Permalänk
Medlem

Uppgradera scartväxlare till RGB

Postade denna fråga på dvdforum för ett tagsedan, men utan framgång, förhoppningsvis finns det fler elektronikintresserade här som kan hjälpa mig, även om det inte har något med att modda lådor eller överklocka datorer att göra:

Häromdagen skaffade jag en billig scartväxel (märket Jebsee, se http://www.clasohlson.se/WAG.asp?cp=0q112q116q668&ic=N&sw=144... ) som inte hade stöd för RGB signaler.

Men, eftersom jag har en lödpenna hemma som jag inte använt på snart 10 år, började jag fundera på hur svårt det egentligen kan vara att uppgradera växlaren till att även hantera RGB signalerna. Det som behövs är ju något att styra vilken skart den ska plocka signalerna från, och ifall jag inte kan mäta upp en sådan signal någon annanstans så finns ju alltid dioderna på framsidan som visar vilken port som används, och något som växlar mellan de olika portarna baserat på den signalen och det är här mitt problem kommer in:

Vad ska jag egentligen använda mig av för någon komponent?
Efter att ha bläddrat runt lite i en gammal elfakatalog så hittade jag något som heter "analoga switchar", som verkade bra, ( se t.ex http://www.elfa.se/elfa-bin/dyndok.pl?dok=2001899.htm ). Men priset för en sådan är ju hutlöst högt, med tanke på att det går åt några stycken för att växla 4 skartkontakter.

Sedan började jag läsa runt lite här i forumet och insåg att det finns något som heter optokopplare, som också verkar som de skulle kunna fungera, men vad jag förstår är de inte av den "digitala" på & av varianten, utan de släpper igenom olika mycket baserat på styrspänningen, jag vill ju bara "sluta kretsen" mellan scart in och scart ut för den valda scarten.

Det känns som att det egentligen borde vara ett ganska enkelt problem, men eftersom jag glömt det mesta av eletrkoniken mina stackars lärare en gång försökte lära mig, så vet jag inte ens riktigt vart jag ska börja leta.

Någon som kan ge några bra förslag på hur man ska göra?

Dessutom funderar jag lite på ifall alla pinnar behöver styras via en växel, eller om man kan "fuska" och koppla vissa direkt, närmare bestämt röd jord, grön jord och blå jord, eller om det ger spännande effekter när scart 1 och scart 2's röda jord:ar kopplas samman när det är scart 1 som är vald och ska vara kopplad till scart ut.
Åtminstone anser Kjell och Co att det rör sig om röd, grön och blå jord ( http://www.kjell.com/kjellfakta/scart/ ) , den här sidan : http://utopia.knoware.nl/users/eprebel/SoundAndVision/Enginee... däremot kallar det för "red return" osv.