Belgien klassar lootlådor som hasardspel – vill förbjuda dem i EU

Permalänk
Medlem

Enda gången som detta är okej i min mening är som i exempel Overwatch där du inte kan köpa lootboxarna för riktiga pengar, du får dom som reward för att du går upp i level eller gör weekly, där det inte finns en pay to win aspect utan det enbart handlar om kosmetiska grejer där gör dom heller ingen skada men när man lägger dom i spel för att ge spelare ett övertag så som Shadow of War, Battlefron 2 och liknande då kan det dyrt och heligt dra åt helvete.

Permalänk
Medlem

Lootboxar är ett lotteri och bör därför ha en 18-års gräns, av den enkla anledningen att skräpet är beroendeframkallande. Spelsjuka är en sjukdom som beror på att hjärnans belöningssystem aktiveras vid en vinst som föregås av en osäkerhet. Barnen blir helt enkelt missbrukare av den här verksamheten.

Att köpa och sälja de här produkterna som ett förbannat värdepapper och göra vinst på skräpet bör beskattas som vilken annan vinstdriven verksamhet som helst.

Dock ska det sägas, att jag gillar gratisspel med mikrotransaktioner som finansieringsmodell, så länge den är rimlig. Dota 2 är ett bra exempel på det.

Men spel som har en snuskig prissättning ska man helt enkelt inte köpa som konsument. Det är den enda makten vi har så använd den för guds skull.

Visa signatur

Playstation 4 + Nintendo Switch
R7 5800x3d - MSI B450 - RTX 3080 TUF - EVGA 650w G3 - ASUS PG279Q

Permalänk
Medlem
Skrivet av Destromath:

Enda gången som detta är okej i min mening är som i exempel Overwatch där du inte kan köpa lootboxarna för riktiga pengar, du får dom som reward för att du går upp i level eller gör weekly, där det inte finns en pay to win aspect utan det enbart handlar om kosmetiska grejer där gör dom heller ingen skada men när man lägger dom i spel för att ge spelare ett övertag så som Shadow of War, Battlefron 2 och liknande då kan det dyrt och heligt dra åt helvete.

Va? Det går ju att köpa lootboxar i Overwatch: https://us.shop.battle.net/en-us/product/overwatch-loot-box

Visa signatur

Post-and-run foruming
GeForce GTX 1070 ;~; Intel 4790k ;~; ASUS Z97M-PLUS ;~; Cooler Master Hyper 212 EVO ;~; ADATA 16GB 1600MHz RAM ;~; 840 EVO 500GB + 1TB WD Blue + 4TB WD Green ;~; Seasonic Platinum 660w ;~; Fractal Design Define Mini ;~; G910 "Orion Spark" ;~; U2415 x2 ;~;

Permalänk
Medlem
Skrivet av TheSlicker:

Va? Det går ju att köpa lootboxar i Overwatch: https://us.shop.battle.net/en-us/product/overwatch-loot-box

Sedär ja, det hade jag missat, går inte att köpa in-game iaf samt att dom ger inget övertag i spelet utan är enbart kosmetiskt och inget annat så har fortfarande inte mycket emot dom.

Permalänk
Medlem
Skrivet av tvelander:

Exakt förädlarna punkt det enda jag behövde veta.
Förädlarna har ansvar.

Så om du säljer knark till en 13 åring så är det bara föräldrarna som har ett ansvar?

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

AMD Ryzen 5 1600 3.2 GHz - MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6GB - Corsair 2x8GB 3000MHz

YOMAHA, YOMASO!

Permalänk
Medlem

Känns helt ok. Om man får boxar som belöning för att spela och inte kan köpa dem för riktiga pengar tycker jag också det känns ok.

Permalänk
Medlem

Lite märkligt att detta inte har tagits i beaktanda av PEGI då hasardspel är en av kriterierna de tittar på. Kanske får de strama upp regelverket. Det vore ju en bra kompromiss om hasardspel helt enkelt gav 18-årsrekommendation. Kanske skulle 18-årsspel då även åläggas legitimationskrav, vilket många i praktiken redan praktiserar. Men jag hade inte blivit ledsen om företeelsen försvann helt.

http://www.pegi.info/sv/index/global_id/505/?searchString=bat...

Skrivet av tvelander:

Polare som day tradat och sålt knivar i CS:GO för över 600k
Och min kusin kanske tjänat 100k och jag kanske dragit in 15k.

Skrivet av philipborg:

Har en kompis som driver företag enbart på CS:GO daytrading. Tjänat löjliga pengar. Men det ändrar inte för 5 öre att jag har i flera år ansett det vara hasardspel och bör regleras därefter.

Skrivet av Vangen:

Samma med CSGO, har aldrig fattat att folk kan tjäna 1 000 på nå fula jävla skins!?

Har en kusin som har tagit missbrukandet av CSGO så han hoppade av gymnasiet och spelar bara CSGO i sitt liv.

Hade ingen aning om detta. Helt sinnes.

Skrivet av inquam:

Det är ju exakt detta de vill göra. Ha regler, åldersgränser osv.

Sedan är pay-to-win i multiplayer spel aldrig något "bra". Det skapar obalans och får folk att känna att de ligger efter om de inte betalar oavsett hur man ser på det. I free-to-play spel kanske man kan argumentera för det då dessa spel egentligen är i det närmaste "ospelbara" om man aldrig slänger in några pengar då det är så utvecklarna överlever. Och i single player spel kan man som sagt lika gärna lägga in fuskkoder gratis. Så även om man känne folk som "gärna betalar 500kr extra" så hade de säkert hellre valt att betala 0kr och google upp fuskkoden för att få mer liv eller mer xp.

Att som utvecklare låsa någonting som är helt virtuellt bakom grind eller onormal tidåtgång och sedan ge spelare möjlighet att betala (utöver det fullpris för spelet de redan betalat) är inget nobelt. Om något så är det ett system som i allra högsta grad kan missbrukas av utvecklare och sakta flytta fram gränsen för hur mycket folk orkar grinda för att få in mer pengar. Shadow of War är ett perfekt exempel där end game låses bakom en osalig grind och man sedan erbjuds köpa sig till att klara spelet snabbare. Vad sägs om att istället balansera sitt spel bättre och om det absolut inte går (av någon oförklarlig anledning) så erbjud cheat codes för spelare som vill spela som någon odödlig bad-ass. Inte några j*vla random crates som folk skall betala pengar för...

Detta har varit ett uttalat mål för EA i ungefär ett decennium.

Visa signatur

Räkna ut hur kraftigt nätaggregat du behöver på OuterVision Power Supply Calculator. 500W räcker för de allra flesta vanliga system. Seasonic är bäst. ;) – Elektrostatisk urladdning är ett verkligt problem.
"People who are serious about software should make their own hardware" – Alan Kay
Bojkotta maffian

Permalänk

@GilbertG: vissa länder har dock 15-16 årsgräns på lotter, då måste spelen ha en inbyggd funktion som känner av var man befinner sig för att reglera köpen.

Visa signatur

ROG Strix SCAR 17 | 12th gen i9H | 3070Ti 8GB (såld)
Ryzen 7600 | RTX 4080S FE | 32GB ram 6800 Mhz
Ljudprylar: M-Audio Studiophile Q40, Blue Yeti mick, JBL Quantum 810, V-moda Crossfade 2

Permalänk

Ja var fan ska man börja. Kan tycka det är helt åt helvete med dessa loot boxes. Största problemen med denna gambling verksamhet ligger hos tillverkaren Steam/Valve, jackpot/gambling sidor, Op skins och losers som Phantomlord, Anomaly som gör reklam direkt för gambling mot unga spelare i utbyte mot snabba cash.

CS:GO har för det första inte visat oddsen för vad som kan vinnas i lådorna, vi vet att det är mestadels tonåringar som spelar CS, dom har medvetet gjort en andrahandsmarknad där man kan köpa/sälja i steam market, därutöver går det att tradea direkt mellan olika konton. Nu kommer gambling sidorna upp, mass marketing över twitch genom sponsrade videor från gambling sida till streamer. Oftast meddelar de inte ens att videon är sponsrad. Säkerligen $50k för ett jävla Youtube klipp för en stor streamer. I många fall är det rentav en scam på köpet. Valves svar på detta blev: Gör mer lådor med olika sorters skins. Dom tar betalt $2.5 el. liknande per nyckel för att öppna lådorna. Många skins gör dom inte ens själva dom lata jävlarna låter community göra allt jobb åt dom. Blir så jävla lack på skiten, dom har inte ett riktigt anti-cheat till spelhelvetet ens. Dom tjänar pengar på att få sälja om spelet efter en fuskare tillslut blivit bannad, inte ens spinbots kan dom fånga.

Vet att någon stor loot unboxer fick fram odds på ungefär hur liten chans att få något av de bästa i lådan genom att räkna på det efter öppnat x antal tusen lådor. Dock utan tvekan störst chans att få något som är värt cirka $0.03. Steam har inte gjort ett skit för att motverka dessa 3:e parts aktörer i min mening. De har till och med varit sponsorer på stora turneringar.

Vill tillägga att Tvelander har fått oerhört mycket skit här i tråden som jag INTE tycker han förtjänar. Att tradea med skins ser jag inte som något stort problem. Problemet är att det inte är reglerat för fem öre. Småbarn springer ner till närmsta butik för att köpa Steam Wallet Codes. Det behövs absolut inte bankkort för att öppna lådor eller köpa skins. Hade hela grejen varit 18+ och bra reglerat hade jag inte haft något emot det, men som det är nu är det helt åt helvete.

Wall of text med dålig stavning o.s.v men det bjuder jag på

Permalänk
Medlem

@Tvelander

Alltså jag tror kedjan här är lite missförstådd. Kids:en köper inte någon mängd knivar för flera tusen med swish. Men de köper en hel drös med keys för sina steam konto pengar som de fått i present/lagt in själva. De köper keys för att de hoppas på att få en kniv som är värd pengar, men de flesta får såklart ingen. Men deras key köp är en enorm del i vad som ger knivarna värde. Om ingen skulle öppna lådor skulle marknaden eka tom och efterfrågan uppenbarligen vara väldigt låg => priserna låga.

"Men jag handlar inte med annat än knivar..."

Nä, visst, och du handlar troligen inte med 13 åringar direkt heller eftersom de inte i någon utsträckning handlar, de trade:ar mest. Och det moraliskt skitiga i kedjan här är att kids luras hela tiden i CS att ta trades som är skit för dem. Det är illa nog när det är pokemon kort etc men när det är saker som har rätt rejält pengavärde är det mega skitigt. Den "processen" med skummiga trades med kids är en stor del av anledningen att så många knivar är i omlopp. Ingen trade ja då hade folk antingen behövt unboxa knivarna själv eller köpa och sälja via marknaden vilket hade minskat tillgången markant och dödat daytrading marginalerna (pga Valves cut).

När man profiterar på CSGO daytrading profiterar man på all den skit som händer på CSGO marknaden och i trades. Du behöver inte vara en bidragande faktor till skiten men du tjänar på den vilket är illa nog. Det är precis som att köpa aktier i skitiga företag eller handla med blodsdiamanter eller köpa produkter du vet är oetiskt skapade, det är lätt att skjuta ifrån sig ansvar för det skitiga som hänt som ger dig en billig vara eller pengar i hand men det enda styrmedel vi har på den här typen av skit är genom plånboken. Genom att inte ge denna skit våra pengar.

Så snälla, sluta stötta all skit som ligger till grund för daytradingen på Steam. Tjäna pengar på något annat med dina uppenbara talanger för trading, t.ex. cryptovalutor eller aktier. Finns såklart lite skit där med, men det är iaf inte barn som är i botten av den kedjan.

Permalänk
Medlem

Jag skulle åtminstone vilja ha en tydlig märkning och detalj info vad det innebär för varje spel jag tittar på. Vill kunna se sånt snabbt och lätt INNAN jag köper eller ladda ner gratis spel.

Permalänk
Master of Overkill
Skrivet av takeoninja:

@Tvelander

Alltså jag tror kedjan här är lite missförstådd. Kids:en köper inte någon mängd knivar för flera tusen med swish. Men de köper en hel drös med keys för sina steam konto pengar som de fått i present/lagt in själva. De köper keys för att de hoppas på att få en kniv som är värd pengar, men de flesta får såklart ingen. Men deras key köp är en enorm del i vad som ger knivarna värde. Om ingen skulle öppna lådor skulle marknaden eka tom och efterfrågan uppenbarligen vara väldigt låg => priserna låga.

"Men jag handlar inte med annat än knivar..."

Nä, visst, och du handlar troligen inte med 13 åringar direkt heller eftersom de inte i någon utsträckning handlar, de trade:ar mest. Och det moraliskt skitiga i kedjan här är att kids luras hela tiden i CS att ta trades som är skit för dem. Det är illa nog när det är pokemon kort etc men när det är saker som har rätt rejält pengavärde är det mega skitigt. Den "processen" med skummiga trades med kids är en stor del av anledningen att så många knivar är i omlopp. Ingen trade ja då hade folk antingen behövt unboxa knivarna själv eller köpa och sälja via marknaden vilket hade minskat tillgången markant och dödat daytrading marginalerna (pga Valves cut).

När man profiterar på CSGO daytrading profiterar man på all den skit som händer på CSGO marknaden och i trades. Du behöver inte vara en bidragande faktor till skiten men du tjänar på den vilket är illa nog. Det är precis som att köpa aktier i skitiga företag eller handla med blodsdiamanter eller köpa produkter du vet är oetiskt skapade, det är lätt att skjuta ifrån sig ansvar för det skitiga som hänt som ger dig en billig vara eller pengar i hand men det enda styrmedel vi har på den här typen av skit är genom plånboken. Genom att inte ge denna skit våra pengar.

Så snälla, sluta stötta all skit som ligger till grund för daytradingen på Steam. Tjäna pengar på något annat med dina uppenbara talanger för trading, t.ex. cryptovalutor eller aktier. Finns såklart lite skit där med, men det är iaf inte barn som är i botten av den kedjan.

Spelen är fortfarande riktade mot 16 + och har man problem med kids som köper lootboxes och får knivar och tradar dom för billigt då ANSER jag man har andra problem än att kids spelar spelet.

Min polare har en son som spelar CS:GO han är 14 och han låter han köpa boxar ibland 2-3 månaden för han tycker det är kul och han kommit överens att om han får en kniv så kan dom sälja / använda den om han vill tillsammans.

Allt enligt mig handlar om kommunikation hemma och men sina ungar som spelar spel som inte ens är rated för deras ålder.

Så sätter man sin unge spela såna spel vid den ålder och har noll koll då tycker JAG man får skylla sig själv.
Men det är bara jag va jag tycker.

Och jag köper bara av folk som har massa +rep och höga profiler inga kids har över 500-1k trades.

Visa signatur

CASE Caselabs SMA8-A + TH10+PED + Louqe Ghost S1 CPU 9900k @5.3GHz (No AVX) 9800X @4.8GHz GPUs RTX 3090 FE RAM 4x16GB Corsair Dominator Platinum 3533MHz CL13 + 2x16GB Corsair Dominator Platinum RGB 3000MHz PSU EVGA T2 1600W + Corsair SFF 750W SSD 905p 480GB, 4x Samsung 970 Pro M.2 Headphones Audeze Maxwell + FOSTEX TR-X00 + Audeze LCD-2 + Moon Cable DAC/AMP Chord Mojo, Schiit Magni&Modi Screen LG 48CX 4K 120Hz HDR + ASUS ROG SWIFT PG258Q 240Hz
Motherboard X299 EVGA DARK + ASUS ROG Strix Z390-I Watercooling 560+480+480+280+360. 240+240

Permalänk
Skrivet av Söderbäck:

Vi får väl hoppas på att EU går in här för det är väl ännu en grej som är svårt att kontrollera på nationsnivå.

Det går alldeles utmärkt att reglera det på nationsnivå. Det hade till och med kunnat regleras på individnivå, men då skulle staten förlora sitt våldsmonopol. Svårt att reglera på nationsnivå, är ett obegripligt mantra som upprepats tills det blivit en sanning. Låt mig erbjuda en enkelt text för att förklara

§1 Denna lag riktar sig till samtliga aktörer som idkar näringsverksamhet i riket. I riket förstås att ha säte i, göra affärer med medborgare i eller ha fast driftställe i riket.

EU har liknande texter som riktar sig till unionsmedborgarna. Det handlar blott om att vilja författa texterna och att sedan via våldsmonopolet genomföra viljan.

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av erotischenphantasismus:

Det går alldeles utmärkt att reglera det på nationsnivå. Det hade till och med kunnat regleras på individnivå, men då skulle staten förlora sitt våldsmonopol. Svårt att reglera på nationsnivå, är ett obegripligt mantra som upprepats tills det blivit en sanning. Låt mig erbjuda en enkelt text för att förklara

§1 Denna lag riktar sig till samtliga aktörer som idkar näringsverksamhet i riket. I riket förstås att ha säte i, göra affärer med medborgare i eller ha fast driftställe i riket.

EU har liknande texter som riktar sig till unionsmedborgarna. Det handlar blott om att vilja författa texterna och att sedan via våldsmonopolet genomföra viljan.

Det är samma problematik kring onlinecasions som inte får bedrivas av andra än svenska spel i landet. Därför ligger de på malta men hemsidan är på svenska ;).
Nä det är inte så enkelt att reglera i alla lägen när det handlar om varor och tjänster som både köps och konsumeras på internet. Ett annat roligt exempel är väl förbudet för alkoholreklam som vi har i landet vilket inte är så svårt att kringgå om man sänder från England.
Vi får för övrigt inte in någon skatt i landet av de spel som säljs på steam till oss svenskar för ja, handeln görs väl i Luxemburg och då tas momsen ut där. Inte helt lätt att hävda att det är en svensk försäljning och att svenska lagar då ska gälla.

Det finns ungefär en oändlighet av kryphål att använda sig av på nätet och lagstiftningen för mindre nationer kommer ha svårt att hänga med på det här även framöver. Gemensam standard i hela EU kan hjälpa problemet för det som produceras inom EU men sedan är även EU så pass stort att det finns möjlighet att sätta press även på externa aktörer och andra nationer.

Man måste inte gilla imperialism eller överförstatligande och det finns säkerligen många nackdelar. Men en av styrkorna är att det går att komma åt problem där laghål mellan olika länder utnyttjas.

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx • 🥽 → VR: Samsung HMD Odyssey+
🎧 → Steelseries arctic 7 2019
🖱️ → Logitech g603 | ⌨️ → Logitech MX Keys
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled

Permalänk

mycket svår fråga

Permalänk
Skrivet av Söderbäck:

Det är samma problematik kring onlinecasions som inte får bedrivas av andra än svenska spel i landet. Därför ligger de på malta men hemsidan är på svenska ;).
Nä det är inte så enkelt att reglera i alla lägen när det handlar om varor och tjänster som både köps och konsumeras på internet. Ett annat roligt exempel är väl förbudet för alkoholreklam som vi har i landet vilket inte är så svårt att kringgå om man sänder från England.
Vi får för övrigt inte in någon skatt i landet av de spel som säljs på steam till oss svenskar för ja, handeln görs väl i Luxemburg och då tas momsen ut där. Inte helt lätt att hävda att det är en svensk försäljning och att svenska lagar då ska gälla.

Det finns ungefär en oändlighet av kryphål att använda sig av på nätet och lagstiftningen för mindre nationer kommer ha svårt att hänga med på det här även framöver. Gemensam standard i hela EU kan hjälpa problemet för det som produceras inom EU men sedan är även EU så pass stort att det finns möjlighet att sätta press även på externa aktörer och andra nationer.

Man måste inte gilla imperialism eller överförstatligande och det finns säkerligen många nackdelar. Men en av styrkorna är att det går att komma åt problem där laghål mellan olika länder utnyttjas.

Rörande online-casino löser EU inte den problematiken. Servarna flyttar till Bahamas. Däremot når man spelarna som är skattesubjekt i Sverige via nationell lagstiftning. Likaså kan man rikta sig till utländska intressen som gör affärer med medborgare i riket. Det är ganska enkelt att tvinga företag som vill göra affärer med medborgare i ett land att följa svenska lagar. Till det har vi bilaterala avtal för utlämning, skatteinformation etcetera. En förälder som uppdagar 10000 mindre på sitt bankkonto vänder sig sedan till statens långa arm och så sätter rättsmaskineriet igång. Det är endast lathet som gör att man för över det till EU. Kryphålen försvinner inte för att institutionen växer. Man kan dock dölja långt större kryphål.

Momsreglerna är ett utslag av just EU-lagstiftning. Sverige hade kunnat tvinga omvänd momsbetalning för konsumenttransaktioner med utländska juridiska personer. Reciprokt hade andra länder gjort samma sak. Nettoeffekten hade varit noll eftersom bolagen ändå satt sig i billigaste landet. Det är inte momsen som gör att bolagen sitter på Irland, utan den totala skattesituationen.
Övervakningen är enkel av ett sådant momsarrangemang. Tjänsteman surfar blott till Amazon eller Steam och ser om de skeppar till Sverige, då faller man under svensk jurisdiktion och skall erbjuda omvänd momsbetalning.

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av erotischenphantasismus:

Rörande online-casino löser EU inte den problematiken. Servarna flyttar till Bahamas.

Jo det kan vara en lösning. Att sverige skulle kunna påverka Bahamas är föga troligt för vi är en så liten spelare, men att EU kan göra det antingen direkt eller indirekt via Bahamas huvudhandelspartner som EU kan deala med går det att nå bra mycket längre.

Skrivet av erotischenphantasismus:

Däremot når man spelarna som är skattesubjekt i Sverige via nationell lagstiftning. Likaså kan man rikta sig till utländska intressen som gör affärer med medborgare i riket.

Det låter bra, men hur är då följdfrågan.

Skrivet av erotischenphantasismus:

Det är ganska enkelt att tvinga företag som vill göra affärer med medborgare i ett land att följa svenska lagar. Till det har vi bilaterala avtal för utlämning, skatteinformation etcetera. En förälder som uppdagar 10000 mindre på sitt bankkonto vänder sig sedan till statens långa arm och så sätter rättsmaskineriet igång. Det är endast lathet som gör att man för över det till EU. Kryphålen försvinner inte för att institutionen växer. Man kan dock dölja långt större kryphål.

Ja det är avtalen om samarbete som är av relevans. Som litet land har man varken samma möjligheter att jobba mot alla länder i världen eller har samma kraft att få igenom avtal mot stater som lever gott på exempelvis skatteflykt från sverige. Dessa nationer är ovilliga att samarbeta på en del av dessa plan för det finns egenintressen för dem att låta affärerna fortgå. Inkomsterna strömmar in i landet och det innebär förlorade intäkter för landet att strypa en del verksamhet. Storleken och därmed kraften som EU kan erbjuda både via direkt och indirekt tyck är av högsta relevans när det kommer till denna typ av förhandlingar.
Jag vill påstå att man faktiskt kan få mer arbete gjort om man jobbar tillsammans i vårt byråkratiska tröskverk när det kommer till avtal mot omvärlden än om varje land på egen hand ska uppfinna hjulet. Lättjan tror jag ej på utan det är en budgetfråga och samma budget räcker längre om man jobbar tillsammans.
Blir det i precis den riktningen man vill då? Nä det är inte så säkert i alla lägen. Absolut inte inte irrelevant men det hör till en lite annan frågeställning som kräver egna svar. Denna del behandlas gärna men blandas ogärna för tydlighetens skull.

Vidare är det en pina att hålla avtal up to date med många små länder istället för en större nation. Exempel på detta är väl att vi bara inom EU hade behövt 378 olika handelasvtal mellan medlemsländerna i EU. Mer effektivt med en gemensam hantering.
Men vad som är av större relevans är att Bahamas är mindre intresserade av att vara nogräknade när det kommer till att hålla igång avtal om lotteriregler med 28 mindre nationer jämfört med endast EU. Mindre administration för EUmedlemstaterna totalt och mindre administration för Bahamas då bara ett avtal behöver göras mellan parterna isället för 28 st (ett per land i EU).

Skrivet av erotischenphantasismus:

Momsreglerna är ett utslag av just EU-lagstiftning. Sverige hade kunnat tvinga omvänd momsbetalning för konsumenttransaktioner med utländska juridiska personer. Reciprokt hade andra länder gjort samma sak. Nettoeffekten hade varit noll eftersom bolagen ändå satt sig i billigaste landet. Det är inte momsen som gör att bolagen sitter på Irland, utan den totala skattesituationen.
Övervakningen är enkel av ett sådant momsarrangemang. Tjänsteman surfar blott till Amazon eller Steam och ser om de skeppar till Sverige, då faller man under svensk jurisdiktion och skall erbjuda omvänd momsbetalning.

Häri ligger det onekligen en sanning i sin helhet. Jag tror visserligen att momsen är ganska avgörande var företag online vill sätta upp business inom unionen men även övrig bolagsskatt såklart. Spelar mindre roll för den dörren är fortfarande öppen med nuvaran EUupplägg vilket inte är orimligt. Ska man ändra detta så krävs att man tvingar på mer likartade momsregler inom EU och det kanske inte är så intressant i nulgäet.
However, det här handlade inte riktigt om moms från början utan det handlade om lotterilagar som går att kringgå om man letar kryphål mellan länder inom EU. Gemensamma lotterilagar är till skillnad från gemensam momssats något man kan göra gemensam sak inom EU och detta är av relevans.

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx • 🥽 → VR: Samsung HMD Odyssey+
🎧 → Steelseries arctic 7 2019
🖱️ → Logitech g603 | ⌨️ → Logitech MX Keys
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled

Permalänk
Skrivet av Söderbäck:

Jo det kan vara en lösning. Att sverige skulle kunna påverka Bahamas är föga troligt för vi är en så liten spelare, men att EU kan göra det antingen direkt eller indirekt via Bahamas huvudhandelspartner som EU kan deala med går det att nå bra mycket längre.

Menar du att Sverige är en stor internationell kärring?
"Vi kan inte, vi vågar inte, vi klarar det inte", ändå låtsas man ha hög svansföring i internationella sammanhang. För mig hänger självbild och projicerad internationell maktställning inte samman.

Bahamas BNP 11 miljarder indiandolleros
Malta BNP 11 miljarder romerska aes signatum
Sveriges BNP 517 miljarder samekronor

Visst är Sverige en liten spelare i sammanhanget.

Skrivet av Söderbäck:

Ja det är avtalen om samarbete som är av relevans. Som litet land har man varken samma möjligheter att jobba mot alla länder i världen eller har samma kraft att få igenom avtal mot stater som lever gott på exempelvis skatteflykt från sverige. Dessa nationer är ovilliga att samarbeta på en del av dessa plan för det finns egenintressen för dem att låta affärerna fortgå. Inkomsterna strömmar in i landet och det innebär förlorade intäkter för landet att strypa en del verksamhet. Storleken och därmed kraften som EU kan erbjuda både via direkt och indirekt tyck är av högsta relevans när det kommer till denna typ av förhandlingar.
Jag vill påstå att man faktiskt kan få mer arbete gjort om man jobbar tillsammans i vårt byråkratiska tröskverk när det kommer till avtal mot omvärlden än om varje land på egen hand ska uppfinna hjulet. Lättjan tror jag ej på utan det är en budgetfråga och samma budget räcker längre om man jobbar tillsammans.
Blir det i precis den riktningen man vill då? Nä det är inte så säkert i alla lägen. Absolut inte inte irrelevant men det hör till en lite annan frågeställning som kräver egna svar. Denna del behandlas gärna men blandas ogärna för tydlighetens skull.

Vidare är det en pina att hålla avtal up to date med många små länder istället för en större nation. Exempel på detta är väl att vi bara inom EU hade behövt 378 olika handelasvtal mellan medlemsländerna i EU. Mer effektivt med en gemensam hantering.
Men vad som är av större relevans är att Bahamas är mindre intresserade av att vara nogräknade när det kommer till att hålla igång avtal om lotteriregler med 28 mindre nationer jämfört med endast EU. Mindre administration för EUmedlemstaterna totalt och mindre administration för Bahamas då bara ett avtal behöver göras mellan parterna isället för 28 st (ett per land i EU).

Är det inte intressant att EU har egna skatteparadis i Luxemburg, Storbritanniens forna kolonier och Nederländernas dito? Trots EU:s stora tryck har man ändå lyckats stuva undan skatteparadisen här - liksom Malta som är EU-land. Kan det vara att politikerna har egna skatteplaneringsintressen? USA har sina delstatsparadis i form av Nevada, Delaware, Puerto Rico med flera.

Jag ser ett mervärde i att förhandla 378 separata avtal. Man håller juristerna sysselsatta och på tå, likaså säkerställer man sysselsättningsgraden i samhället. Det saknas så många anställda i företagen att vi måste ha en massa nya människor för att driva på tillväxten. Vad är bättre än att sitta och förhandla handelsavtal? Tänk att få åka till varmare länder för att förhandla avtal, vilken löneförmån. Allt betalt av pappa staten. Förlägger man förhandlingarna till vintermånaderna får man gratis utlandssemester på betald arbetstid.
Slutligen vill jag påstå att ingen uppfinner hjulet på nytt. Det är samma gamla avtals- och moralsystem fast med nya produkter och tjänster dessa regler appliceras på. Det är bara att rättssystemens utövare skall rätt tolka hur företeelserna ses ur lagens perspektiv.

Skrivet av Söderbäck:

Häri ligger det onekligen en sanning i sin helhet. Jag tror visserligen att momsen är ganska avgörande var företag online vill sätta upp business inom unionen men även övrig bolagsskatt såklart. Spelar mindre roll för den dörren är fortfarande öppen med nuvaran EUupplägg vilket inte är orimligt. Ska man ändra detta så krävs att man tvingar på mer likartade momsregler inom EU och det kanske inte är så intressant i nulgäet.
However, det här handlade inte riktigt om moms från början utan det handlade om lotterilagar som går att kringgå om man letar kryphål mellan länder inom EU. Gemensamma lotterilagar är till skillnad från gemensam momssats något man kan göra gemensam sak inom EU och detta är av relevans.

Jag hoppas du vet att momsreglerna redan är EU-reglerade.
If you sell goods and send them to consumers in another EU country, you need to register there and charge VAT at the rate applicable in that country EUR-lex

Sälj till svensk konsument, momsregistrera dig i Sverige. Personen konsumerar speltjänsten vid sin dator.

Jag vet att man kan reglera det på EU-nivå. Mitt första inlägg handlade precis om att jag ansåg att länderna själva skulle lagstifta istället för EU och att man skulle kunna projicera svensk jurisdiktion mot utländska juridiska personer som gör affärer med svenska medborgare. Tyvärr ser jag att vi inte kommer längre.