Permalänk
Medlem

Laptopten slutar läsa hårddisken

Hej, jag fick en laptop från en kompis som sa att han inte fick datorn och starta upp sig, och gav den till mig om jag ville ha den.
Jag tog emot den och satte mig ner och kollade. Självklart började jag med att starta datorn och inget hände, den kom till BIOSbilden men gick aldrig vidare till att starta operativsystemet.

Efter några sökningar på google stod det klart att hårddisken i datorn var känd för att gå sönder efter x antal år. Så, den var antagligen kaputt.
Jag provade att öppna upp laptopen och sätta in hårddisken i min stationära dator via en USB till IDE adapter men hårddisken dök aldrig upp. Den lät som att den snurrade, stannade, snurrade och stannade hela tiden. Totalt död gissade jag på och beslöt mig för att byta hårddisken mot en annan.

Den hårddisken funkade och jag lyckades installera windows xp på den. Men sen när jag startade den så var som om hela datorn frös, länge, och ingenting hände, tills jag flyttade på datorn, då hoppade den igång igen, och så fortsatte det. Nu när alla drivrutiner är installerade kvarstår problemet, men jag har dock märkt att HDD LED på laptopen slutar lysa när datorn fryser, och sen om jag skakar lite lätt på datorn lyser den till och datorn reagerar på musrörelser, och sen fryser den igen och lampan lyser inte.

Min slutsats är att det är något knasigt med antingen hårddisken eller kontrollerkortet eller liknande i laptopen. Hårddisken har jag provat med HPs BIOS self-test och enligt den är den okej, fast den testar bara SMART, läs/skriv och något mer. Men hårddisken fungerar iallafall, men den slutar snurra titt som tätt. Väldigt frustrerande, och tack vare det har jag märkt att det också funkar och lite lätt slå till datorn också.

Iallafall, datorn är en HP Compaq NC6120, hårddisken VAR en Fujitsu MHT2060AH PL, och är nu en Seagate någonting, båda ligger på samma kapacitet (60 gb)

Någon som har någon idé? Jag prövade att ansluta hårddisken till datorn via USB-IDE adaptern men den vägrade starta eller gå in på BIOS då.
Finns det HP reservdelar någonstans billigt? Eller bör jag bara återvinna datorn?

Tacksam för svar, skulle hemskt gärna se datorn fungera, behöver en skollaptop.

Permalänk
Vila i frid

Prova med en ny/fungerande 2,5" disk, funkar inte det, släng datorn. Ett "nytt" moderkort är inte att tänka på iom att man köper en ny Core I3 från cdon för 3000 @ http://cdon.se/hemelektronik/fujitsu_lifebook_ah531_intel_i3-...

Permalänk
Medlem
Skrivet av hasenfrasen:

Prova med en ny/fungerande 2,5" disk, funkar inte det, släng datorn. Ett "nytt" moderkort är inte att tänka på iom att man köper en ny Core I3 från cdon för 3000 @ http://cdon.se/hemelektronik/fujitsu_lifebook_ah531_intel_i3-...

Hej!

Har som sagt prövat med en ny hårddisk och den fungerar som den ska, men inte i laptopen.. Och okej, tack, då struntar jag i datorn helt. Lite surt dock, menmen, fick den ju gratis för att den inte funkade!

Tack så mycket för hjälpen!