Mini DisplayPort till vanlig Displayport?

Permalänk
Medlem

Mini DisplayPort till vanlig Displayport?

Hej,

Köpte nyligen en gaming laptop från MSI till vilket jag just nu kör HDMI mellan laptop och ASUS ROG monitor.
Detta ger dock endast 60Hz - skärmen stödjer upp till 165Hz.

Kommer jag kunna få högre Hz om jag kör med DisplayPort till Mini DisplayPort mellan monitor och laptop?

*kör DisplayPort mellan stationär och samma monitor hemma och får 165Hz

Förtydligade rubriken från "Mini DisplayPort"/Thomas Y
Permalänk
Medlem

Troligtvis ja. Det är ingen skillnad på bandbredd mellan DP och mDP, det är bara olika kontakter. Vad laptopen stödjer är dock en annan fråga, men det brukar oftast vara DP 1.2 som gäller på laptops vilket klarar 2560x1440@165Hz.

Permalänk
Bildexpert 📺

@akanox: Mini Displayport och Displayport är samma sak fast med olika form på själva kontakten.

Det är samma kabelsituation som med fullstor Displayport att du kan behöva leta efter kabelprodukter som klarar önskad bandbredd och inte kopplar pinne 20. Guide till detta här: https://www.sweclockers.com/artikel/27577

Jag gissar från "Asus ROG" och 165 Hz att det är en skärm som kör 2560x1440 i 165 Hz, till exempel PG279Q?

Orsaken till att HDMI endast ger 60 Hz är i sådana fall att den skärmen är strypt till 60 Hz över HDMI. Detta varierar från skärm till skärm men också från laptop till laptop. Andra skärmar kan nå 144 Hz i 2560x1440 över HDMI, men det är inte helt ovanligt att laptopen sätter en lägre gräns för sin HDMI-anslutning.

För 2560x1440 pixlar i 165 Hz är bandbreddskravet 20 Gbps. Du behöver en mDP-till-DP-kabel som ska orka med denna bandbredd, vilket kan kräva en del letande i butiker. Dock enklare idag att finna en mDP-kabel idag jämfört med ett par år sedan.

Klistrar tråden då denna fråga, samt jakten på fungerande kabel, är ganska vanlig för dem som kör bärbart och spelskärmar.

Permalänk
Medlem

Jag köpte precis en 144hz-skärm som jag tänkte ansluta till min Dell XPS 15 som har Thunderbolt 3. Tydligen så ska miniDP funka till thunderbolt, men då jag tittar på min fysiska thunderbolt-anslutning ser den inte ut att passa med miniDP-kablar. Min thunderbolt-anslutning är väldigt avlång jämfört med miniDP som är nästan kvadratisk.

Så här ser min anslutning ut. (Nr 8 är thunderbolt 3)

Är jag ute och cyklar?

Visa signatur

CITERA FÖR SVAR!

"I'm not completely worthless,I can be used as a bad example!"

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av krigarkungen:

Är jag ute och cyklar?

Ur-Thunderbolt och TB2 använder båda Mini Displayport som anslutningsdon.

TB3 å andra sidan använder USB-C istället, och du behöver då en kabel för USB-C till Displayport. Köpte själv en sådan till min Macbook Pro för ett par veckor sedan från Webhallen, så det borde inte vara något problem för dig att få tag på en du heller.

Permalänk
Medlem

Min HP Omen med ett RTX 3060 skiljer sig åt på två saker när jag jämför HDMI-HDMI med mDP-DP (monitorn ör en MSI med Freesync, 144 Hz).

1. Nvidia control panel döljer allt som har att göra med konfiguration av G-sync när HDMI-lösningen används. Jag kan hotshifta till mDP-DP utan reboot, omedelbart ger programvaran mig sin välsignelse. Deb inte bara öppnsr upp settings för G-sync, utan när jag stöllt in allt så fungerar G-sync felfritt (man kan välja att en overlay dyker upp när systemet är i G-syncläge).

2. Jömför man lösningarna mer brett och försöker räkna bort vad för klara förbättringar G-sync gör så nöste jag konstatera att det oavsett detta finns en märkbar bättte prestanda generellt vid DP vs HDMI. Har inte orkat kika på temperaturerna vid hård belastning i tungrodda spel men jag tycker att även där gör DP att tempen är lägre, inga fluktuationer och därmed givetvis en tystare PC iom klar sänkning av RPM på fläktarna.

Ingen av kablarna är några lyxprodukter utan enkla varianter - HDMI har testats med MSI:s bundlade kabel likväl som en dyrare och mer prestandaprofilerad köpt på Elgiganten. mDP-DP. däremot var en ren chansing men utan förvängningar på distinkt skillnad mot HDMI. Köpte billigaste varianten på Kjell, strax över hundra kr eller så.

Hoppas jag bidragit nåt till det ni diskuterar