Hur ska man bäst utnyttja dual channel DDR?

Permalänk
Medlem

Hur ska man bäst utnyttja dual channel DDR?

Hejsan!

Satt och tänkte på det här med Dual Channel på Nforce-korten. Hur ska man egentligen använda den extra bandbredd man får? De benchmarks jag sett visar ju inte så stor prestandaskillnad jämfört med vanlig single channel konfiguration. Enda sättet är väl att höja fsb:n så mycket man kan, men den lär man väl inte få upp så pass högt på nåt kort att man är i närheten av att fullt taxera den extra bandbredd man får mot minnet med dual channel? Vad tror ni?

--Deepy--

Permalänk
Medlem

så som jag har förstått det så ska du köra samma hastighet på minnena som du gör på cpu'n.
så om du o/c cpu'n lr har en cpu med en fsb på 333MHz så kan du ju köra högre hastighet på minnet.
om det verklig e så här vet jag inte säkert, men det e vad jag tror...

Visa signatur

eraezer's computer:
| Abit NF7-S v2.0 | AMD Athlon XP2800+ | 2*TwinMos PC3200 512Mb 2 | GeForce 6800 Ultra 256Mb | 2*Maxtor 160Gb | M-Audio Audiophile 192 |

Permalänk
Medlem

Men vad är egentligen vitsen med att få ut mer bandbredd av minnet om den är asynkron mot processorns fsb? Det verkar ju som att man hela tiden kommer att ha dubbelt så stor bandbredd mot minnet som mot cpu:n, men då kommer väl det effektiva utnyttjandeutrymmet hela tiden att begränsas av cpu:ns fsb? Hälften av bandbredden mot minnet kommer väl bara att vara outnyttjad?

--Deepy--

Permalänk

Nforce 2 kör väl osynkat?

Permalänk
Medlem

jag har för mig att du även kan köra synkat...

Visa signatur

eraezer's computer:
| Abit NF7-S v2.0 | AMD Athlon XP2800+ | 2*TwinMos PC3200 512Mb 2 | GeForce 6800 Ultra 256Mb | 2*Maxtor 160Gb | M-Audio Audiophile 192 |

Permalänk

Ok. Men om alternativet får man ju iallafall välja.

Permalänk
Medlem

Det är skillnad på teoretisk maximal bandbredd och verklig bandbredd också. Ett 333 MHz DDR minne har en maximal topp på 2700 MB/s. Sedan får man räkna på åtkomsttider. Det tar ett antal klockcykler att leta upp var i minnet datan finns innan själva överföringen påbörjas. Om minnet är klockat snabbare än fsb så kan det väl i teorin kanske innebära något kortare åtkomsttider, men å andra sidan kan det gå åt lite mer tid att synka dataöverföringen när den väl kommit igång.

Nästan alla benchmarks visar att det i praktiken inte är någon fördel att köra minnet snabbare för prestandan blir inte bättre för det. Undantaget är väl om man kör med moderkortets inbyggda grafik som jobbar direkt mot en del av minnet utan att gå via processorn.

Däremot så skulle dual channel DDR löna sig för en CPU som har hög bandbredd på fsbn. En Pentium 4 har ju dubbla bandbredden jämfört med en Athlon266 så där skulle det göra susen. Men även där skulle det knappast löna sig att köra med högre minnesbandbredd på minnet än processorbussen. Jag kör själv AMD så jag är inte insatt i om det finns något moderkort som kör dual channel DDR för P4. Hur ligger det till?

Permalänk

Ja. Intel's motsvarighet heter Granite Bay.

Permalänk
Medlem

Dual Channel för P4 är väl på väg, skulle det komma med Granite Bay eller? Nforce2-kortens dual channel känns mest som en marknadsföringsgrej. Nforce övertygade inte på den punkten med förra generationen heller, verkar som en upprepning nu. Enda sättet att använda minnesprestandan på ett DC-kort verkar vara om cpu:ns fsb är quadpumpad, ala P4.

--Deepy--

Permalänk
Medlem

En fråga relaterad till diskussionen. Funderar på att skaffa lite mer överklockningsvänliga minnen, typ 3500/CAS2, och vill gärna ha 512Mb. Skall man då införskaffa 2*256 istället för ett 512? Dual Channel kräver ju två minnen. Men dels blir det dyrare, och dels hur är det nu med stödet hos t.ex. KT400? Snackades det inte om att de bara stöder ett 400MHz-minne?

Mange

Visa signatur

Datorer, ett enkelt sätt att dagligen träffa idioter....

Permalänk
Medlem

Såg på huvudsidan att VIA KT400A chipsetet också kommer att stödja dual channel DDR och att de börjar säljas i Januari. Kanske blir ett nytt moderkort framåt våren så jag kan köra 200 MHz fsb istället för 133 som jag kör nu. Såg även att det ryktas om att barton kommer i en 200 MHz fsb - variant.