Ellära växelström visualisera fasförskjutning

Permalänk
Medlem

Ellära växelström visualisera fasförskjutning

Så enligt trådstart så håller jag på med en kurs i Ellära.
Vi håller nu på att läsa om kondensatorer, spolar och har därför fått lära oss lite om fasförskjutning.

Jag har letat som en tok efter verktyg för att hjälpa mig i studierna och köpte nu senast ElectricVLab på steam för 10 dollar där man kan koppla upp elektriska kretsar och mäta slingströmmar och experimentera för att hjälpa inlärningen.

Däremot har jag inte lyckas lösa det med fasförskjutning för det jag skulle vilja göra är att visualisera fastförskjutningen.

De har Oscilloskop i programmet jag köpte på steam, men till min upptäckt så kan man endast koppla in och se spänning på ett oscilloskop. Så finns det något sätt att visualisera fasförskjutningen mellan ström och spänning?

Samt så får ni gärna berätta om det finns något annat program för t.ex. simulering som ni föredrar att använda.
Jag har även testat Yenka, fast där gällde bara hemmalicensen vissa tider på dygnet så det var lite bökigt.

Permalänk
Medlem

Du får mäta spänningen över en (lågt värde satt) motstånd som strömmen går igenom i kretsen.

eftersom du kör simulatorn så kan du förmodligen sätta motståndsvärdet till 0.001 Ohm och sedan skala upp förstärkningen motsvarande på din 'oscilloskop' - håll reda på skalfaktorerna så att du förstår att 1 mV över 0.001 Ohm motståndet motsvarar 1 Ampere i ström.

Faktum är att man får göra på samma sätt även i verkligheten med laborationer med oscilloskop då inga oscilloskop mäter på ström utan mätningen måste göras indirekt med mätmotstånd på rätt ställe i slingan.

En del simulator kan man också plotta ut strömmen genom komponenten direkt då det är bara ett värde i dess beräkningar - men det är kanske lite överkurs.

Till detta finns det flertal simulatorer som idag inte kostar så mycket/kostar inget alls och en av de mer kända är LTSpice från Linear technology. förvisso är deras libbar viktade för företagets egna kretsar i huvudsak men simulatorn är fullödig (är en Spice-simulator) och det går att plocka in modeller från andra håll också.

Mycket handlar om att lära sig gränssnitten och efter ett tag, vilka saker simulatorer inte gör bra och det är väldigt rekommederbart att utföra egna labbar med fysikaliska komponenter samtidigt som du använder simulatorn parallellt och ser att de ger samma resultat och blir förundrad/fundersam och undersöker varför när dom inte gör det och se vilken av dessa som gör 'felet'.

Man skall komma ihåg att modeller i simulatorer är aldrig lika perfekta och kompletta som förlagan i verkligheten och det är alltid kompromisser i modellen och vissa saker som man bedömde oviktig eller helt missat - kan i vissa corner-case ger helt annan resultat än förväntat...

tex. simulerar en kristallsocillator, så kanske svängningen aldrig startar av den enkla orsaken att simuleringen inte har med termisk brus och störningar från omgivningen som ger fröet till att oscillationen startar (avrundningsfel i flyttalslibbar kan också ibland ge väldigt konstiga effekter som inte inträffar i verkligheten)...

en sak till - simulatorer så börja man ofta med ideala komponenter som motstånd, konding, drosslar - i verkligheten finns inga ideala komponenter och man bör använda modeller av komponenter så mycket det är praktiskt möjligt (och vara medveten om resten)

- tex. drosslar/induktans har ofta klart märkbar serieresistans i spolen men också kapacitans kopplad mellan lindningsvarven och är frekvensen tillräckligt hög så jobbar den som en dålig kondensator med stora inre förluster istället..., kondingar samma sak fast omvänt... och motstånd blir allt mer kapacitiva ju högre frekvensen är etc. etc. etc...