Permalänk
Medlem

Router för virtuella nätverk?

Är det någon som vet om det finns någon router för hemmabruk som kan ställa in virtuella nätverk på nätverkssidan med stockfirmware och i gränssnittet? Eller i alla fall har ett väldokumenterat grafiskt gränssnitt i vilket man kan göra motsvarande inställningar?

Permalänk
Medlem

Är inte riktigt med vad du menar, kan du förklara vad du vill göra?

vill du sätta upp olika nätverk för olika enheter typ "gäst" "privat" "IOT" ?

Visa signatur

AMD Ryzen 9 5900X - Gigabyte Aorus Master 6800xt - Gigabyte B550 Aorus Pro-P - 64Gb@3600Mhz - 980 PRO, 970 EVO 2TB

Permalänk
Medlem

@Zatrec: Ja, jag vill kunna köra med flera subnät t.ex. 192.168.3.0/24 eller 192.168.4.0/24. Jag vill kunna lägga eventuella maskiner som går att nå från WAN-sidan i ett eget subnät för att bättre kunna styra den trafiken och undrar helt enkelt ifall det är funktionalitet som hittat in i konsumentklassad utrustning än?

Permalänk
Medlem

okej så vad är din budget?

Det finns billiga routrar som klarar av subnät men de har sällan Wi-Fi så om du kan återanvända din gamla router som en Wifi accesspoint så skulle jag rekommendera Edgerouter X kostar runt 600kr

Den har hyfsad lätt webgui med många bra funktioner för priset.

Visa signatur

AMD Ryzen 9 5900X - Gigabyte Aorus Master 6800xt - Gigabyte B550 Aorus Pro-P - 64Gb@3600Mhz - 980 PRO, 970 EVO 2TB

Permalänk
Medlem

@Gruarn:

Håller med Zatrec här ovan. Edgerouter X eller Lite är bra väg att gå. Minst med lull lull som försvårar/påverkar prestandan. Dock så är det bara en router/fw inte wifi. Så du behöver komplettera med en AP eller din gamla router.

Tips du använder vlan (ev 2 fysiska lan med ovannämna routrar) så kolla på tuben på ex "crosstalk solution, willie howe eller lawrence systems" den sistnämnda är mer fokus på teknik/it i övrigt med en del fokus på fw. De 2 första pysslar mer med bl a ubiquiti och edgeroutrar.

Visa signatur

.

Permalänk
Medlem

Det fungerar med de flesta Asus routers. T.ex RT-AC68U.

Kör man Merlins FW så går det att ställa in med diverse script m.m.
Kör man tomato så kan man ställa in det via web-gränsnittet utan problem.

Bäst konfigurationsmöjlighet är det om man ställer in allt via cli/ssh.

Virtuella Wlan går att ställa in via web-gränsnittet, sedan säller man in dnsmasq att köra flera subnät och binda dem mot specifika vlan/bryggor alt. också switchen i routern att köra vlan på diverse portar taggat/otaggat i cli. Man kan i princip ställa in det mesta som en dyrare router/brandvägg klarar av. Till slut ställer man in Iptables de regler man vill ska gälla mellan alla enheter/gränsnitt.

Permalänk
Medlem

@csom: Jag har försökt att sätta mig in i ASUS CLI, men tycker inte att jag hittar dokumentation på den nivån som jag behöver. Att byta firmware är jag också försiktig med eftersom jag bor med 3 andra nätverkskonsumenter som jag misstänker inte skulle uttrycka så muntra åsikter om jag försökte byta firmware utan att färdigställa innan de vaknade på morgonen:)

Det låter dock som att en Edgerouter + en AP är det smidigaste val jag har i detta.