Advokatbyrå skickar ut kravbrev till svenska fildelare

Permalänk
Medlem

@merlin2 Inte så lagen fungerar men å andra sidan så kan man tycka att ingen borde bry sig eftersom du inte stjäl någonting och om man ändå inte kan betala för det eftersom det inte finns här (kan även vara något gammalt som slutat säljas) så förlorar dom inte ens en "potentiell" kund.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Hjemrdeil:

Jag är lika förvånad gång på gång när jag ser detta. Varför har utländska mellanhänder rätt att skicka dessa till Sverige.. Och varför har utländska företag rätt att ta ut kunduppgifter utan domstolsbeslut? Någon som kan förklara? Det ser i mina ögon ut som om Njord sysslar med olagligheter där de bryter mot Personuppgiftslagen (PUL) när dessa skojare ringer runt till svenska ISPs och begär ut uppgifter om människor utan domstolsbeslut i handen som ger de rätten att plocka ut uppgifter om person A eller person B.. Måste det inte vara ett individuellt beslut per person? Eller går Njord och övriga skojare efter ett tidigare fall i nån domstol?

Kan man undra!

Citat:

Den förenklade regleringen innebär att vardaglig ostrukturerad behandling i princip får utföras fritt så länge man inte kränker den uppgifterna avser. Kränkande behandling är alltså fortfarande otillåten. För att avgöra om en behandling är kränkande måste man göra en samlad bedömning av hur känsliga uppgifterna är, i vilket sammanhang de förekommer, för vilket syfte de behandlas, vilken spridning de har fått eller riskerar att få, samt vad behandlingen kan leda till. Man får således göra en avvägning i det enskilda fallet där den registrerades intresse av en fredad, privat sfär vägs mot andra motstående intressen.

http://www.datainspektionen.se/lagar-och-regler/personuppgift...

Innebär det att ISP`n måste göra en individuell prövning av varje enskild kund annars bryter dom mot PUL? Någon som kan klargöra som har kunskaperna?

Visa signatur

XFX Radeon RX 7700 XT Speedster QICK 319 Black Edition | AMD Ryzen R7 5700X | Noctua NH-D15 | Asus TUF Gaming B550-Plus | Kingston Fury Beast DDR4 3600MHz 4x8GB | Samsung 990 Pro 1TB | Corsair HX1000i | Fractal Design Define S | LG 27GL83A | Corsair K95 Platinum | Corsair Sabre RGB PRO Wireless | Corsair Void Elite Wireless

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Dr.Mabuse:

Minns jag inte fel så satt Reinfeldt på tronen 2009 när Ipred-lagen röstades igenom och han blev ju bortröstad men vad hjälpte väl det?

Skrivet av Xinpei:

Det där är ett VÄÄÄLDIGT starkt ord. Dessutom är det inte lite komiskt att folk beskyller denna regering men denna lag har varit på tapeten ända sedan Perssons regering och samtidigt så röstades den igenom av en alliansregering? Alltså har tre olika regeringar gett samtycke till denna lag i olika former. Betyder det att tre olika regeringar ska anses vara "förrädare" enligt dig? Skulle nog gissa på att denna lag funnits på ritbordet sedan 9/11.

Jag har inte sagt att denna regering är skyldig. Det är ingen skillnad mellan sossar och moderater när det kommer till att fjäska för amerikansk industri. Sälja ut folket är det båda sysslar med.

Permalänk
Medlem

Jag kan absolut nada om detta men min tanke är att om dom vill fälla mig för ett brott ligger inte bevisningen för att Just JAG gjort mig skylldig hos dom?

Och en följdfråga hur skulle en ev grupp-motstämmning för förtal/utpressning fungera skulle det finnas tillräklig grund för en sådan grupp handling då de inte kan bevisa vem som utförtbrottet och anklagar någon för det? Jag pratar självklart om filmbolagen som anställt firman för detta?

Visa signatur

Har en lättare form av dyslexi därav stavning m.m

Permalänk
Medlem

Skulle vara skoj om alla som har ett bredbandsabbonemang begär ut ett registerutrag samtidigt om vad som bla. lämnats ut om en.

Citat:

11.4.1 Personuppgiftslagen
Enligt 26 § personuppgiftslagen är den personuppgiftsansvarige
skyldig att till var och en som ansöker om det en gång per kalenderår
gratis lämna besked om personuppgifter som rör den sökande
behandlas eller inte. Behandlas sådana uppgifter skall skriftlig information
– ett s.k. registerutdrag – lämnas också om vilka uppgifter
om den sökande som behandlas, varifrån dessa uppgifter har
hämtats, ändamålen med behandlingen, och till vilka mottagare eller
kategorier av mottagare som uppgifterna lämnas ut. Registerutdraget
skall lämnas inom en månad från det att ansökan gjordes.

http://www.regeringen.se/49bb94/contentassets/aa32dab13f4d47e...

Eller det går kanske inte?

Visa signatur

XFX Radeon RX 7700 XT Speedster QICK 319 Black Edition | AMD Ryzen R7 5700X | Noctua NH-D15 | Asus TUF Gaming B550-Plus | Kingston Fury Beast DDR4 3600MHz 4x8GB | Samsung 990 Pro 1TB | Corsair HX1000i | Fractal Design Define S | LG 27GL83A | Corsair K95 Platinum | Corsair Sabre RGB PRO Wireless | Corsair Void Elite Wireless

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon127948:

Upphovsrättsbrott existerar inte etiskt så det finns ingen anledning att domstolar eller polisen ska slösa deras tid på de. Tanken bakom upphovsrätten var att främja skapande och inte att ge skydd i all evighet speciellt då skyddet är automatiskt och ger en jävla massa rättigheter. Tänk dig hur det skulle se ut om forskare fick samma skydd för sina upptäckter.

Sedan så har upphovsrättslobbyn lobbat fram i all väsentligt oändligt skydd och därmed brutit kontraktet med samhället om korttid av skydd som motivering att skapa. Med andra ord finns det absolut inga som helst etiska anledningar att bry sig om upphovsrätten.

Så med andra ord vill du säga att det är okej att göra upphovsrättbrott och att det inte kan räknas som fel, eller vart vill du komma ?

Permalänk
Medlem

Smart affärsidé, ladda upp ditt upphovsrättsskyddade material på Piratebay och låt fattiga/sparsamma personer med för mycket tid att se på skiten ladda ner materialet. Skicka sedan hotbrev och skräm dom till att betala en påhittad summa pengar.

Vad är detta för maffiametoder? Antingen ska dom dömas av lagen eller inte.

Permalänk
Keeper of Traditions
Skrivet av zauii89:

Fast i detta fall så tycker han ju inte, du kan "tycka" vad du vill men oavsett tillgängligheten så ger det dig inte rätten att kringå lagen. Med den logiken skulle det mesta som är olagligt kunna bli lagligt bara man vrider och vänder på det, suck.

Jag skrev ingenting om lagen, eller att kringgå den. Du får nog läsa om vad som skrevs.

Visa signatur

|| Intel 8700K || Asus RTX 4070 TI Super TUF || Samsung 750 EVO 500GB & Kingston A2000 1TB & Samsung 960 EVO 250GB || Corsair RM 850x || Antec P183 || Asus G-Sync RoG Swift PG279Q || Dell XPS 15 || Thinkpad X220

The Force is like Duct Tape, it has a light side, a dark side, and holds the universe together.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dagwed:

En form av utpressning.

Nedalddning av 1 film har ett bötesbelopp på 50 dagsböter.
Kravbrevet på 4500 är ett betydligt lägre belopp men det handlar ändå förmodligen om småmål så länge bötesbeloppet understiger ett halvt prisbasbelopp (22400kr) vilket innebär att vardera part betalar sina egna rättegångskostnader.

Har du ingen inkomst så är 50 dagsböter mindre än de 4500:- de vill skinn folk på.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Skaffa en router som du ansluter till VPN, går VPN ner sätt den att bryta internettrafiken. Problemet löst.
Böj er inte för dessa utpressare, det är som att betala för gisslan, gör man det är man illa ute.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Skrivet av Tomas1966:

Fil är ju godast, om man delar den med familjen!

Skrivet av dpom86:

...vilket ju också är lagligt i dagsläget

Ash, de har ju kommit på att mjölk är rasistiskt så det är väl bara en tidsfråga att de gör äta fil till 'hate speech' eller uttryck för 'white supremacy'. Trump gillar helt säkert fil dessutom.

OT: Jag har aldrig någonsin fått ett liknande brev men skulle jag av outgrundlig anledning få det skulle jag inte bry mig för fem öre.. De är chanslösa i en rätt helt enkelt. Det är därför de direkt i det första brevet ställer frågor om huruvida ditt wifi är öppet eller ej, för att kunna använda det mot dig senare.

Permalänk
Medlem

Är inget större problem om man surfar smart. Oavsett om du fildelar eller inte så bör varje person skaffa en betald VPN. Man får vad man betalar för så det är definitivt värt att lägga ett par tior extra i månaden för att vara säker. Det är ett billigt pris att betala för ökad integritet.

Skaffa en VPN, t.ex. OVPN. Denna anonymitet är ett bra skydd mot olika grader hot såsom hackers, inklusive piratjägare. Oavsett om man är skyldig eller inte till upphovsrättsbrott så är det problematiskt att bli utpressad av någon med mångmiljonföretag bakom sig, så det skadar aldrig att ha ett par extra lager säkerhet.

Skrivet av Tomas1966:

Fil är ju godast, om man delar den med familjen!

Speciellt med äppelmos

Skrivet av BadArg:

För singel hushåll så kanske detta fungerar men med hushåll med flera internet användare kan jag tänka att det blir svårt att bevisa vem i hushållet som har gjort ett eller annat på nätet. Dessutom har vi ju WiFi och inte omöjligt att det är öppet om frågan kommer om vem som använt min anslutning.

Intressant är också hur de har kommit över dessa IP adresser så det inte rör sig om brottsprovokation.

Skrivet av Evolved:

Men, om man skickat ut en ethernet-kabel i trapphuset genom brevinkastet och skriva "fritt internet" på dörren strax ovanför "Ej reklam, Tack", alternativt satt upp ett RJ45 uttag på fasaden om man bor i hus. Då kan det vara vilken hobo som helst som nyttjat nätet^^

Rent lagmässigt så är det är alltid den som står på kontraktet som är ansvarig för hur tjänsten brukas. Det betyder att om t.ex. din polare eller din granne begår brott med din uppkoppling så är det du som tar första smällen när brev eller farbror blå knackar på dörren. Det bästa är att kryptera ditt trådlösa nätverk och stänga av det när du är bortrest längre perioder.

Skrivet av CFSsss:

Jag hoppas alla som får ett sådant brev motanmäler för olaga hot och utpressning.

Det är rekommenderat ja eftersom de är tvungna att bevisa skuld. Tyvärr kan det bli en kostsam process ifall de tar dig till rätta. Många betalar tyvärr för att slippa stressen. Det blir många timmar och mycket pengar och även om du vinner så finns det ingen garanti att du får några pengar tillbaka.

Även om du får pengar för att de orsakade dig emotionell stress och förtalade dig, så lär det förmodligen inte täcka kostnaden för advokat mm. I slutändan har de mer pengar bakom sig än du även om du är miljonär och de förlitar sig mer eller mindre på att du väljer att erkänna skuld genom att betala. Det är rätt fult hur vårat rättssystem kan missbrukas.

Skrivet av Söderbäck:

Brottsprovokation är det nog inte va. Det är bara något polisen kan göra och de är inte inblandade här.

Hur har de fått tag i uppgifter då? Ja de kan ha haft rätten från upphovsrättsinnehavare att dela ett verk via någon delningstjänst för att se vilka som "nappar" och därigenom läst av vilka som koppplat upp sig ;).

Brottsprovokations/anstiftan är är olagligt enligt Svensk lag. I länder såsom USA är det helt OK för polisen att t.ex. sälja dig droger och sedan gripa dig för narkotikabrott.

Skrivet av rektor:

Kan vilken som helst advokatbyrå begära ut loggar från internetoperatörer?
Måste det vara relaterat till piratkopiering?
Eller kan dom få ut loggar om att du porrsurfat och sedan säga att dom säger åt din fru om du inte betalar?

Det fungerar inte riktigt så. Uppgifter kan begäras från din internetleverantör om det finns grund för att begära detta. I detta fall så har någon laddat ner en film och IP-adressen med hjälp av din ISP kan förvandlas till ett namn.

Det sista du nämnde är utpressning och det är olagligt i alla demokratiska länder. Du kan ta dem till rättegång för detta med brevet som bevis och kommer högst troligen vinna ärendet.

Skrivet av Lexius:

Sweclockers det är inte tillåtet att diskutera piratkopiering sen gör dem trådar om piratkopiering.......

Vi diskuterar inte piratkopiering, utan nyheten och hur absurt det är att sådant 'fjanteri' fortfarande är acceptabelt i vårt samhälle. Anledningen till att diskutioner om piratkopiering inte är tillåtet när på SweClockers forum, är p.g.a. risken att det leder till delandet av upphovsrättsskyddat materiell. Det kan ev. leda till att SweC får finansiella problem vilket påverkar alla oss som använder sidan.

Skrivet av 20kr:

Vad händer om man köpt/köper filmen som dom anklagar folk för att ha laddat ner?
Då äger man ju en kopia och kan nyttja den, eller tänker jag fel här?

Det är inte av någon relevans alls faktiskt huruvida du äger filmen eller inte. Det är upptill din anklagare att bevisa att du har begått ett brott. Faktumet att du äger filmen är inte relevant alls.

Dock om du äger filmen på BluRay och laddar ner den p.g.a. att t.ex. skivan sprack, då är det helt lugnt. Har du kvitto kvar och din version är samma som den du laddade ner, så har du inte begått något brott.

Skrivet av Celebmir:

Man undrar om filmen är så kass att de inte har tagit hem kostnaderna och bolaget har kommit på ett sätt att minska de röda siffrorna.

Skickades från m.sweclockers.com

Troligen är det så. Det är ett lagligt men omoraliskt sätt att få in förlorade pengar.

Skrivet av anon127948:

Så blir det när man röstar in förrädare i riksdagen som springer ärenden åt amerikansk filmindustri. Nästa gång rösta ut korrupta fanskapen.

Sverige har bänt sig över till förmån av USA i många år, det är inte bara till filmindustrin. Så många ryggradslösa i ledarskapet så man börjar undra hur fan de står upp. Måste vara alla pengar packade söm till söm som håller dem uppe.

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av zin:

Brottsprovokations/anstiftan är är olagligt enligt Svensk lag. I länder såsom USA är det helt OK för polisen att t.ex. sälja dig droger och sedan gripa dig för narkotikabrott.

Enligt wikipedia finns det inte någon lag i Sverige som gör det direkt olagligt, men HD har väl gjort det klart att detta inte är OK för apliser att pyssla med då de lagt friande domar just på grund av just det här. Så polisen bör iaf inte göra detta även om det inte är olagligt.

Får privata aktörer göra så då? Ja det verkar ju som sagt inte finnas någon lag som sagt så vad som gäller för andra göra detta? Här kan man ju bara gissa men en gissning är kanske att åklagarsidan har svårt att få med sig domaren om man trycker på denna punkt?
Eller så räknas det inte som brottsprovokation att bara läsa av vilka som kopplar upp sig mot en torrent som någon annan lagt upp. Det lär snarare räknas som bevisprovokation och det får man ju göra

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx • 🥽 → VR: Samsung HMD Odyssey+
🎧 → Steelseries arctic 7 2019
🖱️ → Logitech g603 | ⌨️ → Logitech MX Keys
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled

Permalänk
Medlem
Skrivet av Söderbäck:

Enligt wikipedia finns det inte någon lag i Sverige som gör det direkt olagligt, men HD har väl gjort det klart att detta inte är OK för apliser att pyssla med då de lagt friande domar just på grund av just det här. Så polisen bör iaf inte göra detta även om det inte är olagligt.

Får privata aktörer göra så då? Ja det verkar ju som sagt inte finnas någon lag som sagt så vad som gäller för andra göra detta? Här kan man ju bara gissa men en gissning är kanske att åklagarsidan har svårt att få med sig domaren om man trycker på denna punkt?
Eller så räknas det inte som brottsprovokation att bara läsa av vilka som kopplar upp sig mot en torrent som någon annan lagt upp. Det lär snarare räknas som bevisprovokation och det får man ju göra

Du har säkert rätt i det, var ett tag sedan jag uppdaterade mig på vad lagen sa om just detta.

Dock kan jag tänka mig att det är svårt att provocera någon till brott på ett lagligt sätt utan förberedelse, stämpling, medverkan, uppvigling mm. Jag tror att en anledning till att det inte görs är p.g.a. att det är lätt hänt att ärendet slängs ut ur rättegång p.g.a. just hur du blev provocerad till brottet. Kan dock vara svårt att vinna sympati eftersom du tekniskt sätt är skyldig, så det gäller nog att ha djupa fickor och en bra försvarsadvokat

Permalänk
Medlem

Kass och förvirrande rubriksättning av Sweclockers.

Det är inget kravbrev och det står ingenting om krav att betala heller. Det är en möjlighet till förlikning om man laddat ner filmen och känner sig skyldig så kan man avsluta ärendet genom att betala.

Det är inte heller någon faktura då den inte på långa vägar lever upp till den information som krävs för att klassas som en faktura. Med andra ord behöver du inte bestrida den och att det skulle gå till inkasso ser jag därför inte som troligt. Skulle det dock ske så bestrider man då.

Att höra av sig inom 14 dagar är något advokatfirman önskar. Eftersom det inte är en faktura handlar det inte om att någon betalningspåminnelse eller liknande. Däremot kanske inte erbjudandet med det priset gäller längre så vill man betala gör man klokt i att göra det innan.

Detta är ett sätt att mjölka pengar på usla filmer som inte dragit in så mycket som filmskaparna hade önskat så de klandrar fildelare för att deras skit inte säljer som de önskar.

Jag hade personligen inte svarat alls på det. Skulle jag svarat hade jag bara informerat dem om de måste ha fel i sina register och att de borde se över det.

Stört risk för att hamna i domstol är de ägare som dyker upp på flera filmer vid flera tillfällen. I takt med att de utökar sin analysering av data via torrentsidor så är det troligt att de kommer hitta dessa. Tidigare rättsfall har ofta inneburit att en person varit väldigt aktiv med nedladdning/delning av flera filmer. Syftet med detta är att de har störst chans att vinna, skadeståndet blir högre och det skrämmer alla andra som tar emot brev mer. Det är inte lika skrämmande om fallet läggs ner eller döms till "fildelarens" fördel.

My thoughts only

Visa signatur

System: CPU: AMD Ryzen 9 3900X, MB: Gigabyte X570 Aorus Elite, Minne: Corsair 32GB DDR4 3200MHz, GPU: Asus GeForce RTX 2080 Super ROG Strix Gaming OC

Permalänk
Medlem
Skrivet av FredrikMH:

Kass och förvirrande rubriksättning av Sweclockers.

Det är inget kravbrev och det står ingenting om krav att betala heller. Det är en möjlighet till förlikning om man laddat ner filmen och känner sig skyldig så kan man avsluta ärendet genom att betala.

Det är inte heller någon faktura då den inte på långa vägar lever upp till den information som krävs för att klassas som en faktura. Med andra ord behöver du inte bestrida den och att det skulle gå till inkasso ser jag därför inte som troligt. Skulle det dock ske så bestrider man då.

Att höra av sig inom 14 dagar är något advokatfirman önskar. Eftersom det inte är en faktura handlar det inte om att någon betalningspåminnelse eller liknande. Däremot kanske inte erbjudandet med det priset gäller längre så vill man betala gör man klokt i att göra det innan.

Detta är ett sätt att mjölka pengar på usla filmer som inte dragit in så mycket som filmskaparna hade önskat så de klandrar fildelare för att deras skit inte säljer som de önskar.

Jag hade personligen inte svarat alls på det. Skulle jag svarat hade jag bara informerat dem om de måste ha fel i sina register och att de borde se över det.

Stört risk för att hamna i domstol är de ägare som dyker upp på flera filmer vid flera tillfällen. I takt med att de utökar sin analysering av data vida torrentsidor så är det troligt att de kommer hitta dessa. Tidigare rättsfall har ofta inneburit att en person varit väldigt aktiv med nedladdning/delning av flera filmer. Syftet med detta är att de har störst chans att vinna, skadeståndet blir högre och det skrämmer alla andra som tar emot brev mer. Det är inte lika skrämmande om åklagaren lägger ner fallet innan det öppnats eller döms till "fildelarens" fördel.

My thoughts only

Borde gå att motverka genom att man är medlem på per restriktiva torrentsidor eftersom de verkar "få fast" de flesta genom att hålla koll på torrenttrafik från sin egen torrent. Alltså borde sidor som inte accepterar vem som helst som lägger upp dessa torrents göra detta till ett icke problem. Oberoende så skriker detta bara desperation från skaparna av filmen. Om de ens är de som tagit kontakt och inte denna advokatfirma som tagit initiativet från Spridningskollen för att tjäna sig oetiska pengar.

Visa signatur

Fractal Design Meshify 2 Compact w/ Dark Tint | Intel i5 12600K | Asus ROG Strix B660-F | 32 GB Corsair DDR5 5600 MHz CL36 | MSI Geforce RTX 3060 TI Ventus 2X OCV1 | 512 GB Samsung Pro 850 SSD + 2TB WD Black SN850 NVME PCI-E 4.0 | Corsair RM750X |

Permalänk
Medlem
Skrivet av Xinpei:

Borde gå att motverka genom att man är medlem på per restriktiva torrentsidor eftersom de verkar "få fast" de flesta genom att hålla koll på torrenttrafik från sin egen torrent. Alltså borde sidor som inte accepterar vem som helst som lägger upp dessa torrents göra detta till ett icke problem. Oberoende så skriker detta bara desperation från skaparna av filmen. Om de ens är de som tagit kontakt och inte denna advokatfirma som tagit initiativet från Spridningskollen för att tjäna sig oetiska pengar.

Är det verkligen så det fungerar?

Jag trodde de letade upp filmen som någon annan laddat upp. Ladda ner en del av den och seedar den delen. Alla som ansluter och hämtar från dem medan de seedar blir då skyldiga till brott enligt dem?

Visa signatur

System: CPU: AMD Ryzen 9 3900X, MB: Gigabyte X570 Aorus Elite, Minne: Corsair 32GB DDR4 3200MHz, GPU: Asus GeForce RTX 2080 Super ROG Strix Gaming OC

Permalänk
Medlem
Skrivet av FredrikMH:

Är det verkligen så det fungerar?

Jag trodde de letade upp filmen som någon annan laddat upp. Ladda ner en del av den och seedar den delen. Alla som ansluter och hämtar från dem medan de seedar blir då skyldiga till brott enligt dem?

Kan så vara.. Men gör de inte ett lagbrott då?

Visa signatur

Fractal Design Meshify 2 Compact w/ Dark Tint | Intel i5 12600K | Asus ROG Strix B660-F | 32 GB Corsair DDR5 5600 MHz CL36 | MSI Geforce RTX 3060 TI Ventus 2X OCV1 | 512 GB Samsung Pro 850 SSD + 2TB WD Black SN850 NVME PCI-E 4.0 | Corsair RM750X |

Permalänk
Medlem
Skrivet av Xinpei:
Skrivet av FredrikMH:
Skrivet av Xinpei:

Borde gå att motverka genom att man är medlem på per restriktiva torrentsidor eftersom de verkar "få fast" de flesta genom att hålla koll på torrenttrafik från sin egen torrent. Alltså borde sidor som inte accepterar vem som helst som lägger upp dessa torrents göra detta till ett icke problem. Oberoende så skriker detta bara desperation från skaparna av filmen. Om de ens är de som tagit kontakt och inte denna advokatfirma som tagit initiativet från Spridningskollen för att tjäna sig oetiska pengar.

Är det verkligen så det fungerar?

Jag trodde de letade upp filmen som någon annan laddat upp. Ladda ner en del av den och seedar den delen. Alla som ansluter och hämtar från dem medan de seedar blir då skyldiga till brott enligt dem?

Kan så vara.. Men gör de inte ett lagbrott då?

Beror på, om filmbolaget har godtjänt detta för att samla in data (både att seeda eller torrenta) borde det vara helt ok. Ett annat exempel jag kan tänka på är hur Nintendo använder nedladdade ROMs (som folk har skapat "olagligt") i deras egna emulerade e-shop titlar, även här är det lagligt så länge ROM formatet och emulatorerna inte har någon klausul som exkluderar Nintendo från att använda dem.

Visa signatur

"Oh glorious cheeseburger… we bow to thee. The secrets of the universe are between the buns..."
"All my farts come straight from hell, you're already dead if you notice a smell"

Permalänk
Medlem
Skrivet av kaya:

Han blev inte bortröstad han valde att avgå för han fick ett bättre erbjudande, han jobbar nu på bank of america.

Ok, ifall det är fler som inte behärskar förmågan att läsa mellan raderna så var det alltså regeringen och alliansen som åsyftades i mitt inlägg. Information om landsförrädarens aktuella förehavanden är varken efterfrågat eller av intresse.

Visa signatur

There are two kinds of people: 1. Those that can extrapolate from incomplete data.
Min tråkiga hemsida om mitt bygge och lite annat smått o gott: www.2x3m4u.net

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av zauii89:

Så med andra ord vill du säga att det är okej att göra upphovsrättbrott och att det inte kan räknas som fel, eller vart vill du komma ?

Jag vill säga att det finns inga etiska problem med att kopiera då upphovsrätten inte existerar på grund av att industrin bröt kontraktet med samhället genom att utöka skyddet till ,effektivt, oändlighet.

Att de har mutat till sig en massa lagar gör det ännu mindre etiskt att bry sig om dessa. Bästa är att bojkotta hela skiten och nästa val rösta bort korrupta äcklen som införde dessa lagar (både röda och blåa).

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon127948:

Jag vill säga att det finns inga etiska problem med att kopiera då upphovsrätten inte existerar på grund av att industrin bröt kontraktet med samhället genom att utöka skyddet till ,effektivt, oändlighet.

Att de har mutat till sig en massa lagar gör det ännu mindre etiskt att bry sig om dessa. Bästa är att bojkotta hela skiten och nästa val rösta bort korrupta äcklen som införde dessa lagar (både röda och blåa).

Med det argumentet så kan jag ju gå in i ditt hus och ta din dator. För det är ju ändå oetiskt att hävda äganderätt enligt dig.

Men seriöst nu. Man kan inte hävda att något är oetiskt och bryta mot lagen. Då hycklar man bara.

Visa signatur

Fractal Design Meshify 2 Compact w/ Dark Tint | Intel i5 12600K | Asus ROG Strix B660-F | 32 GB Corsair DDR5 5600 MHz CL36 | MSI Geforce RTX 3060 TI Ventus 2X OCV1 | 512 GB Samsung Pro 850 SSD + 2TB WD Black SN850 NVME PCI-E 4.0 | Corsair RM750X |

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Xinpei:

Med det argumentet så kan jag ju gå in i ditt hus och ta din dator. För det är ju ändå oetiskt att hävda äganderätt enligt dig.

Men seriöst nu. Man kan inte hävda att något är oetiskt och bryta mot lagen. Då hycklar man bara.

Inte om man följer logik. Upphovsrätt ger väldigt stora rättigheter till några få i samhället och dessa har utökat sina rättigheter enormt utan att kompensera samhället. Tänk dig hur det skulle vara om forskare hade samma skydd för sina upptäckter. Personer som uppfann transistorn skulle kunna, av vilken anledning som helst, förbjuda dig att använda den.

Det är enorm skillnad jämfört med äganderätten som tillämpas likadant mot alla i stället för att skapa en speciellt grupp som har massiva fördelar jämfört med alla andra. För att inte nämna att "skapande" inte sker i tomrum utan lever på samhället så det är absurt att hävda att de kommer upp med saker ur tomma intet och förtjänar enorma rättigheter på grund av det.

Etik och lagar har inte mycket gemensamt sedan man gjorde det lagligt att köpa sina egna lagar genom mutor/lobbying. Etik är absolut och det går inte komma runt den genom idiotlogik som fungerar väl för lagar.

Permalänk
Medlem
Skrivet av skog1s:

Visst är det bra info!!!!

Och visst skall man neka in i det sista.

Men, kommer ni ihåg killen som skrev till Linnéa Claeson "Jag ska döda dig jävla feministfitta och köra upp en kniv i fittan på dig" (?)

Han blev dömd enbart p g a IP

Han nekade först, såklart. Och sa -Det är inte jag som skrivit det!!!!

Men när polisen sa - Jo men då tar vi in din syster och mamma/pappa! Och hör om dom skrivit det

Klart killen inte ville det, och blev dömd i domstol.

Så kan det med gå........

Så att trolla på sociala medier och vara en feg elak jävel.......Det är Karma det

/Bara ett litet instick hur det kan gå, bakom ens IP, killen menade säkert inget illa, men blev "Tarzan" bakom T- bordet

Och poängen då,,, Hur många hade varit villiga att offra en familjemedlem p g a piratkopiering/torrenter när hen väl sitter uppträngd i ett hörn ? Om det nu går så långt till en polisanmälan.

Har du tänkt på det?

Om alla i familjen nekar, vem döms då?

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

AMD Ryzen 5 1600 3.2 GHz - MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6GB - Corsair 2x8GB 3000MHz

YOMAHA, YOMASO!

Permalänk

Är det någon som har fått något brev här?

Har svårt att tro att en seriös ISP lämnar ut kundinfo till någon random advokatbyrå om det inte finns ett digert underlag som visar på att det förekommer ganska grava oegentligheter från en specifik IP-adress.

Flera ISP (t.ex Bahnhof) använder även nattade adresser för utgående trafik vilket gör det i princip omöjligt att ta reda på vem som ladda ner vad, när och hur.
https://www.bahnhof.se/press/press-releases/2017/08/28/bahnho...

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon127948:

Inte om man följer logik. Upphovsrätt ger väldigt stora rättigheter till några få i samhället och dessa har utökat sina rättigheter enormt utan att kompensera samhället. Tänk dig hur det skulle vara om forskare hade samma skydd för sina upptäckter. Personer som uppfann transistorn skulle kunna, av vilken anledning som helst, förbjuda dig att använda den.

Det är enorm skillnad jämfört med äganderätten som tillämpas likadant mot alla i stället för att skapa en speciellt grupp som har massiva fördelar jämfört med alla andra. För att inte nämna att "skapande" inte sker i tomrum utan lever på samhället så det är absurt att hävda att de kommer upp med saker ur tomma intet och förtjänar enorma rättigheter på grund av det.

Etik och lagar har inte mycket gemensamt sedan man gjorde det lagligt att köpa sina egna lagar genom mutor/lobbying. Etik är absolut och det går inte komma runt den genom idiotlogik som fungerar väl för lagar.

Faktiskt ger det rätt till den som skapat produkten. Det är självfallet att det handlar om ett fåtal men det är väl även logiskt att den som skapat produkten ska få bestämma vem som använder den eller hur?

Visa signatur

Fractal Design Meshify 2 Compact w/ Dark Tint | Intel i5 12600K | Asus ROG Strix B660-F | 32 GB Corsair DDR5 5600 MHz CL36 | MSI Geforce RTX 3060 TI Ventus 2X OCV1 | 512 GB Samsung Pro 850 SSD + 2TB WD Black SN850 NVME PCI-E 4.0 | Corsair RM750X |

Permalänk

Fick brevet i brevlådan häromdagen, lite kul för jag har inte tankat någon film sedan rarat lades ner.

Fattar inte hur de fått tag i min ip adress, de måste ju gått på någon riktigt gammal lista på ip adresser, det stod även datum jag laddat ner osv. Är någon intresserad så kan jag ta en bild på det om jag inte råkat slänga det i soporna redan..

Permalänk
Medlem
Skrivet av GetzTheGoldfish:

Fick brevet i brevlådan häromdagen, lite kul för jag har inte tankat någon film sedan rarat lades ner.

Fattar inte hur de fått tag i min ip adress, de måste ju gått på någon riktigt gammal lista på ip adresser, det stod även datum jag laddat ner osv. Är någon intresserad så kan jag ta en bild på det om jag inte råkat slänga det i soporna redan..

Snälla gör det, vill gärna veta hur relevanta datumen är i jämförelse till filmen (någon tidigare i tråden nämde sommaren förra året tror jag?).

Du kanske kan göra en fin video då du tänder en grill med pappret

Visa signatur

"Oh glorious cheeseburger… we bow to thee. The secrets of the universe are between the buns..."
"All my farts come straight from hell, you're already dead if you notice a smell"

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Xinpei:

Faktiskt ger det rätt till den som skapat produkten. Det är självfallet att det handlar om ett fåtal men det är väl även logiskt att den som skapat produkten ska få bestämma vem som använder den eller hur?

Så fort jag och andra forskare får bestämma vem får använda våra upptäckter, läkare med. Så tycker de inte om dig kan du dö trevligt i cancer för "fuck you". Gissar att du inte skulle uppskatta sådana rättigheter ur tomma intet. Precis på samma sätt är upphovsrätten oetisk för att den låter någon ta samhällets kultur, packa om den och hävda att de har kommit på det och har ensamrätt, i princip, för evigt.

Sedan tillkommer det att förklaringen till varför upphovsrätten behövs är att understödja skapande. Kan du förklara hur någon som är död för längesedan fortfarande har upphovsrätt och kan tjäna pengar på den i gud vet hur länge? Kommer de komma tillbaka till livet och skapa nya grejer?

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av skog1s:

Visst är det bra info!!!!

Och visst skall man neka in i det sista.

Men, kommer ni ihåg killen som skrev till Linnéa Claeson "Jag ska döda dig jävla feministfitta och köra upp en kniv i fittan på dig" (?)

Han blev dömd enbart p g a IP

Han nekade först, såklart. Och sa -Det är inte jag som skrivit det!!!!

Men när polisen sa - Jo men då tar vi in din syster och mamma/pappa! Och hör om dom skrivit det

Klart killen inte ville det, och blev dömd i domstol.

Så kan det med gå........

Så att trolla på sociala medier och vara en feg elak jävel.......Det är Karma det

/Bara ett litet instick hur det kan gå, bakom ens IP, killen menade säkert inget illa, men blev "Tarzan" bakom T- bordet

Och poängen då,,, Hur många hade varit villiga att offra en familjemedlem p g a piratkopiering/torrenter när hen väl sitter uppträngd i ett hörn ? Om det nu går så långt till en polisanmälan.

Har du tänkt på det?

Frågan är också hur många som får sina liv förstörda av dessa "advokater" och köpta domstolar som kommer besluta att de inte har något mer att förlora...

Det är jävligt trevligt att trampa och spotta på folk tills de blir sura och svarar med samma mynt. Då blir det plötsligt "buhuhuuu stackars mig".