Permalänk
Medlem

BBB 100/100 Reell hastighet

Ohoj!

Jag började undersöka Bredbandsbolagets hastighet där jag befinner mig just nu (Linköping) för att vi tänkte börja streama video.
Då blev jag lite fundersam.
Den boende här betalar för 100/100 (Fiber / Uttag i väggen).

När man kör bredbandskollen mot Göteborg och Stockholm så visar den nerladdningshastighet uppåt 90-100. Uppladdningen däremot ligger på ca 25.
Speedtest mot Stockholm visar 90-100 ner och ca 15 upp.

Den verkliga nerladdningen är 90 Mbit från Sunets server.
Jag har inte testat den verkliga uppladdningen mot någon server än.

Men det jag har testat är att köra bredbandskollen och speedtest genom min VPN i Stockholm.
Hastigheten blir då 40-50 ner och 80-90 upp.

Detta väcker följdaktligen några frågor.
Om man ansluter via VPN, visst är det fortfarande denna dator, som surfar in på tex bredbandskollen, som skickar data i 80-90 Mbit?
Stryper bbb hastigheten ner/upp över vissa protokoll/portar?
Och om (Jag säger OM) de nu prioriterar vissa servrar för nerladdning för att få fina siffror i tester, varför i så fall inte detsamma för uppladdningen?

Vad får ni andra med bredbandsbolagets 100/100 och 100/10 fiberanslutning?

Visa signatur

Kan en del om trä
Ctrl-Shift-N

Permalänk
Medlem

Det låter som ett konfigurationsfel i switchen eller högre upp i kedjan som gör att 100/100 profilen inte fungerar som den ska.
Det har funnits åtminstone en tråd tidigare med samma problem.

Ett samtal till kundtjänst borde lösa problemet.

Permalänk
Medlem

Visserligen inte BBB, men möjligen liknande problem då det också gäller fiber till huset / RJ45-uttag i väggen:
Min pappa hade tidigare 10/10 och det funkade bra. Har nu uppgraderat till 100/100 från Bahnhof via Sollentuna Energi och vi mäter 90 ner och bara 15 upp i Bredbandskollen och TPtest. Har nu testat med 5 olika datorer rakt in i väggen via cat6-kabel. Kopplar man in en router (testat flera stycken) så kvarstår den fina hastigheten neråt, men upphastigheten sjunker till <0.1 Mbit/s.

Tittar man i Windows aktivitetshanteraren så ser man att upphastigheten momentant är mkt högre (minst 50 Mbit/s) men snabbt stryps ner (?) till ca 15 Mbit/s. Ser det ut så för dig också, Igelkott?

Såväl routrar som datorer har fabriksinställningar och är testade på samma sätt i en annan 100/100-uppkoppling utan problem (120 ner/100 upp), så det är inga fel på dem.

Det märkliga är att en fibertekniker från Sollentuna Energi har varit ute hos pappa med sin utrustning och mätt 90 ner / 80-90 upp, dvs. helt OK hastighet. Tyvärr var jag inte med då, så jag vet inte hur han mätte (men han använde i alla fall pappas cat6-kabel). Problemen med den låga upphastigheten kvarstår, vad vi än kopplar in.