säkra upp datorn mot misstanke om trojan eller liknande.

Permalänk
Avstängd

säkra upp datorn mot misstanke om trojan eller liknande.

Hej, Jag hjälpte en kompis att flytta över filer som han haft på en extern hårddisk. Jag använde datorn och "jumpade" imellan min lokala hårddisk och en annan disk för överflytt. flytten gick bra men jag märke att datorn gick lite segt efter att jag lagt in filerna. Jag flyttade över filerna till hans andra hårddisk men det var några filer som inte gick att ta bort efter kopieringen, Dom hade en konstig filändelse .harma etc, jag kollade igenom filer och såg att det fanns massa filer som hade @bitcoinx.harma etc och frågade han vad det var. Han sa att hans jobbdator råkat ut för ransomware och att tidigare filer blivit låsta etc men att dom löst det bara att han haft massa filer kvar som inte kunde öppnats ets som låg kvar.

Jag kunde inte ta bort några filer från min egna disk (av hans filer) filen var låst och användes men hittade inget som tydde på att filen var igång i min aktivitetshanterare. Jag blev nojjig och körde igång på malwarebytes, Ccleaner och inbyggda WIndows defender på hela datorn och även mappen, Inget av dessa hittade något konstigt, Fick ändå inte bort filen. Laddade ner ett program som heter "whats locking this folder" från lockhunter för att se vilken process som låser filerna men den hittade inget, till slut fick jag bort filerna via vanliga delete till papperskorgen, Dock samma meddelande när jag försökte tömma papperskorgen men sen tror jag windows löste det själv för filerna försvann. Försökte först ta bort mappen och allt med shit+delete.

Nu till min egentliga fråga, Har nu på två dagar fått två mail om att jag byte av lösenord "Uber" och Nu "EA-games" vilket gör mig lite mer rädd, Det jag misstänker är att jag fått in någon trojan eller något liknande på min dator.

Finns det några gratisalternativ att ladda ner för att scanna igenom datorn ytterligare eller något för att säkerställa att man inte har något skit i datorn? Är orolig för keylogger eller liknande.

Permalänk
Avstängd

Glömde nämna att jag även körde Windows defender Offline search

Permalänk
Avstängd

ser dessutom när jag går in på Hotmail att flertal försök att logga in på min mail har misslyckats.

Är Lite sprallig i brallan, har kört ovan verktyg varje dag utan någon indikering på att datorn är drabbad av något

Permalänk
Medlem

I din situation skulle jag kört formatering med överskrivning på alla hårddiskar och bytt lösenord överallt. Många varningsflaggor. Skulle aldrig känna mig trygg med det systemet igen. Det är vid sådana här tillfällen det är ovärderligt med backup. Schysst kompis förresten

Annars finns det nog bättre forum som specialiserar sig på malware removal.

Visa signatur

Ryzen 3600 | ASUS X470-F | 16GB B-die | GTX 1070

Permalänk
Avstängd

Tack för svar! så Mao så har ingen på Sweclockers något vettigt tips på software för min fråga?

Permalänk
Medlem
Permalänk
Medlem
Skrivet av quopo_87:

Tack för svar! så Mao så har ingen på Sweclockers något vettigt tips på software för min fråga?

Kan givetvis inte svara för hela Sweclockers, bara konstaterar att det inte är något större diskussionsämne här som du kanske märker. Tror du har bättre lycka på t.ex. bleepingcomputer. Där finns både guider, nedladdningar och forum.

Det var några år sedan jag höll på med malware removal så jag vet inte om programmen uppdateras fortfarande, men jag minns namn som HijackThis, rkill, AdwCleaner, Combofix m.fl.

Visa signatur

Ryzen 3600 | ASUS X470-F | 16GB B-die | GTX 1070