Vill du vara del av diskussionerna i forumet, ställa frågor eller hjälpa andra? Registrera dig här!

Veckans fråga: Jobbar du hemma?

Veckans fråga: Jobbar du hemma?

Med rådande omständigheter fokuserar veckans fråga på om SweClockers medlemmar jobbar hemifrån.

Läs hela artikeln här

Föräldraledig. Jobbar (hårt) hemmavid.

Sitter på jobbet även då jag hade kunnat jobba hemifrån, hade fått för lite gjort hemma...

För mig som åker runt mycket är det riktigt gött i Stockholmstrafiken, finns fortfarande bilar och köer såklart men är mycket lugnare nu än vanligt.

En förhoppning inför framtiden jag har är att folk i större utsträckning börjar arbeta hemifrån, helt onödigt att så många människor transporterar sig fram och tillbaka till olika kontorsjobb varje dag kollektivt eller med bil, stanna hemma och jobba istället. Måste ju ske en förändring i attityd både hos företag och anställda.

Finns många fördelar, behövs mindre infrastruktur på kontor, företag kan minska den yta dom hyr och spara pengar, man sparar pengar själv som slipper stressa iväg med bil/kollektivt på morgonen. Kan bli på många olika vis, kanske man jobbar en dag i veckan inne på kontoret? Bättre och enklare att laga nyttig mat hemma till lunch dessutom.

Jobba vad är det för något?
En annan har inte gjort det de senaste 15 åren (av skäl som jag inte anser att det är nödvändigt att gå in på).

Kör egen firma och vi har ett kontor på tre personer i centrum. Men vi kände att även om risken är liten så va de inget hinder att vi sågs mer sällan fysiskt. Så vi har jobbat på distans nu i 2-3 veckor. Ser ut som vi gör det även framöver en tid. Måste ändå säga att det är rätt gött att kunna sova en halvtimma-timma extra per dag. Jag tycker dock man ska försöka vara rätt rutinfast med att klä på sig innan man kliver in på sitt hemmakontor. Det gör mycket med sinnet att vara "redo" på även de planet även om de inte krävs för utföra jobbet. Att sitta i kallingarna tror jag inte är bra för självdisciplinen.

Senast redigerat 2020-04-02 17:07

Har man ett jobb där det är möjligt och arbetsgivaren tillåter, så tycker jag det är ens plikt att jobba hemifrån. Ursäkter som att det är tråkigt etc är inte okay. Ju färre som rör sig ute, desto mindre smittspridning.

Sen är det många som inte kan jobba hemifrån, då är det förstås en annan femma.

Tycker det handlar om att visa respekt.

4 veckor hemma som utvecklare men det kommer bli längre är jag nästan säker på

Brukar jobba hemifrån någon dag i veckan så men sedan par veckor tillbaka är det nu på heltid, så got som de flesta på jobbet gör det samma förutom fåtal som inte vill/kan, men eftersom merparten är borta så minskar ju deras risk rejält också.

Eftersom vi har många som jobbar hemifrån då och då så har vi alltid haft infrastrukturen på plats, men senaste veckorna har den kommit till full utnyttjande.

Kan rekommendera dagliga offtopic möten med alla i ditt team bara för att hålla kontakten och snacket öppet, blev en aning bättre för os alla när vi började med det.

Webbutvecklare som brukar jobba hemifrån 4 dagar/vecka, men har nu ökat till 5 dagar hemma. Ingen större skillnad även om det är lite bökigare med planeringsmöten online.

Är permitterad några veckor så sitter hemma och får inte jobba. Senaste direktiven är att jag inte ens får starta jobbdatorn.

Har jobbat hemifrån i snart fyra år så detta gör varken till eller från.

Jobbar hemifrån sedan Februari månad. Det är helt underbart att jobba hemifrån, ibland kör vi zoom om vi vill snacka off-topic eller hålla möten.

Sedan ett par veckor tillbaka så har vi direktiv om att hålla oss hemma om vi inte har väldigt goda anledningar att åka till kontoret. Min roll innebär dock mest Outlook, Teamsmöten och en jävla massa Word/Excel/Powerpoint så jag har jobbat hemifrån till 90% i över ett år nu och trivs bra med det.

Blev arbetsbefriad då jobbet stängde temporärt, så sitter hemma och låtsas inte ens jobba.

Med lite god vilja kan man dock påstå att jag studerar, då jag passar på att läsa in mig lite extra om olika intressanta teknologier.

Jobbar på ett arkiv så måste åka till jobb.
Arbetar mestadels med det digitala men ungefär 30-40% av min arbetstid går åt till att plocka fram handlingar och det går inte att göra hemifrån.

Fjärde veckan med hemmajobb snart avklarad, räknar med att inte sätta en fot på kontoret förrens i juni.

Var ganska skönt i början då jag kan sköta mitt jobb bra hemmifrån. Börjar dock slita på kroppen med dålig kontorsstol och soffliggande, och i allmänhet röra på sig för lite under längre perioder. Tar så klart dagliga promenader och tränar, men man reser sig och står på tok för lite under dagen.

Senast redigerat 2020-04-02 17:30

Blev arbetslös pga viruset så jag är bara hemma, utan att jobba.

Jobbar hemifrån, har iof gjort det de senaste 5 åren eller så!

Brukar jobba typ 60% av arbetstiden hemma, har blivit 100% de senaste veckorna. Ingen större förändring mao.

För min del är det omöjligt att jobba hemifrån. Är tekniker på ett fartyg.

Jag har jobbat hemma sedan 2003! Jobbade som webbredaktör i många år, men valde att starta eget för att kunna jobba hemifrån och fortsatte att jobba med webb/foto.

Kan jobba med fler kunder och projekt samtidigt sedan dess och kan välja mina tider och vara mer effektiv med tiden, samt slipper massa kostnader/tid för resa till och från jobbet (som dessutom sparar miljö), samt slipper telefoner och kollegor som stör med jämna mellanrum.

Att starta eget och jobba hemifrån är det bästa jag gjort! Tjänar mycket mer nu än som anställd och har mer tid över dessutom

Tycker man ska utnyttja tekniken när den finns om man kan och har möjlighet.

Den dagen jag kan jobba inom sjukvården hemifrån blir en bra och intressant dag...

Jobbar på skola (F-6) som vaktis/it-jon så det är bara att pallra sig dit.

Tyvär tror jag att det här med att ha skolan öppen kommer bita oss i svansen rejält, barnen smittar varandra, visar inga sympton, smittar sina föräldrar och på en skola är det alltid några av föräldrarna som jobbar inom äldrevård och så tar dom med sig smittan dit och det är en dödsdom för många äldre.

Men även bland lärarkåren så kommer det krävas offer och vi har redan innan Corona brist på lärare så hur mycket tål landets skolväsende och de som kommer gå åt är ju de äldre som har erfarenhet och som oftast har utflugna barn, dvs dom är normalt sett på jobbet varje dag, de som är yngre vabbar eller är föräldralediga en hel del.

När det gäller sjukvården och även äldrevården i viss utsträckning pratar man om skydd, när det gäller lärarkåren så finns inga sådana diskussioner men hur ofta tror ni en 9åring nyser eller hostar i armvecket när dom hunnit bli snoriga och deras oansvariga föräldrar ändå skickar dom till skolan? Jo, vi skickar förstås hem dom när vi märker att dom snorar eller så.. men då är det oftast försent.

Går inte direkt för oss att jobba hemma, har blivit beordrad övertid och helgjobb då alla våra kunder ska ha extra allt.

Kommer förhoppningsvis se det i lönekuvertet senare

Bor precis bredvid kontoret, så jag går dit. Träffar ändå typ inga personer då alla andra jobbar hemma.

Jobbar en del med sådant som inte är öppen information, går inte att jobba hemifrån.

Har full flex på arbetsplats redan innan Corona men åker ändå till kontoret ibland för att plocka upp post/ta emot paket etc, ser jag någon på kontoret så kastar jag ut dem och ber dem jobba hemifrån.

Skrivet av Ratatosk:

Jobbar en del med sådant som inte är öppen information, går inte att jobba hemifrån.

VPN?

Har en polare på skatteverket och dom har ökat antalet vpn markant.

Jobbar varannan vecka hemifrån och varannan på kontoret så bara halva avdelningen är inne samtidigt. Personer med samma kompetens får inte jobba tillsammans, tanken är att vi ska kunna ersätta varandra eller folk ute i driften vid sjukfrånvaro.