Resa till Kiev, Tjernobyl och Pripyat

Permalänk
Relik 📜

Resa till Kiev, Tjernobyl och Pripyat

Kom precis hem från lite resa i Ukraina, och då intresset på förhand var stort från vissa här på SweC tänkte jag ge en liten sammanfattning. Om ni undrar något, fråga på!

Här är bilder: https://1drv.ms/f/s!AlMZszX6OC_Jg7IGrETpbJZAaowbCA
Här är även lite film, hehe: https://www.facebook.com/video/video.php?v=10150210288947520&...

Ekonomi och bokning
Hela resan kostade cirka 5 500 kronor per person, inklusive flyg, boende, tour samt mat och resor på plats.
* Hotellet var "Lybid" och bokades genom Hotels.com. Priset landade på cirka 7 500 kronor för två sviter och fem personer över tre nätter, det vill säga cirka 1 500 kronor per person. Frukost ingick och var helt okej.
* Flyget var Stockholm-Kiev med Aerosvit, Ukrainas statliga flygbolag (avknoppat av Aeroflot). Även där blev summan cirka 7 500 kronor för fem personer, alltså cirka 1 500 kronor var. Då valde vi dock billiga avgångar, bland annat en hemfärd med ankomst midnatt till Stockholm. Bokades på Aerosvits webbplats.
* Touren var genom Tourkiev och kostade 160 dollar, cirka 1 000 kronor med gällande växlingskurs. Bokas genom deras webbplats.

* Mat på (vettig) restaurang från cirka 100 UAH (~80 kr) och uppåt, inklusive öl eller liknande att dricka. En middag på motsvarande "lyxrestaurang" med förrätt, efterrätt och en konjak gick på cirka 200 UAH per person, motsvarande 160 kronor. Generellt mycket trevliga matpriser!
* Sprit är löjligt billigt, en flaska vodka av fulare sort för cirka 15 kronor och öl för.. ja, växelpengar. Även flaskvatten är billigt (4-5 kronor flaskan) och bra att ha.
* Resor med taxi är rena tivolit (mer om det senare), men kostar från cirka 120 UAH upp mot 400 UAH beroende på antal och sträcka. Risken att man dör är dock överhängande.

Valutan i landet heter hryvnya eller grivna (populärt kallade "lennarts"), och växlingskursen är för närvarande typ 1,30 UAH per SEK. Kontanter rekommenderas, även om det fungerar med kort på överraskande många ställen. Se upp bara, enligt uppgift är en stor del av uttagsautomaterna riggade för skimming, vi hade dock tur. Räkna förövrigt med att plånboken snabbt fylls av sedlar, de har en hel uppsjö valörer.

Hotellet
Hotellet vi bodde på, "Lybid" var okej, varken mer eller mindre. Rummen var hyfsade och kändes prisvärda, frukosten var bra och de hade hjälpligt fungerande nät för typ 40 kr/dygn. De har även en restaurang på bottenplan som serverar okej mat, dock tog det fruktansvärt lång tid (1h+) från beställning till leverans.
Största minus är att servicen var usel, och personalen var nästan otrevlig bitvis. Försökte även få receptionen att fixa en taxi åt oss, slutade med att vi fick åka lokala maffians Audi 80 inklämda i baksätet samtidigt som förare totalt ignorerade rödljus. Upplevelse.
Skulle rekommendera att man slänger på några hundra extra och plockar boende närmare city, tror man dels kan få bättre bemötande, dels slippa taxiresor från helvetet.
Hotellbetyg: 5/10 Duke Nukem-loggor - Lågt pris, säng, AC och bra frukost, dock varken centralt eller med trevlig personal.

Flyg
Aerosvit är som sagt en avknoppning av Aeroflot, nuvarande ryska och före detta sovjetiska flygbolaget. Tänk Ryanair med maffiainfluenser så kommer ni ganska nära, det handlar knappast om lyx i överflöd men vi kommer i alla fall fram. Flygplanen var förhållandevis nya Embraer 195 inhyrda från Windrose, och de var faktiskt helt okej med bekväma stolar och vettigt benutrymme. Maten ombord är dock rena skräpet (en vidrig trekantsmacka), så tro inte på löften om lunch vid eventuell bokning.
Flygplatsmässigt handlar det om Arlanda i en änden vilket bör vara bekant, och Borsipol i andra änden. Det sistnämnda är Kievs internationella flygplats, och ordet kaos sammanfattar det hela rätt väl. Gammalt, slitet, dåligt skyltat och personal men knackig engelska. Räkna inte med att kunna äta vettigt vare sig innanför eller utanför säkerhetskontrollen, och var beredd på att leta trådlöst nätverk i någon form av ombyggd hangar.
De bygger dock nya terminaler som sjutton inför EM 2012, så räkna med stora förbättringar på den fronten!
Flygbetyg: 7/10 Duke Nukem-loggor - Leverans i tid utan strul, varken mer eller mindre. Akta lunchen.

Tour i Tjernobyl
Själva touren genom tourkiev var blandad kompott. Vet andra som åkte förra året och var jättenöjda, de var dock en ganska lite grupp. Vi var uppåt 50-60 personer i två bussar, och det var helt enkelt för många. Guiderna hann inte med, och det blev alldeles för mycket väntetid på "eftersläntrare". Dessutom var det apsvårt att fota utan att en eller annan Lennart envisades med att stå som ett fån mitt i bilden, gärna vevandes med någon kompaktkamera från efterkrigstiden.
Annars var det helt okej, hyfsad transport och hyfsat uppstyrt. En gedigen lunch ingick, och man fick se en hel del om än väldigt komprimerat. Besökte bland annat själva reaktorn, Pripyat, samhället Tjernobyl samt ett övergivet dagis. Se till att hyra en geigerräknare för typ 10 dollar, gör det hela lite roligare när man kan mäta runt.. Man skiter dessutom i byxan när den börjar larma.
En kul detalj är att vår busschaffis (med badtofflor) körde som en dåre (liksom de flesta i landet), och hela resan avslutades med att han drog ett rödljus i Kiev. Synd bara att han blev stoppad av polisen på andra sidan korsningen, och med största sannolikhet åkte på en fin böter.
https://onedrive.live.com/?authkey=%21AKxE6WyWQGqMGwg&cid=C92...
Tourbetyg: 8/10 Duke Nukem-loggor - En gedigen upplevelse som dock kunde varit ÄNNU bättre.

Kiev i allmänhet
Kiev som stad var trevligt, men knappast något jag kommer besöka igen i brådrasket. Maten vi åt var mycket bra, vi hade riktig tur med restauranger. Folk är generellt också trevliga, språkbarriären är dock enorm. Väldigt få kan engelska, och även om de VILL hjälpa går det helt enkelt inte. Hjälps knappast av kyrilliskan heller, mycket svårt att tyda skyltar och text. Är också ett jävla hulabalo med taxi, säg att 95% är svarttaxi i rostiga sovjetbilar. Att vara fem (som vi var) är lite problematiskt då chaffisarna dels inte tror på bilbälten och dels anser att minst fyra går in i baksätet, även på längre resor. Rekommenderar att man utforskar tunnelbanan, alternativ bokar taxi genom hotell eller restaurangpersonal vilka förhoppningsvis inte är sämst (som våra var).
En detalj vär att tänka på är att Google Maps inte stämmer för fem öre i Kiev, och då menar jag verkligen inte alls. Kartorna i sig är okej, men adresser är helt åt pipan och och kan ligga flera mil fel. Lita inte heller på bilder folk laddar upp, de verkar inte veta vad eller var de fotat något.
Kievbetyg: 6/10 Duke Nukem-loggor - En spännande stad på många sätt, dock inte anpassad för utländska resenärer i någon större utsträckning. Kan man kyrilliska öppnar sig garanterat andra möjligheter.

Övriga tursitmål
Förutom Tjernobyl besökte vi även Pechersk Lavra samt Kievs nationella muséum för andra världskriget. Båda var mycket intressanta, och då biljetterna kostar typ noll (motsvarande 4-50 svenska kronor beroende på.. ja, fyra.) rekommenderas båda starkt. Statyn ("Mother Motherland") vid krigsmuseet är episkt stor, och det finns även flera intressanta och välgjorda utställningar samt en hel hög gamla militärfordon och monument.
Klosterkomplexet Pechersk Lavra består av högvis med vackra byggnader åtskilda av parker och grönområden. Värt att tänka på (märktes tydligt) är att många besökare på den religiösa marken tar allvarligt på sin religion, kan därför vara lämpligt att tänka sig för och visa respekt. Inget att dra på med vodkaflaskan i hand, direkt..
Turistbetyg: 8/10 Duke Nukem-loggor - Trots bristerna har Kiev intressanta resmål, och man bör varken missa Pechersk Lavra eller den gigantiska utställningen från andra världskriget.

Sammanfattningsvis får trippen 8/10 Duke Nukem-symboler, en riktig upplevelseresa som jag rekommenderar till alla som känner sig sugna. Se till att välja ett bra hotell och ladda upp med gott om tålamod bara.

Visa signatur

För övrigt anser jag att Karthago bör förstöras.
▪ Nöje #1 -> i5-11400F - B560M-ITX/ac - RTX 3070 - 16 GB DDR4
▪ Nöje #2 -> R5 5600 - Prime B450-Plus - RX 6750 XT - 16 GB DDR4
▪ Mobilt -> HP Pavilion Aero - R5 5625U - 16 GB DDR4
▪ Konsol -> Steam Deck, Xbox Series S

Permalänk
Inaktiv

Coola bilder Samt lite läskiga bilder

Permalänk
Medlem

Spännande!
Men saknande av bilder från Tjernobyl och tjernobyl-stad? eller är jag blind, hehe

Visa signatur

Irish today, hungover tomorrow

Permalänk
Medlem
Skrivet av RedFLip:

Spännande!
Men saknande av bilder från Tjernobyl och tjernobyl-stad? eller är jag blind, hehe

Well, första albumet är iaf på Tjernobyl

Visa signatur

Hur kan syltkakor överleva i det vilda utan ögon?

Permalänk
Relik 📜
Skrivet av RedFLip:

Spännande!
Men saknande av bilder från Tjernobyl och tjernobyl-stad? eller är jag blind, hehe

Själva samhället Tjernobyl är rätt ointressant jämförelsevis. Det är fortfarande halvbebott av personal, och känns mest som en sliten förortshåla till någon föredetta Sovjetstad.

Visa signatur

För övrigt anser jag att Karthago bör förstöras.
▪ Nöje #1 -> i5-11400F - B560M-ITX/ac - RTX 3070 - 16 GB DDR4
▪ Nöje #2 -> R5 5600 - Prime B450-Plus - RX 6750 XT - 16 GB DDR4
▪ Mobilt -> HP Pavilion Aero - R5 5625U - 16 GB DDR4
▪ Konsol -> Steam Deck, Xbox Series S

Permalänk
Medlem
Skrivet av emilakered:

Själva samhället Tjernobyl är rätt ointressant jämförelsevis. Det är fortfarande halvbebott av personal, och känns mest som en sliten förortshåla till någon föredetta Sovjetstad.

Aha!
Jag hade målat upp riktigt spökligt över de hela

Visa signatur

Irish today, hungover tomorrow

Permalänk
Permalänk
Medlem

En del bilder påminner mig om red alert 2. Fast nu ska vi inte vara såna. Fina bilder, fast nästa gång får ni ta 4 veckors semester i San Francisco.

Visa signatur

Hemmabio ljud Denon x2700h - Dali Oberson 7 - Dali Oberson 1 - Dali Vokal - Dali Altevo - Dali Sub e-12
Kamera Sony a7r iv - Sony 16-35 - Sony 105 - Sony 100-400
Hemsida Instagram

Permalänk

Visste inte att det var så öppet. De har ju ordnat så att det nästan ser ut som en nöjespark! Riktigt coolt! Tror jag skulle vara upptagen med att fota om jag åkte på en sån resa.

Visa signatur

~Mental åt min signatur :( (Sedan 2002)
Uppdaterad signatur 9 år senare:
|Asus P8P67 Pro| Intel I7 2600K@4,6 Ghz | 16GB Corsair Vengeance 1600Mhz 8-8-8-24 | Corsair H70 | OCZ 1250W 80+ Gold | 2x VTX3D Radeon HD7950 3Gb @930, VRM @1250 | Corsair Force 120GB + x antal satadiskar |

Permalänk
Medlem

Ballt.. ska se ifall jag får möjlighet att ta mig ner ditt också i sommar. Har lite vänner nere i Dnipropetrovsk som jag kan bo hos. Bara en dagstur att ta tåget upp till Kiev.

Permalänk
Medlem

Kunde inte sluta tänka på Call of Duty 4 efter det första albumet :). Speciellt efter simbassängen och höghuset med den stora texten.
Har själv också funderat på att besöka dessa områden. Det är ju helt klart värt pengarna.

Permalänk
Medlem

Det var ju inte farligt dyrt, hur många dagar sov du över? Och jag antar att du bokade flyg, hotell och visning separat?

Permalänk

Hehe bara jag som tycker Emil är härligt...mysko

Visa signatur

My name is legion, for we are many.

Permalänk
Relik 📜

Uppdaterat med mer info, hoppas det svarar på några frågor.

Visa signatur

För övrigt anser jag att Karthago bör förstöras.
▪ Nöje #1 -> i5-11400F - B560M-ITX/ac - RTX 3070 - 16 GB DDR4
▪ Nöje #2 -> R5 5600 - Prime B450-Plus - RX 6750 XT - 16 GB DDR4
▪ Mobilt -> HP Pavilion Aero - R5 5625U - 16 GB DDR4
▪ Konsol -> Steam Deck, Xbox Series S

Permalänk
Medlem
Skrivet av RedFLip:

Aha!
Jag hade målat upp riktigt spökligt över de hela

Pripyat är den stad som ligger närmast, Chernobyl ligger en bra bit ifrån själva reaktorn.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/23/Chernobyl_...

Trevligt skrivet för övrigt, intressant.

Visa signatur

“More Human Than Human”
kniffswelt

Permalänk
Medlem

Roligt att du gjorde en tråd om de Emil!
Vill själv åka dit, är helt galet intresserad av olyckan och att åka dit hade verkligen varit wow.

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Kan göra ett litet tillägg till ditt inlägg Emil. Uttalet på valutan är gryvnja.... Ska man åka taxi så se upp då de lätt kan lura dig på pengar. Känner man någon inhemsk där nere så be dem hagla om priset. Är ifs två år sedan jag var där nere men det priset du fick betala för taxi låter lite dyrt.

Edit: Det är en fördel att kunna tala ukrainska, åtminstone i västra delarna av landet,dock så kan de flesta ryska.

Ladda ner app till din telefon och träna på språket. Vi hade tur och fick undervisning i ryska innan vi åkte ner.

Permalänk
Medlem

Grymt, såg ut som en riktigt nice tripp.
Tack för du tog dig tid att lägga upp lite bilder etc, detta är något jag själv vill genomföra!

Visa signatur

» Bytt namn ifrån "cyme"
» Citera mig vid svar så jag hittar tillbaka!
» Gillar du Trance/Vocal-Trance? Spana in min playlist på Spotify här.

Permalänk
Relik 📜
Skrivet av KniFF:

Pripyat är den stad som ligger närmast, Chernobyl ligger en bra bit ifrån själva reaktorn.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/23/Chernobyl_...

Trevligt skrivet för övrigt, intressant.

Precis, ber om ursäkt om jag var oklar. Pripyat ligger alltså närmast, och är den omtalade "spökstaden". Tjernobyl går det att bo i, om än i kortare perioder.

Skrivet av xion_drifter:

Roligt att du gjorde en tråd om de Emil!
Vill själv åka dit, är helt galet intresserad av olyckan och att åka dit hade verkligen varit wow.

Det är bara att åka, passa på innan de börjar spärra av.

Skrivet av m0rk:

Kan göra ett litet tillägg till ditt inlägg Emil. Uttalet på valutan är gryvnja.... Ska man åka taxi så se upp då de lätt kan lura dig på pengar. Känner man någon inhemsk där nere så be dem hagla om priset. Är ifs två år sedan jag var där nere men det priset du fick betala för taxi låter lite dyrt.

Edit: Det är en fördel att kunna tala ukrainska, åtminstone i västra delarna av landet,dock så kan de flesta ryska.

Ladda ner app till din telefon och träna på språket. Vi hade tur och fick undervisning i ryska innan vi åkte ner.

Problemet var mycket att vi var fem, och minibussar var mkt dyrare än vanliga bilar. Kom dock undan med 250 UAH från stan ut till flygplatsen i en stor Hyundai-buss, så det var okej!

Skrivet av Eptk:

Grymt, såg ut som en riktigt nice tripp.
Tack för du tog dig tid att lägga upp lite bilder etc, detta är något jag själv vill genomföra!

Do it!

Visa signatur

För övrigt anser jag att Karthago bör förstöras.
▪ Nöje #1 -> i5-11400F - B560M-ITX/ac - RTX 3070 - 16 GB DDR4
▪ Nöje #2 -> R5 5600 - Prime B450-Plus - RX 6750 XT - 16 GB DDR4
▪ Mobilt -> HP Pavilion Aero - R5 5625U - 16 GB DDR4
▪ Konsol -> Steam Deck, Xbox Series S

Permalänk
Medlem

Nice tråd, intressant läsning och snygga bilder, blev lite sugen på semester faktiskt!

Visa signatur

Härligt nördiga t-shirts!

Permalänk
Medlem

Trevliga bilder och intressant läsning!

En del bilder påminde mig rejält om STALKER call of Pripyat

Visa signatur

- - - - S.T.A.L.K.E.R FAN - - - -

Permalänk
Avstängd

Aerosvit är verkligen inte "ryanair med guldkant", aeorsvit är ett riktigt bajsbolag rakt igenom med sketna flygplan. finns en lång och gosig tråd på flashback om dom.

Permalänk

För mig är hela forna Sovjet postorderbrudar, vildhundar och knattrande geigermätare.
Jag tycker hela världsdelen är obehaglig men de som "vågar" ta sig dit ska har cred

Visa signatur

Node 304: MSI Z87-I - Core i5 4670K - 8GB DDR3 1600Mhz Kingston HYPERX - Sapphire RX480 8GB - Crucial MX100 256GB
HTPC: ASRock H67M-GE - Core i3 2130 - 8GB DDR3 1600Mhz Corsair Vengeance - Intel X25-M G2 80GB
Laptop: Xiaomi Mi Notebook Air 13.3″

Permalänk
Medlem
Skrivet av anton_mjor:

För mig är hela forna Sovjet postorderbrudar, vildhundar och knattrande geigermätare.
Jag tycker hela världsdelen är obehaglig men de som "vågar" ta sig dit ska har cred

Något säger mig att det påminner mig om red alert spelen:P

Visa signatur

Hemmabio ljud Denon x2700h - Dali Oberson 7 - Dali Oberson 1 - Dali Vokal - Dali Altevo - Dali Sub e-12
Kamera Sony a7r iv - Sony 16-35 - Sony 105 - Sony 100-400
Hemsida Instagram

Permalänk
Relik 📜
Skrivet av trollhattan:

Aerosvit är verkligen inte "ryanair med guldkant", aeorsvit är ett riktigt bajsbolag rakt igenom med sketna flygplan. finns en lång och gosig tråd på flashback om dom.

Jag utgår givetvis från mina upplevelser, svårt att göra annat.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

För övrigt anser jag att Karthago bör förstöras.
▪ Nöje #1 -> i5-11400F - B560M-ITX/ac - RTX 3070 - 16 GB DDR4
▪ Nöje #2 -> R5 5600 - Prime B450-Plus - RX 6750 XT - 16 GB DDR4
▪ Mobilt -> HP Pavilion Aero - R5 5625U - 16 GB DDR4
▪ Konsol -> Steam Deck, Xbox Series S

Permalänk

Där bilderna är hostade verkar vara nere? Har det nåt med sweclockers nertid ( som vara just nu) eller är den permanent nere?

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

"Att betala för att icke-modulärt och klaga på det är korkat. Som att köpa en opel och klaga på att du inte fick en mercedes..."

Permalänk
Relik 📜
Skrivet av Axelander23:

Där bilderna är hostade verkar vara nere? Har det nåt med sweclockers nertid ( som vara just nu) eller är den permanent nere?

Har inget med SweC att göra, är min privata server hemma. Den är dock avslagen nu när jag är borta på semester, dyker upp igen efter helgen.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

För övrigt anser jag att Karthago bör förstöras.
▪ Nöje #1 -> i5-11400F - B560M-ITX/ac - RTX 3070 - 16 GB DDR4
▪ Nöje #2 -> R5 5600 - Prime B450-Plus - RX 6750 XT - 16 GB DDR4
▪ Mobilt -> HP Pavilion Aero - R5 5625U - 16 GB DDR4
▪ Konsol -> Steam Deck, Xbox Series S

Permalänk
Skrivet av emilakered:

Har inget med SweC att göra, är min privata server hemma. Den är dock avslagen nu när jag är borta på semester, dyker upp igen efter helgen.

Skickades från m.sweclockers.com

Är sidan nere igen, eller har den inte ens hunnit kommit upp än? Vill se bilderna, men kan inte komma in på den!

Visa signatur

"Att betala för att icke-modulärt och klaga på det är korkat. Som att köpa en opel och klaga på att du inte fick en mercedes..."

Permalänk
Relik 📜
Skrivet av Axelander23:

Är sidan nere igen, eller har den inte ens hunnit kommit upp än? Vill se bilderna, men kan inte komma in på den!

Den var uppe över helgen, nu är den nere igen ett par dagar när jag är ute och reser.. Ingen poäng med NAS när man inte är hemma.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

För övrigt anser jag att Karthago bör förstöras.
▪ Nöje #1 -> i5-11400F - B560M-ITX/ac - RTX 3070 - 16 GB DDR4
▪ Nöje #2 -> R5 5600 - Prime B450-Plus - RX 6750 XT - 16 GB DDR4
▪ Mobilt -> HP Pavilion Aero - R5 5625U - 16 GB DDR4
▪ Konsol -> Steam Deck, Xbox Series S

Permalänk
Relik 📜

Nu är servern igång igen om någon vill kika bilder, och den bör rulla mer eller mindre konstant framöver då jag är hemma från semesteråkandet.

Visa signatur

För övrigt anser jag att Karthago bör förstöras.
▪ Nöje #1 -> i5-11400F - B560M-ITX/ac - RTX 3070 - 16 GB DDR4
▪ Nöje #2 -> R5 5600 - Prime B450-Plus - RX 6750 XT - 16 GB DDR4
▪ Mobilt -> HP Pavilion Aero - R5 5625U - 16 GB DDR4
▪ Konsol -> Steam Deck, Xbox Series S