Uppgradering - Hur värt är det egentligen

Permalänk
Medlem

Uppgradering - Hur värt är det egentligen

Heyy

Behöver hjälp att tänka och det är inte fel om detta spårar till en trevlig diskussion.

Jag har tidigare varit väl uppdaterad angående ny hårdvara men jag har inte haft tiden de senaste åren att följa med på samma sätt och nu känner jag att jag ligger efter.
Är inte okunnig angående termer eller modeller som är ute nu men jag börjar få svårt att avgöra rätt ersättare för vissa komponenter.

I början av året fyllde grundsystemet (MB, CPU och RAM) 3 år och efter den tiden brukar jag (om inte tidigare) tänka på att byta ut dessa. Men när jag tittade i vintras och våras så fick jag inte någon känsla av att det fanns någon bra efterträdare som kan ge mig den extra boost som känns värd att investera i.
X5930k var nära, men jag kunde inte se så pass stora vinster att det skulle vara värt att lägga ut 15k för CPU, MB och RAM. RAM var inte billigt då.

Priserna har gått ned för RAM men DDR4 i 2133Mhz har jag inte sett presterar Så mycket bättre än DDR3 i 1600Mhz. Inte värt pengarna i alla fall. Prestandan börjar inte bli fin och bra märkbar förrän över 3000Mhz+.

Och moderkort finns alltid att tillgå i alla olika varianter och prisklasser. Jag tittar mer och mer på liknande Asus WS-modellerna för bra komponerade moderkort för att få en bra "kick" i rätt riktning.

Men, trots allt detta så det enda jag känner ger mig någon i dagsläget är att vänta fram Pascal från nVidia.

Tänker jag rätt eller har jag flutit för långt från verkligheten?

Vidare information i spoiler

Jag kör 1-4 virtuella maskiner, kör 50+ flikar i Chrome, spelar Diablo 3 och HotS samtidigt som jag spelar upp film, jag renderar film stundtals och ritar i bildprogram också och till sist programmerar/scriptar jag.

Dold text
Visa signatur

🟢 Main: Ryzen7 5800X | Strix x470-I | 32GB | RTX2070S | Samsung C49RG9
🔵 unRaid: Ryzen5 2700X | B450M DS3H | 32GB
🟠 Tfn: Google Pixel 7 Lime Green

-:| @ eller citera för svar |:-

Permalänk
Medlem

skylake

Visa signatur

CPU: Intel I7-6700K SKYLAKE @ 5200Mhz RAM: 4x 8GB Corsair Vengeance 2133MHZ DDR5
GPU: Asus GTX 980Ti Tripple SLI SSD: 500GB Samsung 850 Pro
HDD: 25TB WD RED PSU: Corsair AX860i
Chassi: Fractal Design R2 XL Mus: Microsoft 3.0
Tagantbord: QPAD MK-85 Pro mekaniskt Högtalare: Dali Mentor 6 frontar XTZ-bas

Permalänk
Medlem

Kör också 3930K i 4Ghz med 32GB ram . Hade jag haft råd hade jag köpt 8 kärnig i7 men pengar finns inte sedan är det mer lyx känner jag än ett måste.

Renderade lite grejor till päronen när dom skulle renovera badrum för att dom skulle se hur det skulle se ut när det var klart och självklart kunna ändra saker och ting och det blev väl et tiotal olika versioner av badrummet.
Tog väl ca 3 dagar i bland att rendera ett klipp och avsevärt lägre med riktigt högupplösta klipp med 12 trådar så man hade lätt sparat in upp mot en dag tror jag på en med 8 kärnor och lite högre klock och i bland räckte helgen inte till innan jag och snickaren skulle börja på skiten på måndag.
Men som sagt det mesta man gör kräver inte 6st kärnor utan det är mer rendering och kompilering för min del där man kan spara timmar eller dagar i bland OM man hade haft fler kärnor helt enkelt.
Surfa och spel ser jag aldrig någon maxning av alla kärnor utan enskilda kärnor då.

Men att köpa en NY 6 kärnig CPU känns som pengar i sjön för min del då marginellt högre IPC och klock inte är tillräckligt för då kan jag hellre som jag gör i bland slänga över en del av jobbet på min i3, 2st kärnor i 3.7Ghz med HT och 4Mb cache för en skitsumma i jämförelse.

Så jo är du som jag och KAN nyttja 8 kärnor med HT utan problem och har råd så varför inte, annars skulle jag säga att man nog kan vänta till det går sönder eller prestanda går upp och priserna ner.

Finns ju 8 kore Xeon att hitta på ebay för bra priser tror jag men då är väl OC uteslutet så beror ju lite på om du klockar eller ej men det är en popis uppgradering.

Lyckas AMD med Zen så den blir någorlunda bra så kan man ju tänka sig att den startar ett nytt Core count race mellan AMD och Intel.

Permalänk
Medlem

@pa1983 Det är lite så jag känner också. Kanske får en härlig kick att istället köpa fint, nytt, bra och påkostat chassi. Får då även en anledning putsa lite, dra kablarna finare osv. Och sedan spara till ett pascal-kort till våren.
Jag är väldigt glad över att ha min propp då jag tycker att den rullar på ypperligt. Och den dagen jag känner att den är lite trött kan jag ju dra upp den till 4.4 med nuvarande kylare - kanske ett år till den kan leva på det.

Kanske fokusera lite på att uppgradera min lilla hemserver istället. Den är idag en liten AMD FM1-plutt.

Xeon känns lite fel då många spel ändå gillar lite högre frekvenser. Och jag spelar ju faktiskt en del.

Zen har jag faktiskt mycket dålig koll på. Får läsa på lite om den.

Gött pa1983, du levererar info och insikt som alltid

Visa signatur

🟢 Main: Ryzen7 5800X | Strix x470-I | 32GB | RTX2070S | Samsung C49RG9
🔵 unRaid: Ryzen5 2700X | B450M DS3H | 32GB
🟠 Tfn: Google Pixel 7 Lime Green

-:| @ eller citera för svar |:-

Permalänk
Medlem

Kollade lite på Xeon och dom finns upp till 12 cores vilket stöds på mitt LGA2011 moderkrot från ASUS men det är lite dyra att köpa en Xeon för 5-25K om man säger så. Köpte min 3930K för skatteåterbärigen så hade nog annars suttit på en i7 920 fortfarande eller något vanligare 115x sockel.

Men Xeon har ju turbo upp till 3.6Ghz så singeltrådat eller fåtrådat bör skala grymt bra även på en mer påkostade 8-12C Xeon, problemet är att hitta en aktion där dom går för humana priser på ebay. Tror faktiskt 12 core skalde upp till 3.6Ghz med turbo villket är samma som 3930K och det fins ju som sagt i 22nm så där fins base clock runt 3.3Ghz på en del modeller så som sagt med turbo bör dom vara snabba nog för spel men samtidigt skitsnabba i SMP applikationer.

Problemet är priset som sagt men ge det något år så kan man säkert börja köpa dessa för skit och inget.

Köpte 2st opterons för 37 dollar styck typ 4 år efter dom kom ut och LGA2011 är ju däromkring nu så dom bör väl tappa i begagnat värde för eller senare.