PizzaClockers - pizzans hemligheter!

Permalänk
Medlem

Så då var premiären av min första hemmagjorda pizza på stål avklarad. Satte degen i tisdags enligt detta recept Frallans mat blogg.
Har ju ingen annan deg direkt att jämföra med mer än pizza kit men jag är väldigt nöjd! Har lite saker att förbättra, knåda degen mer, bättre behållare att förvara degen i när den kall jäser och sen själva utbakningen av pizzen framför allt. Och såklart en varmare ugn hade behövts men för stunden så får det funka.

Skrivet av CusmaR:

@Zmutch: 😍 återkom gärna med resultat!

Resultatet syns ovan

Visa signatur

🎮 ⇢ R7 5800X3D • MSI B450 Gaming Pro Carbon • G.Skill Flare X • Zotac RTX 3080 12gb
🖥 ⇢ Acer Predator XB271HU
⌨️ ⇢ Mekanisk Fjell & Frog Mini
🖱 ⇢ MX Master 3S • Xlite V2
🔈 ⇢ DT 1990 Pro • DT 700 Pro X • Schiit stack

Permalänk
Medlem

@Zmt: ser riktigt gott ut! Måste ta mig i kragen o prova detta 😍

Visa signatur

• ASUS 35" ROG Strix XG35VQ • Lian Li PC-O11 Air Mini • Ryzen 7 5800x3D • NZXT X63 • Asus TUF RTX 3070
• Asus B550-F • G.skill 2x16GB (3600MHz 16-19-19-39) • Corsair RM750x • Corsair Force MP600 1TB • Windows 10 Pro

Permalänk

Tacos + pizza = dubbelt så gott.

Visa signatur

@pizza4fitnessPT på Instagram

Permalänk
Medlem

Dags igen, gick efter ett annat recept denna gången med kortare jäsning dvs först 2 timmar som hel boll sen 6 timmar till uppdelade. Förra gången var det 3 dagar med kalljäsning
https://www.stadlermade.com/pizza-dough-calculator/

Vet inte om jag tycker det var så stor skillnad faktiskt mellan lång och kortare jäsning. Har kört med Manitoba Cream mjöl nu och undrar om ni andra märker skillnad på degen om man skulle köpa tipo 00 istället?

Visa signatur

🎮 ⇢ R7 5800X3D • MSI B450 Gaming Pro Carbon • G.Skill Flare X • Zotac RTX 3080 12gb
🖥 ⇢ Acer Predator XB271HU
⌨️ ⇢ Mekanisk Fjell & Frog Mini
🖱 ⇢ MX Master 3S • Xlite V2
🔈 ⇢ DT 1990 Pro • DT 700 Pro X • Schiit stack

Permalänk
Medlem

Det där ser inte dumt ut. Angående mjöl så handlar allt om vad du vill ha för typ av deg. TIPO 00 kommer ge en deg mer i stil med Neopolitan, d.v.s segare mer mer karaktär på smaken. Persoligen blandar jag TIPO 00 och "vanlig" med tyngd på TIPO, blir det bättre? Det är helt en smaksak.

Visa signatur

CPU : AMD Ryzen 5 5600X Moderkort : ASUS ROG Strix B550-F GAMING Grafikkort :EVGA GeForce GTX 1080 Ti FTW3 iCX Gaming HDMI 3xDP 11GBMinne : Corsair 16GB Chassi :Fractal Design Define 7 Compact Nätdel : Corsair RM750x Skärm #1 : Asus VG349Q Ultrawide Skärm #2 : Acer X34 Ultrawide

Permalänk
Medlem

Angående jäsning så har jag samma uppfattning som dig, d.v.s det krävs inte flera dagar, eller rättar sagt det är inte alltid till fördel. Det recept vi har jobbat fram nu jäster totalt i 20-24 timmar. Men återigen, det är till stor del en smaksak.

Visa signatur

CPU : AMD Ryzen 5 5600X Moderkort : ASUS ROG Strix B550-F GAMING Grafikkort :EVGA GeForce GTX 1080 Ti FTW3 iCX Gaming HDMI 3xDP 11GBMinne : Corsair 16GB Chassi :Fractal Design Define 7 Compact Nätdel : Corsair RM750x Skärm #1 : Asus VG349Q Ultrawide Skärm #2 : Acer X34 Ultrawide

Permalänk
Medlem

Senaste bild såg fin ut. Jag är dock inte fan av för stora pålägg på pizzan. Hur i helsike ska man kunna skära en bit utan att förstöra något? Ännu värre med kebabpizza med grönsaker som är god men samtidigt väldigt svårt skära till en bit så att inte allt annat går förlorat.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mateush:

Senaste bild såg fin ut. Jag är dock inte fan av för stora pålägg på pizzan. Hur i helsike ska man kunna skära en bit utan att förstöra något? Ännu värre med kebabpizza med grönsaker som är god men samtidigt väldigt svårt skära till en bit så att inte allt annat går förlorat.

Låter som att du har för klena bestick. Men visst, vissa restauranger har riktigt usla knivar.

Visa signatur

CPU : AMD Ryzen 5 5600X Moderkort : ASUS ROG Strix B550-F GAMING Grafikkort :EVGA GeForce GTX 1080 Ti FTW3 iCX Gaming HDMI 3xDP 11GBMinne : Corsair 16GB Chassi :Fractal Design Define 7 Compact Nätdel : Corsair RM750x Skärm #1 : Asus VG349Q Ultrawide Skärm #2 : Acer X34 Ultrawide

Permalänk
Medlem
Skrivet av Jimmy:

Låter som att du har för klena bestick. Men visst, vissa restauranger har riktigt usla knivar.

Det handlar mer om pillande än hur bra besticken är. För mig ska det inte vara något pillande med en pizza utan avnjutas på ett smidigt sätt

Permalänk
Medlem

Mina bästa surdegspizzor hittills!
Toppings: Creme fraiche, riven ost, champinjoner, feta, babyspenat

Permalänk
Medlem
Skrivet av Olegh:

https://i.imgur.com/RObTE5s.jpg

Mina bästa surdegspizzor hittills!
Toppings: Creme fraiche, riven ost, champinjoner, feta, babyspenat

Ser goda ut men man undrar ju hur Karlsons klister kom till användning vid tillagningen!?

Visa signatur

Nuvarande dator: CPU: Core i5 2500K @ 3.7GHz, CPU kylare: Zalman CNPS12X, GPU: Zotac GTX560Ti 2048MB, Moderkort: ASRock Z68 Extreme 3 Gen3, Minne: Corsair Vengeance LP 1600MHz (4X4GB)16GB Kit, Lagring: Samsung 840 EVO 250GB SSD, Western Digital Caviar Black 64MB Cache 1TB, Seagate Barracuda 256MB cache 2TB, Seagate Barrracuda 256MB cache 4TB Optisk läsare: DVD Brännare Sony Optiarc AD-7280S, Ljudkort: Asus Xonar DG, Chassi: HafX 942 Nvidia Edition, Nätaggregat: Corsair TX650 v1 650 Watt, OS Windows 10 Pro Svensk Version

Permalänk
Medlem

Ser fantastiskt ut!

Permalänk
Medlem

Är alldeles för stolt för att inte posta en bild på mina senaste verk
Sjukt nöjd med de fluffiga kanterna på pizza nr. 2 och smakmässigt så spelar surdegsbotten i en egen liga.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Olegh:

https://i.imgur.com/gz34YTZ.jpg

Är alldeles för stolt för att inte posta en bild på mina senaste verk
Sjukt nöjd med de fluffiga kanterna på pizza nr. 2 och smakmässigt så spelar surdegsbotten i en egen liga.

Surdeg? Egen liga? Näh nuuuu har du skitigt i det blå skåpet nu blir alla italienska pizzabagare mycket upprörda, akta dig för pizzaspaden nu...

Visa signatur

Nuvarande dator: CPU: Core i5 2500K @ 3.7GHz, CPU kylare: Zalman CNPS12X, GPU: Zotac GTX560Ti 2048MB, Moderkort: ASRock Z68 Extreme 3 Gen3, Minne: Corsair Vengeance LP 1600MHz (4X4GB)16GB Kit, Lagring: Samsung 840 EVO 250GB SSD, Western Digital Caviar Black 64MB Cache 1TB, Seagate Barracuda 256MB cache 2TB, Seagate Barrracuda 256MB cache 4TB Optisk läsare: DVD Brännare Sony Optiarc AD-7280S, Ljudkort: Asus Xonar DG, Chassi: HafX 942 Nvidia Edition, Nätaggregat: Corsair TX650 v1 650 Watt, OS Windows 10 Pro Svensk Version

Permalänk
Medlem

@Joakim Ågren

Nu kanske det inte är surdeg per se som används i traditionella Napolitanska pizzor men att låta degen fermentera är definitivt en del i ekvationen. Med vedugnsbakad pizza får ju pizzabotten ytterligare en dimension så det är ju inte helt jämförbart...

Jag vet bara att mina jäst-baserade pizzabottnar inte kommer i närheten av surdegsbottnarna. Däremot ska jag erkänna att jäst använder jag när det ska gå snabbt (=göra deg och baka pizza samma dag), så det var längesedan jag lät en jästbaserad pizzadeg kalljäsa under en längre period.

Meeen jag vill ändå slå ett slag för surdeg

Permalänk
Medlem

Übernovis här, har följt detta recept https://www.ica.se/recept/pizzadeg-258023/ 3ggr nu och första gången gick allt riktigt bra men de två sista gångerna har degen blivit riktigt jäkla liten och när man kavlar ut den så blir det verkligen bambino-size på allt och degen drar gärna ihop sig, vad gör en för fel då? Första gången gick det att kavla ut för hand men de andra gångerna så har jag varit tvungen att använda en brödkavel. Den var också väldigt trådig.

Körde med torrjäst den sista gången om det har något med saken att göra?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Def_Dog:

Übernovis här, har följt detta recept https://www.ica.se/recept/pizzadeg-258023/ 3ggr nu och första gången gick allt riktigt bra men de två sista gångerna har degen blivit riktigt jäkla liten och när man kavlar ut den så blir det verkligen bambino-size på allt och degen drar gärna ihop sig, vad gör en för fel då? Första gången gick det att kavla ut för hand men de andra gångerna så har jag varit tvungen att använda en brödkavel. Den var också väldigt trådig.

Körde med torrjäst den sista gången om det har något med saken att göra?

Om degen är för elastisk så skulle jag säga att det tyder på att den antingen är underjäst och/eller att den har knådats för mycket.
Det receptet du länkar till har väldigt mycket jäst så det skulle kunna ha med saken att göra. Edit: alltså, av den anledningen torde det vara enkelt att underjäsa den... Så tänker jag iaf.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Olegh:

Om degen är för elastisk så skulle jag säga att det tyder på att den antingen är underjäst och/eller att den har knådats för mycket.
Det receptet du länkar till har väldigt mycket jäst så det skulle kunna ha med saken att göra. Edit: alltså, av den anledningen torde det vara enkelt att underjäsa den... Så tänker jag iaf.

Kan vara så, men tycker mig ha lyckats bäst första gången men då har jag för mig att jag använde färsk jäst, är dock över ett år sedan så minnet sviker lite.

Har du något favoritrecept som man kan få ta del av?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Def_Dog:

Kan vara så, men tycker mig ha lyckats bäst första gången men då har jag för mig att jag använde färsk jäst, är dock över ett år sedan så minnet sviker lite.

Har du något favoritrecept som man kan få ta del av?

Senaste gångerna så har jag kört enligt det här receptet
Recept

Tycker det blir bra.

Visa signatur

🎮 ⇢ R7 5800X3D • MSI B450 Gaming Pro Carbon • G.Skill Flare X • Zotac RTX 3080 12gb
🖥 ⇢ Acer Predator XB271HU
⌨️ ⇢ Mekanisk Fjell & Frog Mini
🖱 ⇢ MX Master 3S • Xlite V2
🔈 ⇢ DT 1990 Pro • DT 700 Pro X • Schiit stack

Permalänk
Relik 📜
Skrivet av Def_Dog:

Übernovis här, har följt detta recept https://www.ica.se/recept/pizzadeg-258023/ 3ggr nu och första gången gick allt riktigt bra men de två sista gångerna har degen blivit riktigt jäkla liten och när man kavlar ut den så blir det verkligen bambino-size på allt och degen drar gärna ihop sig, vad gör en för fel då? Första gången gick det att kavla ut för hand men de andra gångerna så har jag varit tvungen att använda en brödkavel. Den var också väldigt trådig.

Körde med torrjäst den sista gången om det har något med saken att göra?

Nu vet jag inte om du anpassar något, men torrjäst behöver ju lite annat arbetssätt. Blanda ut den med mjölet, och låt degen jäsa i rumstemperatur ytterligare en tid så att den "kommer igång". Torrjästen är i allmänhet mer "trögstartad".

Visa signatur

För övrigt anser jag att Karthago bör förstöras.
▪ Nöje #1 -> i5-11400F - B560M-ITX/ac - RTX 3070 - 16 GB DDR4
▪ Nöje #2 -> R5 5600 - Prime B450-Plus - RX 6750 XT - 16 GB DDR4
▪ Mobilt -> HP Pavilion Aero - R5 5625U - 16 GB DDR4
▪ Konsol -> Steam Deck, Xbox Series S

Permalänk
Medlem

Säkert superdum fråga men vafan, man lär så länge man lever.

Vad kör ni för jäst, för vanligt matbröd eller den för söta degar? 😁

Permalänk
Medlem
Skrivet av Zmt:

Senaste gångerna så har jag kört enligt det här receptet
Recept

Tycker det blir bra.

Sett den förut men missade ju helt att det fanns mer info att tillgå på sidan, missade knapparna där nere. Skall testa i helgen, tack för tipset!

Permalänk
Medlem

Hej,
har kört detta recept ganska flitigt under sommaren.

525g Tipo 00 mjöl
315g kallt vatten
4g jäst
13g salt.

Kör 10 min i maskin, låt jäsa 1 timme, gör bollar och sen in i kylen över natten.

Ganska lättarbetad deg, som smakar bra.

Visa signatur
Permalänk
Medlem
Skrivet av strangelovee:

Hej,
har kört detta recept ganska flitigt under sommaren.

525g Tipo 00 mjöl
315g kallt vatten
4g jäst
13g salt.

Kör 10 min i maskin, låt jäsa 1 timme, gör bollar och sen in i kylen över natten.

Ganska lättarbetad deg, som smakar bra.

https://i.imgur.com/9AgRFsN.jpg
https://i.imgur.com/rVYGGQZ.jpg

Jäklar. Dedikerad tillagning. Hur många pizzor räcker det där receptet till?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Def_Dog:

Jäklar. Dedikerad tillagning. Hur många pizzor räcker det där receptet till?

Det blir 4 pizzor vill jag minnas.

tyvärr börjar utesäsongen för pizza lida mot sitt slut.
Snart dags att täcka över ugnen så den inte är helt genomblöt i vår.

Visa signatur
Permalänk
Medlem
Skrivet av Def_Dog:

Säkert superdum fråga men vafan, man lär så länge man lever.

Vad kör ni för jäst, för vanligt matbröd eller den för söta degar? 😁

Från Kronjästs hemsida:

"Vilken sorts jäst skall jag använda, KronJäst för Matbröd (blå) eller KronJäst för Söta Degar (röd)?
KronJäst för Matbröd rekommenderas när du skall baka ett bröd utan eller med endast lite socker, mindre än 3 matskedar socker eller sirap per halvliter degvätska. Om du däremot ska baka ett sött bröd eller bullar får du ett bättre resultat och en större volym på ditt bröd med KronJäst för Söta Degar."

Med andra ord till Pizzadeg använder man vanlig blå jäst om man använder färsk jäst fast om man är riktigt traditionsenlig enligt Napolitansk tradition använder man inte färsk jäst alls utan kör med torrjäst för långsammare jäsning.

Visa signatur

Nuvarande dator: CPU: Core i5 2500K @ 3.7GHz, CPU kylare: Zalman CNPS12X, GPU: Zotac GTX560Ti 2048MB, Moderkort: ASRock Z68 Extreme 3 Gen3, Minne: Corsair Vengeance LP 1600MHz (4X4GB)16GB Kit, Lagring: Samsung 840 EVO 250GB SSD, Western Digital Caviar Black 64MB Cache 1TB, Seagate Barracuda 256MB cache 2TB, Seagate Barrracuda 256MB cache 4TB Optisk läsare: DVD Brännare Sony Optiarc AD-7280S, Ljudkort: Asus Xonar DG, Chassi: HafX 942 Nvidia Edition, Nätaggregat: Corsair TX650 v1 650 Watt, OS Windows 10 Pro Svensk Version

Permalänk
Medlem

Pizzastål eller pizzasten, eller bara vanlig ugnsplåt, vad föredrar ni/märker ni någon skillnad eller bara ren placebo?

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Def_Dog:

Pizzastål eller pizzasten, eller bara vanlig ugnsplåt, vad föredrar ni/märker ni någon skillnad eller bara ren placebo?

Inte testat stål men sten gör definitivt skillnad. Uppvärmd plåt är bättre än en kall plåt, men den håller inte tillräckligt med värme för att göra stor skillnad.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Joakim Ågren:

Med andra ord till Pizzadeg använder man vanlig blå jäst om man använder färsk jäst fast om man är riktigt traditionsenlig enligt Napolitansk tradition använder man inte färsk jäst alls utan kör med torrjäst för långsammare jäsning.

Enligt "Regulations for obtaining use of the collective trade mark
“Verace Pizza Napoletana” - (Vera Pizza Napoletana)."
Så är det färsk jäst som gäller även om torrjäst kan vara ok

https://www.pizzanapoletana.org/public/pdf/disciplinare%20200...

Visa signatur

🎮 ⇢ R7 5800X3D • MSI B450 Gaming Pro Carbon • G.Skill Flare X • Zotac RTX 3080 12gb
🖥 ⇢ Acer Predator XB271HU
⌨️ ⇢ Mekanisk Fjell & Frog Mini
🖱 ⇢ MX Master 3S • Xlite V2
🔈 ⇢ DT 1990 Pro • DT 700 Pro X • Schiit stack

Permalänk
Medlem

Pizzaspade, vad har ni för preferenser, tänkte om man ska nörda ner sig lite och köpa rätt verktyg så att säga.