Problem att installera Open Media Vault (Ubuntu)

Permalänk
Medlem

Problem att installera Open Media Vault (Ubuntu)

Jag köpte en HP N54L för två veckor sedan och gav mig i veckan på att installera Open Media Vault för att ha den som mediaserver för Plex och filserver för vårt hemmanätverk (främst backup av bilder och dokument från en W7 och en iMac).

Jag har tittat på diverse installationsguider, bla The Kentish Man och Zen Software. Första installationen gick åt pipan, det visade sig att om jag inte stoppade i en lagringsdisk i maskinen så kom jag inte åt webgränssnittet (självklart, eller hur?). Andra försöket gick bättre och jag kommer in i OMV GUI. Det visar då att jag har två diskar installerade, /dev/sda (lagring) och /dev/sdb (system).

Om jag väljer Wipe > Yes > Quick får jag följande felmeddelande som inte säger mig ett jota:

Under File systems kan jag varken mounta eller unmounta lagringsdisken:

Jag har lyckats skapa en användare "Test", en användargrupp "Testgroup" och en Shared Folder /Test som användaren och gruppen fått R+W-rättigheter till.

Jag har aktiverat FTP men lyckas trots det inte ansluta med min FTP-klient ens inom mitt eget hemmanätverk (fungerar utmärkt mot andra servrar utanför).

Jag har aktiverat SSH men får ingen kontakt:

I systemloggen finns ett antal felmeddelanden om filsystemet:

I systemdiagnostiken syns att FTP-servern och SSH är aktiverat men jag får också ett felmeddelande när jag går in där:

Så vad fasen gör jag nu?

Visa signatur

Det finns bara två sorters hårddiskar: de som har gått sönder och de som skall gå sönder.

Permalänk
Medlem

Har du testat att ansluta med sftp istället? De flesta linux-distarna från det här årtusendet brukar hysta ut vanliga ftp-program till förmån för sftp eftersom klassiska ftp kablade ut lösenorden i klartext.

Det kan vara så att du har råkat installera systemet på din "lagringsdisk" (/dev/sda) och det är därför du inte kan un-mounta den. På bilden så står det i alla fall "Mounted: YES" så den är ju redan mountad

Visa signatur

Det var enklare förr att skilja Asus moderkort åt:
Asus A7V -> Asus P5Q Pro -> Asus M4A88TD-V EVO/USB3

Permalänk
Medlem

Nej, jag har inte provat SFTP än. Jag för givet att vanlig, okrypterad FTP skulle fungera eftersom man aktivt måste kryssa i att man vill använda kryptering och man måste dessutom peka ut ett certifikat för att kunna aktivera det. Även om jag skapar ett certifikat så får jag ingen kontakt.

Vad gäller lagringsdisken så satt den inte i maskinen när jag installerade systemet, den tryckte jag dit inför omstarten, så jag har svårt att tro att systemet ligger på den.

Visa signatur

Det finns bara två sorters hårddiskar: de som har gått sönder och de som skall gå sönder.