NH-D14 i ett Node 304 (ITX-chassi) var kanske inte helt optimalt ändå 😅

Permalänk
Hedersmedlem

NH-D14 i ett Node 304 (ITX-chassi) var kanske inte helt optimalt ändå 😅

Ja det här gick ju inte som planerat.
Efter att ha följt @Jacobs råd att byta ut mitt svarta chassit till vitt så har det väl gått... sådär.
Eller ja, i ärlighetens namn har det här bytet varit på gång ett bra tag. Förra chassit var trasigt på några ställen och jag ville ju ha ett litet vitt chassi.

Jag tänkte mig ett ITXchassi på ca 20 liter - alltså Fractal designs Node 304 tillsammans med Noctuas jättekylare NH-D14. Kul! Jag har sett att det där har ju andra lyckats med att få ihop. Så det där ville jag också testa.
Nu har jag då även lärt mig att processorns placering på moderkortet inte riktigt har en standardiserad plats. Eller ja, det kände jag till sedan innan, men det märktes av i det här projektet kan man väl säga. Utsugsfläkten där bak kommer helt enkelt i vägen för processorkylaren.

Darn it!

Såhär ser det ut:

Ser bra ut på första och andra bilden, men på tredje bilden kan man se att infästningen för processorkylarens skruvar inte riktigt når bak till processorkylarens fästen i moderkortet.

Jaha, vad gör man då?

Jag borde kanske byta ut processorkylaren. Men nej tack på den! Jag är både för snål för att lägga ut pengar på en ny bra CPUkylare när jag har en som funkar, och så är det ganska kul att den är lite överdimensionerad.

Jahapp. En smalare fläkt där bak kanske då? 140mm slim. Ja det är ju också en möjlighet. Meeeen. Chassit har bara en ordentlig fläktplats. 2s 92mm i fronten som jag inte vill köra på högvarv så den bakre utblåsfläkten behöver verkligen göra ett bra jobb utan att bli för högljudd. Så 140mm behöver den vara iaf. Helst full size egentligen. Och noctua gör inte ens slim-varianter av 140mm-fläktar. Är väldans tunt på marknaden från andra aktörer också för den delen.

Ja men jag behöver ju lösa det på något sätt. Och då står väl en fullösning nära till hands. Sätt chassifläkten på utsidan. Stiligt va? Hehe. Jaja, jag vet jag vet. Men jag har delarna för det och det är ingen som kollar på baksidan av datorn ändå.

Så på så sätt får det bli. Fläktkabeln behöver dras in i chassit från utsidan. Snopet nog har noctua gjort en liten designmiss på sina 140mm-fläktar och lämnat för kort avstånd på de nakna kablarna så man kan inte få undan fläktens sladd i fläktkonstruktionen riktigt. Crimpslangen är i vägen för att passa in i skåran de ändå satt dit för ändamålet.

Aja. Det är en liten detalj i sammanhanget. Hanterbart.

Får försöka få ihop burken i helgen igen.

Delar i bygget:
• Fractal design node 304 white
• Ryzen 5 2600
• 16GB DDR4
• Corsair SG600 V2 platinum
• Gainward RTX 2070
• en m2-SSD och en till SATA-SSD
• Noctua NH-D14
• Originalfläktar i fronten (fractal design 92mm som kommer köras på reducerat varvtal - får se om det räcker)
• Noctua NF-A14 140mm PWM (bakre fläkt)

Modifikationer: Har plockat bort hårddiskvaggor och staget som håller upp hårddiskvaggorna i mitten samt sågat bort fläktgallret där bak för bättre utblås.

Hoppas det här kan hjälpa någon annan som tänkt i samma banor som mig. Så kan ni fundera redan i förväg hur ni vill göra med val av CPUkylare, utsugsfläkt och även val av moderkort (hur processorn är placerad)

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx • 🥽 → VR: Samsung HMD Odyssey+
🎧 → Steelseries arctic 7 2019
🖱️ → Logitech g603 | ⌨️ → Logitech MX Keys
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled

Permalänk
Medlem

Det fungerar inte bra med att fläkten i mitten av kylaren att agera som utblås? Om du förstår vad jag menar.. Tänkte då den går i linje med bakrefläkten oavsett. Men kanske annat som blir lidande iof.

Drygt är det iaf

Visa signatur

PC: I7 9700K @ 5 Ghz - Asus strix z390-f gaming - 32GB 3600mhz Gskill - KF2A RTX3080 - Samsung pro 1TB SSDx2
GEAR: Logitech G915 TCK - Logitech G Pro superlight - Logitech G PRO X - Samsung 240hz 32"

Permalänk
Medlem

Stämmer in, ett par fläktar på kylaren och kanske en liten vindtunnel på slutet så har du ju utsuget fixat.

Permalänk
Medlem

Hehe, för massa år sedan satte jag en passiv kylfläns på ett grafikkort. Det räckte ju inte för spel...
Så det slutade med ett egenhändigt sågat hål i chassihöljet (det var innan det fanns chassin med färdiga hål, eller chassin med separata sidor för den delen...)
På utsidan satte jag en 80mm Papstfläkt som var the shit då. Tyst och tillräckligt med frisk luft på GPUn för att det skulle funka fint. Snyggt, nä verkligen inte 😁

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

http://www.kindredspirits.nu - skön goth utan förbehåll

Permalänk
Hedersmedlem

@pacc: @Magnituden:
Innovativt förslag. Kul! Det här är jag tacksam för - helt klart!

Ja jag har tänkt i de banorna en vända också. För att få till ett bra utblås här så behöver man nog skärma av med någon form av plastkåpa så luften verkligen kommer ut ur chassit. Det här går att tillverka. Entingen viker man till något själv från en annan plastförpackning, eller beställer nå 3Dutskrivet (vilket faktiskt är enklare än man kan tro om man bara orkar rita upp det själv). Bra grej alltså.
Men!
Det här är alltså enda utblåset. Och grafikkortet dumpar ytterligare ca 150W i chassit. Som då också måste passera genom den här flänsen hehe. Inluften i kylflänsen tror jag kommer bli ganska varm av en sådan lösning. Är inluften 10 grader varmare så blir också processorn 10 grader varmare. Min förhoppning är att utblåsfläkten ska kunna slänga ut iaf hälften av den varma luften från grafikkortet direkt utan att passera hela CPUkylaren.

Men jag är så glad för inputen alltså. För det känns inte riktigt som slutstation att nöja sig med at ha kylfläkten på utsidan ;).

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx • 🥽 → VR: Samsung HMD Odyssey+
🎧 → Steelseries arctic 7 2019
🖱️ → Logitech g603 | ⌨️ → Logitech MX Keys
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled