Kan inte klocka min E8400 alls längre...?

Kan inte klocka min E8400 alls längre...?

Hejsan, igår upptäckte jag till min fasa att min E8400 visar default clocks i alla program. Jag gick in i BIOS för att swe ifall det var default även där, men i BIOS såg allting normalt ut. Jag har nu testat att sänka vcore, sänka fsb och allt möjligt men vad jag än försöker med så händer det ingenting med klocken. Datorn syns i sign, har någon idéer?!

Har du kopplat in en extern hårddisk?

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Skillz
Har du kopplat in en extern hårddisk?

Svar ja... Så det kan alltså ha med saken att göra?
Det gör mig oerhört förvånad men skall starta om direkt och testa!

Dito @ Skillz, en del usb-tillbehör som hårddiskar eller mobiltelefoner på laddning förhindrar effektivt all överklockning. Bara att dra ur sladden på dem, de fungerar hur bra som helst att sätta i igen när datorn har bootat.

Ja, externa diskar stör ut det där enormt!

Hmm, stängde av hårddisken nu men sladden var fortfarande i. Det hjälpte inte, testar att dra ur usb-sladden helt och starta om igen...

Du måste dra ur sladden

Testat även detta nu, utan framgång...:S

Edit: Kollade i Ubuntu, i lshw så står det såhär under cpu:

description: CPU product: Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU E8400 @ 3.00GHz vendor: Intel Corp. physical id: 4 bus info: cpu@0 version: Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU slot: Socket 775 size: 3GHz capacity: 4GHz width: 64 bits clock: 333MHz

Vad kan den fetstilade raden innebära tror ni? I BIOS är cpu inställt på 445*9 just nu, alltså 4ghz.

Senast redigerat 2008-05-04 17:57

Kan det vara så enkelt att du har C1 eller vad det heter aktiverat. Alltså den funktionen som underklockar CPU'n när prestandan inte behövs. Prova att köra en belastning i tex OCCT och se om hastigheten går upp. Programmet har en inbyggd funktion för att se FSB och multiplier.

Lycka till

JO tänkte också på det, menn i BIOS har jag ställt in 445 i fsb och den visar standard fsb (333) överallt i både Ubuntu och Vista. När CPU underklockar sig själv så ändras endast multipeln från 9 till 6.

EDIT:
Jag testade att ändra multipeln från default 9 till 7, detta syns i Vista, men jag ändrade även FSB från 333 till 400, dock så är FSB endast 333 i Vista. Så problemet verkar vara att ändra FSB...

Senast redigerat 2008-05-04 18:21

har du valt att aktivera klockningen? ^o)

Har du provat att sätta C1E i BIOS på Disabled? Prova med det isåfall, eller alternativt köra ett stresstest och se om det ändras.

Det är det enda som borde ställa till med detta, det är därför du ser underklockningen inne i ett OS men inte överklockningen.

Edit: http://en.wikipedia.org/wiki/SpeedStep där står det om C1E eller Speedstep

Citat:

Ursprungligen inskrivet av beerzon
har du valt att aktivera klockningen? ^o)

Ojdå, det glömde jag... (IRONI...)

Citat:

Ursprungligen inskrivet av LemurenSwe
Har du provat att sätta C1E i BIOS på Disabled? Prova med det isåfall, eller alternativt köra ett stresstest och se om det ändras.

Det är det enda som borde ställa till med detta, det är därför du ser underklockningen inne i ett OS men inte överklockningen.

Edit: http://en.wikipedia.org/wiki/SpeedStep där står det om C1E eller Speedstep

Grejen är ju att med Speedstep etc. så ändras ju inte FSB, utan endast multipeln höjs och sänks. Redan från början så testade jag under ORTHOS-load för att se ifall det gjorde skillnad men det gör det inte, jag ser ju att det rör sig. Men FSB sitter fast på 333, förstår verkligen inte vad som hänt då det fungerade hur fint som helst för bara två dagar sedan.

Clear CMOS?

Ok, då förstår jag. Prova att uppdatera BIOS då. Jag tror det är ditt moderkort som spökar och inte din CPU.

Skall testa cleara cmos strax...
Men jag förstår inte hur en uppdatering av BIOS skulle ändra något då det har fungerat tidigare, och jag har inte uppdaterat eller dylikt sedan dess... Skulle dock kunna försöka det ifall clear cmos inte hjälper.

EDIT: Framsteg, men skall inte ropa hej än... Jag drog ur nätsladden och tryckte på starta-knappen på chassit ett antal gånger, startade sedan datorn, sänkte fsb under default och nu ser allt normalt ut i Windows, skall nu testa att istället höja fsb. Men underklockning har fungerat... Behövde inte cleara cmos heller, eller uppdatera. Tack för tipsen dock;)

EDIT2: YES, det fungerar som förut nu:D Att det var något så enkelt som att dra ur sladden och trycka på start-knappen ett par gånger var inte vad jag hade förväntat mig... Trodde hela processorn hade gått sönder på något vis...

Senast redigerat 2008-05-05 00:10

Ibland ballar bios ur.. får för sig nå helt konstigt

oftast fungerar en "dra ur sladden" variant så bios "halvt nollställer" sig igen och börjar om igen, dock utan att rensa settings tack o lov för oss överklockar nissar.

nåja bra att det löste sig ...datorer är BRA skumma vill jag lova

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Infa
Ibland ballar bios ur.. får för sig nå helt konstigt

oftast fungerar en "dra ur sladden" variant så bios "halvt nollställer" sig igen och börjar om igen, dock utan att rensa settings tack o lov för oss överklockar nissar.

nåja bra att det löste sig ...datorer är BRA skumma vill jag lova

Precis, glad att jag slapp nollställa alla inställningar:D
Nu är man ju halvt överlycklig över att cpu inte var trasig lr liknande:P Jag grämer mig dock lite över att cpu har svårigheter att komma över 4ghz stabilt utan extrem vcore, men 4ghz är inget att klaga över.

Vilken Batch på din cpu har du?

vad krävs för 4ghz prime för dig?

Min kräver 1.408 vcore i load för 4ghz (445*9), 1.4625 vcore i BIOS men har slagit av Loadline Calibration, har inte skrivit ned batch-koden och lådan ligger ute i garaget, antar att det inte går att få fram den på annat sätt? Men skall möjligtvis dra dit senare ikväll eller imorn och stoppa iväg lite skit, kan kolla upp den då.

Någon som vet vilka temperaturer det är helt ok för cpu att arbeta i? Visst ligger ju gränsen på ca 100 grader nånting men den tycker ju knappast om det 24/7, skulle vara intressant att få en fingervisning så man vet när man skall ta det lugnt med klockningen i temperatur-synpunkten.

Det är ju sällan cpun jobbar så mycket som när du primar den...

men ha som mål att inte gå över 70-75c vid full load prime...
då det är intel's spec på 72c, men är väl inte hela världen om det är lite mer..
spel använder inte cpun så mycket som prime.

mvh

HermitoZ: Jag har fått samma problem som du tydligen.. har visserligen inte testat o dragit ur sladden ännu. Va ligger temp på nu i 4ghz? idle/gaming.

vid full load med fläktar på low ligger ja runt 68 nu, och med fläktar på max är det ca 60 grader... Kanske vågar gå på vcore lite till och kolla ifall man klarar 4.2ghz med ok vcore och ok temps...

När jag spelar brukar cpu ligga runt 50-60 grader lite beroende på spel, brukar köra några fläktar max när jag spelar.

Förresten, se till att du även trycker på start-knappen ett antal gånger medans sladden är urdragen, det var så jag fick mitt att fungera igen, lycka till!

ah men det är inte hela världen

det är bara den lilla gnutta ström som är kvar i systemet, det försvinner när du trycker, annars gör det det av sig själv efter 5s

det har tyvärr ingen betydelse Men tanken var god

Tempen ser bra ut, tänk såhär, varje steg är 1 grad ungefär ...1.45-1.46 blir en grad skillnad om du hajjar.

Det är faktiskt mycket möjligt att det är så som du säger med temperaturerna, det är nog nånstans mellan 1.45-1.5 den behöver för stabilt 4.2 har jag för mig, jag testade det för ett par veckor sedan, men då blev det tokvarmt, hade annan kylare då. Ska se vad den klarar av nu ikväll:)

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Infa
Vilken Batch på din cpu har du?

vad krävs för 4ghz prime för dig?

Som ny på området passar jag på att fråga vad ovan menas/innebär?
Tack på förhand!

var hittar jag Batch nummret ? Vad har jag för nytta att veta detta ?

Citat:

Ursprungligen inskrivet av karlj86
Som ny på området passar jag på att fråga vad ovan menas/innebär?
Tack på förhand!

Batch på cpu innebär enkelt förklarat vilken version av den sortens cpu det är, exempel på ett batch-nummer är Q745A567 som enligt http://www.overclock.net/intel-cpus/286485-what-s-best-batch-... skall klara 4.05ghz på 1.24 vcore.
Sedan hans andra fråga innebär hur mycket vcore som jag måste ge till processorn för att den skall vara stabil i stresstestet Prime när den kör i 4ghz. När man överklockar så stresstestar man processorn för att kolla upp ifall den klarar av överklockningen utan problem.
Vad jag vet så hittar du batch-numret på två ställen, på kartongen samt på processorns IHS.

Tack

Jag har klockat min E8400 till 4005Mhz nu (9x445) Vcore 1.36. Mina minnen DDR2 PC6400 Corsair XMS2 kör på 890mhz. kan man ställa ner timingen på dem också? de verkar som om de har höjts från standard 5-5-5-18 till 5-6-6-21. Hur kommer det sig?

Senast redigerat 2008-05-09 19:48