Windows varnar för dålig hårddisk

Permalänk

Windows varnar för dålig hårddisk

Igår bytte jag ut min gamla SSD mot en ny och körde in Windows 7 Ultimate x64 på nytt för en fräsch installation.
Har även en Raid 1 array bestående av 2st Western Digtial Caviar Green 2TB som typ var och är smockfulla. Men det var bara att återaktivera och låta dom ticka på med sin synkronisering.
Lät datorn vara över natten så synkriniseringen skulle kunna bli klar. Märkte dock att datorn hade gått i viloläge under natten. Hade ändrat tiden för skärmavstängning men tydligen missat viloläges timern. Ordnade det och åkte till jobbet igår morses och lät datorn vara på.
När jag kom hem 12 timmar senare var synkroniseringen fortfarande inte klar. Installerade lite uppdateringar och service pack vilket medförde flera omstarter.
Nu börjar problemen. Efter första omstarten varnas jag redan innan windows loadar av en American Trends screen jag aldrig sett förut. Varnar för dålig S.M.A.R.T status tror jag det var och tycker att jag ska plocka ur hårddisken ur datorn och säkerhetskopiera..
Går förbi skärmen genom att boota direkt från SSDn i BIOS. Får göra om denna proceduren för de nästföljande 2 omstarterna.
Nu börjar jag även få varningar i windows om att den ena disken är dålig och bör bytas ut. Efter att det kommit upp ett par ggr så valde jag att stänga av datorn och plocka ur båda diskarna för säkerhets skull. Jag antecknade några siffror och bokstäver som jag trodde var nåt slags id som hörde till just den ena hårddisken men det visade sig vara ett modellnamn eller nåt, stod samma på båda. Tack Microsoft för den..

Sååå vad gör man nu? Har hunnit gå igenom ett gäng hårddiskar genom åren men har aldrig varit med om en "krasch" förut utan har hunnit uppgradera/byta ut innan. Det stör mig lite för diskarna är knappt 2,5 år gamla.. Tillverkade juni 2010..
Så nu vet jag inte vilken av diskarna det egentligen var som är dålig.
Tänkte höra med er om följande lösning blir den rätta. Jag åker till Inet imorgon o köper en ny 2TB hårddisk av vad som verkar vara samma variant och pluggar i denna + en av mina gamla hårddiskar i datorn och hoppas att ifall jag tog den dåliga av de gamla så blir jag varnad direkt för det. Om allt funkar o jag kommer in i Windows så initierar jag bara den nya hårddisken och speglar den med den gamla hårddisken o håller tummarna att allt blir bra?
Tar gärna emot tips på vad man bör göra och hur ni hade gjort för att få igång Raid 1 lagring igen så smidigt som möjligt. Har MYCKET bilder osv så Raid är absolut ett krav. Hoppas nån orkade läsa allt och tack på förhand

Länk till hårddisken på Inet: http://www.inet.se/produkt/4303985/2tb-western-digital-caviar...
Enda skillnaden verkar vara Sata 6Gbit/s, borde funka ihop med min gamla som är vanlig standard SATA(1) tror jag?

Visa signatur

Acer Predator XB271HU | Asus Z490-F | i5 10600K | 16GB RAM | Asus RTX2070 Super | Samsung 970 Evo Plus 500Gb | WD Blue SN550 1Tb | EVGA Supernova G2 750W | Windows 10 Home
Ljud: Musical Fidelity X-Can v8 + Sennheiser HD650
Citera om du svarar på nåt jag skrivit så jag hittar tillbaka!

Permalänk
Vila i frid

Om du kör med intel-baserat moderkort kan du kika på smart-status genom att installera Intel Rapid Storage - där kan du även titta på vilken port den felande disken sitter. Som du märker är inte raid-1 någon form av backup. Du hade klarat dig bättre om du har kört ena disk i maskinen solo och haft den andra som backup. Jag kör med raid0 och backup dvs dubbla lagringskapaciteten, dubbla prestandan och backup jämfört med din setup. Jo, jag lärde mig också den hårda vägen.

Permalänk
Medlem

Asså,
1. Dokumentera vilken disk som sitter på vilken port
2. Kör tillverkarens diagnosprogg, om fel -> RMA
3. CrystalDiskSmart kan läsa SMART
4. Undvik WD GP i RAID, googla på det!
5. Backup går före redundans

Permalänk
Medlem

RAID fungerar riktigt dåligt med WD GP

Visa signatur

i7-950 @ 4Ghz | XFX 6950 @ 915 MHz CF 1.2V | Corsair AX 750W | Asus Sabertooth X58 | SSD Intel 520 180GB | Corsair XMS3 18GB 1600Mhz DDR3 | Fractal Design R3 | 4x Western Digital Green Power 2TB