Finns det legitima orsaker till att en mjukvara måste köras som admin eller är det bara dålig kodning?

Permalänk
Medlem

Finns det legitima orsaker till att en mjukvara måste köras som admin eller är det bara dålig kodning?

Hej!
Använder uppdragsgivarens programvara (i Windows) och då och då har jag stött på problem som har att göra med deras program måste köras som admin eller under ett admin-konto. Annars är det nåt centralt i programmet som inte funkar. Detta stör mig nåt otroligt för jag misstänker att det beror på att utvecklarna bara är slarviga på att koda. Okej, de är klart bättre än jag förstås, men flera gånger har jag löst deras problem åt dem inom ramen för en inskickad bug-ticket, vilket har fått mig att inte högakta dem.

Så jag undrar helt enkelt, är det dålig kodning om ett tredjepartsprogram som inte ska ändra nåt i operativsystemet eller tweaka hårdvaran kräver att köras som admin för att det ska funka korrekt? Eller finns det legitima anledningar till varför adminbehörighet kan krävas? Kanske DRM?

Permalänk
Medlem

Finns det legitima orsaker till att en mjukvara måste köras som admin?
Finns gör det säkert men det är troligen extremt få, DRM är troligen en rätt hög andel av dessa.
Men i 99% av fallen så handlar det troligen om dålig kodning och/heller kunna samla in information som sen kan säljas/användas.

Visa signatur

Nu när vi betalar för det!
Glöm inte bort att slänga alla plastpåsar i vattnet!

Skit nätagg (som inte alltid=med billigt) är enbart till för dom rika som har råd att byta ut allt när (inte OM utan NÄR) det dör!

Permalänk
Medlem

i 9 fall av 10 är det för att programet försöker skriva till fel mapp.
Sen windows vista så har program files mapparna varit enbart för programmets nödvändiga filer och när UAC kom så blev det genast problem - för att få ändra i denna mapp måste man vara admin.

Normalt ska inställningar och temporära filer sparas under \programdata eller %appdata% (c:\users\användare\appdata)