Vad kan ni om "Facebook-pixeln"?

Permalänk
Hedersmedlem

Vad kan ni om "Facebook-pixeln"?

Flera av de politiska partierna har tydligen spårat sina besökare via något som heter "Facebook-pixeln": https://www.breakit.se/artikel/13624/svenska-partier-kartlagg...

Breakit kan i dag avslöja att flera av Sveriges riksdagspartier i smyg samlar in data om sina hemsidebesökare utan att de vet om det. Data som sedan delas med Facebook.

Det sker via ett för besökaren osynligt spårningsprogram från Facebook, kallat Facebook-pixeln.

Den registrerar vem du är, vad du klickar på och vilka sidor du besöker djupt inne på partiernas hemsidor.

I vissa fall spårar Facebook-pixeln vad du tycker i kontroversiella frågor, exempelvis surrogatmödraskap, visar Breakits kartläggning. Allt sker utan att den som besöker partiernas hemsida får veta det.

...

Breakit har vid flera tillfällen, under två dagar (28-29 maj), kartlagt koden bakom samtliga riksdagspartiers hemsidor.

Av de åtta riksdagspartierna använder sex den så kallade Facebook-pixeln. Bara två av dessa partier, Liberalerna och Sverigedemokraterna, ger besökaren valet att stänga av pixeln.

Vad säger ni, är detta något att bry sig om? Är ni förvånade?

Försök vänligen hålla diskussion saklig, annars är risken stor att tråden låses, vilket vore synd då frågan är intressant ur flera aspekter.

Visa signatur

W10, Intel 5820K, Asus X99-S, Crucial DDR4 2133MHz 32GB, Sapphire 290X Tri-X, Intel 730 SSD, WD Black+Green+HGST, Silverstone FT02, Corsair AX1200, Corsair K90, Logitech MX518, Eizo 2736w, Eaton 5115 UPS. Pixel 7 pro

Permalänk
Medlem

Den delen av vår persondata olika företag eller institutioner laddar upp till facebook som sedan matchas och knyts till våra personkonton borde sättas under lupp. Den förbaskade gilla knappen har ju infekterat nästan alla större sidor, inklusive myndigheter.

Men jag är tyvärr inte så frövånad. Camebridge analytica är toppen av ett isberg av åsiktsregistrering.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk

Inte ett dugg förvånad. Räknar med att dom flesta hemsidorna använder den. Oftast i marknadsföringssyfte. Märks ganska snabbt på många e-handlare då man får upp deras reklam direkt i fb -flödet.

Sen jobbar jag själv en del med facebook business så det har väl lite med saken att göra.

Permalänk
Medlem

Inte förvånad alls. Alla som "tänker fel" måste kartläggas så att de inte kan sprida sina idéer. De som varit inne på "fel parti" blir med stor sannolikhet skuggbannade så att saker de skriver inte når deras vänner utan att de själva blir underrättade om att så är fallet.

Jag skaffade aldrig facebook för jag tyckte det var löjligt. Sedan blev den en kul grej bland mina kompisar att jag inte hade facebook. Nu är jag bara glad att jag aldrig skaffade det.

Visa signatur

Den här texten är helt j*vla onödig, men den ska vara här helt enkelt.
The Sleeper: Intel Core i7 930+Noctua NH-C12P SE14, Gigabyte GA-X58A-UD3R, XFX HD6970, Corsair 6GB 1600MHz, be quiet! Dark Power Pro P8 750W, WD Black 640GB, Lian Li PC-A77F
MacBook Pro 4,1 17" iMac 12,2 27" Retina MacBook Pro 12,1 13"
CITERA VID SVAR PÅ MINA INLÄGG SÅ ATT JAG FÅR EN NOTIS!

Permalänk
Medlem

Kanske är det jag som blivit blasé, men i dagsläget är det enklaste att helt enkelt anta att man blir konstant spårad via nätet och om man vill undvika det helt enkelt aktivt gömma sig. Och om man inte orkar med detta så se till att tänka över vilken information som man lämnar bakom sig.

Den som väljer att ha ett konto på Facebook - och därigenom uppger inte bara sitt riktiga namn, epost, telefonnummer och bostadsort utan även lägger till sina vänner i den fysiska världen OCH har kommunikation med dessa har i mångt och mycket redan visat att denne inte tycker privatlivet är så extremt heligt.

Sedan får vi heller inte glömma bort att nätet med alla dess miljarder användare ger ett stort mått av anonymitet i sig själv. Vi ger dagligen bort information om oss själva som är mycket mer intim och till människor som står oss mycket närmare.

Låt oss exempelvis anta att jag har IBS och nämner detta till en vän. Vad säger att denne inte enkelt kan sprida informationen vidare, ibland i okunskap, ibland i rent illvilligt syfte. Och denna kunskap hamnar inte bara som en anonym datapost hos ett stort företag utan hos människor som vi möter i vårt dagliga liv.

Permalänk
Medlem

Otroligt löjligt egentligen.
Surfar du in på expressen eller Aftonbladet utan adblock har du minst 10 företag som följer dig. helt normalt och egentligen inte konstigt alls förutom att reklamen är riktigt politisk.

Visa signatur

CPU: 5600x
GPU: 3080
RAM: 32GB

Sluta gömma din identitet, skaffa en till istället

Permalänk
99:e percentilen

Antar att detta fungerar om och endast om man har valt att ”hållas inloggad” på Facebook?

Tycker för övrigt att ”pixel” (utan något specificerande prefix), som den länkade artikeln använder flitigt, är en ganska dålig benämning. Ser en viss risk att folk nu ska få för sig att en pixel per se är något dåligt och/eller har med tracking att göra.

Visa signatur

Skrivet med hjälp av Better SweClockers

Permalänk
Medlem

Det känns skönt att ha lämnat facebook 2010. Men de har säkerligen en profil på mitt ip-nummer ändå, eftersom det ändras så pass sällan.

Skrivet av Alling:

Antar att detta fungerar om och endast om man har valt att ”hållas inloggad” på Facebook?

Nja, de kan nog koppla ihop en hel del information ändå.

"When you visit a site or app that uses our services, we receive information even if you’re logged out or don’t have a Facebook account."
https://newsroom.fb.com/news/2018/04/data-off-facebook/

Här kan man hitta mer info om pixeln:
https://www.facebook.com/business/help/742478679120153

Visa signatur

Arch | 1440p 165Hz IPS | 7800X3D | 1080ti | 64GB@6GHz | SN850 2TB

Permalänk
Medlem

Är det här en cookie man kan svartlista?

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av FabriciusRex:

Är det här en cookie man kan svartlista?

Nej. Du kan börja med att blockera skript och alla bilder. Denna fungerar såvitt jag vet genom att sidan hämtar en viss webbadress via skript eller helt enkelt en img tag och då vet Facebook var du är. Adressen som hämtas i detta fallet ger en bild som är en liten genomskinlig pixel. För att blockera det helt måste du nog blockera hela facebook. Sen är det ju möjligt att vissa sidor "gömmer" pixeln bakom en proxy och då är det omöjligt (svårare).

På internet får du anta att du blir spårad, oavsett om du har VPN, kakor avstängda och annat. Det är inte särskilt svårt att identifiera en dator utan kakor, det blir bara lite mindre krångel med dem.

Permalänk
Medlem

Jag förstår inte riktigt, vad samlar den för info och hur?

Visa signatur

Ryzen 5600x (Noctua NH-D15) || Kingston Fury 32GB 3600MHz
ASUS Prime X470 PRO || ASUS GeForce RTX 3080 Tuf OC
Fractal Design Define S (6x chassifläktar) || Corsair RM750X v2
FURY Renegade 2TB || WD Blue 1TB M.2 || LG C2 42" + XB271HUA