Sony Vaio P

Sony Vaio P

En skärm på åtta tums med en upplösning på 1 600 gånger 768 punkter
Bredden är 28 centimeter och strax under 20 centimeter djup (uppvikt)
Två gb ram
Dator kommer med en 60 gb hårddisk som standard med går även att få med en 128 gb ssd-disk
En Intel Atom på 1,3 gigahertz finns i datorn
Man har tagit bort musplattan och satt dit en trackpoint istället och har därigenom kunnat ta bort några centimeter
3G-modem
GPS
Bluetooth
Webbkamera med mikrofon och “motion eye”
Batteritid på fyra timmar (med originalbatteri) och upp till åtta med högkapacitetsbatteri
Två anslutningar för USB 2.0
Uttag för extern bildskärm och nätverkskabel
Anslutningar för Memory Stick Pro, MMC och SD-kort
Vikten ligger på endast 0,6 kg (med standard valen)
Levereras med Windows Vista

Pris: 900$

Bilder http://prylzonen.se/2009/01/08/sony-vaio-p-varldens-lattaste-...

Va tror ni om den? verkar vara riktigt bra och liten.

Senast redigerat 2009-01-09 14:24

Ser riktigt intressant ut, dock är jag inte ett stort fan av skärmformatet som verkar vara widescreen i det extrema. Windows Vista.. hmm, ja, det är ju snyggare än XP men känns mest som extrablänk på en såpass liten skärm. Detsamma gäller 2GB RAM-minne. Många anslutningsmöjligheter och finesser för det lilla formatet, där har dom lyckats bra!

Jag gillade den direkt. Formatet och skärmen är riktigt tilltalande.
Lägger hellre pengarna på en sådan än en billig netbook. Har dock inte hittat något användningsområde för den än, så jag har lite svårt att motivera mig själv varför jag ska köpa den.
Hoppas bildskärmsutgången är digital bara, men eftersom den delar en specialkontakt med ethernetporten så har jag inte lyckats lista ut det än.

I övrigt har den en trackpoint och inte en trackball, sen är den noterade vikten 1.5lbs (680g) med 60GB HDD och 1.4lbs (635g) med 16/128GB SSD.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Rusiak
I övrigt har den en trackpoint och inte en trackball.

haha jo, blev lite chockad när jag läste texten där uppe.. trackball var ju ett tag sen man såg på laptops

Älskar den!

Men priset :(. Gör man lite jämförelser kan man översätta $900 till ungefär 10 000 kr.

Det enda negativa jag hittar är (mot den ultimata netbooken för mig) är:
* Ingen touchscreen
* Kanske för hög upplösning, allt blir pyttelitet
* Priset

Sen verkar det vara EV-DO-3G, dvs inte HSPA-standarden vi har i Sverige. Vi kan väl hoppas att den kommer till Sverige med HSPA-modem och möjligtvis inte kosta 10 lakan. Kostar den 8 så är jag nästan game för en.

Externa skärmen verkar för övrigt vara VGA-port. Man får i varje fall med en adapter som gör uttaget till VGA vad jag förstått.

Ang. Vistas vara eller icke-vara så är jag mindre brydd. Windows 7 ligger för dörren och kräver mindre resurser än Vista/fungerar bättre med samma resurser som Vista. Flertalet har visat (inkl. MS själv) att Windows 7 går alldeles utmärkt på netbooks med full Aero-kapacitet, kommer nog inte vara något problem med denna heller då.

Kanske värt att vänta och se om konkurrenterna gör något liknande. Eller eventuellt vänta på en uppdaterad variant med Windows 7 när det väl är släppt.

Jag vet inte vilken 3G-standard övriga Europa kör med men det vore dumt av Sony om de inte fixar HSPA för den svenska marknaden.

Tråkigt om det bara är VGA dock, blir så dålig bild av det.

Ang. den låga upplösningen har jag läst att vista/7 klarar av att skala upp sig till olika dpi.
Hittade nått om det på wikipedia:

Citat:

With Windows, applications built using Windows Presentation Foundation (which is native to Windows Vista, but can be downloaded for Windows XP and Server 2003) are vector-based and scale losslessly based on Windows DPI settings. However, even without this, it has always been possible to build applications to be DPI-aware. Additionally, in Vista, the Desktop Window Manager detects when an app is not DPI aware and, if the computer is set to a different DPI than normal, uses bitmap scaling to render the window at a larger size.

Vi får se vad Sony tycker om en Europa-release alls, tyvärr är de ju inte globala i sina releaser.

Lyssnade på Engadgets Podcast om Vaio P och de tyckte att visst var texten liten, men med så hög DPI så var testen så klar att det gick att läsa utan trubbel ändå. De gjorde jämförelsen med att böcker trycks i 300-600 DPI och datorskärmar har traditionellt legat på runt 72 DPI.

Vidare forskning visade att det är en Atom Z520 som driver hela paketet, jag förstår varför man valt den, då den har en TDP på 2 W mot för N270 på 2,5 W. Varför man tar Z520 i en sådan dyr enhet istället för Z530 är jag dock mer konfunderad över, denna ligger också på 2 W TDP (finns Z540 på 2,4 W TDP också). Lika bra att kunna matcha netbooksen än mer (kanske bättre?) med sin totalt fläktlösa design också.

Man blir riktigt köpsugen när man ser den, Sony vet vad stil och kvalitet är.
Tycker dock själv att en smartphone med fritt surf räcker mer än väl "ute på stan", och de få gånger man behöver mer är inte en 13-15" laptop så mkt värre att släpa på jämfört med extraprestandan...

Jag är också rätt sugen på att köpa den men tycker att den är lite för dyr.

is nice, lite synd på cpu:n dock, tom eee pc är mer välutrustad.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av power56
is nice, lite synd på cpu:n dock, tom eee pc är mer välutrustad.

Frågan är ju om man verkligen behöver mer? Sett till strömförbrukning mot prestanda är Z-processorerna bättre än N-versionerna som cirkulerar i netbooksen främst. Att de valt 1,33 ghz istället för 1,6 ghz som matchar specifikationerna (antagligen är det likadana chip med olika klockningar bara) är dock en annan fråga (förutom pris, men pris har den ju redan inte slagit sig för att konkurrera på).

Vi kommer nu in en tid där nya operativsystem funkar på långsammare hårdvara och är snabbare än tidigare föredragna varianter (Win7 vs. Win XP). Windows 7 är nog bara början, Ubuntu lär få en spark i arslet (för varje ny version har den blivit långsammare visar tester) likväl som Mac OS X (iofs släpper de ju alltid sina system till sina egna datorer och kan matcha hårdvara därefter och skiter högaktningsfullt i resten).

En Vaio P är till för att ha i sin kavajficka, slita fram när den behövs för att skicka lite mail, kanske kolla en vägbeskrivning, eller annat matnyttigt. Det är inte en desktop replacement eller någon spelplattform, om än det kanske duger för den som gör precis samma saker hemma med hjälp av en extern skärm, tangentbord och mus.

Paradoxalt är det ju precis vad en netbook också erbjuder, fast i ett lite mindre och stilfullare format. Enligt mig har de gjort en netbook som den borde vara, istället för en laptop utan de sedvanliga tillväxthormonen. Men de kallar det ju en lifestyle-laptop istället. Visst, de gör bäst fan de vill, allt jag vet är att jag vill ha en!

EDIT: Engadget har redan gjort det, Windows 7 på en Vaio P! http://www.engadget.com/2009/01/10/vaio-p-now-with-more-windo...

EDIT2: Engadget har även gjort en liten djupare inblick till godbiten. http://www.engadget.com/2009/01/10/vaio-p-in-depth-impression...

Senast redigerat 2009-01-12 02:17
Re: Sony Vaio P
Citat:

Va tror ni om den? verkar vara riktigt bra och liten. [/B]

Ja, riktigt liten & snygg men inte tillräckligt vass - för mina behov iaf, that is.

För egen del har jag nu väntat ett ganska bra tag på att prestanda i dessa mindre klasser ska ta sig upp från medeltiden. N270 & GMA 950 är precis på gränsen för vad jag i dagsläget kan tänka mig & jag har därför de senaste veckorna sneglat på kommande HP Mini 2140 (1366x768-varianten) med det stora inköpssuget.

Snubblade helt oväntat häromdagen över Sony VAIO P när jag var ute å jagade netbook, upplösning, videoprestanda & allt detta i en snygg förpackning & blev först spontant förälskad i VAIO P'n, både formfaktor & formgivning är utan tvekan något av det snyggaste jag sett i 'PC-svängen'. Tangentbordet, skärmen & upplösningsspecifikationerna gjorde att jag tappade hakan efter att ha våndats en del i det nuvarande netbook-träsket.

Men, efter att ha läst, snokat å tittat ännu mer på lite tester blev jag ganska besviken & förvånad över den till synes torftiga prestanda VAIO P'n lyckas uppbåda i relation till hur Sony hittills marknadsfört burken, nåt i stil med en kraftig 'riktig' jobbhäst, ingen netbook minsann osv. Visst, inget konstigt med att marknadsmaskineriet hos Sony hetsar upp sig lite extra över säljpotentialen men nog kan de väl ändå ta i betydligt bättre så att snacket går hem på lite längre sikt? Skulle man kunna lita på att VAIO P levererar i de jobb/affärssammanhang som påstått?

Småflinade för ett tag sen lite åt HP Mini Vivian Tam Edition för egen del när jag först såg priset även om jag absolut tror att den är säljbar även i Sverige. Men VAIO P'n? Ett mycket begränsat antal i så fall.

Jag har vanligtvis inga problem med att casha upp rejält för något som är bra & är helt med på att en god portion av pengen både går till varumärke/hype & formgivning - men här hittade jag hursomhelst min gräns när jag såg vad Sony hade tänk plocka ut för de mer 'välfyllda' varianterna av VAIO P'n. Trött jag blir. $1,499.99 för det här?:

sonystyle.com - P Series
http://www.sonystyle.com/webapp/wcs/stores/servlet/CategoryDi...

Sony Vaio P… Performance Has a Price - The Review
http://www.akihabaranews.com/en/en/review-107-Sony+Vaio+P%E2%...

Sony Vaio P Review
http://gizmodo.com/5131637/sony-vaio-p-review

- Klarar hjälpligt att 'lira upp' en YouTube-snutt.., men inte i fullskärm?
- Sladdar med Aero i Windows Vista / Windows 7?

I smell a boring (but good looking), static (but wired) lifestyle in monochrome (but 1600x768)...

Hmm..,Inte för min del i alla fall. Jag önskar att min femtonhundradollarsburk gör nåt mer än surfar, epostar & öppnar en ordbehandlare hjälpligt. Den bör också kunna köra ett nyare OS än DOS utan att hosta sönder. Nej, den måste inte kunna rendera smoke från Maya eller 3ds men gärna lite vanlig förbannad video väl?

Så.., det blir en HP Mini 2140 för mig nu närmast. Men när Sony VAIO P + NVIDIA's Ion = True - eller när något liknande är på banan så hostar jag gärna upp en redig hög pengar till Sony att vältra sig i.

+ Lite optimism - Sony VAIO P: hands on (First impressions)
http://www.youtube.com/watch?v=gZH-0vAJ5ps

---------------------

NVIDIA Ion med Nano
http://www.sweclockers.com/nyhet/9000-nvidia_ion_med_nano

NVIDIA Ion - ny plattform för Atom
http://www.sweclockers.com/nyhet/8698-nvidia_ion_-_ny_plattfo...

anandtech.com - NVIDIA's Ion Platform: Bringing High Def to Netbooks
http://www.anandtech.com/printarticle.aspx?i=3478

NVIDIA Ion Platform Review: Death (and Life) of the Netbook
http://www.pcper.com/article.php?aid=663

Senast redigerat 2009-02-27 23:41

Riktigt snygg är den.
Användning områden för mig skulle vara om den hade hdmi anslutning också.
Skulle stoppa ner den bakom vägg tv'n och sen köra trådlöst med internet, mus och tangentbord

Citat:

Ursprungligen inskrivet av aaaaa
Riktigt snygg är den.
Användning områden för mig skulle vara om den hade hdmi anslutning också.
Skulle stoppa ner den bakom vägg tv'n och sen köra trådlöst med internet, mus och tangentbord

Dåligt lyx HTPC

Saxat ur Being Steve - I väntan på min Sony Vaio P
http://www.beingsteve.com/personligt/i-vantan-pa-min-sony-vai...

"Och nu till det tråkiga. Jag har vid två tillfällen ringt Sony Style i Sverige och frågat när Vaio P kommer till Sverige och enligt dom så är ingen svensk lansering planerad. Därför jag köper den i Las Vegas och får därmed leva med ett amerikanskt tangentbord till Sony bestämmer sig för att släppa en svensk version."

Låter ju inte alls så värst upplyftande för alla sugna i landet som vill ha svenskt tangentbord inom en överskådlig framtid Men, tyskarna ska visst få sina VAIO P i April:

Pocketables - Sony Vaio P coming to T-Mobile Germany
http://www.pocketables.net/2009/03/sony-vaio-p-coming-to-tmob...

Prylkoll - Nu finns Sony Vaio P i …eh, Tyskland
http://www.prylkoll.se/2009/03/08/nu-finns-sony-vaio-p-i-eh-t...

---------------------

UMPCPortal - Initial Software Impressions — Sony VAIO P
http://www.umpcportal.com/2009/03/initial-software-impression...

Wall Street Journal - Walt Mossberg: Sony's Vaio P Has Sportscar Looks Without the Power
http://online.wsj.com/article/SB123440233377075439.html#

Pocketables - Benchmarks of all Sony Vaio P models (1.33GHz, 1.6GHz, 1.86GHz, SSD, HDD)
http://www.pocketables.net/2009/03/benchmarks-of-all-sony-vai...

Kanske är old news, men nu finns Vaio P på Sony's svenska hemsida. Kan förbeställas för 11.990,00:-.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Sockiplast
Kanske är old news, men nu finns Vaio P på Sony's svenska hemsida. Kan förbeställas för 11.990,00:-.

Och nu får du Windows 7 på köpet, när det lanseras får du en skiva hemskickad.
så nu kommer den bli snabbare.

Men med dessa priser förstår jag inte varför man inte helt enkelt importerar sin vaio p själv. exakt samma dator finns i tyskland för ca 520 euro, släng på frakt för ca 30 så landar du på något som nästan är hälften så billigt.

Iofs får du ett tyskt tagentbort (obs samma fysiska knappar bara en något annorlunda märkning) och ett tyskt vista. Men om du ändå tänkt att nedgradera till ett windows xp som du har liggandes och kan leva med att någon knapp här och där är "felmärkt" så ser jag inte varför man ska köpa den i sverige.

Ok kom på en sak iaf jag bryr mig något om, garantiärenden, du måste skicka ner den till tyskland ifall något lägger av + bråka på tyska

Edit: fast egentligen vill man nog inhandla den i japan(möjlighet till xp med 32gb ssd direkt från sony), men eftersom det är utanför europa så blir det problem med skatten och pga avståndet blir det något dyrare med frakten.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av illya_
Men med dessa priser förstår jag inte varför man inte helt enkelt importerar sin vaio p själv. exakt samma dator finns i tyskland för ca 520 euro, släng på frakt för ca 30 så landar du på något som nästan är hälften så billigt.

Iofs får du ett tyskt tagentbort (obs samma fysiska knappar bara en något annorlunda märkning) och ett tyskt vista. Men om du ändå tänkt att nedgradera till ett windows xp som du har liggandes och kan leva med att någon knapp här och där är "felmärkt" så ser jag inte varför man ska köpa den i sverige.

Ok kom på en sak iaf jag bryr mig något om, garantiärenden, du måste skicka ner den till tyskland ifall något lägger av + bråka på tyska

Edit: fast egentligen vill man nog inhandla den i japan(möjlighet till xp med 32gb ssd direkt från sony), men eftersom det är utanför europa så blir det problem med skatten och pga avståndet blir det något dyrare med frakten.

vill du importera så gå till www.pricejapan.com men om du trodde den var dyr i sverige så jädra dyr i japan, kom precis därifrån själv 2 veckor sedan, frakten är inte så farlig men du kommer tullas.

Den i Sverige har tex 80GB SOLID STATE och 3G nätverk inbyggt, tror inte den billiga i tyskland har det så priset är rätt satt enligt sonys specar.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Skee^
vill du importera så gå till www.pricejapan.com men om du trodde den var dyr i sverige så jädra dyr i japan, kom precis därifrån själv 2 veckor sedan, frakten är inte så farlig men du kommer tullas.

Den i Sverige har tex 80GB SOLID STATE och 3G nätverk inbyggt, tror inte den billiga i tyskland har det så priset är rätt satt enligt sonys specar.

Tror gör man i kyrkan:
http://www.pricerunner.de/pl/27-1206185/Notebook-Sony-Vaio-VG...

Den saknar ssd, med det är inte relevant då den för 12000 i sverige också saknar det:

http://www.sony.se/product/vn-p-series/vgn-p21z-q

Vad som kan diskuteras är om de tyska sidorna sänder till sverige, vet att notebooks.de gör det men deras vaio p ligger på 600 euro.

Angående importera från japan så skrev jag redan att det skulle kosta en del. Att de säljer den för nästan tredubbla priset är ju bara löjligt(En vaio P med 32gb ssd, vilket enligt mig är bättre än en med 80gb hårdisk, som saknar kamera kostar 4 138 kr).

http://www.jp.sonystyle.com/Product/Vaio/P/p61s.html

Ledsen om inlägget blev lite fientligt, tycker dock att man inte ska säga mot någon när man uppenbarligen inte vet vad man pratar om

Citat:

Ursprungligen inskrivet av illya_
Tror gör man i kyrkan:
http://www.pricerunner.de/pl/27-1206185/Notebook-Sony-Vaio-VG...

Den saknar ssd, med det är inte relevant då den för 12000 i sverige också saknar det:

http://www.sony.se/product/vn-p-series/vgn-p21z-q

Vad som kan diskuteras är om de tyska sidorna sänder till sverige, vet att notebooks.de gör det men deras vaio p ligger på 600 euro.

Angående importera från japan så skrev jag redan att det skulle kosta en del. Att de säljer den för nästan tredubbla priset är ju bara löjligt(En vaio P med 32gb ssd, vilket enligt mig är bättre än en med 80gb hårdisk, som saknar kamera kostar 4 138 kr).

http://www.jp.sonystyle.com/Product/Vaio/P/p61s.html

Ledsen om inlägget blev lite fientligt, tycker dock att man inte ska säga mot någon när man uppenbarligen inte vet vad man pratar om

Har läst för många sidor om Vaio-p och vet inte vart jag snappat upp att svenska hade 80gb SSD så det har du rätt i. glad jag blev att jag inte köpte en igår...

Japan har 5% moms på produkterna så det förklara en del med faktiskt... så redan där har dom det 20% billigare.

Men fan vad det sved när Japanska staten ville ha 330kr för 25mil motorvägsfärd av mig, så dom skattar dom med.

Senast redigerat 2009-09-19 17:52
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Skee^
330kr för 25mil motorvägsfärd

Galet

En riktigt läckerbit måste jag säga. En ultraportabel pc som verkligen ger "ultraportabelt" en innebörd! Helt perfekt för mina ändamål men priset här i Sverige får ju en att sucka..

Jag sitter i dagsläget och kollar på den Tyska återförsäljaren:
http://www.qualifo.de/product_info.php?pName=sony-vaio-vgnp11...

Någon som beställt från dom? Skickar dom ens till Sverige?

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Ortmon
En riktigt läckerbit måste jag säga. En ultraportabel pc som verkligen ger "ultraportabelt" en innebörd! Helt perfekt för mina ändamål men priset här i Sverige får ju en att sucka..

Jag sitter i dagsläget och kollar på den Tyska återförsäljaren:
http://www.qualifo.de/product_info.php?pName=sony-vaio-vgnp11...

Någon som beställt från dom? Skickar dom ens till Sverige?

I sverige har Vi P21 och P31, p21 finns att kolla på mediamarkt, skulle tipsa dig att göra det först, be om att få surfa lite först, den är ingen snabb sak och flash ligger änna på gränsen.

så inga virus prog eller Vista på datorn utan windows7 behövs!!!
komihåg att tyskarna har annorlunda tangentbord, tror Z sitter på annan plats med...

Jag tänker köpa P31 i Februari , snabbare CPU,, önska jag köpte dne i Japan där har den 2Ghz cpu med SSD hårddisk..

Den sidan du visar skickar till sverige föe €22

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Skee^
...och flash ligger änna på gränsen.

Kan du formulera vad du menar med detta? Jag har relativt höga krav på flash faktiskt då jag tänkt använda datorn för tekniska analys hos en flashbaserad nätmäklare. (Live, streaming av marknadsdata) Inga tunga applikationer direkt, men jaa.. Flash 10. Vad tror du om detta?

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Ortmon
Kan du formulera vad du menar med detta? Jag har relativt höga krav på flash faktiskt då jag tänkt använda datorn för tekniska analys hos en flashbaserad nätmäklare. (Live, streaming av marknadsdata) Inga tunga applikationer direkt, men jaa.. Flash 10. Vad tror du om detta?

Youtube hackar i vista, och jag vet inte om det slutar hacka om windows 7 kommer in i bilden och antivirus tas bort, man kan köra sonys egna operativsystem Xcross media bar som klara youtube galant, dock har jag lite större förhoppningar på den snabba P31 men hoppas på en snabbare till februari.

Annars kanske man kan köpa en o stoppa i en SSD disk,

kan man säga att det är operativsystemet som är begränsningen, undra om XP skulle kunna lösa det? har läst någonstans att XP inte låter dig köra full upplösning på vaion som har så hög upplösning.

SSD disk för 1400kr med frakt 64gb, http://cgi.ebay.com/New-TDK-GBDisk-HS1-64GB-1-8-Micro-Sata-SL...

Senast redigerat 2009-12-20 14:30

En enkel sökning på "Sony vaio p Windows 7" visar att dom klarar YouTube med Windows 7 galant testa själv. Några säger Vista var begränsningen.

Va inne på Media market och såg att Vaio P21 kostar 4990:-! Kostade inte denna avsevärt mycket mer för ett tag sedan? eller misstar jag mig? Blir nog ett köp i dagarna ,,och uppgradering till W7

Jaså såg den kosta 6990kr på media märkt i Göteborg. Den 23de, säker det var 4990 kr?

I augusti 10995kr
Sedan 8995
6990
4990? Isf köper jag en.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Polzki
Va inne på Media market och såg att Vaio P21 kostar 4990:-! Kostade inte denna avsevärt mycket mer för ett tag sedan? eller misstar jag mig? Blir nog ett köp i dagarna ,,och uppgradering till W7

Zooomg! Kan någon bekräfta detta uttalande?!