Permalänk

mac och windows samtidigt möjligt?

Hej på er! det här är kanske en dum fråga, men jag frågar endå=)
Jag arbetar med fotografi och film och alltid använt diverse appledatorer.
Nu är det dags att skaffa en ny igen och jag skulle behöva en lite mer kraftfull maskin för 4/6K filmredigering men en Mac Pro är för mycket pengar. Jag har därför börjat snegla på att sätta ihop en windowsdator. Tänker mig ett bygge för typ 30-35 (nån butik bygger)
Tricket är ju bara att jag har många många TB macformaterade hårdiskar med 12 års jobb, en macbook pro, samt en Imac som jag sitter på idag.
Går det, och hur krångligt kommer det vara att lägga till en windowsdator i den ekvationen? Jag har googlat mig fram till att det finns program som gör att windows kan läsa och skriva till macformaterade diskar, fungerar dom på riktigt? går det lika snabbt som om det vore windowsformaterat?
Kommer jag kunna arbeta från min gamla diskar (främst ps filer) och kommer jag att kunna arbeta på windowsdatorn med en fil och sedan fortsätta arbeta på samma fil på macen?
Alltså frågan är inte går det hjälpligt att få tag på saker på en macdisk eller tvärt om utan är det möjligt att verkligen arbeta utan strul med båda systemen samtidigt?
Har kikat på Hackintosh men jag är ingen fena på eller har intresse av att mickla med datorer på det sättet.
Mycket tacksam för svar!
allt gott
Niclas

Permalänk
Medlem

exFAT formaterad disk verka vara smidigt om man har minst Mac OS X 10.6.5 och Windows.

https://www.enkelteknik.se/vad-ar-skillnaden-mellan-fat32-exf...
https://en.wikipedia.org/wiki/ExFAT

Jag vet inte så mycket om alternativen du funderar över men slippa strul mm verka vara viktigt för dig.

Permalänk

@panpo98: Super tack för svar! Jo jag hänger med på det med exFAT, och egentligen kanske det inte är några problem över huvudtaget att arbeta med win/os x i samma arbetsflöde om jag installerar te x https://www.macdrive.com/, jag är mest lite nervös att det skulle vara något krångel jag inte förstått som krånglar till det. Jag arbetar tillsammans med min fru som nog aldrig suttit vid windows så jag måste få henne med tåget också. Jo haha det är viktigt att slippa strul, inte för att jag inte gillar lite gammal hederlig problemlösning utan mer det att jag inte har tid med det. Tanken är ju att datorn ska vara en ren arbetsmaskin som ska tugga och gå ett tag framöver.

Permalänk
Medlem

Hackintosh är enkelt idag speciellt om rät hårdvara väljs. Installera, konfigurera och blockera kommande uppdateringar som inte automatiskt kan förstöra installationen. Om inte så är enda alternativet..... Läs HFS+ APFS i Windows och NTFS på Mac med Paragon Toolbox.. https://shop.paragon-software.com/80/purl-all-secure-shop?car...

exFAT är enligt min erfarenhet ett nödvändigt ont då Apple och Microsoft vägrar stödja varandras filsystem out of the box.