billig temperatur sensor, ESP8266 + DHT11/22?

Permalänk
Medlem

billig temperatur sensor, ESP8266 + DHT11/22?

Jag satt i tankarna att försöka installera några temperatur och luftfuktighets mätare både inomhus men även i trädgården. Efter lite letande verkar en kombination av ESP8266 för wifi och DHT11/DHT22 som sensor skulle kunna fungera bra samt är billigt.

När det någon som har erfarenheter av liknande komponenter? Målet är att göra så lite som möjligt med själva komponenterna. Har ingen erfarenhet av att löda eller sätta ihop kretsar. Däremot har jag inga problem med programmering eller mjukvara. Skulle någon av följande produkter kunna användas som start? ESP8266 + DHT11
ESP8266 + DHT22 Till dem skulle batterier behöva kopplas då alla enheter inte kommer ha möjlighet till ström samt självklar wifi i huset och en dator för att spara ner information. Är det något mer jag behöver? När jag har kollar runt verkar det vara lite olika hur folk gör för att installera den grundläggande programvaran på enheterna, någon som har ett bra tips här?

I slutändan är målet att försöka styra bevattningen runt huset genom en app eller liknande. Första steget blir därför att samla in information som kan används för att göra en uppskattning av hur mycket vatten som behövs. Sedan är det alltid roligt med nya projekt!

Alla tankar och idéer är välkomna. Det här är inget område jag kan speciellt bra så det kanske finns någon helt annan lösning som skulle passa bättre

Permalänk
Medlem

Finns wemos kort som använder sig av esp8266. Finns andra märken med men kommer inte på något nu.
Då kan du använda en vanlig mobil laddare som strömförsörjning. Vill du ha batterier kan du använda en Powerbank.

Jag är osäker om de sensorer du valt kan mäta fuktigheten i jorden. Tror inte luftfuktigheten i luften ändrar sig särskilt mycket om man vattnar eller ej, då kommer troligen vädret ute påverka mer.

Har för mig man mäter resistansen i jorden för att få fram hur fuktig den är. Det går att göra med två spikar i jorden, mata med lågspänning (typ 5v) och använd spänningsdelning.
Söker du lite så finns det moduler för detta att köpa från Kina, Dock har jag hört att dem inte håller så bra.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

@liandrin: Tycker sensor moduler som dessa är lite onödiga och dyra. Om det primärt är värme du vill logga kan jag tipsa om LM35 temperatur sensor, kostar 4kr/st på aliexpress och 18kr/st på elfa. Kräver inte någon lödning och är enkel att koppla med ESP8266. För att hålla ner kostnaderna kan du använda både moduler och LM35 sensorn.

Angående moduler finns även BME280 med fler sensorer. Länk till ett projekt som använder denna ihop med ett grafiskt gränssnit: https://lastminuteengineers.com/bme280-esp8266-weather-statio...

Varför folk använder olika metoder för programmering är för att ESP8266 finns på så många olika typer av kretskort med olika funktioner, I/O och så vidare. Enklast är att välja ett kort som är hyffsat vanligt samt vara förbered på att behöva justera kod för att det ska fungera på kortet du har.

Lycka till!

Visa signatur

Citat från en studiekamrat:
Kommer bli en mikroprofessor om jag läser mer digitalteknik idag.