Så har det varit för mig personligen på senare år. Många av vännerna hivar ut den stationära i förmån för en 13-15 tums laptop.

Själv spelar jag i princip alla singleplayerspel på PC.
Men vissa multiplayerspel blir på konsol just eftersom det är de människorna jag vill spela med befinner sig. Sällskapet väger tyngre än fps, möjlighet att mecka eller grafisk flärd helt enkelt.

Men oavsett hur det hade varit med var vännerna befinner sig hade svaret ändå varit både och i mitt fall. Några av de serier jag gillar mest finns ju helt sonika inte på PC.

Visa signatur

240p är livet

Permalänk
Medlem
Skrivet av serdyllon:

Good Cop loevet väljer här att efter en momentär konstpaus dela ut en farderlig, varm kram.

- Första steget till ett bättre liv börjar här och nu. Det är aldrig för sent att bli skaffa alla plattformar och en Elite 2 kontroll.

Jag dog här, thanks mate, topkek 100% komedi

Visa signatur

Fractal Design Define C | NH-D15 AMD | R5 5600X | TUF Gaming B550-Plus | 2x16GB Corsair DDR4@3200mhz | RTX 3060Ti | 2TB 980 Pro m.2 + 500gb 970 EVO m.2 | Steelseries APEX, Logitech G603 | Razer Blackshark Pro v2 | Dell 28" 1440p165 + Swedx 28" 2160p60 + Benq 24" 1080p60 |

Permalänk
Medlem

Har alltid haft båda. Det ena utesluter inte det andra. Visst, 95% av tiden kanske tillbringas framför datorn och 5% framför konsol, men har en uppsjö av konsoler och kommer även köpa PS5.

Visa signatur

Dator 1: | i9 9900k | MSI RTX 4080 Ventus 3x OC | ASUS ROG STRIX Z390-F Gaming | Corsair LPX DDR4 32 GB 3200Mhz | FD define S | Samsung 850 EVO 1TB | Samsung 980 NVMe M.2 1TB | Noctua NH-U12S | Corsair RM750x 750W | Windows 10
Skärm 1: ASUS 27" ROG SWIFT PG279Q 1440p @ 165Hz/IPS/G-Sync
Skärm 2: ASUS 27" TUF VG27AQ1A 1440p @ 170Hz/IPS/G-Sync/HDR

Permalänk
Medlem

Spelar nästan inget på datorerna, föredrar handkontroll, soffa och TV. För mig är datorn mest ett arbetsredskap. Om man lirar mot andra är det också kul att det är mer på lika villkor. Tyvärr finns det fuskare även på konsol också men betydligt färre. Hade gärna sett en större utveckling av HID på såväl pc som på som konsol. Tangentbord är ju inte direkt utvecklade för att spela på och möss kräver en bordsyta. Handkontroller saknar positioneringsprecision.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Xverminator:

Jag har aldrig förstått om det finns folk som på riktigt väljer mellan PC och konsol? Känns mer som en teoretisk fråga, möjligtvis om man har en väldigt svag ekonomi eller inget annat intresse än bara spela vissa spel (kanske även platsbrist).

Pc är ju en självklarhet och stommen i hemmet som man kan göra mycke mer på än spela. Det går alltid att stegvis uppgradera och det krävs inga abonnemang som på konsol för att kunna spela online samt spelen är oftast billigare och bättre på PC.

Att man ska behöva köpa tex Windows Live för att kunna spela ett Xbox spel som oftast är dyrare och även sämre än PC versionen är ju i sig konstigt.

Om man av någon anledning skulle välja bort PC och bara ha konsol så har man nog inget intresse för datorer. Möjligtvis kan jag se en typ en ensamstående mamma som har noll koll på datorer och vill köpa en spelmaskin till småbarnen, i detta fall kan det vara full legitimt med endast konsol.

Själv har jag PC, PS4, Xbox One samt Switch så har jag total valfrihet och inga begränsningar. (Däremot så använder jag knappt Xbox eller Switch längre). Kommer nog bara ha PC och PS5 from nästa år troligtvis. Har man en ordentlig PC som man uppgraderar så samlar konsolerna ofta damm efter en tid.

Instämmer helt och har hållet, svårt att ersätta PC: i ett modert hem då den används till mycket. Dock har jag PC kopplad till tv sedan flera år och använder i princip inte skärm längre för spel utan bara jobb. Konsolen ser jag mest som komplement till PC:n och därför föredrar jag Xbox framför PS. Har testat olika set-ups under åren, körde länge gaming laptop för spel men kom fram till att det inte är en optimal samt dyr lösning man inte reser mycket i jobbet. Kommer nog att köpa series X nån gång framöver men först blir det nog en Switch. Presterar Series X riktigt bra kan jag dock tänka mig en mindre PC fram över som inte är lika kraftfull. Storleken på PC:n är lite av ett problem. Satsar nog på en mindre ITX-burk vid nästa uppgradering.

Permalänk
Medlem

Båda plattformarna har styrkor och svagheter.

Biblioteket som jag har tillgång till på min PS4 Pro är helt underbart. Finns så många fina upplevelser på konsolen som jag endast kan få där. Mina mest minnesvärda stunder som jag fått från single player spel är från konsolen och inte PC.

Jag kan gå in på Inet och köpa komponenter för 30 000:- imorgon men får ändå inte spela Bloodborne, Last of Us 1&2, Death Stranding, Uncharted serien, Persona 5, Kingdom hearts samlingen, Spider Man, God of War osv. Att hela konsolen kostar mindre än vad ett RTX 2060 super kostar och har ett löjligt bra andrahandsvärde gör den till ett riktigt bra deal. 4K Funkar fint och vissa spel är löjligt snygga.

PC har även en del exklusiva single player spel men dessa är inte i närheten lika intressanta (för mig i alla fall). Däremot gillar jag multiplayer mycket mer på PC. Att sitta och spela DOTA och ha Discord igång med vänner är en så mycket trevligare upplevelse på PC (och kostar inget till skillnad från idiotiska PS+). På PC får man även bättre prestanda om man har en bra burk viket är en stor bonus. Till exempel Sekiro på PS4 och PC är två helt olika spel.

Dock levererar PS4 Pro/ Xbox one X fina frames i 1080p, men annars är det en 30 fps fest. Men om nästa generation faktiskt klarar att hålla 60 fps som standard så blir det riktigt bra spelmaskiner

Permalänk
Medlem

Wii, switch etc övrigt kör jag på PC, men lite tråkigt att switchen knappt använder motion controls

Permalänk
Medlem

PC har jag ju alltid haft under mitt vuxna liv. PS4a har jag haft typ sen release. Det är snarare så att jag bytt från konsol till PC när de konsolexklusiva titlarna hittat ut till PCn. Det är till och med så att jag har några PS4-titlar som samlar damm på hyllan med anledning av att jag hellre kör de på PC när de väl släpps. Horizon Zero dawn har jag inplastad i hyllan. Nu hörde jag att det kommer till PC och vilket blir den självklara plattformen att lira det på med tanke på att jag äger PS4an i basversion. Så 30fps och låg upplösning. En annan jobbig sak med moderna konsoler är långsamma installationstider och att de ska hålla på att uppdatera mer än vad datorn gör.

Meen egentligen föredrar jag konsol eftersom det i grunden är ett mer socialt sätt att spela på i vardagsrummet. Tyvärr har ju konsolerna börjat efterlikna PC-världen med spel utan splitscreen och samma tråkiga gränssnitt och spelmotorer som finns på PC-sidan. Det gör att mångfalden av hur spel ser ut minskat avsevärt sen typ PS2-tiden.

Men för att besvara frågan så behöver konsolerna bli snabba. Plug n play är det som gäller i min värld. Upp med två kontroller utan att behöva synca, logga in på konton, vänta på att spel ska uppdateras eller hela operativsystemet som tar en timme. Det är helt hjärndött som det fungerar idag.

Eftersom många spel portas över till PC och jag inte har bråttom att spela något på release minskar ju behovet av konsol. Men nästa generation blir antagligen en annan femma. Då kommer jag kunna spela de gamla titlarna, sannolikt i högre upplösning mm. Det är skäl nog att skaffa en. För helst lirar jag allt i soffan framför TVn med Quake som enda undantag.

Visa signatur

Gilla min Guide till sweclockers tävlingen! :D : #12510535

Min Sweclockers-låt som aldrig deltog i Jultävlingen. Enjoy! https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=g7gof...

Permalänk
Medlem

Konsoler måste erbjuda något unikt och exklusivt för att vara relevanta.
Att tävla med PC när det gäller grafik osv är inte rimligt.

Sen enkelheten är något de inte får tappa, får inte bli för mycket som PC i de bitarna. Rekommenderar gärna konsoler åt de som ska spela men inte riktigt har kunskaperna el intresset av att hantera PC med allt vad det innebär.
En konsol kräver en tv och en soffa/fåtölj, samt att ansluta till nätverket.
En PC kräver vanligtvis bord, stol, gott om plats, kringutrustning, underhåll/drivrutiner osv.

För entusiaster (som många här på Swec) som kan hantera en PC och har övrigt som behövs så visst, förutsatt att de är villiga att satsa vad som krävs för en bra PC-upplevelse. Men om budgeten och kunskaperna/intresset är mindre är konsol helt klart att rekommendera.

Permalänk
Medlem

Har alltid spelat på PC tidigare, PS4 Pro var första konsolen jag investerat i på riktigt och har nog hoppat över till "andra sidan" något. Först och främst handlade det om exklusiva titlar och serier (varav flera något oförväntat släppts till PC på senare tid): Yakuza, Red Dead Redemption, Bloodborne, Horizon, The Last of Us, God of War, Uncharted, Quantic Dream-spelen med mera.

Anledning 2: HDR på fler spel, som fungerar smidigare.

Anledning 3: Åldrande PC, men tycker inte längre att jag spelar tillräckligt mycket eller är tillräckligt intresserad för att köpa nya maskiner för 15000+ kr. Uppgraderingsmöjligheter spelar ingen större roll för mig då det ändå alltid blir att jag kör datorerna till den punkt att det är lika bra att köpa allting nytt.

Anledning 4: Spelar bara single player, på TV, med handkontroll, så hela cirkusen med ultrawide, 144Hz, competitive gaming, precisionsmöss, mekaniska tangentbord och så vidare spelar ingen roll för mig. Tar hellre 60Hz+OLED+HDR (vilket borde bli ännu bättre med VRR i HDMI 2.1.)

Anledning 5: Trots att det är en svaghet finner jag någon slags frihet i enkelheten och avsaknaden av valmöjligheter och inställningar. Bara tryck på knappen, bläddra bland spelen och spela.

Jag tror nog jag kommer fortsätta med PS5 så småningom, och har redan köpt några spel som Ni no Kuni 2 och Shadow of the Tomb Raider som jag lika gärna kunde ha köpt på PC. Det överlag största problemet jag har med konsol är alla 30fps-spel och önskade att fler hade optimerade lägen för 60fps, men återigen kommer förmodligen bli lite bättre med VRR.

Permalänk

Det som skulle få mig att byta till konsol är att steam, origin m.m blir tillgängliga på konsolen och helt bakåtkompatibelt. Så ps5an tror jag inte på att jag skulle köpa som det är i dagsläget. Och xboxen har jag inga spel på för har inte spelat/ägt så en sånn blir det inte heller. Och mus å tb kommer att funka till dem nya konsolerna har jag för mig jag har läst någonstans så det skull bli ett + om det e sant..

Permalänk
Medlem

För mig fyller spelande på PC och spelande på konsol olika nicher.

Om jag vill ha en uppslukande upplevelse i ett djupt enspelarläge, eller mer tävlingsinriktade spel som kräver mycket fokus så är det PC som gäller. Om jag vill ha en lugn kväll med en rumskompis, eller någon mer social tillställning så skulle en konsol passa bättre.

Så det som skulle kunna få mig att skaffa konsol är om mina vänner och bekanta var intresserade av att spela TV-spel som social aktivitet. Fast vi är mer sålda på brädspel, så det blir nog inte av.

Permalänk
Medlem

Köpte nyligen en LG oled B9 55 och hade samtidigt en baktanke om att skaffa en PS5:a senare. Har inte kört konsol sen Nintendo 8 bit egentligen. Insåg sen att tvn hade vrr-stöd och 120 hz för mitt grafikkort Rtx 2060 S. Började nu fundera på en monsterdator till nedervåningens tv istället, men insåg snart att kostnaden lätt skulle dra iväg över 15000. Och placeringen sen.
Efter att ha lyssnat på Sweclockers egen bildguru Thomas Ytterberg så införskaffades istället en 15 m lång aktiv optisk HDMI-kabel som tillsammans med en 10 m lång aktiv USB-förlängning (mus och t-bord) drogs ner till vardagsrummet. Funkar så j... a bra att köra i 1440p med hyfsad fps 60-80 i HDR-titeln Farcry New dawn. Så spelandet har nu flyttat ner en våning men upp 2 nivåer i upplevelse. En konsol känns rätt avlägset och onödigt nu. Och lat som jag är så har jag installerat en Wake on lan app på mobilen som kan starta datorn däruppe, för vem vill resa sig från soffan när man blir spelsugen. Antar att konsolspelarna tänker så. 😀

Kostnad för detta
HDMI-kabel 1600:-
USB-förlängning 400:-
Mus och t-bord 200:-
WOL-appen 0:-

Visa signatur

Ryzen 5 3600 | Asus Prime X570-P| RTX 3070 TUF OC 8GB | Corsair Vengeance LPX 32 GB DDR4 3200 MHz | Corsair RM850W | Lian Li PC-O11 Dynamic EVO Vit | Fläktar 6 st be quiet! | LG 27" UltraGear 27GP83B | LG 55" TV OLED55B9PLA via AOC-HDMI 10m

Permalänk
Medlem

Inga analoga kontrollers antar jag, mina händer fungerar inte med sådana. xD

Permalänk
Medlem

Senaste utvecklingen med x86-arkitektur och bakåtkompatibilitet har gjort mig rätt sugen att hoppa på tåget. Samtidigt vet jag att konsolen mest skulle bli stående och samla damm. Man har inte samma sug att spela som man hade i tonåren.

Visa signatur

Vardagsrum: LG C1 OLED 65" | OPPO 203 | Analogue Pocket + Dock | PS5 | XB Series X | N Switch OLED | XB One X | Wii U | PS3 | XB360 | Xbox | GameCube + GC Loader | PS2 | Dreamcast | N64 + Everdrive | PS1 + PSIO | Saturn | Mega Drive Mini 2 | SNES Mini | Mega Drive Mini | NES Mini | HTPC: i7 3770K/GTX970/16GB DDR3/512GB SSD/Loque Ghost S1

Permalänk
Medlem

Som någon tidigare påpekade så skulle jag aldrig överge PC, även om jag fick en gratis. Jag tycker kontrollerna är klumpiga, och då vet man att det skulle gå bättre med mus och tangenbord.

Visa signatur

- Dator, Mus, Tangentbord och skärm.

Permalänk
Medlem

Jag vill inte ha en konsol pgr av allt det som gör den till en konsol, handkontrollen, de begränsade spelutbudet, tillverkarens OS, den låsta hårdvaran, det går ej att göra annat datorgöra som att redigera bilder ordbehandling etc. Jag spelar kanske 20 % av den tid jag andvänder min dator, resteraande 80 % ser jag ej hur en konsol ska kunna ersätta.
Om jag i framtiden skulle kunna köra windows på en konsol och andvända mis och tangentbord så är det knappast längre en konsol utan en färdigbyggd pc.

Visa signatur

Min Dator: AMD 3600 | GTX 680 | 16 GB RAM | Asus X570 Prime | Fractal Design Arc R2 | Thermalright Silver Arrow | Dell U2412M | Ibm Model M

Permalänk
Medlem

Native support for Tangentbord & Mus i samtliga spel.
samt 4K 120+ FPS utan drops i samtliga spel

detta gäller såklart inte Switch.

Permalänk
Lego Master

Alltså...det som får mig att faktiskt veva igång 360n nuförtiden är när jag har en polare över och man vill lira lite casual coop eller nåt. Fyllespel, Guitar Hero eller whatever.
Det är konsoler bra på.

Men att använda den som primär spelmaskin? Naj. Jag har HZD till PS4 för att det fanns inte till PC när jag blev sugen på att spela det, enda anledningen. Att kunna sitta bekvämt i min kontorsstol och spela är mer värt än....vad? Spela i soffan är inte bekvämt, den är anpassad för film, inte spel. Visst är TVn fet, men 144hz FTW.

All in all, så länge jag har plats och råd med en PC så är det den som gäller.
Med det sagt blir det förmodligen en PS5 sen, både för de exklusiva titlarna (Xbox-spelen kan jag ju lira på Win10 ändå med Xbox Live Ultimate) och för att få en 4K Bluray-spelare.

Visa signatur

* Vänsterhänt högerskytt med tummen mitt i handen.
* A franchises worst enemies are its biggest fans.
* 🖥️ i5 12600K | Z690 | 32GB | RTX 3070 | Define R6 | 48" 4K OLED | Win11 | 💻 Surface Go 3
* ⌨️ G915 Tactile | ⌨️ G13 | 🖱️ G502 X | 🎧 Pro X | 🎙️ QuadCast | 📹 EOS 550D | 🕹️ X52 Pro | 🎮 Xbox Elite 2
* 📱 Galaxy Fold4 | 🎧 Galaxy Buds Pro | ⌚ Galaxy Watch5 Pro | 📺 65" LG OLED | 🎞️ Nvidia Shield

Permalänk
Medlem

Ser denna fråga lite dumt tänkt.

Visst finns det som gör det, men dom allra flesta tror jag knappast går från PC till konsol, mera älskar bägge två, konsol och PC.

Visa signatur

MSI X99A GODLIKE GAMING | i7-6950X 4.3GHz | 64GB RAM 3200MHz | RTX 2080

Nintendo Switch | PlayStation 5 | Xbox Series X

Min FZ Profil

Permalänk
Medlem

Jag är priviligerad. Spelar dom spel jag vill, oavsett om det är på konsoll eller PC. Båda system har sina fördelar och nackdelar.

....(men PC har ju mest fördelar)

Visa signatur

Jag tillverkar Elektronisk Background Music på bjokib dot com... Kanske passar något ditt projekt? Det är "gratis" :)

Permalänk
Medlem

Om en konsol kan fungera som en PC till prestanda och funktioner så svar ja då hade man lika väl haft en konsol, MEN en konsol hade ju kostat 20 tusen minst för att ens vara i närheten..

SÅ ne har kvar min PC, PC master race <3

Visa signatur

LMAOSHMSFOAIDMT = Laughing my ass off so hard my sombrero fell of and I dropped my taco

Permalänk
Medlem

Fler användningsområden än bara spel, och en öppnare plattform där man har mer kontroll över hårdvara och mjukvara, så hade jag kunnat tänka mig att gå över.

Annars nej. Visst har jag konsoler också, men de kan aldrig ersätta min dator.

Visa signatur

Intel E8400 @ 3.9ghz | Asus P5E | 4x2gb Corsair Dominator TWIN2X | Gigabyte GeForce GTX 460 OC 1GB | Western Digital Velociraptor 320gb | 4x1.5TB blandad lagring | Corsair VX 550w | Lian Li A71FB

Permalänk
Medlem
Skrivet av lappen81:

Wii, switch etc övrigt kör jag på PC, men lite tråkigt att switchen knappt använder motion controls

Beror ju på vilka spel du spelar. Väldigt många använder motion control för att sikta, såsom Splatoon och Breath of the Wild. Eller för styrning som Mario Kart.
För att inte tala om spel som Just Dance, ARMS, Tennis-spel, och...

Så - jag håller inte med, helt enkelt. Spel som portas har sämre stöd (men spel som DOOM t.ex. stödjer också Gyro-aim), liksom Switchen är en väldigt stark plattform för spel där Gyro-aim eller motion control inte är relevant såsom 2-D plattformsspel.

"Tyvärr" måste ju Pro-controllern också stödjas, så det är sällan man kan fullt utnyttja dubbla oberoende motion controls som i ARMS.

För någon som uppskattar PCns kvaliteter är Switchen den enda konsolen som erbjuder något starkt komplement, rent plattformsmässigt. Sociala skäl kan naturligtvis driva en till vilket handlande som helst.

Permalänk

Spelar divinity orignal sin 2 i soffan med min fru nu på kvällarna. Den tanken hade jag nog aldrig kommit på om jag inte hade en ps4 Jag spelar aldrig i soffan i vanliga fall. Hade jag haft en HTPC hade det ju funkat bra såklart.

Permalänk

Jag skulle kunna tänka mig att skaffa en konsol för exklusiva titlar jag vill åt. Men att byta ut PC:n är inte att tala om för min del, snarare blir konsolen ett komplement.

Sedan lägger jag mest tid på CS:GO och WoW: Classic, så det känns svårmotiverat att droppa PC:n då.

Permalänk
Medlem

Att de skulle fungera exakt som min PC. Det är så mycket mer man för förutom att spela. Kodar, musik, pixlar, modellering, planlösningar, etc, etc, etc.

Visa signatur

Hur många datorer är för många?

Permalänk
Musikälskare

Inget som jag kan se

Visa signatur

❀ Monitor: ASUS Swift 27" @ 1440p/165Hz ❀ CPU: Ryzen 7700X ❀ Cooling: Corsair H170i ELITE 420mm ❀ GPU: MSI 3080 Ti SUPRIM X ❀ Memory: Corsair 32GB DDR5 Vengeance ❀ Motherboard: ASUS Crosshair X670E Hero ❀ M.2: Samsung 980 Pro ❀ PSU: Corsair HX1200 ❀ Chassi: Corsair 7000X ❀ Time Spy: 19 340

📷 Mina fotografier
🎧 Vad lyssnar du på just nu?

Permalänk
Medlem

En PC kan man ju ha till så mycket mer än bara gaming. Så det är svårt att ersätta. PC är den ultimata multi-purpose maskinen. Skulle kunna leva utan all annan elektronik i hemmet, förutom PC:n. Kanske ugn och häll också då om det ska räknas

Visa signatur

|ASUS Z170-A||6700K@4.6Ghz||Corsair H50 Scythe GT 1450RPM PnP||16GB Crucial DDR4 2133Mhz@2800Mhz||MSI RTX 3070||Crucial P3 2TB||Corsair HX 1050W||Fractal Design - Define R2 Black Pearl|Citera för svar
Fotoblogg: PlanetStockholm