Hjälp med ny fläkt till gammal reciever?

Permalänk
Medlem

Hjälp med ny fläkt till gammal reciever?

Har ett gammalt Samsung 5.1 system (HT-BD1250) och fläkten i recievern har börjat göra otroliga missljud när den snurrar. Öppnade upp reievern och hittade en 50x50x15mm 12v 0,14A DC 2pin fläkt.

Hur exakt måste jag vara med specsen på en ny fläkt? Hittade en trevlig Fractal Design Silent Series R3 men den har bara 0,05A samt 3pin kontakt. SKulle den funka om man skaffade en adapter eller lödde om kontakten, eller måste man matcha amperen mer noggrant?

Permalänk
Geeks
Jobbar med data

Det kommer absolut att fungera, den drar max så mycket A. Om du skulle ersätter med en fläkt som drar mer än originalet så kommer den bara snurra lite långsammare, ifall den nu inte kräver flera A, då startar den inte.

Det som kan skilja dem två är ju hur mycket luft den gamla mot den nya puttar.

Permalänk
Medlem

Nja, om han ersätter med en fläkt som drar mer ström än originalet så kommer den försöka dra den strömmen, kortfattat så finns det väl fyra alternativ,
1. Någon form av säkring går (mindre troligt att fläktmatningen har någon säkring dock
2. Fläkten drar för hög ström, vilket innebär att matningen av fläkten går sönder.
3. Matningen är överdimensionerad, och ger enkelt den dubbla strömmen till den nya fläkten
4. Matningen till fläkten är strömbegränsad, vilket innebär att fläkten får en lägre spänning och snurrar långsammare om än alls.

Den risk som finns i TS fall är att 0.05A fläkten flyttar alldeles för lite luft när den är matad med samma spänning som den gamla fläkten, något som innebär att den flyttar för lite luft, prova att ansluta båda med 12v, och jämför mängden luft de flyttar, är de snarlika är det bara att köra.

Märkning kan skilja sig åt med, 0.14A vs 0.05A kan i praktiken vara väldigt snarlika fläktar beroende på hur de har mätt, startström vs driftström etc etc.

Det är inte heller omöjligt att fläkten bara får t.ex 8v från förstärkaren vid lägre temperaturer, vilket innebär att den nya FractalDesignfläkten kanske inte startar alls.

Och ja, det är "bara" att flytta över kontakten, antingen löda, eller med liten såkallad sockerbit eller dylikt.

Visa signatur

Win 12 pro | AMD i7 tolvsjuhundraX 1.2ghz | Asus Mode kort delux Fashion Gucci | 32 GB 1337 MHz
AMD 2020 Corona GPU | 1GB HDD Seagate Expansion | ~3 KB SDD
Fractal design K3 | motionscykel 850W | Dell 32 ventiler överliggande kam
mbturbo.com