Permalänk

Samsung QLED vs Philips Ambilight

Tjena,

TV för 10k
Önskar Ambilight men är det mer värt att gå för QLED? Får ju inte en OLED för dessa pengarna.
De jag tittat på är Philips "The One" 70" samt Samsung Q6 65".

Är bildkvaliten bättre på Samsungen så att det rättfärdigar att skippa ambilight?

Permalänk
Bildexpert 📺

@Mulle0216: Modellen heter Q60R med variationer som Q65R, Q64R vilket handlar om skillnader i färg på lister, fötter och försäljningskanaler. Q6 är en något äldre, numera slutsåld modell från 2018 och den är faktiskt bättre, har bland annat en FALD, vilket Q60R saknar.

I fråga om Q60R vs "The One" så är den största skillnaden Ambilight (förstås) men också att Samsung Q60R är en beprövad och genomtestad modell där du vet exakt vad du får för apparat.

"The One" är tvärtom där det inte finns tillförlitliga tester eller ens uppgifter på vad det är för paneler som sitter i apparaterna och i olika storlekar. VIlket då kanske beror på att Philips bygger dem vartefter med vilka 70-tummare som finns tillgängliga för stunden på marknaden. Något som är vanligt runt budgetmodeller. Det behöver inte alls vara så, men det finns heller inga besked eller raka svar på hur det exakt ligger till. Man har med The One valt att behålla bildkretsarna (p5-processorn) från Philips bättre segment, men i övrigt är det budgetförfarande runt panelerna.

Samsung Q60R är Samsungs egna QLED-paneler – om än i enklast möjliga sort – men du vet att det är en VA-panel med hög kontrast, hyfsad ljusstyrka och 120 Hz-kapacitet ifall det är viktigt. Och det finns flera tester som bekräftar detta.

Permalänk

@Laxpudding Okej, tack så mycket för informationen. Vad tycker du om Q60R. Just denna vecka var det väl ingen go rea på Samsung QLED men Elgiganten kör ju nästan alltid någon av dessa på REA. Har hört att man aldrig ska köpa TV på ordinarie pris.

Om man tittar på andra märken, typ en Sony XG80 jämfört med "vanliga" Samsungs 8-serie? Hur står sig QLEDs serier. (Vet inte om du fattar, fattar knappt det själv när jag läser det ). Var nån på forumet som sa att Sony XG95 skulle jämföras med Samsungs Q90 serie, därav frågan.

Permalänk
Bildexpert 📺

@Mulle0216: Sonys XG95 är en mycket bättre modell än Samsung Q60R när det kommer till kontrast, ljusstyrka, HDR etc.

Sonys XG80/81 är mer lik Philips "The one" på så sätt att man inte riktigt vet vad man får. Förutom plast eller metall på ramen. Funktionellt är dessa också enklare än Q60R.

Jag går igenom allt detta i TV-guiden kring varje modell hur de skiljer sig och vad man vet (och ofta inte vet) runt olika modeller: https://www.sweclockers.com/artikel/28511

Permalänk
Medlem

Nu vet jag inte om den är jättebra, men OLED och ambilight för under 10k är det iallafall https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5180375

EDIT:
Fast den är ju en bra bit mindre än du söker kanske

Visa signatur

Audio: xDuoo TA-22, Hifiman Deva, HE-R9, Modmic Wireless, Dali Opticon 1, SVS SB 2000
SFF PC: Lian li Q58, Asus B550-I, Ryzen 5800x3D, 2x16GB 3600MHz cl16, 4080 Ventus, CM V750W Gold SFX, Philips 32" 4k 144hz 329M1RV
Coffee: Moccamaster KBGT741 Thermo, AeroPress, Lavazza ¡Tierra! Organic

Permalänk

@Laxpudding: okej. lite snabbt då om jag ska ha en 65”+ för 10k ska jag bara gå igenom de modeller du listar på sista sidan och se hur bra jag kan få då?

På detta sätt har jag letat fram bästa möjliga från varje märke utifrån din guide, och fått fram dessa:

Samsung Q60R
https://www.elgiganten.se/product/tv-bild/tv/22867/samsung-65...

LG SM85
https://www.netonnet.se/art/ljud-bild/tv/63-69tum/lg-65sm8500...

Philips 7304 "The One"
https://www.hifiklubben.se/tv-och-hemmabio/uhd-tv-led-tv/phil...

Sony XG85
https://www.mediamarkt.se/sv/product/_sony-kd65xg8577saep-65-...

Om jag förstått det rätt, så är Philips den med sämst panel av dessa och LG den bästa(?). Vilken av de andra skulle du köpa? IPS har väl sina fördelar hos Sony beroende på hur man ska sitta runt TVn. Samsung den med bäst kontrast av de alla, i alla fall vad jag får fram om jag söker på nätet.

Permalänk
Bildexpert 📺

@Mulle0216: Jag skulle inte köpa någon av dem. Men det är inte det viktiga här: LG SM85/86 är IPS-panel med funktioner jämförbara med Q60R, som då använder en VA-panel. Det är ganska betydande skillnad med IPS = sämre kontrast men behåller bildkvalitet i vinklar och VA då tvärtom. Där måste man välja utifrån sina förutsättningar. Solo rakt framför TV:n? Då är det som tumregel VA som är roligast.

Sonyn är funktionellt mer snarlik LG och Samsung, men de kan inte tala om vilken panel det är och då har vi ett viktigt beslut som är svårt att fatta utan att se TV:n i fråga – eller gå på hörsägen. Philips då steget enklare i funktion och samma problem runt vilken typ av panel det är.

Permalänk

@Laxpudding: OK, jag tackar för din hjälp.