Permalänk

Gör nätverk roligt!

Hej! Jag sysslar med utbildning i olika föreningar och organisationer för ungdomar och unga vuxna. Hur gör man IT kommunikation och nätverk kul att lära sig för folk i åldern 15-18år? Tips på ämnen att ta upp specifika saker att lära dem eller aktiviteter man kan hitta på. Högt och lågt.

All hjälp och tips uppskattas!

Permalänk
Medlem

Bidrar med en låg: "net send" - Hur kul var inte det när man gick i skolan..

Permalänk
Medlem

Sätta upp lan från scratch och gejjjma lite lär ju kidsen gilla.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Lite ip-v4 adressering kanske, binära grejer som nätmask är alltid lite klurigt men ger en viktig baskunskap om nätverksadressering. Tror net send är avvecklat sedan länge pga säkerhetsbrister.

Permalänk
Medlem

@Jaugernut: Kids brukar ju gilla att spela. Så har man tillgång till OK datorer så kan man ju sätta upp ett lättare LAN. Tänker typ att man drar upp en minecraft server på VLAN XX och sen går man från de. Där kan man sen introducera portar öppningar, ACLer, införa packet loss CoS köer osv.

Givetviss beror detta lite på hur mycket utrusning man har tillgång till. Men tänker typ man kan ha en server. Sen att man kopplar in en switch på den och sen ge varje elev varsin switch som är tömd på conf eller nåt.

Permalänk
Medlem

Kanske projekt som eleverna kan göra själva hemma sen. Finns ju massa kul man kan göra med en Raspberry Pi, t.ex. sätta upp en media server eller en plex server? Göra ett "Pi Hole" som tar bort alla annonser i nätverket?

Är ganska basic men är intressanta saker som man kan ha nytta av hemma för en relativt låg summa och som förhoppningsvis kan väcka ett större intresse.

Läste själv en liknande kurs på gymnasiet som handlade om nätmaskar och hur man delade upp nätverk osv, det va inget skoj utan att tillämpa det. Så allt det är numera glömt..

Permalänk
Hjälpsam

Leds, Lampor, smartahem saker generellt som kan aktiveras på lokalt nätverk eller VPNas in för kontroll.

Pi och Arduino styrda internet of things saker.

Visa signatur

Allt jag säger/skriver här är mina egna åsikter och är inte relaterade till någon organisation eller arbetsgivare.

Jag är en Professionell Nörd - Mina unboxing och produkttester (Youtube)
Om du mot förmodan vill lyssna på mig - Galleri min 800D med 570 Phantom SLI

Permalänk
Rekordmedlem

Du kan ju göra nån labb typ koppla ihop några datorer genom att bara använda en switch via manuell adressering.
Har du lite hårdvara typ 3 switchar och 3 routrar så kan du ju i princip anpassa Cisco CCNA utbildningen till lämplig nivå och det går ju även att göra kablagen själv om man har delarna.

Har du endast datorer och ingen nätverkshårdvara du kan labba med har du GNS3 simulatorn (den är gratis) som går att göra saker i, den har nästan inga begränsningar mer än din fantasi att skapa uppgifter på rätt nivå för deltagarna (men det är ofta roligare att koppla ihop saker fysiskt, konfa upp det och kanske köra ett spel över lanet när man fått igång allt)
https://www.gns3.com/

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.