Ny svensk lag ska stoppa kinesiskt 5G

Permalänk
Medlem

Är det nån som ska vara ett hot mot Sveriges säkerhet så är det Sverige själva!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mithras:

USA har bevisats spionera mycket mer på främmande länder och på andra regeringar, än vad vi lyckats bevisa att kinesiska staten skulle göra densamma.

Meningen säger emot sig själv. Det är inget bevis i relativ bemärkelse. Sverige var statistiskt jorden ormtätaste land på 70-talet. Självklart beroende på att det var okänt hur ormtäta andra länder var.

Jag skulle påstå att bevisen mot Kina dock är betydligt gravare även om det framförallt handlar om den egna befolkningen. USA fängslar inte på löpande band politiska dissidenter. Inte heller avrättar man människor för antiamerikansk verksamhet.

Det blir så sjukt snett när man drar in USA i en diskussion om Kinas övergrepp på mänskliga rättigheter. Dra in Iran, Ryssland, Saudi-Arabien eller något annat land som i alla fall spelar i samma liga som Kina.

Permalänk
Medlem
Skrivet av jkrx:

För att USA är verkligen ett föredöme när det kommer till mänskliga rättigheter.

Det finns fortfarande nivåer på det här.
Att likställa Kinas brott mot mänskliga rättigheter med USAs förminskar inte bara Kinas företeenden utan får också din helt rimliga och sakliga kritik mot USA att framstå som goja.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Naxos:

Socialisterna visar sig... och gör föga försök att försvara Kina, "ahhh men usa då!!", samtidigt som dom sitter på sina datorer med komponenter byggda och designade med amerikanska patent. Som gör gärna använder för att utöva sin uttrycksfrihet på internet...

Om du inte vet vad socialism är kanske du inte ska politisera något som inte har en höger/vänsterskala.

Permalänk
Medlem

Jag tycker vi stänger ute Kina helt. De snor IP/teknik från företag runtom i världen och skiter i alla patentlagar. Köper upp allt land, men låter inte någon köpa land i Kina. Manipulerar sin egen valuta för att krossa andra länder finansiellt och ta över hela den "fria marknaden".

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Hur många datorer är för många?

Permalänk
Medlem

@Fuskobot: Sa inget om att något skulle göra det Kina gör "ok". Påpekar snarare dubbelmoralen i att skapa lagar för att stoppa företag från ett land när ett annat får full tillgång till svensk marknad.

Visa signatur

"Be not afraid of life. Believe that life is worth living, and your belief will help create the fact." - William James

Permalänk
Medlem
Skrivet av jkrx:

För att USA är verkligen ett föredöme när det kommer till mänskliga rättigheter.

Detta argument kommer alltid upp när någon på pekar att Kina är en diktatur. Kan vi inte vara glad för att vi slipper kinesisk spionhårdvara utspritt över hela landet.

Om du läste den här artikeln kan i princip Säpo eller försvarsmakten välja att stoppa amerikanska företag från att leverera till svenska aktörer. Det vill säga ifall lagen klubbas igenom.

Visa signatur

Race-sim T300 Ferrari 599XX & playseat challenge
Skärm LG OLED 55C9 Bärbar Dell xps 13 9360 Lur iPhone 7
DAC/AMP Aune x1s Lurar Fidelio x2 & Air Pods

Permalänk
Medlem

@kelthar: Kina <3. Jag är väldigt förjust över att se dem resa sig under min egen livstid och förhoppningsvis har de satt stopp för västs hegemoni före min död.

Helt uppenbart dock att Sverige är en liten knähund till USA. Men om etablissemanget vill det så... visst... inget att bry sig om.

Äh, sen ser jag det trötta argumentet att Kina är en diktatur. Kina är ett samhälle som styrs utifrån en utilitaristisk princip och de har rest 800 miljoner människor ur fattigdom de senaste 40 åren. De så kallade demokraterna i väst vill ju inget hellre än att Kina splittras i interna stridigheter så att det västerländska kapitalet kan få sina investeringsmöjligheter, kosta vad det vill. 90-talets Ryssland gör sig påmint.

USA:s politiska och ekonomiska elit håller däremot på att utrota sin egen medelklass medans den kinesiska eliten håller på att skapa världens största medelklass. Men USA är ju en "demoookrati". Visst ja. Härligt att få säga vad man vill men inte kunna köpa grönsaker och få vård, skola och omsorg.

Visa signatur

Playstation 4 + Nintendo Switch
R7 5800x3d - MSI B450 - RTX 3080 TUF - EVGA 650w G3 - ASUS PG279Q

Permalänk
Inaktiv

Härligt med dubbelmoralen här. Ogillar ni Kina så ska ni inte köpa en endaste pryl som är producerad i PRC. Så glöm iPhones, ljusstaken på Jula eller varför inte robotdammsugaren. Prata och tycka är lätt, men leva som man lär... Inte så enkelt kära forummedlemmar.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Med tanke på att kinesiska staten ganska nyligen har stiftat lagar som ger dem rätt att kräva att kinesiska medborgare och företag hjälper dem med underrättelsearbete så är det här en ganska självklar respons. Läs här.

Citat:

The Australian government is highlighting a concern on the top of minds of several governments — China’s wide-ranging internet laws, which require tech firms to help Beijing with vaguely-defined “intelligence work,” meaning companies could be forced to hand over network data whether they want to or not.

Two pieces of legislation are of particular concern to governments — the 2017 National Intelligence Law and the 2014 Counter-Espionage Law. Article 7 of the first law states that “any organization or citizen shall support, assist and cooperate with the state intelligence work in accordance with the law,” adding that the the state “protects” any individual and organization that aids it.

And it appears that organizations and individuals don’t have a choice when it comes to helping the government. The 2014 Counter-Espionage law says that “when the state security organ investigates and understands the situation of espionage and collects relevant evidence, the relevant organizations and individuals shall provide it truthfully and may not refuse.”

Visa signatur

"I maintain nonetheless that a yin-yang dualism can be overcome. With sufficient enlightenment we can give substance to any distinction: mind without body, north without south, pleasure without pain. Remember, enlightenment is a function of willpower, not of physical strength." - Chairman Sheng-ji Yang, Essays on Mind and Matter

Permalänk
Medlem
Skrivet av jkrx:

För att USA är verkligen ett föredöme när det kommer till mänskliga rättigheter.

Jämfört med kina är de rena rama hjältarna.

Visa signatur

i7-2700K 5GHz | 32GB DDR3-1600 | ASUS Maximus V Gene | GTX 980 2-way SLI

Permalänk
Medlem

Sverige gör sig ännu mer irrelevant på det här sättet. Ensidiga de factotullar kommer slå tillbaka mot ekonomin på alla möjliga sätt. Allt för att gynna enskilda särintressen, storbolag som inte hänger med i teknikutvecklingen.

Kina har redan gått om Sverige på många plan. Såna här åtgärder gör bara att vi hamnar efter ännu mer. I Sverige är det inte kinesiska myndigheter vanligt folk behöver hålla upp garden för, utan svenska, som gör som de gör bakom ryggen på folk för att kortsiktigt gynna det egna storkapitalet. Aktiekurserna lär gynnas kortsiktigt, men långsiktigt blir det som med kronkursen, en dopning som slår ut konkurrenskraft genom oundviklig innovation.

Huawei har redan stora och många kunder för 5G. Hur ska Ericsson konkurrera om lönsamheten med så små marknadsandelar som dessutom så ogenerat kräver den egna borgerliga statens aktiva lagstiftning?

Visa signatur

Propaganda syftar till att göra det politiska opolitiskt.

Permalänk
Medlem

@Teddis: Säg det i Irak.

Visa signatur

Playstation 4 + Nintendo Switch
R7 5800x3d - MSI B450 - RTX 3080 TUF - EVGA 650w G3 - ASUS PG279Q

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Fuskobot:

Bara för någon(USA) gör något fel tillåter det inte Kina, som nu är en betydligt större övertrampare av mänskliga rättigheter, att göra det.

Alla kinesiska bolag är mer eller mindre statligt ägda och förväntas lägga kina först.

Men USA gör många fel hela tiden, bl.a. invaderar och tar kål på hundratusentals människor, för olja. Och ingen bryr sig.

Permalänk

Verkar fullt rimligt

Permalänk
Medlem
Skrivet av ronnylov:

Istället för att peka finger mot något land kanske man skulle säkerhetsklassa utrustningarna man köper istället? Kan man tekniskt visa att de inte har säkerhetshål så borde de vara godkända? Vad säger att utrustningar från andra länder än Kina inte har säkerhetsbrister?

Vem betalar den tekniska genomgången?
För tror inte de vinner någon upphandling om det kravet bara ställs på dem, så förslaget blir typ samma som titeln på denna tråd.

Visa signatur

vad gör man inte för massorna med en
"riktigt stor digital penis"

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mithras:

Det går att inte skylla på "what-aboutism" och tu-quoque konstant, speciellt inte när det är 100% befogat. Om någon vill utföra en handling mot någon annan med argument X, då ska det argumentet gälla alla. Annars är argumentet inte hållbart. "lika inför lagen", som man säger. Vilket USA uppenbarligen inte är.

USA har bevisats spionera mycket mer på främmande länder och på andra regeringar, än vad vi lyckats bevisa att kinesiska staten skulle göra densamma. Ändå är det ingen som pratar om att stänga ute amerikanska företag, tvärtom skulle folk skratta åt iden. Det finns ingen som helst objektivitet i detta resonemang, och ska man seriöst säga att Huawei är ett hot mot Sverige, då bör man till 100% säga att amerikanska företag utgör exakt samma hot, eftersom vi har bevis att USA gör exakt det man oroar sig att kineserna ska göra.

Är inte insatt i konflikten ö.h.t. därav kan jag inte ge min åsikt om Huawei eller den nya lagstiftningen. Är däremot helt säker på att man aldrig kan, så som du formulerar det, "skylla på" ett argumentationsfel. Ett argumentationsfel per definition är ett fel som en person har utfört av anledningen att denne helt saknar eller kan åberopa argument.

Ett argumentationsfel är aldrig relevant för sakfrågan och tillför inte diskussionen någonting. Därför kan man alltid påpeka argumentationsfelet för att istället få ett argument och bedöma argumentets validitet.

"Det finns ingen som helst objektivitet i detta resonemang"
Självklart är det inte objektivt, den svenska regeringen fattar sina beslut högst subjektivt för att främja det egna landets intressen, precis som alla andra regeringar runt om i världen.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Det som borde spela mest roll för licenserna är hur man skött 4G, hur stor area man täcker och vilka hastigheter man får, medel och standardavvikelse borde räknas. 5G kommer länge vara centrala storstäders enda domän och vi som lever där har fem minuter till närmsta fik med gratis WiFi. F*#k 5G helt. De som vinner licenserna borde avkrävas total 4G täckning av sverige innan de får sätta upp en enda 5g antenn.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mordekai:

De som vinner licenserna borde avkrävas total 4G täckning av sverige innan de får sätta upp en enda 5g antenn.

Personligen så skulle jag inte vilja ha några 4G-master i Sarek.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mordekai:

Om du inte vet vad socialism är kanske du inte ska politisera något som inte har en höger/vänsterskala.

Om han vet vad det är, ska han göra det då?

Visa signatur

vad gör man inte för massorna med en
"riktigt stor digital penis"

Permalänk
Medlem
Skrivet av moreempty:

Om han vet vad det är, ska han göra det då?

Nej då hade hen vetat att det inte passade med hens illa dolda försök att misskreditera oliktänkande just i detta sammanhang.

Permalänk
Medlem
Skrivet av filbunke:

Personligen så skulle jag inte vilja ha några 4G-master i Sarek.

Det låter ju rätt men ju mer beroende vi blir av att vara online desto mer sensibelt verkar det att bygga ut 4G-nätet även i avlägsna naturområden. Hur detta görs och om det ens är en grunden genomförbar idé är jag såklart inte personen att bedöma. Jag tror du förstår min tanke, inte varje mast kan vara ekonomiskt lönsam, vissa master måste finnas av andra skäl.

Permalänk
Medlem

@SCORPIUS:
Jag tror att den bild många har är väldigt påverkad av de västvänliga medier vi har här. USA om någon är också ett djävla människofientligt land. Men det pratas inte så mycket om det. Alla djäkla krig de varit upphov till. Om det inte är för att hindra kommunismens spridning i Vietnam så är det för att säkra oljetillförsel, mm. Måååånga människor har fått sätta livet till.
Inte för att jag tror att Kina är ett himmelrike. Långt ifrån och deras syn på mänskliga rättigheter är inte särskilt bra. Men det är inte USAs syn heller. Om man pratar avlyssning är jag säker på att USA gör detta mycket mer än Kina. Men det är ju bara för att skydda sitt land säger de då.. Doh!!! De är inte ett dugg bättre än Kina.
Vi har inte mer att frukta från Huawei än från Cisco eller vad de nu heter..

Permalänk
Medlem
Skrivet av kaptengrek:

Är inte insatt i konflikten ö.h.t. därav kan jag inte ge min åsikt om Huawei eller den nya lagstiftningen. Är däremot helt säker på att man aldrig kan, så som du formulerar det, "skylla på" ett argumentationsfel. Ett argumentationsfel per definition är ett fel som en person har utfört av anledningen att denne helt saknar eller kan åberopa argument.

Ett argumentationsfel är aldrig relevant för sakfrågan och tillför inte diskussionen någonting. Därför kan man alltid påpeka argumentationsfelet för att istället få ett argument och bedöma argumentets validitet.

"Det finns ingen som helst objektivitet i detta resonemang"
Självklart är det inte objektivt, den svenska regeringen fattar sina beslut högst subjektivt för att främja det egna landets intressen, precis som alla andra regeringar runt om i världen.

Skickades från m.sweclockers.com

Jag sa aldrig att man inte kan skylla på argumentationsfel. Jag sa att man inte alltid kan hänvisa till tu-quoque, vilket du inte kan i detta fall. överhuvudtaget. Det innebär att det inte är ett tu-quouque, dvs. inte ett argumentationsfel.

Det är otroligt intressant, relevant och tillförande till diskussionen att den svenska staten behandlar kineserna på ett sätt för någon de misstänks kanske kunna göra när USA har bevisligen och bekräftat redan gjort det. Det öppnar till många intressanta frågor gällande dessa lagar, och frågan kring "lika inför lagen".

Visa signatur

| Corsair Crystal 460X | Z390-F | 9700K | ROG Ryujn 360mm | RTX 3080Ti | ROG Thor 850W | Vengeance Pro 3200mhz 16cl 16GB (2x8) | 970 Pro 2TB + 2xWD Black 4TB | ROG SWIFT PG279Q | Arctis 7 Pro Wireless | ROG Scope Deluxe red silent | ROG Chakram |

Permalänk
Medlem
Skrivet av Tv_tuben:

Så är det såklart, för det har man ju läst på Aftonbladet och CNN

Nä på Expressen & Fox news.

Visa signatur

XFX Radeon RX 7700 XT Speedster QICK 319 Black Edition | AMD Ryzen R7 5700X | Noctua NH-D15 | Asus TUF Gaming B550-Plus | Kingston Fury Beast DDR4 3600MHz 4x8GB | Samsung 990 Pro 1TB | Corsair HX1000i | Fractal Design Define S | LG 27GL83A | Corsair K95 Platinum | Corsair Sabre RGB PRO Wireless | Corsair Void Elite Wireless

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mordekai:

Meningen säger emot sig själv. Det är inget bevis i relativ bemärkelse. Sverige var statistiskt jorden ormtätaste land på 70-talet. Självklart beroende på att det var okänt hur ormtäta andra länder var.

Jag skulle påstå att bevisen mot Kina dock är betydligt gravare även om det framförallt handlar om den egna befolkningen. USA fängslar inte på löpande band politiska dissidenter. Inte heller avrättar man människor för antiamerikansk verksamhet.

Det blir så sjukt snett när man drar in USA i en diskussion om Kinas övergrepp på mänskliga rättigheter. Dra in Iran, Ryssland, Saudi-Arabien eller något annat land som i alla fall spelar i samma liga som Kina.

Nej, det blir inte alls "sjukt snett". Vi handlar inte med Iran, Ryssland, Saudi-arabien på samma sätt. och är absolut inte allierade med dem på samma sätt.

Gällande just de saker som Kina anklagas för att kanske eventuellt kunna göra i detta fall, så finns det bara ett enda land som spelar i samma liga som kineserna och det är just USA. Det är det enda landet som vi också redan vet har gjort alla de saker vi misstänker att kineserna kommer att göra. Inte Iran, inte Ryssland, inte Saudi-arabien. Därför blir det extremt relevant att nämna detta när den svenska regeringen vill skapa lagar för att hålla ute ett lands företag, men inte den andras. Fastän båda länder definitivt faller under argumentet. "Lika inför lagen" säger man, men det är tydligt att det inte alls är fallet.

ps. Det är inte "relativa" bevis, nej helt rätt. Det är absoluta bevis, konkreta. Du får nog läsa om meningen; vi har mer bevis för USA's idiotier än vad vi har för kinesernas, sen kan man sitta och spekulera och misstänka hur mycket man vill.

Visa signatur

| Corsair Crystal 460X | Z390-F | 9700K | ROG Ryujn 360mm | RTX 3080Ti | ROG Thor 850W | Vengeance Pro 3200mhz 16cl 16GB (2x8) | 970 Pro 2TB + 2xWD Black 4TB | ROG SWIFT PG279Q | Arctis 7 Pro Wireless | ROG Scope Deluxe red silent | ROG Chakram |

Permalänk
Medlem

USAs människofientliga regering kan dra åt helvete. Så om något Amerikanskt företag kommer i kläm i processen så må så vara.
Det enda vi verkligen har att sätta emot USAs vidrigheter är ekonomi. <-- Står för detta med.

Så.. kan ni sluta skriva till mig om USA nu?

Visa signatur

CPU: I7 7700k @ 4.6GHz - Noctua NH D15S - Asus ROG Strix Z270F Gaming.
GPU: RTX 3070TI @2 st 120mm cf-v12hp hydro dynamic fläktar. 👍
RAM: 32GB DDR4 3200MHz. HÅRDDISK: 4 st SSD, 2 Mekaniska.
MONITOR:1 Xiaomi MI 34"- 3440x1440 144Hz MONITOR:2 Optix MAG274R 27" 1080p 144Hz MONITOR/Tv:3 LG 47lv355n-ZB 47". Nätagg: Corsair Newton R2 1000W. Allt i ett Cooler Master CM Storm Stryker.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Naxos:

Socialisterna visar sig... och gör föga försök att försvara Kina, "ahhh men usa då!!", samtidigt som dom sitter på sina datorer med komponenter byggda och designade med amerikanska patent. Som gör gärna använder för att utöva sin uttrycksfrihet på internet...

Men USA´s kapitalister tar gärna kinesiska staten i handen & dansar tillsamman längs kapitalets väg sjungandes "money talks, bullshit walks" ja eller typ så.

Visa signatur

XFX Radeon RX 7700 XT Speedster QICK 319 Black Edition | AMD Ryzen R7 5700X | Noctua NH-D15 | Asus TUF Gaming B550-Plus | Kingston Fury Beast DDR4 3600MHz 4x8GB | Samsung 990 Pro 1TB | Corsair HX1000i | Fractal Design Define S | LG 27GL83A | Corsair K95 Platinum | Corsair Sabre RGB PRO Wireless | Corsair Void Elite Wireless

Permalänk
Medlem

Till Ericssons stora fördel, ett svenskt företag. Måste vara USA som drar i spakarna! /s

Visa signatur

Citera så att jag hittar tillbaka! AMD Ryzen 7 5800X3D | MSI B450 Tomahawk Max | 32GB Ballistix @ 3733/16 | EVGA 2070 | Crucial MX500 2TB | EVGA G2 750W | Windows 10

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mordekai:

Det låter ju rätt men ju mer beroende vi blir av att vara online desto mer sensibelt verkar det att bygga ut 4G-nätet även i avlägsna naturområden. Hur detta görs och om det ens är en grunden genomförbar idé är jag såklart inte personen att bedöma. Jag tror du förstår min tanke, inte varje mast kan vara ekonomiskt lönsam, vissa master måste finnas av andra skäl.

Är man så beroende så kanske man skall hålla sig därifrån?

Citat:

Inom nationalparken är det förbjudet att
- anordna upplag
- dra fram mark- eller luftledning
- anlägga stig eller väg
- uppföra eller utöka byggnad eller annan anläggning
- bedriva militär övningsverksamhet
- företa vetenskapliga undersökningar
- bedriva kommersiell verksamhet
- gräva, schakta, utfylla, borra, mejsla, måla, spränga eller på annat sätt skada mark och block
- bortföra mineral eller annat geologiskt material
- bryta kvistar, fälla eller på annat sätt skada levande eller döda träd, ris och buskar
- plocka eller gräva upp växter
- inplantera växt- eller djurart
- insamla eller fånga insekter, fiskar eller andra djur eller på annat sätt störa djurlivet
- jaga eller fiska
- använda motordrivet fordon eller motorbåt
- landa med luftfartyg
- flyga i dalgångar samt i övrigt under 300 meter över marken
- rida
- medföra hund
- sätta upp tavla, affisch e dyl
- ordna orienteringskontroller eller markerade spår