Bygga streaming-PC med Elgato 4k - specs?

Permalänk
Medlem

Bygga streaming-PC med Elgato 4k - specs?

Hej alla, jag skulle behöva er expertis på ämnet. Jag har försökt streama mitt Pimax 5k+ VR-lirande genom min speldator, en i7 8700 @ 5Ghz med ett 2080ti, och en 4k-ish Open-VR source i OBS och 1080p60 output genom NVENC till Twitch. Har testat tillsynes alla trix internet har att erbjuda för optimering av prestandan - tex clean installering av gfx-drivisar, stänga av förhandsvisning i obs, minimera antal lager och filter, ställa ner output till 720p, osv osv - men problemet tycks ligga i att köra OBS självt, oavsett dess inställningar eller om streamen ens är aktiv eller ej - bara av att starta OBS får jag för mycket in-game stutter, trots stabila 90fps i iRacing, för att det ska vara njutbart.

Så jag överväger alltså att bygga en dedikerad PC som bara kör OBS och streamar, och eftersom jag har en så pass höguppöst källa från mitt Pimax headset så tänker jag att ett Elgato 4k capture card är att föredra för att extrahera potentialen som finns där. Är som sagt medveten om att jag skalar ner till 1080p för Twitch, men det blir stor skillnad på slutresultatet av att köra en 4k istället för 1080p canvas i OBS - därav önskan om att fånga allt i 4k.

Så jag undrar därmed vad det rimligen krävs för cpu och gpu för att driva OBS och encodingen av detta. Skulle det tex räcka att köra på moderkortets inbyggda gpu om jag kör cpu-baserad x264 encoding i OBS? Räcker isf en i3 8350K 4.0 GHz 8MB, eller bör jag gå på typ en i5 9600K 3.7 GHz 9MB?
Eller bör jag investera i en extern gpu för att köra NVENC? Räcker isåfall typ ett gtx 1050?

Hur resonerar ni? Jag kommer som sagt bara använda datorn för att köra OBS och vill inte lägga onödiga pengar på bygget, samtidigt som jag vill kunna använda det som avsett utan kompromisser.

Tack på förhand!
Kristoffer

la till möjligheten att köra cpu-baserad encoding i OBS
Permalänk

Tror Quick sync ska kunna streama 4K men är väl ganska rekommenderat att ganska hög bitrate för 6000Kbit som är gränsen för icke partner hos t.ex twitch tror jag kan vara lite snålt för över 1080p

kör du till youtube så har du ingen övre gräns själv streamar jag med 30000kbit 1080p till youtube när jag inte streamal typ point n click utan problem och blir riktigt crisp, FPS eller 3rd person spel med mer rörelser så kör jag 6000Kbit blir klart sämre men helt acceptabelt utan FPS drops.

VR är ju svårt och är nog rekommenderat med dedikerad kodare till det då open VR på samma dator som du kör VR är väldigt tungdrivet i princip 1/3 mer tungdrivet då grafikkortet ska rita upp bilden till ett tredje fönster inte bara 2 rutor i brillorna har testat men inte varit nöjd med resultatet och då har jag bara 1440p brillor.

du kan ju alltid köpa en dator och testa Quick sync eller x264 kodning på dedikerad dator och funkar det inte går det ju köpa till en gpu i efterhand blir ju ingen extra kostnad mer än ev fraktkostnaden för att efterbeställa ett grafikkort.

Visa signatur

ASUS B550-f-Gaming, R9 5800X3D, HyperX 3200Mhz cl16 128Gb ram, rtx 3070ti.
[Lista] De bästa gratisprogrammen för Windows
[Diskussion] De bästa gratisprogrammen för Windows