Första steget in i Smarta Hemmet

Permalänk
Medlem

Första steget in i Smarta Hemmet

Tjopp!

Jag har nyligen införskaffat hus och börjar så smått bli sugen på lite smarta-hemmet-prylar. Till en början har jag inte så värst mycket som ska kopplas upp men tänkte öka på detta med tiden. Men jag har verkligen noll koll på vad man behöver både nu i början och senare och undviker gärna att köpa billigt nu bara för att behöva kasta det senare eller en massa fula "bryggor" mellan olika lösningar.

I första steget vill jag ha:

  • Smarta brandvarnare (batteridrivna) i diverse rum

  • En app/hemsida som jag kan se/styra via min androidtelefon.

I andra steget vill jag ha:

  • Smarta uttag och ström/lampbrytare, så att jag enkelt kan välja i mjukvara vilken knapp som styr vilket uttag.

  • Övervakningskameror inom och utomhus.

  • Sensorer/larm på fönster och dörrar.

  • Högtalare jag kan tala igenom via app/telefonen för att skrämma sambon när hon skämmer bort katterna för mycket.

I tredje steget vill jag ha:

  • Övervakning av elproduktion/användning, temperaturmätning samt styrning av ventilation/värme.

Just nu producerar jag ingen el och har inget vettigt ventilationssystem att tala om, så där kommer jag vid inköpstillfället välja något som passar mina tidigare lösningar (så långt det går).
Jag bryr mig inte alls om röststyrning.
Jag föredrar relativt öppna standarder och lösningar.

Vad ska jag tänka på när jag köper in brandvarnare? Behöver jag en basenhet? Vilka protokoll/lösningar är relativt öppna?

Permalänk
Medlem

@Inian: öppnas är väl zigbee men ärligt talat om du ska börja från början skulle jag absolut valt z-wave plus eller 7, mycket stabilare, som en kompromiss kan du köra HA det är helt öppet.

just nu är min favorit mix vera plus som styrs av HA som rullar på en nuc med 2.5" hdd. (jag vill fasa ut zigbee helt)
den mixen är mycket stabil, både vera och ha går utveckla och ändra lite som man vill med.
HA (homeassistant har många appar) och det går ändra utseende som man vill.
vera stödjer även blåtand,rfxtrx modul,z-wave.me usb och zigbee. (men som sagt du vill styra den via ha då veras egna interface är rätt segt. kör du vera secure versionen får du även inbyggd siren och batteribackup, sitter även en 3g modul i den men jag tror inte den är aktiv i eu.

i q3-q4 kommer z-wave.me släppa en ny produkt med z-wave 7 denna kommer använda deras egna z-wave program istället för open z-wave som enligt mitt tycke inte är jätte bra i HA. då kommer jag antingen sätta in denna enhet i min nuc och ta bort vera, eller som jag egentligen helst gör, köra denna på en raspberry eller annan nuc och sedan ansluta den till ha. rent generellt är min rekommendation att inte ha z-wave och ha på samma enhet av den enkla anledningen att gillar man att pula så kommer man få starta om mycket och varje omstart på ha med ett z-wave nät tar lång tid, har du z-wave på en egen hub tar omstarten några sek samma sak om ha går åt helsike eller strular väldigt smidigt att då ha z-wave för sig själv, samt har du stort z-wave nät kommer sakerna utföras snabbare med en egen hub jämfört med att ha en usb pinne i nuc.

till skillnad mot zigbee ska alla z-wave enheter fungera med varandra, obs att det låter bättre än vad det är, det som garanteras är att basfunktionen finns, och det är regionsstyrt, dvs usa saker funkar inte med svensk kontroller, Det bästa är alltid att kolla så enheten fungerar bra med den z-wave hub du ska använda. går du på z-wave.me ska dom dock ha sjukt bra stöd (ska tydligen stödja alla enheter) zigbee är mer osäkert, det är inte regionstyrt, men det är svårare att veta vilka enheter som funkar till vilken kontroller.

väljer du zigbee har samsung smartthings hub absolut bäst stöd, (dom har även mycket bra z-wave stöd) det går göra 3 part saker till den med, dock är den inte tänkt att köra offline, så vissa saker fungerar inte när nätet dör. den har blivit bättre med dom senaste uppdateringarna på att hantera saker offline. den är inte i närheten så snabb som tex vera med ha är, dock funkar den mycket bra med HA.

HA homeassistant, börjar du från början så skulle jag absolut rekommendera att du satsar på HA, otroligt bra stöd för tjänster,öppet, och bra support, nya enheter och tjänster kommer varje vecka. du kommer kunna styra högtalare osv HA binder ihop alla olika enheter och tjänster till ett interface.

så det första jag skulle gjort i ditt fall, köp en raspberry, ett bra minnes kort som är gjort för många skrivningar, en bra psu till den, installera ha, när du sedan skaffar saker kommer väldigt mycket direkt kunna integreras. (när du växer ur din rasberry byter du till en nuc och kör in en backup)
brandvarnare, popp har z-wave versioner som har 10års batteri tid eller så kan man direktmatad dom, vill du ändå köra zigbee så är xiaomis brandvarnare smidiga med Samsung smarthing hub.

Visa signatur

Om du lär dig älska din smärta kommer du känna dig älskad var dag.

Permalänk
Medlem

Köpte några Deltaco Wifi strömbrytare när de var på rea hos MediaMarkt. De funkar väldigt bra med deras app men även till Google och Alexa. De mäter även strömförbrukningen och är inte överdrivet dyra.

https://www.mediamarkt.se/sv/product/_deltaco-smart-home-str%...

Det finns säkert billigare om du googlar lite. Tror jag såg för 139 någonstans.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Melle_B:

Köpte några Deltaco Wifi strömbrytare när de var på rea hos MediaMarkt. De funkar väldigt bra med deras app men även till Google och Alexa. De mäter även strömförbrukningen och är inte överdrivet dyra.

https://www.mediamarkt.se/sv/product/_deltaco-smart-home-str%...

Det finns säkert billigare om du googlar lite. Tror jag såg för 139 någonstans.

ska man göra hela huset smart vill man inte gå på wifi anslutna enheter, z-wave+ eller 7 eller möjligen zigbee om man hittar en kanal som inte stör ditt wifi. wifi anslutna saker är kanon för dom som bara vill köra enstaka saker och inte har stabilitet krav på sitt wlan tex streama ip tv osv.

Visa signatur

Om du lär dig älska din smärta kommer du känna dig älskad var dag.

Permalänk
Medlem

@aragon: Förstår hur du menar. Som du skrev är de jag länkade till perfekt för enstaka saker.