En allmän sjukvård, men inte för alla?

Permalänk
Medlem

Har själv en hel del roliga historier om den allmänna sjukvården och hur ingenting händer där, även om de tar mig på allvar så skall vårdcentraler mm ta om samma blodprover 73 ggr innan de remitterar vidare. När man väl kommer vidare är det någon specialist som förklarar varför man inte skall kosta på sig dyra undersökningar. Hela allmänna sjukvården verkar bygga på att spara på undersökningarna tills man är halvdöd, så man inte slösar med pengar.

Brukar tyvärr glömma att jag ju har en riktigt bra sjukvårdsförsäkring så det är först när jag hunnit bli frustrerad som jag ringer dem och så löser sig allt direkt. Det är markant skillnad i väntetid, bemötande, noggrannhet och lyhördhet när man jämför privat mot allmän vård. Den allmänna vården bygger mer på ”ditt värde är precis på gränsen, så allt är bra”, medan privatvården anmärker att en frisk ung person inte bör vara i närheten av gränsen utan det är sjuka Agda 93 år som ska vara där.

Jag som jobbat med att räkna på dessa vårdförsäkringar åt försäkringsbolag vet att det är mycket mer undersökningar/behandlingar som ges per patient inom den försäkringsbetalda delen jämfört med den allmänna. Och vi följde upp stenhårt för att se till att nästan inga onödiga undersökningar/behandlingar gjordes som vi fick betala för.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Tanman:

Dom är självgoda och arroganta och att det aldrig har skett en allvarligare incident på en av vår sjukhus/vårdcentraler är helt bortom min förståelse.

Skickades från m.sweclockers.com

Vilket inte nödvändigtvis säger så mycket...

En del (märk väl, inte alla) av trådskrivarna verkar ha utgångspunkten att livet ska vara rättvist. Den synen i kombination med inställningen att "jag har minsann RÄTT till både det ena och det andra" kommer göra tillvaron besvärlig och dessutom skapa bitterhet och medföra ett gnälligt beteende. Gnäll är ofantligt osympatiskt.

Det ska inte behöva påpekas men för att undvika att bli nedsablad av eventuellt kränka individer så är det självklart så att felaktigheter ska pekas ut, det är (givetvis) nödvändigt för en kontinuerlig utveckling och förbättring i varje given process.

Visa signatur

-Det är timjan i, sade Toke med bruten röst.

Ett liv, ett lag

Permalänk
Medlem

Jag har blivit bemött på liknande sätt för mina krämpor som började kanske nästan 10 år sen. Jag har värk från topp till tå på vänster sida, det visar sig som stickningar i armar, ben och på vänster hjärnhalva. Och en del andra udda symptom som jag har svårt att avgöra har samband, tex energilöshet.

Det sista besöket jag gjorde hos läkare var ca 4 år sen. Läkaren skrev ut antidepp, började med låg dos men kände av medicinen samma dag jag tog det och kände mig snurrig.
På väg hem från min flickvän som bodde i annan stad på den tiden var jag tvungen att avbryta körningen eftersom jag höll på att tappa det, kunde inte följa vägen.
Sjukrådgivningen föreslog mig halvera medicinen (som inte ens gick normalt för det var den lägsta dosen) i en vecka för att sen öka succesivt.
Jag kände mig mer i ro i mig själv, låg i soffan och tänkte ”det här är väl ok, jag har fortfarande ingen energi men jag stressar inte mig själv över det”.

En månad senare gick tillbaka till läkaren, jag hade hjärtklappningar och skakade lite.Jag sa ”på sätt o vis funkar väl det här, har inte fått energin tillbaka men det stressar mig inte att jag inte har energi”. Efter att han lyssnat på mig en stund sa han ”du måste avsluta medicinen på en gång, du har fått serotogent syndrom som kan vara dödligt”.
Han skulle kolla på fler alternativ och återkomma till mig över telefon vilket han aldrig gjorde.

Jag lever fortfarande med mina krämpor, jag har bara ingen lust att dra om historierna med läkare igen för dom tar inte en på allvar. Just den här attityden att man över några blodprover och lyssna på hjärtat kan bara vifta bort alla mina problem med ångest/depression eller ”du kanske måste leva med dina smärtor”.

Det förvånar mig inte alls när man i nyheterna får läsa om folk som är i ett sent skede i nån aggressiv cancerform där man precis upptäckt cancern.
Vilket också ledde till döden för min brors sambos bror förra året.

Min misstanke är att allmänläkarnas uppgift är att skriva ut recept för antibiotika relaterade sjukdomar, de verkar inte kunna göra andra bedömningar och har en ovilja att skicka en på remiss eftersom de har svårt att ta folk på allvar.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

thank you, come again

Permalänk
Avstängd

Felet är väl egentligen att de läkare som faktiskt har kunskaper om identifiering och korrekt behandling av dessa mer udda grejer inte finns tillgängliga, det är bara ett litet fåtal i hela landet som har den kompetensen vad jag vet.

Så länge det är underbemannat på vården och den mentalitet som råder bland de som styr landet är densamma som nu lär det inte förändras.

Visa signatur

Daisy, Daisy...
Three is a magic number
Yes it is, it's a magic number

Permalänk
Medlem
Skrivet av Niczo:

Jag är nyutbildad undersköterska och har jobbat inom LSS och äldrevården i några år, och något som jag ofta har hört talas öppet om är den Svenska sjukvårdens bristande helhetssyn på människan. De flesta läkare har bara tid och ekonomiska förutsättningar att behandla specifika symtom på specifika sjukdomar eller skador, vilket reducerar patienten till en samling termer och siffror.

När tillgänglig diagnostik eller vetenskap inte förmår att förklara ett symtom, något som händer förvånansvärt ofta - då förskjuts problemet till vårdtagaren eftersom att läkaren då annars tvingas framstå som okunnig eller maktlös. Egentligen handlar problemet om bristande resurser och luckor i kunskap samt inte sällan bristande empati från överarbetade läkare och sköterskor/uskor.

Jag har själv stått maktlös utan att kunna hjälpa när äldre brukare jag jobbar med lider av svår smärta som förklaras som "psykosomatisk", vilket är en av de stora baksidorna med mitt yrkesval som ibland gör att det är svårt att sova om natten ifall man har ens en gnutta medkänsla.

Jag kan föreställa mig att eventuella biologiska faktorer i nervsystemet som är sammanknutna med exempelvis depression/ångest även kan ge upphov till mycket oförklarad smärta, men efter allt jag sett köper jag inte att smärtan skulle vara mindre allvarlig för det eller att den är inbillad. Många brukare jag mött som stämplas som psykosomatiska har dessutom samma grad av smärta oavsett deras psykiska dagsform, de kan alltså vara hyfsat glada och njuta av sällskap/väder/aktivitet men samtidigt klaga på smärta i samma utsträckning som annars.

Aja, det är mina 2 cents om än inte så uppmuntrande tyvärr. Jag önskar er all lycka i fortsättningen och att ni kan hitta en läkare som är villig att faktiskt hjälpa henne, de finns om man letar.

Då rör vi oss i ungefär samma kretsar. Har också jobbat inom LSS på diverse gruppbostäder i 8 år, och nu sedan 4 månader jobbar jag på ett DAL team inom äldreomsorgen som USKA. Däremot så har vi nog lite olika erfarenheter av bemötande ifrån läkare och andra yrkesgrupper. Inom LSS var jag var och varannan vecka på sjukhus och vårdcentraler, på ledsagning och i många fall var den som fick förmedla information när vårdtagaren själv inte kunde.

För det mesta har jag väldigt positiv erfarenhet av läkare / SSK / USKA inom vården. Psykiatrin har däremot varit en lite blandad pott. En del läkare tittar inte ens på den som talar, eller pratar rakt över huvudet. Hur det fungerar med psykogeriatrin vet jag inte, för där har jag ännu inte varit med.

Den värsta delen med att komma ifrån LSS där man inte arbetar under tidspress (Inom DAL jobbar vi med punktinsatser som är tänkta att ta en viss tid, sedan ska vi vidare till nästa vårdtagare) och man kunde prata och fixa med allt man såg behöver göras. Jag har träffat på vårdtagare som visar tecken på dystymi & egentlig depression, stark ångest, maka par där jag ska hjälpa den ena men inte kan hjälpa den andra med till synes småsaker. Det är en riktigt rutten känsla, verkligen. Men ska man hålla för det här yrket så är det i dagsläget nästan en nödvändig färdighet att kunna utveckla "Lämna jobbet på jobbet" och släppa det så snart man går hem.

Det är en väldigt trist verklighet. Inom sjukvården så är det samma sak, och där kan vi lägga på stressen som gör att man inte ens hinner gå på toaletten eller slänga i sig matlådan.

Visa signatur

Endeavour OS(arch) - Cassini Nova

Permalänk
Medlem

9 av 10 privata men skattedrivna vårdgivare låter patienter med privata försäkringar tränga sig före i kön!
www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/vardforetag-som-fuskar-me...

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Liten podcast för dom som orkar,, gällande Svensk sjukvård, rekommenderas.

https://www.youtube.com/watch?v=KJS8X9yVU9o

Visa signatur

Define R6 | Corsair RM 750x | ASUS PRIME Z370-A | Intel Core i7 8700K | Corsair 16GB (2x8GB) DDR4 3200MHz CL16 Vengeance | ASUS GeForce GTX 1080 Ti 11GB STRIX GAMING OC | Samsung 960 EVO 500GB | ROG PG279Q | DELL UP2716D |

Permalänk
Medlem
Skrivet av RoedeOrm:

Vilket inte nödvändigtvis säger så mycket...

En del (märk väl, inte alla) av trådskrivarna verkar ha utgångspunkten att livet ska vara rättvist. Den synen i kombination med inställningen att "jag har minsann RÄTT till både det ena och det andra" kommer göra tillvaron besvärlig och dessutom skapa bitterhet och medföra ett gnälligt beteende. Gnäll är ofantligt osympatiskt.

Det ska inte behöva påpekas men för att undvika att bli nedsablad av eventuellt kränka individer så är det självklart så att felaktigheter ska pekas ut, det är (givetvis) nödvändigt för en kontinuerlig utveckling och förbättring i varje given process.

Det är skillnad på "livet" och skattefinansierad välfärd. Jag tror du också vill att alla ska vara lika inför lagen, ha samma rösträtt, och tillgång till samma vård. Med det menar jag då inte att man inte ska få köpa bättre vård eller att personer som inte betalar för bättre vård ska få privatfinansierad vård gratis. När fördomar och åsikter styr vilken rätt man har i rättsväsendet eller vården så faller demokratin platt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Irre:

9 av 10 privata men skattedrivna vårdgivare låter patienter med privata försäkringar tränga sig före i kön!
www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/vardforetag-som-fuskar-me...

Skickades från m.sweclockers.com

Om man gör en stor sak av det där och stoppar något så lär effekten bli att antalet vårdgivare som inte har några avtal alls med landstingen kommer växa då försäkringsbolagen kommer flockas till dem istället. Alltså blir det bara färre platser i det landstingsfinansierade i slutändan, som det är idag har försäkringsbolagens behov skapat massvis med extra kapacitet som det ”allmänna” kan ta del av.

Tror dock inte det kommer leda till någonting alls faktiskt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dragonflame:

att inte folk fattar att svensk sjukvård är ett skämt
jag har invandrar vänner som besöker sjukvården här och skakar på huvudet efter besöket

sen har vi min mor som har nån sjukdom som inte sjukvården vet vad det är efter 10 års besök
dom använder henne som nån försökskanin ..vi testar oss fram är deras motto

sen vet jag att det finns dom som har gräddfil till dom duktiga läkarna. inget jag kan uttala mig om

Det här verkar vara standard numera. Har en dotter som vi har bråkar med sjukvården om i ca 2. år nu och hon är en försökskanin, eller så vill dom inte göra något alls utan det blir vi föräldrar som får försöka leta reda på vad som kan fela. Att man betalar skatt för skiten är ett skämt i sig. Sjukvården i detta land är sedan länge bland det största skämtet vi har i dagens läge..

Visa signatur

Main
MOBO: Gigabyte B550M DS3H, CPU: AMD Ryzen 5 5600, RAM: 2x16B @ 3600MHz, GPU: RADEON RX5700 Flashat till XT, SSD: WD BLACK SN750 SE 1TB nVME, 2x1TB Sata SSD Chassi, : Fractal Design Node 804, PSU: Corsair RM1000e, Skärm: Philips 27M1N3500LS.

Permalänk
Rekordmedlem
Skrivet av Aktsu:

Om man gör en stor sak av det där och stoppar något så lär effekten bli att antalet vårdgivare som inte har några avtal alls med landstingen kommer växa då försäkringsbolagen kommer flockas till dem istället. Alltså blir det bara färre platser i det landstingsfinansierade i slutändan, som det är idag har försäkringsbolagens behov skapat massvis med extra kapacitet som det ”allmänna” kan ta del av.

Tror dock inte det kommer leda till någonting alls faktiskt.

Nej de privata företagen tar resurser från det allmänna genom att bidra till personalbristen och förstör därför för samhället i stort. Ungefär som att det nu kryllar av apotek i städerna som säljer kosmetika och kosttillskott men som ändå binder upp personal som borde bemanna apotek i glesbygd.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem
Skrivet av mrqaffe:

Nej de privata företagen tar resurser från det allmänna genom att bidra till personalbristen och förstör därför för samhället i stort. Ungefär som att det nu kryllar av apotek i städerna som säljer kosmetika och kosttillskott men som ändå binder upp personal som borde bemanna apotek i glesbygd.

Så det du säger är att de privata vårdföretagen tar resurser från det allmänna för att det möjliggör för folk att jobba med något de vill där de vill bo och inte kan tvingas av staten att jobba för lägre lön på platser de inte vill jobba på?

Själv tycker jag det är rätt och rimligt att de som arbetar inom vården både skall få rimligt betalt samt ha valmöjligheter för var de vill bo. Inte att vi likt Sovjet skall tvinga folk att bosätta sig i glesbygden om de inte vill bo där... För det är ju precis det du säger, att det är dåligt att de som jobbar inom vården har valmöjligheter över var och för vem de arbetar.

Det är ju inga privata företag som hindrar det allmänna från att erbjuda den servicen på glesbygden, det står dem fritt att anställa några som vill bo där helt enkelt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Aktsu:

Om man gör en stor sak av det där och stoppar något så lär effekten bli att antalet vårdgivare som inte har några avtal alls med landstingen kommer växa då försäkringsbolagen kommer flockas till dem istället. Alltså blir det bara färre platser i det landstingsfinansierade i slutändan, som det är idag har försäkringsbolagens behov skapat massvis med extra kapacitet som det ”allmänna” kan ta del av.

Tror dock inte det kommer leda till någonting alls faktiskt.

Håller med, och då priserna dumpas via avtalen så prioriteras försäkringspatienter vilket inte är så konstigt, dom brottas ju med samma ekonomiska frågor inom det allmänna också / då sjukvården är väldigt dyr och kanske inte så tillgänglig som den borde vara.

Dom priser som har förhandlats fram som florerar i nyhetsartiklarna är ~50% av ett besök hos en allmänläkare och då ingår inte provtagning, men försäkringsbolaget tar den faktiska kostnaden (om jag inte har missat något)

Skrivet av mrqaffe:

Nej de privata företagen tar resurser från det allmänna genom att bidra till personalbristen och förstör därför för samhället i stort. Ungefär som att det nu kryllar av apotek i städerna som säljer kosmetika och kosttillskott men som ändå binder upp personal som borde bemanna apotek i glesbygd.

Var inte diskussionerna att apoteken i glesbygden skulle läggas ner för länge sedan men planen var kanske att det skulle räddas via privatiseringar? I vilket fall att dom säljer kosttillskott lär ju knappast vara deras huvudsyssla/binda upp resurser. Antingen måste dom göra det då det inte går att överleva utan , eller så är det ett sätt att få lite extra omsättning (alltså primärt köper man kanske medeciner men passar på att köpa lite annat samtidigt) kunde man ens köpa receptfritt utanför apoteket för 20år sedan? Det finns ju bakom varje kassa i vilken butik som helst numera

Vänder man på det så är det ju samhället som har satt upp spelreglerna, privatiseringen bidrar till samhället både via service/tillgänglighet , nya jobb (skatter) , valmöjlighet, och som du säger nytänkande.

Permalänk
Medlem
Skrivet av lappen81:

Håller med, och då priserna dumpas via avtalen så prioriteras försäkringspatienter vilket inte är så konstigt, dom brottas ju med samma ekonomiska frågor inom det allmänna också / då sjukvården är väldigt dyr och kanske inte så tillgänglig som den borde vara.

Dom priser som har förhandlats fram som florerar i nyhetsartiklarna är ~50% av ett besök hos en allmänläkare och då ingår inte provtagning, men försäkringsbolaget tar den faktiska kostnaden (om jag inte har missat något)

Finns bra många privata vårdgivare som endast tar emot försäkringspatienter, en hel del tar emot större delen försäkringspatienter. De betalar helt enkelt bra men en stor anledning är att den allmänt finansierade vården har brist på pengar på grund av dålig ledning och politiker, inte brist på personal. Se på Karolinska som efter att man slösat bort pengarna på idiotiska avtal sparkar massa personal och får dra ned på platserna.

Dvs kan inte den allmänt finansierade vården betala för så många platser som idag finns så många kliniker måste få in pengar från försäkringsbolagen för att kunna drivas vidare. Idag har ju närmare 700k personer sjukvårdsförsäkring i Sverige, detta är ju människor som inte kostar den allmänt finansierade vården några pengar när de går till specialistläkare.

Permalänk
Rekordmedlem
Skrivet av lappen81:

Håller med, och då priserna dumpas via avtalen så prioriteras försäkringspatienter vilket inte är så konstigt, dom brottas ju med samma ekonomiska frågor inom det allmänna också / då sjukvården är väldigt dyr och kanske inte så tillgänglig som den borde vara.

Dom priser som har förhandlats fram som florerar i nyhetsartiklarna är ~50% av ett besök hos en allmänläkare och då ingår inte provtagning, men försäkringsbolaget tar den faktiska kostnaden (om jag inte har missat något)

Var inte diskussionerna att apoteken i glesbygden skulle läggas ner för länge sedan men planen var kanske att det skulle räddas via privatiseringar? I vilket fall att dom säljer kosttillskott lär ju knappast vara deras huvudsyssla/binda upp resurser. Antingen måste dom göra det då det inte går att överleva utan , eller så är det ett sätt att få lite extra omsättning (alltså primärt köper man kanske mediciner men passar på att köpa lite annat samtidigt) kunde man ens köpa receptfritt utanför apoteket för 20år sedan? Det finns ju bakom varje kassa i vilken butik som helst numera

Vänder man på det så är det ju samhället som har satt upp spelreglerna, privatiseringen bidrar till samhället både via service/tillgänglighet , nya jobb (skatter) , valmöjlighet, och som du säger nytänkande.

Lagen om valfrihet gör ju att man ofta hamnar i en situation där man inte kan välja bort privata utförare just för att de i ett första skede sett till att tränga ut de allmänna tex genom att ta personalen eller liknade för att sedan helt gå över till vinstmaximering med försämrad service som följd.
Att utarma den allmänna sjukvården genom att erbjuda vård efter betalförmåga tex via försäkringar är inte ett sätt att lösa problemen, vi får bara mindre vård för högre kostnad. Stockholm är ju ett fint exempel på hur illa det kan gå när man bygger dyrt och gör sig av med personalen för att ha råd att betala ett dessutom ganska (åtminstone delvis) o-ändamålsenligt sjukhus som, de har ju missat att det troligen kommer finnas patienter där och att det även behövs sjukvårdspersonal.
Det är spännande hur man kan bygga bytt sjukhus utan att bygga kök och hur man nu säger upp sjukvårdspersonal men så har man ju fått en av världens dyraste byggnader där en inte allt för avancerad innerdörr kan kosta 2 miljoner....

Det är också spännande hur man kan landa i att tillåta Apotekstjänst att skapa kaos i materialförsörjningen, de har ju tidigare misslyckats med distribution av dosförpackad medicin här i väst och nu har de lyckats bra i mellansverige, de skulle nog ha fortsatt att hantera porrvideos och inte tillåtits skapa kaos inom sjukvården.

Vår affärsidé
Att sälja en säker och kostnadseffektiv dosdispensering av läkemedel med hög leveransservice till sjukvårdshuvudmän via upphandling.
Historia
Bonver Videodata AB verkade från starten 1983 inom hyrfilm och grundades av Gerard och Cecilia Versteegh, som redan några år tidigare hade börjat med filmuthyrning på sin Shellmack på Strandvägen i Stockholm. Allt eftersom blev logistik och distribution en större del av verksamheten, och sedan 2008 är bolaget uppdelat i Bonver Entertainment Group och Bonver Logistics. Tack vare sin stora erfarenhet inom logistik och säkra lösningar blev starten av Apotekstjänst år 2012 en naturlig utveckling av Bonver-koncernen.

https://www.apotekstjanst.se/forsorjning/om-oss/

Läkarnas krav: Kasta ut Apotekstjänst!
Vi kräver att avtalet med Apotekstjänst hävs omedelbart. Patienter ska inte behöva vänta. Vårt förtroende för Region Uppsala som huvudman är i botten - låt staten få tillbaka Akademiska sjukhuset, skriver Upplands allmänna läkarförening och Sjukhusläkarna i Uppsala.

https://www.dagenssamhalle.se/debatt/lakarnas-krav-kasta-ut-a...

Apotekstjänst: Ge oss mer betalt annars slutar vi leverera medicin
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=125&arti...

Trots mycket kritik och flera anmälningar till socialstyrelsens inspektion för vård och omsorg, från alla kommuner i Västra Götaland, kommer fortfarande medicindoser från Apotekstjänst för sent.
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=125&arti...

Det sket sig ju med leveranserna i vilket fall.
Sånt här är oerhört dyrt för samhället och tar resurser som kunde lagts på patienterna men den politiska viljan och kanske även förmågan är låg, man vill ju av ideologiska skäl inte fixa problemen för de drabbar ju bara de svaga (än så länge)

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem

@mrqaffe: Ja så är det ju, om inte det allmänna kan erbjuda en bra arbetsmiljö så byter folk jobb, det har ingenting med privatiseringar att göra (inom det allmänna kanske man ska säga utgiftsminimering istället för vinstmaximering). Lägg till att dom avtal som upphandlas "enligt min uppfattning" verkar vara ytterligare prisdumpningar som gör det svårt att gå runt , då behöver man få in pengar på något sätt för att kunna bedriva en vettig verksamhet och locka personal. Det är ju upp till arbetsgivaren/landstinget , staten eller vem som nu bedriver verksamhet att få den att gå runt och vara en attraktiv arbetsgivare oavsett om det är allmänt eller privat

Då kommer vi till upphandlingar, den som gör upphandlingen måste ju ha i sitt uppdrag att göra en riskanalys (om det är rimligt), och inte acceptera att skambud.

Ska vi dra det till sin spets att allting ska vara skattefinansierat så har vi stora utmaningar framför oss, 80% av läkemedelsverkets budget är exvis avgifter (ej skatter) dom får betalt av dom dom ska göra tillsyn mot känns kanske inte så lämpligt så tycker att hela diskussionen fallerar, det totala skattetrycket inklusiva indirekta skatter i sverige är väldigt högt? 60-80%, man kan tycka att vi borde få mer för pengarna så ja jag håller med om vi inte får det vi betalar för men generaliserat så tror jag att grundproblemet ligger någon annanstans inte nödvändigtvis i att något privatiseras.

Permalänk
Medlem
Skrivet av lappen81:

@mrqaffe: Ja så är det ju, om inte det allmänna kan erbjuda en bra arbetsmiljö så byter folk jobb, det har ingenting med privatiseringar att göra (inom det allmänna kanske man ska säga utgiftsminimering istället för vinstmaximering). Lägg till att dom avtal som upphandlas "enligt min uppfattning" verkar vara ytterligare prisdumpningar som gör det svårt att gå runt , då behöver man få in pengar på något sätt för att kunna bedriva en vettig verksamhet och locka personal. Det är ju upp till arbetsgivaren/landstinget , staten eller vem som nu bedriver verksamhet att få den att gå runt och vara en attraktiv arbetsgivare oavsett om det är allmänt eller privat

Då kommer vi till upphandlingar, den som gör upphandlingen måste ju ha i sitt uppdrag att göra en riskanalys (om det är rimligt), och inte acceptera att skambud.

Ska vi dra det till sin spets att allting ska vara skattefinansierat så har vi stora utmaningar framför oss, 80% av läkemedelsverkets budget är exvis avgifter (ej skatter) dom får betalt av dom dom ska göra tillsyn mot känns kanske inte så lämpligt så tycker att hela diskussionen fallerar, sen är det alltid lättare att slänga skit på något som är privatiserat när grundproblemet inte nödvändigtvis ligger där. (generaliserat)

Det roliga är ju att det var ett annat privat bolag som bedrev det tidigare och då tyckte ju alla det fungerade bra. Det var först när landstingens upphandlarna fick "smarta" idéer om att spara pengar genom att välja leverantörer som inte ens uppfyllde deras egna krav på erfarenhet inom området. De har dessutom ljugit i sin motivering av valet (hittat på att Apotekstjänst tidigare levererat saker de inte gjort) för att få det att framstå som det fanns fog för det valet.

Så som vanligt är det inte det privatas fel utan det rullade på bra fram tills tjänstemännen som sköter upphandlingen i det allmänna blandade sig i och "tänkte".

Permalänk
Avstängd
Skrivet av mrqaffe:

Lagen om valfrihet gör ju att man ofta hamnar i en situation där man inte kan välja bort privata utförare just för att de i ett första skede sett till att tränga ut de allmänna tex genom att ta personalen eller liknade för att sedan helt gå över till vinstmaximering med försämrad service som följd.
Att utarma den allmänna sjukvården genom att erbjuda vård efter betalförmåga tex via försäkringar är inte ett sätt att lösa problemen, vi får bara mindre vård för högre kostnad. Stockholm är ju ett fint exempel på hur illa det kan gå när man bygger dyrt och gör sig av med personalen för att ha råd att betala ett dessutom ganska (åtminstone delvis) o-ändamålsenligt sjukhus som, de har ju missat att det troligen kommer finnas patienter där och att det även behövs sjukvårdspersonal.
Det är spännande hur man kan bygga bytt sjukhus utan att bygga kök och hur man nu säger upp sjukvårdspersonal men så har man ju fått en av världens dyraste byggnader där en inte allt för avancerad innerdörr kan kosta 2 miljoner....

Det är också spännande hur man kan landa i att tillåta Apotekstjänst att skapa kaos i materialförsörjningen, de har ju tidigare misslyckats med distribution av dosförpackad medicin här i väst och nu har de lyckats bra i mellansverige, de skulle nog ha fortsatt att hantera porrvideos och inte tillåtits skapa kaos inom sjukvården.

Vår affärsidé
Att sälja en säker och kostnadseffektiv dosdispensering av läkemedel med hög leveransservice till sjukvårdshuvudmän via upphandling.
Historia
Bonver Videodata AB verkade från starten 1983 inom hyrfilm och grundades av Gerard och Cecilia Versteegh, som redan några år tidigare hade börjat med filmuthyrning på sin Shellmack på Strandvägen i Stockholm. Allt eftersom blev logistik och distribution en större del av verksamheten, och sedan 2008 är bolaget uppdelat i Bonver Entertainment Group och Bonver Logistics. Tack vare sin stora erfarenhet inom logistik och säkra lösningar blev starten av Apotekstjänst år 2012 en naturlig utveckling av Bonver-koncernen.

https://www.apotekstjanst.se/forsorjning/om-oss/

Läkarnas krav: Kasta ut Apotekstjänst!
Vi kräver att avtalet med Apotekstjänst hävs omedelbart. Patienter ska inte behöva vänta. Vårt förtroende för Region Uppsala som huvudman är i botten - låt staten få tillbaka Akademiska sjukhuset, skriver Upplands allmänna läkarförening och Sjukhusläkarna i Uppsala.

https://www.dagenssamhalle.se/debatt/lakarnas-krav-kasta-ut-a...

Apotekstjänst: Ge oss mer betalt annars slutar vi leverera medicin
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=125&arti...

Trots mycket kritik och flera anmälningar till socialstyrelsens inspektion för vård och omsorg, från alla kommuner i Västra Götaland, kommer fortfarande medicindoser från Apotekstjänst för sent.
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=125&arti...

Det sket sig ju med leveranserna i vilket fall.
Sånt här är oerhört dyrt för samhället och tar resurser som kunde lagts på patienterna men den politiska viljan och kanske även förmågan är låg, man vill ju av ideologiska skäl inte fixa problemen för de drabbar ju bara de svaga (än så länge)

Mycket bra skrivet!

Visa signatur

Daisy, Daisy...
Three is a magic number
Yes it is, it's a magic number

Permalänk
Rekordmedlem
Skrivet av Aktsu:

Det roliga är ju att det var ett annat privat bolag som bedrev det tidigare och då tyckte ju alla det fungerade bra. Det var först när landstingens upphandlarna fick "smarta" idéer om att spara pengar genom att välja leverantörer som inte ens uppfyllde deras egna krav på erfarenhet inom området. De har dessutom ljugit i sin motivering av valet (hittat på att Apotekstjänst tidigare levererat saker de inte gjort) för att få det att framstå som det fanns fog för det valet.

Så som vanligt är det inte det privatas fel utan det rullade på bra fram tills tjänstemännen som sköter upphandlingen i det allmänna blandade sig i och "tänkte".

Tjänstemannen tänkte nog inte så mycket utan följde lagen som politikerna stiftat, det är lagarna som är dåliga snarare än tjänstemännen som tvingas följa dem. Upphandlingar är ju ofta en ren fars (speciellt inom it med negativa löner och annat trams.)
Men en sak som upprepade upphandlingar leder till är att de upphandlande tappar kompetens så det som upphandlas lär bara bli sämre och sämre.
Jag tror inte det finns några vinster alls i upphandling när man skapar en marknad som tidigare inte existerat, tex inom vården så finns ju ingen normal marknad med konkurrens utan det är oftast bara ett företag som konkurrerar mot det allmänna.
Det finns också en hel del nackdelar tex genom inkompatibla system mellan olika aktörer men det har ju inte bara med privata aktörer att göra utan beror på att vi har olika landsting/regioner i stället för att staten styr upp det, tex så är det inte så smidigt att få med sig journaluppgifter, inte ens inom samma region. Det skulle naturligtvis inte få finnas annat än ett nationellt system för det.

Utföraren av psykiatrin i norra Bohuslän vill avsluta sitt avtal med Västra Götalandsregionen.
När Evidens Care tog över patienterna från förra leverantören Capio i september hängde inte journalerna med, med konsekvensen att patienter felaktigt friskförklarats eller inte fick recept förnyade.

https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2016/11/18/foretag-vill...
Det finns mycket som borde skötas på nationell nivå och troligen blev det billigare och bättre om det sköttes av det offentliga. Idag läcker det mycket resurser från vården av patienterna till vinster för företagarna.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Aktsu:

Det roliga är ju att det var ett annat privat bolag som bedrev det tidigare och då tyckte ju alla det fungerade bra. Det var först när landstingens upphandlarna fick "smarta" idéer om att spara pengar genom att välja leverantörer som inte ens uppfyllde deras egna krav på erfarenhet inom området. De har dessutom ljugit i sin motivering av valet (hittat på att Apotekstjänst tidigare levererat saker de inte gjort) för att få det att framstå som det fanns fog för det valet.

Så som vanligt är det inte det privatas fel utan det rullade på bra fram tills tjänstemännen som sköter upphandlingen i det allmänna blandade sig i och "tänkte".

Skrivet av mrqaffe:

Tjänstemannen tänkte nog inte så mycket utan följde lagen som politikerna stiftat, det är lagarna som är dåliga snarare än tjänstemännen som tvingas följa dem. Upphandlingar är ju ofta en ren fars (speciellt inom it med negativa löner och annat trams.)
Men en sak som upprepade upphandlingar leder till är att de upphandlande tappar kompetens så det som upphandlas lär bara bli sämre och sämre.
Jag tror inte det finns några vinster alls i upphandling när man skapar en marknad som tidigare inte existerat, tex inom vården så finns ju ingen normal marknad med konkurrens utan det är oftast bara ett företag som konkurrerar mot det allmänna.
Det finns också en hel del nackdelar tex genom inkompatibla system mellan olika aktörer men det har ju inte bara med privata aktörer att göra utan beror på att vi har olika landsting/regioner i stället för att staten styr upp det, tex så är det inte så smidigt att få med sig journaluppgifter, inte ens inom samma region. Det skulle naturligtvis inte få finnas annat än ett nationellt system för det.

Utföraren av psykiatrin i norra Bohuslän vill avsluta sitt avtal med Västra Götalandsregionen.
När Evidens Care tog över patienterna från förra leverantören Capio i september hängde inte journalerna med, med konsekvensen att patienter felaktigt friskförklarats eller inte fick recept förnyade.

https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2016/11/18/foretag-vill...
Det finns mycket som borde skötas på nationell nivå och troligen blev det billigare och bättre om det sköttes av det offentliga. Idag läcker det mycket resurser från vården av patienterna till vinster för företagarna.

Många har ju vittnat i den här tråden att sammankopplad journalföring är något negativt och inte fungerar i vissa fall som leder till felaktiga diagnoser, jag är en av dom som har drabbats väldigt hårt/fysiskt trots att psykiatrin har sagt att jag inte hör hemma där. Psykiatrin har rekommenderat mig att söka i andra landsting just pg av att journalföringen inte är sammankopplad men det tog mycket energi att komma dit, att jag har provsvar privat som styrker min historia och att det är extremt svårt som patient i efterhand att rätta upp journalföringen (nu kommer den att rättas upp någon gång men hälsan går före, men det kommer att bli dyrt för då det rör sig om lång tid och många journaler, möten med enhetschefer, läkare, chefsläkare, det ska rättas upp, dom ska acceptera, kan bara hoppas att fler patienter kommer att göra detta så att det börjar synas dom flesta orkar nog inte). Att låta staten konkurrera med sig själv är inte ett bra alternativ, vem bestämmer isåfall vad staten ska ha monopol på?

Hade det funnits privata aktörer som följer nationell lagstiftning och vård enligt vetenskap och beprövad erfarenhet så hade mitt liv varit väldigt annorlunda idag, med vetenskap och beprövad erfarenhet menar jag både vård som jag borde ha fått i sverige flertal vårdfel, samt eu-vård/patientrörlighetsdirektevet pg av komplikationer, tidigare vårdfel (som vi inte ens får använda/man måste kriga för sin rätt) odet måste finnas alternativa vägar för dom som behöver det eller har drabbats illa inom det statliga, förhoppningsvis leder privatiseringarna långsiktigt till mer avregleringar och vård på lika villkor som eu medborgare, det är bättre för individen och billigare för samhället att man i slutändan får rätt hjälp istället för att slussas runt i en vårdkarusell som läcker pengar oavsett om den nu är på nationell nivå eller inte

Permalänk
Medlem
Skrivet av mrqaffe:

Tjänstemannen tänkte nog inte så mycket utan följde lagen som politikerna stiftat, det är lagarna som är dåliga snarare än tjänstemännen som tvingas följa dem. Upphandlingar är ju ofta en ren fars (speciellt inom it med negativa löner och annat trams.)
Men en sak som upprepade upphandlingar leder till är att de upphandlande tappar kompetens så det som upphandlas lär bara bli sämre och sämre.

Vet inte hur mycket du följt med den härvan men upphandlarna har helt enkelt hävdat att Apotekstjänst har erfarenhet av saker de inte har erfarenhet av. För att motivera att de valde en leverantör som inte uppfyllde deras egna krav. Så i det här fallet är det nog tjänstemännen som klantade sig. Tror knappast lagen sa åt dem att välja en leverantör utan erfarenhet och ljuga om att de hade erfarenhet.

Permalänk
Rekordmedlem
Skrivet av lappen81:

Många har ju vittnat i den här tråden att sammankopplad journalföring är något negativt och inte fungerar i vissa fall som leder till felaktiga diagnoser, jag är en av dom som har drabbats väldigt hårt/fysiskt trots att psykiatrin har sagt att jag inte hör hemma där. Psykiatrin har rekommenderat mig att söka i andra landsting just pg av att journalföringen inte är sammankopplad men det tog mycket energi att komma dit, att jag har provsvar privat som styrker min historia och att det är extremt svårt som patient i efterhand att rätta upp journalföringen (nu kommer den att rättas upp någon gång men hälsan går före, men det kommer att bli dyrt för då det rör sig om lång tid och många journaler, möten med enhetschefer, läkare, chefsläkare, det ska rättas upp, dom ska acceptera, kan bara hoppas att fler patienter kommer att göra detta så att det börjar synas dom flesta orkar nog inte). Att låta staten konkurrera med sig själv är inte ett bra alternativ, vem bestämmer isåfall vad staten ska ha monopol på?

Hade det funnits privata aktörer som följer nationell lagstiftning och vård enligt vetenskap och beprövad erfarenhet så hade mitt liv varit väldigt annorlunda idag, med vetenskap och beprövad erfarenhet menar jag både vård som jag borde ha fått i sverige flertal vårdfel, samt eu-vård/patientrörlighetsdirektevet pg av komplikationer, tidigare vårdfel (som vi inte ens får använda/man måste kriga för sin rätt) odet måste finnas alternativa vägar för dom som behöver det eller har drabbats illa inom det statliga, förhoppningsvis leder privatiseringarna långsiktigt till mer avregleringar och vård på lika villkor som eu medborgare, det är bättre för individen och billigare för samhället att man i slutändan får rätt hjälp istället för att slussas runt i en vårdkarusell som läcker pengar oavsett om den nu är på nationell nivå eller inte

Jag tror inte på en vinstdrivande privat vård och USA är ju ett skräckexempel på hur fel det kan bli men möjligen kan man ha privata inslag om de inte får generera vinst.

Skrivet av Aktsu:

Vet inte hur mycket du följt med den härvan men upphandlarna har helt enkelt hävdat att Apotekstjänst har erfarenhet av saker de inte har erfarenhet av. För att motivera att de valde en leverantör som inte uppfyllde deras egna krav. Så i det här fallet är det nog tjänstemännen som klantade sig. Tror knappast lagen sa åt dem att välja en leverantör utan erfarenhet och ljuga om att de hade erfarenhet.

Lagen säger att man ska välja den billigaste.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mordekai:

Det är skillnad på "livet" och skattefinansierad välfärd. Jag tror du också vill att alla ska vara lika inför lagen, ha samma rösträtt, och tillgång till samma vård. Med det menar jag då inte att man inte ska få köpa bättre vård eller att personer som inte betalar för bättre vård ska få privatfinansierad vård gratis. När fördomar och åsikter styr vilken rätt man har i rättsväsendet eller vården så faller demokratin platt.

Jo, likhet inför lagen, tillgång till (likadan) kompetent vård men framförallt allmän och lika rösträtt är av godo. Poängen var snarare (kanske tydligast gällande likhet inför lagen) att det föreligger en skillnad i hur det är och hur det borde vara. Vidare, nästa poäng, är att det finns en kategori människor som lider av hälsoångest. I sådana fall har det liten betydelse vad den traditionella vården gör för insats, problematiken är en annan. Den är av psykisk karaktär.

Visa signatur

-Det är timjan i, sade Toke med bruten röst.

Ett liv, ett lag

Permalänk
Medlem
Skrivet av RoedeOrm:

Jo, likhet inför lagen, tillgång till (likadan) kompetent vård men framförallt allmän och lika rösträtt är av godo. Poängen var snarare (kanske tydligast gällande likhet inför lagen) att det föreligger en skillnad i hur det är och hur det borde vara. Vidare, nästa poäng, är att det finns en kategori människor som lider av hälsoångest. I sådana fall har det liten betydelse vad den traditionella vården gör för insats, problematiken är en annan. Den är av psykisk karaktär.

Hälsoångest? Är det en medicinsk term? Psykisk problematik utesluter somatisk vård? Vet du att vilken betydelse det har? Det ena utesluter det andra och du visar just de missuppfattningar som gemene svensk bär på, förutfattade meningar som skadar de personer som lider av såväl psykiska som somatiska besvär. Hela ditt svar ångar förakt och okunskap för personer med psykiska problem.

"Kategori människor"?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mordekai:

Hälsoångest? Är det en medicinsk term? Psykisk problematik utesluter somatisk vård? Vet du att vilken betydelse det har? Det ena utesluter det andra och du visar just de missuppfattningar som gemene svensk bär på, förutfattade meningar som skadar de personer som lider av såväl psykiska som somatiska besvär. Hela ditt svar ångar förakt och okunskap för personer med psykiska problem.

"Kategori människor"?

https://www.lakartidningen.se/Opinion/Debatt/2016/02/Ta-allti... - en av många källor gällande hälsoångest.

https://www.internetpsykiatri.se/behandling/halsoangest/ - en annan källa. Du får fortsätta själv.

Jag hyser inte förakt för personer med psykiska problem. Tillskriv inte mig åsikter (som jag inte har) på det viset du gör, det om något är fördomsfullt. Vidare, vi har alla fördomar, du inte minst. Kan du ens tala för gemene svensk? Vem kan det? Tillsammans med din okunskap rörande begreppet hälsoångest är det en bedrövlig diskussion du för. Hela ditt svar ångar förakt för (och okunskap gällande) att människor inte tycker som du.

Visa signatur

-Det är timjan i, sade Toke med bruten röst.

Ett liv, ett lag

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mordekai:

Hälsoångest? Är det en medicinsk term? Psykisk problematik utesluter somatisk vård? Vet du att vilken betydelse det har? Det ena utesluter det andra och du visar just de missuppfattningar som gemene svensk bär på, förutfattade meningar som skadar de personer som lider av såväl psykiska som somatiska besvär. Hela ditt svar ångar förakt och okunskap för personer med psykiska problem.

"Kategori människor"?

Det är åtminstone en rätt vanlig term:

https://www.internetpsykiatri.se/behandling/halsoangest/

Jag tycker att du reagerar lite väl starkt, jag ser inte förakt eller okunskap i det du citerar. Hälsoångest och psykosomatiska symptom som upplevs som något man behöver läkare för är väldigt vanligt inom vården. Jag kommer inte ihåg de exakta siffrorna, men majoriteten av de som sökte vård för långvarig smärta vid VC hjälptes av KBT, inte medicin, studien genomfördes i västernorrland om jag inte missminner mig. Vill du själv läsa om det var det Steven Linton som stod som huvudförfattare för studien.

Dagens människa har stora svårigheter med att förstå sina stress- och smärtsymptom, det tolkas som något som kräver medicinsk vård när det egentligen är en produkt av ens situation och leverne och bäst bemöts med förändrad livsstil eller terapi.

Visa signatur

7800X3D - 7900XTX - QD-OLED 34" AW3423DW

Permalänk
Medlem
Skrivet av Yorg:

Det är åtminstone en rätt vanlig term:

https://www.internetpsykiatri.se/behandling/halsoangest/

Jag tycker att du reagerar lite väl starkt, jag ser inte förakt eller okunskap i det du citerar. Hälsoångest och psykosomatiska symptom som upplevs som något man behöver läkare för är väldigt vanligt inom vården. Jag kommer inte ihåg de exakta siffrorna, men majoriteten av de som sökte vård för långvarig smärta vid VC hjälptes av KBT, inte medicin, studien genomfördes i västernorrland om jag inte missminner mig. Vill du själv läsa om det var det Steven Linton som stod som huvudförfattare för studien.

Dagens människa har stora svårigheter med att förstå sina stress- och smärtsymptom, det tolkas som något som kräver medicinsk vård när det egentligen är en produkt av ens situation och leverne och bäst bemöts med förändrad livsstil eller terapi.

Även detta visar på okunskap, du verkar tro att psykosomatisk betyder psykiska problem som upplevs som somatiska men botas bäst med KBT. Psykosomatisk kan lika gärna vara tvärtom, somatiska problem som skapar psykiska problem, det stora problemet är just detta antagande vilket utesluter många med psykiska problem från den somatiska vård de i själva verket ofta behöver.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Psykosomatisk

Ja jag reagerar starkt för just detta är så ingrott i den svenska folksjälen, ingen vet innebörden av psykosomatisk och alla tror att folk med psykosomatiska problem inte bör få somatisk vård utan hjälps bäst med att lära sig andas, blind suga på ett russin och prata om sin smärta.

Permalänk
Medlem
Skrivet av mrqaffe:

Lagen säger att man ska välja den billigaste.

Som uppfyller skallkraven.
Jag skrockade gott när jag läste om deras förtvivlan över att de inte kunde förstå varför en leverantör som uppfyllde skallkraven misslyckades katastrofalt.
Själv tänkte jag att om leverantören inte ljugit så kanske det var skallkraven som det var fel på...

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem
Skrivet av mrqaffe:

Jag tror inte på en vinstdrivande privat vård och USA är ju ett skräckexempel på hur fel det kan bli men möjligen kan man ha privata inslag om de inte får generera vinst.

Jo jag förstår men samtidigt åker människor till USA och andra länder för att få hjälp, för oss är skräckexemplet Sverige (jag har två bekanta som har åkt till USA en blev frisk den andra mycket bättre, jag har kört privat sverige/delvis tyskland för provtagning mycket bättre, 3bekanta som förlitade sig på svensk vård alla 3 har gått bort i två fall var det grova vårdfel med långt lidande som hade kunnat behandlas/pajasdiagnoser i det tredje oklart om det upptäcktes försent/personen hade sökt eller inte) . Det finns risker med att bedriva företag och staten lär inte ta dom riskerna . Jag kan tycka att det borde vara billigare att besöka en allmänläkare på en vårdcentral än en specialist privat men det är det inte, en vårdcentralsläkare är dubbelt så dyr som sina motparter privat i region Östergötland detta gäller både med och utan avtal med landstinget. När jag planerade att åka utomlands (tyskland och USA) så var även timkostnaden 30-50% lägre än en statlig allmänläkare i Sverige.

Permalänk
Medlem
Skrivet av lappen81:

Jo jag förstår men samtidigt åker människor till USA och andra länder för att få hjälp, för oss är skräckexemplet Sverige (jag har två bekanta som har åkt till USA en blev frisk den andra mycket bättre, jag har kört privat sverige/delvis tyskland för provtagning mycket bättre, 3bekanta som förlitade sig på svensk vård alla 3 har gått bort i två fall var det grova vårdfel med långt lidande som hade kunnat behandlas/pajasdiagnoser i det tredje oklart om det upptäcktes försent/personen hade sökt eller inte) . Det finns risker med att bedriva företag och staten lär inte ta dom riskerna . Jag kan tycka att det borde vara billigare att besöka en allmänläkare på en vårdcentral än en specialist privat men det är det inte, en vårdcentralsläkare är dubbelt så dyr som sina motparter privat i region Östergötland detta gäller både med och utan avtal med landstinget. När jag planerade att åka utomlands (tyskland och USA) så var även timkostnaden 30-50% lägre än en statlig allmänläkare i Sverige.

Usa och en del u-länder är skräckexempel hur orättvis läkarvård är. I våra ”rättvisa” länder kan man därför anta att läkarvård för alla också är en utopi, det kostar mer än det smakar så alla blir ungefär lika dåligt behandlade. Om man inte känner för att skälla ut läkaren i fråga så hen pga representaliser faktiskt väljer att lyssna på patienten.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

thank you, come again