En bärbar dator till student för "allt" ;-)

Permalänk
Medlem

En bärbar dator till student för "allt" ;-)

Har själv en Ryzen 3700X i vår stationära och är helnöjd men tycker att bärbara datorer är betydligt knepigare... råd skulle verkligen uppskattas massvis.

Åren går och min dotter ska strax ta studenten. Att hon får en bärbar dator i studentpresent har vi kommit överens om sedan länge. Måste inte köpa bums, att vänta tills början av juni är ok.

Hon spelar enbart sporadiskt och oftast inte särskilt krävande spel heller men mitt bestämda intryck är ändå att hon vill att datorn ska vara tillräckligt vass för att kunna spela på den. Det behöver absolut inte vara en "top of the line gaming bärbar" så seriös har hon aldrig varit hittills med hennes spelande. LoL har det varit en hel del tidigare men tror det blir mindre och mindre av det, nu för tiden testar hon lite olika spel, vi har tex spelat en del PUBG tillsammans. Så vad som önskas är väl en bärbar som ska vara "allround", inget monster/tegelsten men ändå en del kraft.

Vad hon kommer in på för linje återstår att se, kan bli en civilingenjörsutbildning men större sannolikhet att det blir systemvetenskap eller närbesläktad inriktning.

Hon verkar tycka att 14 tum är i minsta laget trots att jag försökt förklara de stora fördelarna med en smidig/lätt dator att transportera. 15-17 är vad hon önskar. Hennes nuvarande bärbara från skolan tror jag väger ca 1,7kg.

Dessutom tycker jag valet mellan AMD och Intel är klurigt när det gäller just bärbara? Mitt intryck är att det verkar relativt vanligt att AMDs CPUer går varma i bärbara datorer när de pushas, stämmer detta intryck? Är kanske Intel ett säkrare kort för just bärbara? Bra batteritid är självklart ett plus och det är möjligt att AMDs varianter är strömsnålare än Intels?

Bärbara jag kollat in är:
MSI Prestige
Lenovo Legion Y540
Acer Predator Helios
Asus ROG Zephyros
Asus TUF serien

Budget, klarar man sig med drygt 10 lapp är det mycket bra men inser att det kanske blir omöjligt, hmmm... 15-16 lapp ser jag som maxområde.

Vore dumt att lägga mer med tanke på hur stor stöld samt olycksrisken är för studenter som släpar runt på sina bärbara överallt, får kanske kolla upp försäkringsvillkoren om hon nu flyttar hemifrån.

Krav från min sida är väl 16GB Ram samt SSD disk däremot behöver det inte vara en top of the line CPU (de drar oftast betydligt mera batteri också?). Som alltid vill man ju ha "allt" och minska ner flaskhalsarna (de svaga punkterna) men problemet är att det riskerar bli för dyrt då. Jag är själv lite orolig för att vissa av dessa gaming laptops är för klumpiga helt enkelt men antar att det finns undantag.