Krattar Ingves för en svensk blockchain-baserad betallösning?

Permalänk
Medlem

Krattar Ingves för en svensk blockchain-baserad betallösning?

Visa signatur

Lian-li PC-011 Dynamic Corsair RM750x ROG STRIX X570-E GAMING 5950X NZXT Kraken Z73 32GB Corsair Dominator 3200MHz Gigabyte 6800XT Master Corsair MP600 1TB + Toshiba NVMe 512GB Vertex Pok3r MX Brown Acer Predator XB323UGX Logitech G502+ & Powerplay ...lagrar gör jag på Synology 920 32TB.

Permalänk
Medlem

copypastade hela artikeln åt dig. Mod får ta bort om det ej är ok.

Att kunna betala och få betalt för varor och tjänster är en förutsättning för ett fungerande samhälle. På samma sätt som vi räknar med att det kommer vatten när vi vrider om kranen, eller att lampan tänds när vi slår på strömbrytaren, räknar vi med att betalningar kan genomföras snabbt och säkert.

Riksbanken spelar här en viktig roll: Dels ger Riksbanken ut det lagliga betalningsmedlet kontanter, dels ansvarar Riksbanken för Rix. Rix är Sveriges centrala betalningssystem för betalningar mellan banker, clearinginstitut med flera. Det är detta system som gör det möjligt för en banks kunders transaktioner att nå en annan banks kunder. På båda dessa områden står vi nu i en brytningstid.

Först en kort blick bakåt. Riksbanken har funnits sedan 1668 och vi firar i år vårt 350-årsjubileum med start i Luleå i veckan. Under hela denna tid har vi gett ut kontanter. När affärsbankerna växte fram under mitten av 1800-talet fick de till en början ge ut egna privata sedlar, men efter en lång politisk debatt renodlades rollerna; Riksbanken fick, likt många andra centralbanker, monopol på sedelutgivningen 1904 och bankerna fick ansvar för den kommersiella utlåningen.

Ett skäl var att de privata bankerna tjänade stora pengar på sedelutgivningen, vilket väckte irritation på vissa håll. Ett annat var att man ville få en stabilare ordning för att hantera finansiella kriser. Den teknologiska utvecklingen ledde senare till att Riksbanken gav ut kontanter till allmänheten och elektroniska pengar till stora finansiella institut, medan bankerna gav ut elektroniska pengar till allmänheten i form av inlåning på bankkonto. Nu betalar allt fler med kort, men Riksbankens kontanter har alltid funnits i bakgrunden som ett enhetligt, pålitligt och allmänt accepterat betalningsmedel – och därtill tillgängligt för alla.

Det torde vara självklart att Sveriges beredskap försvagas om vi vid en allvarlig kris eller krig inte i förväg har bestämt oss för hur hushåll och företag ska betala för drivmedel, proviant och andra nödvändigheter.
Denna drygt hundraåriga ordning håller nu på att rubbas. Allt oftare möts man i butiker och offentliga inrättningar av skyltar om att man inte tar emot kontanter och allt färre bankkontor erbjuder kontanttjänster. År 2007 var värdet av kontanter ute i samhället 112 miljarder kronor. I dag återstår drygt 50 miljarder – mindre än hälften och i ett internationellt perspektiv en unik utveckling.

Enligt riksbankslagen är svenska kronor, i form av sedlar och mynt som ges ut av Riksbanken, lagliga betalningsmedel. Riksdagen har därmed gett kontanter en särställning som betalningsmedel. Denna särställning får emellertid i dag ensidigt förhandlas bort av handel och banker. Det betyder att det inte finns någon skyldighet att i handeln acceptera kontant betalning eller för banker att befatta sig med kontanter.

Det finns flera skäl till varför kontant­användningen har minskat: De är relativt omständliga att hantera och innovativa elektroniska betalningssätt blir alltmer tillgängliga. Det finns därför inga skäl att tro att sedlar och mynt kommer att finnas kvar i tid och evighet. Men faktum är att om ingenting görs är Sverige på väg mot en situation där alla betalningsmedel som allmänheten har tillgång till ges ut och kontrolleras av kommersiella aktörer, samtidigt som det dyker upp nya så kallade elektroniska valutor av skiftande slag.

För mig är denna framtidsvision problematisk; betalningsväsenden sägs ofta ha inslag av att vara kollektiva nyttigheter, vilket innebär att den offentliga sektorn har en viktig roll – i det här fallet att betalningar ska kunna göras på ett säkert och effektivt sätt i alla lägen. Andra exempel på kollektiva nyttigheter är försvar, domstols­väsende och offentlig statistik. De flesta medborgare skulle känna sig obekväma med att helt lämna över dessa samhällsfunktioner till privata företag.

Det finns de som menar att vi inte har något att frukta i en värld där offentliga betalningsmedel helt ersatts av privata alternativ. Jag tror att de har fel. I tider av kris har allmänheten alltid sökt sig till riskfria tillgångar, likt kontanter, som garanterats av den egna staten. Att kommersiella aktörer i alla lägen skulle axla manteln att tillgodose allmänhetens efterfrågan på säkra betalningar är inte troligt.

För att det ska gå att betala säkert och effektivt med svenska kronor även i framtiden behöver betalningsväsendet stärkas på två områden:

1
Riksbankens erbjudande av betalningstjänster behöver moderniseras. Det så kallade Rix-systemet fungerar visserligen väl, men behöver anpassas till en framtid där betalningsflödena går allt snabbare och under dygnets alla timmar. I dag stänger vi Rix kl 17:00 men i en snar framtid behöver vi förbättra öppettiderna och de tjänster som Riksbanken erbjuder banker och andra Rix-medlemmar. Med längre öppettider kan till exempel fler företag slippa att vänta tills nästa dag på sina betalningar. När tekniken finns tycker jag för min egen del att det är rimligt att man skall kunna utföra både stora och små betalningar med riksbankskronor i realtid dygnet runt och året runt.

2
Stärk lagskyddet av svenska kronor utgivna av Riksbanken. Det glapp mellan riksbankslagen och annan lagstiftning, som den snabba teknik­utvecklingen har skapat, håller snabbt på att bli alltmer problematiskt. På kort sikt kan glappet delvis täppas till genom ett lagkrav på banker att hantera kontanter. Men frågan är större än så. Om det betalningsmedel som Riksbanken ger ut, svenska kronor, inte är allmänt accepterat blir det svårt för Riksbanken att klara sitt uppdrag att främja ett säkert och effektivt betalningsväsende.

Frågan om lagligt betalningsmedel måste också ställas i ljuset av totalförsvarets behov. Det torde vara självklart att Sveriges beredskap försvagas om vi vid en allvarlig kris eller krig inte i förväg har bestämt oss för hur hushåll och företag ska betala för drivmedel, proviant och andra nödvändigheter.

För närvarande pågår det en parlamentarisk utredning om en ny riksbankslag. Riksbanken hoppas att utredningen lägger fram förslag som långsiktigt skyddar användbarheten av svenska kronor utgivna av Riksbanken. Riksbanken utreder för närvarande behovet av att ge allmänheten tillgång till elektroniska e-kronor. Ny lagstiftning, som stärker skyddet för svenska kronor, bör därför vara teknik­neutral för att ta höjd för en framtid där elektroniska pengar helt dominerar. Annars riskerar Sverige i framtiden att hamna i ett läge där offentlig styrning över betalningsväsendet inte längre är möjlig.

Under 350 år har vi rört oss från kopparmynt mot e-pengar. När den tekniska utvecklingen går snabbt behöver vi återigen ta ställning till de fundamentala frågorna om hur vi definierar pengar och säkerställer att alla i Sverige har tillgång till säkra och effektiva betalningar.

Dold text
Visa signatur

CPU: Ryzen 5600xGPU: 1080 TI ROG Strix RAM:2x16GB G.skill Trident @ 3600MHz MoBo: Asus B550FPSU: Corsair SF750
En resa till Nordkorea
2 dagar i Tjernobyl

Permalänk
Medlem

En decentraliserad kryptovaluta styrs inte varken av kommersiella aktörer eller någon annan aktör, men då förlorar Riksbanken sitt syfte också.

Jag har försökt förstå hur kryptovalutor hanterar att internet skulle bli uppdelat, att ett land skulle bli helt blockat av omvärlden vid tex krig. Blockkedjan som var en i början används sen i de olika nätverken. Kan blockkedjan fläta samman all historik sen när landet får tillbaka internet?

Om det finns kryptovalutor som klarar av det så skulle man kunna behandla internetdelningen som personliga nätverk, som tex ens mobil. Då skulle man kunna köra Bluetooth eller WiFi lokalt för att betala varandra i nöd och när man får tillgång till internet så synkar det.

Men i verkligheten så är det kanske omöjligt att förhindra dubbel-köp.

Visa signatur

I like my women how i like my coffee... In a plastic cup.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Eson:

En decentraliserad kryptovaluta styrs inte varken av kommersiella aktörer eller någon annan aktör, men då förlorar Riksbanken sitt syfte också.

Jag har försökt förstå hur kryptovalutor hanterar att internet skulle bli uppdelat, att ett land skulle bli helt blockat av omvärlden vid tex krig. Blockkedjan som var en i början används sen i de olika nätverken. Kan blockkedjan fläta samman all historik sen när landet får tillbaka internet?

Om det finns kryptovalutor som klarar av det så skulle man kunna behandla internetdelningen som personliga nätverk, som tex ens mobil. Då skulle man kunna köra Bluetooth eller WiFi lokalt för att betala varandra i nöd och när man får tillgång till internet så synkar det.

Men i verkligheten så är det kanske omöjligt att förhindra dubbel-köp.

Som det fungerar idag med t.ex. bitcoin så måste man synka alla transaktioner med hela blockkedjan. Däremot går det att skicka till en mottagaradress utan att mottagaren är synkad när man skickar men den som skickar måste vara synkad mot rätt blockkedja. Skulle man skära av internet i ett land helt och hållet mot omvärden finns nog risk att det uppstår en separat fork av blockkedjan i det landet, det bildas en parallell blockkedja mot resten av världen. När sedan allt kopplas samman igen vinner så småningom den fork som har flest noder/miners och de som varit på "fel" fork går miste om alla transaktioner som försökt utföras på fel fork (transaktionerna på felaktiga kedjan går tillbaka till sitt ursprung innan forken). Så det blir majoriteten av miners i världen som bestämmer kan man säga. Det är ju miners som skapar nya block i blockkedjan och noderna kommer automatiskt överens om vilken blockkedja som har störst vikt om det skulle uppstå en fork.

Jag har sett kryptovalutor som forkats t.ex. på grund av DDOS-attacker. Jag minade burstcoin och ett tag var det kaos med många olika forks. Det blev en kamp om vilka som hade rätt blockkedja och det skickades lister med "pålitliga noder" mellan miners. Om det blev rätt eller fel till slut är svårt att säga men så småningom blev det en av alla olika forks som gick vinnande ur striden. De som minat på fel fork blev av med sina coins. Men alternativet att inte komma överens om en gällande fork till slut hade varit att separera de olika forkarna till olika kryptovalutor med alla problem som det innebär. Just burstcoin var åtminstone då uppdelat i två falanger som hatade varandra så det kändes otroligt att det löste sig till slut.

Såg även ett annat exempel på Crown kryptovaluta där en bugg eller liknande plötsligt orsakade en fork när ett stort antal noder gjorde omstart. Crown använder masternoder och det finns molnföretag som driver masternoder åt folk så de slipper administrera dem själva. Så oturligt nog blev det så pass många av totala antalet noder som startade om samtidigt när detta molnföretaget gjorde omstart. Har för mig att precis samtidigt var det också en stor miner som startade upp sina miners i en annan del av världen och på så sätt forkades blockkedjan i två delar. Men där var det olyckshändelse/slump och ingen attack bakom så utvecklarna, molnföretaget och minern gjorde en överenskommelse om vilken blockkedja som skulle gälla och så löste de saken gemensamt. Konsekvensen blev att kryptovalutan låg nere några dagar men sedan när allt synkades igen så fanns allt kvar sedan tidigare. I efterhand kan man konstatera att den blockkedjan var dåligt decentraliserad när man låtit få aktörer få för stor kontroll över helheten.

Det finns alltså sårbarheter och risker som man måste ta med i beräkningarna. Tanken med decentraliserat system är att minska risken att sådant här händer men uppenbarligen kan det hända ändå. Hur riksbanken tänkt lösa en e-krona rent tekniskt har jag ingen aning om men det ska bli spännande att se vad de hittar på.

Kanske blir framtidens krig om att ta kontroll över varandras blockkedjor? Kan mycket väl ingå som en del i ett krig.

Permalänk
Medlem

@wounds: Nä. Det handlar om att modernisera Rix så det funkar 24/7 365 dagar om året. Andra delen verkar handla om att tvinga banker hantera kontanter. Inget med crypto att göra.

EDIT: Kanske detta med E-kronan men det finns inget som säger det blir en crypto valuta. Kan vara en annan lösning. Tanken är att det ska fungera i krig och kriser när tekniken inte helt fungerar. Med crypto är du F**ked utan internet.

Visa signatur

| CPU: Intel i7 7700k | RAM: Crucial DDR4 OC @2400mhz 16GB (2x8GB) | GPU: EVGA GeForce RTX 2080 XC GAMING| Mobo: MSI H110I Pro | SSD: Crucial BX200 240GB 2.5" SSD | SSD2: Samsung 850 EVO 500GB 2.5" SSD | Nätagg: be quiet! SFX L Power 600W | Kylare: NZXT Kraken X62 | Chassi: Fractal Design Nano S | OS: Windows 10 Pro

Permalänk
Medlem

@Implor: Läste du intervjun också? Jag tror inte heller att han menar crypto men omedvetet så leder han ju tankarna dit. Kortbetalning funkar ju inte heller utan nätverk (i någon form, internet, tele etc.). Allt som behöver el är ju känsligt. Om man har små batteridrivna offline wallets som kan kommunicera med varandra och sedan uppdaterar nätverket när de kommer online kanske kan funka.

Visa signatur

Lian-li PC-011 Dynamic Corsair RM750x ROG STRIX X570-E GAMING 5950X NZXT Kraken Z73 32GB Corsair Dominator 3200MHz Gigabyte 6800XT Master Corsair MP600 1TB + Toshiba NVMe 512GB Vertex Pok3r MX Brown Acer Predator XB323UGX Logitech G502+ & Powerplay ...lagrar gör jag på Synology 920 32TB.

Permalänk
Avstängd

Riksbanken: ”Få andra alternativ än en e-krona”
https://www.nyteknik.se/digitalisering/riksbanken-fa-andra-al...
Här är storbolagens förslag till en e-krona
https://www.nyteknik.se/digitalisering/har-ar-storbolagens-fo...
Här är e-kronaförslagen Riksbanken valt ut
https://www.nyteknik.se/digitalisering/har-ar-e-kronaforslage...

Permalänk
Medlem
Skrivet av Implor:

Med crypto är du F**ked utan internet.

Beskriver inte det lite hela vårt moderna samhälle? >_> Rent teoretiskt skulle krypto kunna lösas med satelliter som "worst case" backup. Du multicastar blockkedjan via satellit, sedan varje individuell transaktion är relativt lite data som behöver skickas åt det andra hållet, skulle teoretiskt kunna lösas med långvåg till annat land med fungerande infrastruktur t.ex om du inte kan kommunicera via satelit där också.

Permalänk
Medlem

@KalBumling: eller så gör det en annan lösning :). Får se vad det blir.

Visa signatur

| CPU: Intel i7 7700k | RAM: Crucial DDR4 OC @2400mhz 16GB (2x8GB) | GPU: EVGA GeForce RTX 2080 XC GAMING| Mobo: MSI H110I Pro | SSD: Crucial BX200 240GB 2.5" SSD | SSD2: Samsung 850 EVO 500GB 2.5" SSD | Nätagg: be quiet! SFX L Power 600W | Kylare: NZXT Kraken X62 | Chassi: Fractal Design Nano S | OS: Windows 10 Pro