Intel lanserar Core 9000-serien för bärbara datorer – toppmodell i upp till 5,0 GHz

Permalänk
Medlem
Skrivet av sKRUVARN:

Vi har även mängder av nuc modeller, från i princip samtliga generationer. Och är bara skull canyon som gett oss huvudvärk. Som sagt, sällan problem med u serien. Pratar bara om h-serien.

Och ja är faktiskt xps15 som haft mest problem med omstarter, och håller med om att det bör snarare ses som en trasig produkt, än en ”trasig” CPU. Dock är inte denna produkt ensam med att ha problem att hantera CPUer som kan dra långt över tdp. Hade den vart högre, hade vi nog sett mindre oems försöka trycka in dom i maskiner med underdimensionerad kylning/och eller strömförsörjning.

Skickades från m.sweclockers.com

Varför tror du att kylningen fortfarande inte kommer vara underdimensionerad oavsett TDP? Om de sätter en 35W kylare på en 45W H-serie CPU, så sätter de väl en 45W kylare på en hypotetisk 55W CPU.

Permalänk
Datavetare
Skrivet av kelthar:

Sant. Så ifall de har en kyllösning för 45W så kommer man knappt kunna använda två kärnor i max last på samma gång. Eller alla 8 kärnor i en 1/8-del last. Så man begränsar egentligen processorn till en 1/8 av maximal prestanda.

Nu ligger väl en 9900k på 95W TDP enligt vad Intel tycker man ska köra den i. Som jag sa innan så behövs en konor rent kyllösning för att det ens ska vara värt det.

TDP på min 8750H är 45W också.
Skickades från m.sweclockers.com

Poängen med många kärnor är ju att fler lägre klockade kärnor är mer energieffektivt jämfört med få högre klockade. Majoriteten av det som körs på en desktop PC skalar inte speciellt väl med kärnor samt är rätt "burstigt", där kommer ju det stora värdet av att ha en riktigt hög maximal prestanda per kärna!

För de som ändå gör saker som skalar bra över CPU-trådar samt lastar systemet under lång tid är ju Core i9-9980HK vara ett rätt stort fall framåt jämfört med H-serien för ett par år sedan. Har en i7-6770HQ (4C/8T med 45 W TDP från Q1 2015), den fixar bara 3,3 GHz på alla kärnor. Om Core i9-9980HK fixar >3,0 GHz på alla kärnor har ju prestanda för laster som skalar väl nästan fördubblas inom samma TDP!

Sen finns poänger med att även en CPU med låg TDP har möjlighet att hålla hög frekvens när alla kärnor är aktiva, men inte är CPU-bundna. Typexemplen här är olika former av I/O, t.ex. om man kör många virtuella instanser på sin dator och dessa behöver kommunicera med varandra.

Håller på att lära mig språket Go ordentligt (ska nog porta den miljön till fler OS samt CPU-arkitekturer). Roat mig att bench:at lite microservices/REST, riktigt trevligt med Go då det är trivialt att använda alla CPU-kärnor (precis som alla andra fall kan man glömma linjär skalning utanför fall som är "embarrassingly parallel", men finns latensvinster att hämta samt all skalning >0 % är ju en vinst om man är fast med ett visst system).

i7-8559U står sig ruggigt bra tack vare sin höga maximala frekvens (samt eventuellt hjälper eDRAM till en del då det ger RAM latens och bandbredd som riktigt snabbt DDR4, typ DDR4-3200 CL10)

i7-8559U / Linux

R7-2700X / Linux

i7-5600U / Linux

i7-6650U / Win10

Dotnet Core

264k req/s

127k req/s

120k req/s

57k req/s

NodeJS

85k req/s

80k req/s

52k req/s

20k req/s

Go

323k req/s

140k req/s

146k req/s

74k req/s

BTW: Coolt att Microsoft ansträngt sig så pass mycket med Dotnet Core på Linux! De har däremot lite att fila på vad det gäller nätverksprestanda på Win10, även i7-6650U har eDRAM...

Skrivet av ajp_anton:

Varför tror du att kylningen fortfarande inte kommer vara underdimensionerad oavsett TDP? Om de sätter en 35W kylare på en 45W H-serie CPU, så sätter de väl en 45W kylare på en hypotetisk 55W CPU.

Kan mycket väl vara så att vissa bärbara har en underdimensionerad kylare, något som i bästa fall leder till sämre prestanda men som mycket väl även kan resultera i att systemet blir instabilt.

Både Intel och AMD har ju gett extra rattar för OEMs i deras CPUer för bärbara. 45 W TDP modellerna har två huvudinställningar, "normal" TDP på 45 W och cTDP-down på 35 W. Är upp till OEM att välja rätt för sin design.

För 15 W U-serien finns tre nivåer, cTDP-down ~10 W som används i en del fläktlösa modeller, "normal" TDP på 15 W samt cTDP-up på 25 W. AMD har 15 W resp. 25 W nivåerna på sina modeller.

Inom varje TDP nivå finns sedan ett par skruvar till, PL1-4 samt tau (se kapitel 5.1.3). Det styr peak-effekt, maximal effekt under längre last samt hur länge CPU får befinna sig i varje läge.

Är helt upp till OEM att anpassa dessa värden efter sin produkt, men som jag förstår det CPUn ändå fungera korrekt genom "throttling" bara kylaren är kapabel till minst TDP. Väldigt hög peak-effekt eller för högt värde på tau kan ju ge en enhet med dålig batteritid som väsnas, blir varm och eventuellt har lite inkonsekvent prestanda (som min XPS 15 där dGPU i praktiken krävde att man klocka ner den, annars åkte frekvensen jojo -> stutter).

En CPUs TDP säger egentligen bara vad minimala kyleffekten ska vara för att produkten ska fungera som tänkt. Precis som att i9-9900K har peak-effekt på en bra bit över 95 W lär i9-9980HK ha en peak-effekt långt över 45 W (exakt hur högt beror på PL1 inställningen).

Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Ozzed:

Att processorn "inte överhettar" är inte samma sak som att processorn klarar maxfrekvensen inom angivet TDP-värde. TDP är inte samma sak som effektåtgång.

@Ozzed
Läste du detta från sidan?
Intels TDP värde är satt när cpun i praktiken kör ett program.

Thermal Design Power (TDP) (ung. Termisk avledningseffekt) representerar den maximala värmeeffekt ett kylsystem i exempelvis en dator behöver avleda för att hålla datorkomponenten på en temperatur som inte överstiger komponentens maximala driftstemperatur. Till exempel kan en processor i en dator ha ett TDP-värde på 60 watt. Då måste fläns och fläkt på processorn tillsammans kunna leda bort 60 watt värmeeffekt för att processorn inte ska bli överhettad.

I praktiken är de flesta kylsystem inte byggda för att kontinuerligt kunna kyla ner den maximala värmeeffekten, eftersom normal drift inte utvecklar maximalt med värme och tröghet i kylsystemet kan jämna ut tillfälliga toppar i värmeutvecklingen.

Det finns också olika definitioner på hur man mäter exempelvis en processors TDP-värde [1]. Intel anger ett TDP-värde baserat på hur mycket effekt processorn i praktiken drar då den kör ett program, medan AMD anger ett TDP-värde baserat på den teoretiskt maximala effekt processorn kan utveckla. Det gör att AMD:s värden ligger något över Intels värden.