Vill du vara del av diskussionerna i forumet, ställa frågor eller hjälpa andra? Registrera dig här!

Helgsnack: Hur smart är ditt hem?

Helgsnack: Hur smart är ditt hem?

Smarta hemmet är temat för helgens snackis på SweClockers. Hur ser ditt ekosystem ut hemma eller väntar du på teknikens mognad?

Läs hela artikeln här

inte alls, finns bara en smart här - försöker åtminstone;)

Skulle kunna vara intressant om jag hade villa eller gård. Där finns det mycket man kan få hjälp med för att minska behovet av att passa deadlines, underhåll, och tomtskötsel ....men i lägenheten finns det inte allt för mycket jag vill automatisera. Sånt som motorvärmare/etc en kall vintermorgon är ju aldrig fel, men det mesta andra ger inte så mycket mervärde.
Vill ju inte gärna ha röstassistenter heller, som Alexa, som spionerar i hemmet.

..Det smartaste i mitt hem är nog att mobilen ger ifrån sig läten vid inkommande nyheter, sms och telefonsamtal

Mitt hem är väldigt analogt jag öppnar dörren med en gammal nyckel, har en oldschool kaffebryggare, poppar popcorn i kastrull. Dock har jag mobil och dator ingen "hemtelefon" landline.

Edit: Det står smart-tv på min tv i vardagsrummet så det är väl där då.

Senast redigerat 2020-04-03 20:11

Har en liten del bara än så länge.

kör Home assistant i docker med en Conbee sticka till, och en del lampor, ikea och philips, lite fjärrbrytare, temp sensorer och Logitech harmony hub.

mest är schemaläggning, scener och närvaro styrning av lampor hittills.

allt styrs antingen via placcerade fjärrkontroller vid behov, eller via Google Home / Nest Home.

kommer snart läggas till smart lås och så, men allt mest för att underlätta vardagen lite.

Jag har en LED-lampa från ikea som har en fjärrkontroll. That's it.

Väldigt smart skulle jag säga. Dvs, inga osmarta små Internet-of-Crap-pryttlar överhuvudtaget.

Kör med Philips Hue system, och Logitech Harmony fjärr och deras hub.
Så all belysning, tv, hembio, xbox och htpc kan styras med Harmony fjärren, mobilen, plattan eller rösten (använder dock aldrig röststyrningen).

Skoj att leka

Min Hue i sovrummet startar alltid en stund innan jag ska vakna. Det är ovärderligt.

Inget annat än min ”smart-tv”. Bor i liten lgh så har inte sett någon vits med det. Men blev husägare och inflytt i sommar. Tidigare ägare hade installerat lite smarta uttag, så lär bli mer då. Lampor och lite sensorer, kanske nån kamera. Men blir bara lokalt, är för paranoid för nån röststyrning och nån tjänst som kräver nätaccess går fetbort.

Det mesta i mitt hem styrs genom röst eller automationer. Det som styr allt är en Homey.
Har kopplat in:
- Dator (Av och På) Skärm (Ambilight) Ljud (Av och På)
- TV med Nvidia Shield och Hemmabioljud (Styrs med en Harmony Elite)
- Köksfläkt
- Golvfläktar
- Lampor (40 stycken) med röreslesensorer
- Dammsugare (Startar när både fru och man är borta)
- Termometrar (Kan fråga hur varmt det är i vardagsrummet)
- Ringklocka
- Använder Tibbers elavtal för att hålla koll på elen

Har även en MamaRoo 4.0 till vår bebis, troligtvis det bästa köp jag nånsin gjort

Allt stängs av när vi är borta och alla rätta saker startar när vi kommer hem utan att vi behöver klicka på massa knappar Väldigt skönt!

Senast redigerat 2020-04-03 20:25

Jag kör wifi på min laptop, så min router är det närmaste jag kommer till en smart hub...
Jag har så sjukt lite insyn i den världen, men skulle vara intressant att läsa sig lite mer

Alla lampor är utbytta till hue-lampor, en Google home i varje rum (3 stycken), Logitech harmony och en uppkopplad dammsugare.
Tycker det är så extremt skönt att bara säga till Google assistant att släcka alla lampor när man lägger sig eller när man går ut.

Är sugen på att köpa rullgardiner med motor för att kunna dra ner rullgardiner när det är dags att se på film eller när solen ligger på.

Jodå, min torktummalre piper konstant, hela natten, med lite ludd att ta bort, och spisen skriker om jag ställer något på den (även då den är barnsäkrat avstängd). Och både kyl och frys visar error på displayen. Tyvärr vet jag inte varför.

Jag har nog missat att koppla mig till någon överhängade övervakning.

Philips hue med rörelsevakter för ljus i hall och kök, samt att allt släcks när man går hemifrån.
Ljusslinga på balkongen som styrs efter solens ned/uppgång.
Belysning i projektorrummet styrs av htpc:n när man startar/stoppar filmer mm.

Röststyrning hade varit nice men foliehatten sitter på i nu för att släppa in google eller amazon för det.

Rullgardiner hade varit trevligt med, ikeas verkar trevliga men dom har knasiga storlekar och priset är för högt ännu. Mod versionerna verkar dåliga, svaga motorer mm.

Senast redigerat 2020-04-04 00:48

Förstår inte mening med det. Hade fjärrstyrda lampor för 12 år sedan men inte använt dem på länge. Inte känt att jag behöver röststyrda lampor när jag kan röra på mig. Kan förstå att det kan vara hjälpsamt för de som inte kan gå dock. Google eller Alexa spionsystem har jag inte känt nödvändighet av heller inte. Räcker med att telefonen lyssnar på en oavsett man vill eller inte.

Helt ok, använder min hjärnkapacitet för att sätta på och av strömbrytaren manuellt. Skämt och sido, det är toppen med automatisering, men att överdriva minsta lilla grej och jobb bakom en så enkel grej blir bara löjligt i slutändan. ^_^

Lagom mycket smartfunktioner hemma räcker, thats it. - Tråkig, fysiskt aktiv människa som man är..

Har en Raspberry Pi monterad på väggen vid dörren med en rörelsesensor och några andra komponenter (tacka vetja att det finns asiater som hittar på allt möjligt skumt här i världen) och när man öppnar dörren så startar taklampan.. Sen hur smart det är, eller om det är tillräckligt för att ens anses som smart vet jag inte. Det är ju inte direkt nån IoT-pryl, eller i och för sig har ju så klart internet access även om det inte ens nyttjas så sett.

Inte särskilt!
Har en egendesignad WiFi-styrd lampa: 2x Cree XHP70.2 på totalt 60 W (>4500 lumen) samt en RGB-diod på några watt. Styr via datorn (hotkeys) samt Android-app.
Det är nog också det enda "smarta" jag äger.

Edit: Just det! Blev påmind av ett senare inlägg i tråden. Har en Bluetooth-styrd termostat (någon DanFoss-modell) till ett element, för att kunna justera dag/natt-temperatur i rummet med terrariet. Lätt att glömma eftersom jag inte rört den på ett halvår eller så.

Senast redigerat 2020-04-03 21:55

Kör plejd puckar till belysningen, dubbeltryck på strömställaren vid ytterdörren släcker belysningen samt astro ur på ytterbelysning och fönsterlampa. Samt wifi element, dom var billigare än "vanliga" element så inget jag aktivt ville ha men dom funkar bra. Kan ställa olika scenarion på dom med.
Funderar på att skaffa en gateway till plejdsystemet och en google platta som "anslagstavla" vid ytterdörren.

Hue i hela lägenheten, två google home (en stor i köket, en liten i sovrummet), smart tv som är uppkopplad både mot nät och google home tänker dock inte köpa mer nu då vi letar hus.

Det smartaste jag har i hemmet är min telefon, det är allt. Jag jobbar med teknik hela dagarna och vill gärna koppla bort det när jag är hemma.

Philips Hue - lampor inne och trädgården på tid och motion sensors har även något yi light och ikea trådfri som gick att koppla ihop.

Arlo 2 pro kameraövervakning med activity zones och Geostaket om man nu kallar det smart

Aqara 10x Aqara Termometer och hygrometer, typ överallt. Inte smartare än att den i källaren startar ett eluttag i drar kör en woods avfuktare vid behov. som iofs klarar starta sjäv men why pay for standby.

Danfoss living connect link - alla termostater inkl golvvärme (kan styras med Alexa= ALEXA jag vädrar för helvete hushåll med fjärrvattnet

Sist men inte minst, Jack the Klipper som snart ska få komma till sitt lilla garage på gräsmattan så han kan låta mig dricka bärts och sätta på massage bubblorna i jacuzzin.
Men ändå veta att gräset blir klippt! mmm längtar (dreglar som Homer) D'oh! en månad kvar typ ju!

Även om man inte alltid kör allt smart så att styra allt via mobilen eller Alexa är skönt. Alexa! Redlight district i sovrummet. eller klassiker som Alexa: naughty, naughty så blir alla lampor med RGB lika neongröna som Borats mankini!

Senast redigerat 2020-04-03 21:35

Hemma har jag nästan ingenting - lamporna i vardagsrummet styrs från en fjärrkontroll på väggen för att jag inte orkade dra om ledningarna. Eftersom det inte följde med en löss fjärr i paketet så ligger den på soffbordet.

På landet är lite mer, fast inte klart. Håller på att fixa så att jag kan styra värmen över nätet så att jag kan slå på innan jag åker hemifrån.

Senast redigerat 2020-04-03 21:37

Google Home för röststyrning, Logitech Harmony Ultimate för multifjärr och app i mobilen vilket i sin tur möjliggör röststyrning. "Hej Google, slå på projektor" så stängs tvn av, projektor, förstärkare, subbar och buttkickers startas. Hue för lampor, även de följer Logitech scheman för olika ljus beroende på vad jag ser på i soffan.

Mitt hem är inte särskilt "smart".

Smart belysning har jag svårt för. Det är för mycket meck med något så enkelt som att tända och släcka lampor. Vill inte att min glödlampa ska ha en IP-adress och en app i telefonen Inte värt besväret.

Smarta högtalare, nej tack. Jag vill inte ha en pryl som konstant har mikrofon på och spelar in. Finns gott om exempel på fall där bakgrundsljud och privata samtal lyssnas på av tillverkarna.

Smart klocka har jag också skippat. Pallar inte med ytterligare en grej att ladda med så pass begränsade användningsområden.

Annars så har jag väl vad de flesta har. Smartphone och smart TV. Trevligt att kunna titta Netflix och Amazon Prime direkt på TV:n utan andra appar, men det är ungefär så mycket av smartfunktionerna jag använder där, fast ärligt talat hade jag inte saknat det om det hade varit en ren bildskärm och en Chromecast istället, eller att använda PS4:an som signalkälla.

En ovanlig grej jag har är ett smart skrivbord. Jag beställde hem två sitt/stå-skrivbord från IKEA för ett par månader sedan (vilket i efterhand visat sig vara väldigt smart då vi båda jobbar hemma med tanke på rådande situation i omvärlden), och där fanns bluetooth-styrning tydligen. Detta var helt hemligt, står INGENSTANS på produktsidan när man beställer. Så att jag från telefonen kan höja och sänka skrivbordet. Ett problem är att det inte går att ta bort användare från skrivbordet, och inte heller går att ta bort användare ur appen, vilket gör att jag (mot min frus och min egen vilja) kan styra min frus stå/sitt-skrivbord med telefonen från andra rummet. Något som förvisso är ett roligt hyss ibland, men som egentligen inte ska kunna gå att göra. Hoppas bara ingen granne lyckas hacka mitt "smarta" stå/sitt-skrivbord, för det skulle kunna orsaka person- eller sakskada.

När någon trycker på min ringklocka går det en signal till ett högtalare som avger ett plingljud. På så vis vet jag att det är någon vid dörren.

Ingenting så länge det har en uppkoppling mot internet.

Har en Smart-TV som jag delvis styr med mobilen och TVn styr i sin tur ljudanläggningen (oftast iaf). BluRayn försöker vara smart men är oftast inte det utan sätter på sig själv i tid och otid.

Inte mer än Philips Hue i bostaden.