Asus UX360U, ser inte ut att ladda och går inte att starta, tips?

Permalänk

Asus UX360U, ser inte ut att ladda och går inte att starta, tips?

Jag håller för tillfället på att titta på en arbetskollegas dotters laptop och försöker lista ut vart problemet sitter.

Symptom för när datorn lade av, beskrevs som ungefär som följande:
Datorn användes utan laddarsladden i-kopplad. När batteriindikeringen i Windows visades, sattes laddarsladden i varpå det slog gnistor om uttaget. (Därefter har jag för mig att kollegan beskrev att datorn dog).

Jag har hittills provat starta datorn. Brukar givetvis börja med detta, eftersom den då legat ett tag sedan jag fick den av kollegan och jag har sett sånt lösa märkliga problem förr. Men i detta fall hände inget.

Mätte laddarens spänning och den visar som laddaren är specificerad för (19V, några mV över).

Laddaren konstaterade jag för övrigt att det är en eftermarknadsladdare och inte original (utbytbar kontakt), men stiftet är rätt med minus på utsidan och plus på insidan och den gick inte heller vända fel i sitt fäste, eftersom det är en rak sida på den annars runda kontakten.

Eftersom batteriet i datorn sitter inbyggt fick jag sedan börja skruva isär baksidan (fick införskaffa lite småskruvmejslar, eftersom det satt jäkligt små torx T4, om jag inte minns fel).

Provade sedan koppla loss batteriets kabel och även den kabel jag misstänker går till CMOS batteriet.
(Jag såg inte något CMOS batteri, men en liten kabel som gick från den sidan jag hade öppen till den sida som fortfarande satt fast i chassiet, med märkning på moderkortet "CMOS".)

Jag lät dessa ligga urkopplade och höll in startknappen i ca 1minut. Jag pluggade därefter tillbaka dessa och provade starta, men ingen skillnad.

Eftersom laddningsindikeringen på datorn inte tänds när strömkabeln pluggas i, så misstänker jag att i bästa fall har laddningsporten gett upp och i värsta fall har moderkortet gett upp (vilket är ganska stor risk, eftersom batteriets uttag sitter ganska långt in från laddarporten som är fastlödd på moderkortet).

Fick även reda på, efter lite googling, att laptops ofta har en säkring som återställer sig själv om de löst ut, men jag vet inte exakt hur en sådan ser ut och jag hittade ej heller någon annan säkringstyp som jag kände igen. Kan ju mycket väl vara så att man kanske sett någon säkring om man plockat isär datorn så man fick ut moderkortet och såg baksidan, men det kändes som att det blir för mycket jobb.

Jag kunde ju ha mätt om jag fick spänning på batterikontaktens stift, men detta kom jag på efter att jag satt ihop datorn igen.

I vilket fall som helst har jag varken meckat allt för mycket med laptops (mer än enkla grejer, byta fläktar, ram, kablar osv.) och jag har ej heller aldrig lödigt på kretskort förut heller, så jag tror inte jag skall ge mig på det nu heller trots att det inte såg allt för knepigt ut (har varken tillräcklig kunskap eller utrustning för lödning).

Någon som har några idéer om vad jag skall kolla mer, innan jag lämnar tillbaka datorn till min kollega?

I annat fall tänker jag råda min kollega att lämna in datorn om han vill ge det en till chans att få den lagad.