Sony Video 8, CCD-V8AF-E ---> Hur föra över till dator?

Permalänk
Medlem

Sony Video 8, CCD-V8AF-E ---> Hur föra över till dator?

Hej!

Jag har en kamera, Sony Video 8, CCD-V8AF-E, vars filmer jag vill föra över till datorn (PC) - på ett eller annat sätt.

Så här ser anslutningarna ut:
https://imgur.com/a/6iopTlS

Den där RFU-adaptern sätts alltså in i kameran.
På sidan av RFU-adaptern ser det ut att vara en antennsladd.
Vad köper jag för något för att kunna föra över filmer till datorn?

Stoort tack på förhand!

Permalänk
Medlem

@Wotan9:

RF-adaptern som hör till kameran har möjlighet att antingen skicka ut antennsignal(RF-Antennkontakt) eller komposit-video via linjeutgång(Rca-kontakten) samma som användes av gamla analoga tv-apparater och fanns även med i Scartkontakten även om man då fick ha en adapter mellan Rca-Scart.

Antennsignal är det sämsta valet som man helst undviker och de enklare digitaliserings-adaptrar man kan köpa på teknikaffärer är gjorda för videosignal och klarar inte antennsignal (som är sämre därför att det blir en extra omvandling) men som finns med därför att när denna kameran såldes hade många äldre tv bara antenningång och saknade en ren videoingång.

Adaptern som följer med kameran är också omställbar till att skicka ut kompositvideo vilket är det man ska använda i detta fall(line på omkopplaren) och då är det utgången (Video out)som ska användas tillsammans med (Audio out) för ljudet.

Detta kopplar man till motsvarande ingång på exempelvis en sådan här från kjell o Co:

https://www.kjell.com/se/produkter/ljud-bild/digitalisera-lju...

Med en sådan här kabel:

https://www.kjell.com/se/produkter/ljud-bild/kablar-adaptrar/...

Då det är ingång för Stereoljud på den så kan man antingen köra på en kanal eller sätta en splittadapter ihop med ovan nämnda kabel exempelvis:

https://www.kjell.com/se/produkter/ljud-bild/kablar-adaptrar/...

Annars finns det ett alternativ till om man vet någon som har en av Sonys senare utveckling av Video-8 systemet Digital-8.

Vissa av de kamerorna kunde digitalkonvertera de äldre analoga Video-8 och det bättre senare analoga formatet Hi-8 över firewire direkt till datorn då kameran även kunde spela upp de äldre analoga banden. Var så jag gjorde med mina egna äldre band men just nu har jag inget firewirekort installerat i någon dator som är i gång.
Men kvaliteten blev bra när man gjorde så.(så bra det nu då gick att få SD-upplöst material)

Är väl tyvärr inte så lätt att hitta någon som både har en fungerande kamera och firewire kort kvar så adaptern som länkas eller en dyrare och bättre variant lär vara det som gäller.

Går också att lämna in för överföring men det är rätt få som fortfarande klarar systemet och det brukar därför kosta en slant.

Är väl också därför som fungerande ex av dessa Digital-8 kameror går för förhållandevis höga summor på begmarknaden där annars gamla videokameror inte står högt i kurs.

(köper man en beg får man kolla att den klarar det), inte alla modeller har funktionen, en del kunde såsom min modell vilket är gjort på min då uppgraderas så den också tillät inspelning från extern källa som annars var bortkopplad i Europa av skatteskäl.

Detta då skatten var högre då kameran klassades som videobandspelare om den kunde spela in externa källor så man exempelvis kunde digitalisera sina VHS-band, Var även lite andra specialfinesser som Zebramönster som också följde med där.

Permalänk
Medlem

@Airborne:

Wow. Supertack för det utförliga svaret.
Jag ska direkt kila och köpa liknande prylar och testa. Återkopplar hur det gick.
Tack igen!

Permalänk
Medlem

@Airborne:

... nu har jag provat.
Jag köpte en sådan här
https://www.jula.se/catalog/hem-och-hushall/hemelektronik/datortillbehor/usb-kablar-och-adaptrar/videofangstadapter-for-vhs-kassettband-001690/#tab01

Sedan köpte jag även RCA-kablar, samt en splitter.
Efter att jag har kopplat ihop allt, installerat drivrutiner till videofångstadaptern och programvaran - så får jag inte bilden från kameran att synas i programvaran på datorn. Bilden bara flimrar i programmet. Se bild nedan. Ljudet hörs klockrent.
https://imgur.com/a/G1aKr8L

Om man kikar i kamerans "sökare" (heter det ens så?) så ser man tydligt kamerans film - samtidigt som man har den inkopplad och bilden bara flimrar i programvaran.
Det verkar alltså inte vara något fel på banden/kassetten i fråga. Jag har även provat flertalet band/kassetter.

Vad kan tänkas vara fel?

Stort tack igen på förhand!

Permalänk
Medlem

Jisses.
Jag pillade på inställningarna, bland annat videoinställningarna och fick fram PAL istället för NTCM.
Woop, det fungerar.

Tack för hjälpen!!