hur vet man hur mycket Hz grafikkortet klarar av?

Permalänk
Medlem

hur vet man hur mycket Hz grafikkortet klarar av?

Hur vet man hur mycket Hz en dator/grafikkort klarar av om man vill undvika tearing och statiring?

Permalänk
Bildexpert 📺

@polp: Ett modernt grafikkort klarar utan av problem att driva alla skärmar i höga uppdateringsfrekvenser, Hertz, Hz. Det som är högst idag och tillgängligt är 240 Hz på skärmarna. Måste nog hoppa tillbaka till rejält gamla grafikkort för att finna någon som inte orkar driva en 1920x1080/240 Hz-signal. Främst korten med de första Displayport-anslutningarna från 00-talet som inte orkar med bandbredden för 1920x1080/240 Hz-signal.

Vad jag dock gissar att du frågar efter är renderingsfrekvensen i spel, alltså FPS, frames per second. För där skiljer det sig enormt mellan grafikkort och framför allt mellan olika spel. På detta kommer kombinationer av hur du ställer in spelen, väldigt skillnad på Ultra och Medium-kvalitete i flera spel. Även sådant som hur spelen är beroende av CPU för att nå höga renderingsfrekvenser.

Där måste du luska ut, till exempel genom tester och forumdiskussioner för vad som gäller för varje enskilt spel och försöka extrapolera den informationen till din dator hur många FPS du får ut.

Men att driva själva skärmen är alltså inga problem med moderna grafikkort så länge du matchar rätt anslutning.