Kaffeclockers -- Allt för din perfekta kopp

Skrivet av Lidodido:

Brukar köra nånstans runt 25 för kaffebryggare men tycker ofta det blir ett hål rakt i mitten så skulle egentligen behöva finare malning. Beror helt klart på hur många koppar jag gör. Vid V60-bryggning brukar jag köra runt 20 för två koppar.

Ska dock säga att jag kör med en äldre Philips-bryggare och ingen Moccamaster, skulle definitivt behöva en bryggare "duschmunstycke" för att distribuera vattnet bättre i kaffet. Tycker inte 25 låter helt galet för 5-6 koppar i en Moccamaster.

OK - får testa att brygga samma böna på typ 16 och sen på 25 o känna skillnaden!

Lite nya sköna bönor på ingång nu i hemjobbartider:

1 FIKA 500g Johan & Nyström - Fika - Mellanrostade kaffebönor - 500g
1 buena vista 500g hela bönor Johan & Nyström - Buena Vista - Ekologiska ljusrostade bryggkaffebönor - 500g
1 Brasilien - 400g Kafferäven Per Nordby - Landskaffe - Brasilien - Lätt mörkrostade kaffebönor - 400g
1 THK1 Johan & Nyström - Tro Hopp & Kaffe - Mellanrostade kaffebönor - 500g

// Lazze

Skrivet av Tea42BBS:

OK - får testa att brygga samma böna på typ 16 och sen på 25 o känna skillnaden!

Lite nya sköna bönor på ingång nu i hemjobbartider:

1 FIKA 500g Johan & Nyström - Fika - Mellanrostade kaffebönor - 500g
1 buena vista 500g hela bönor Johan & Nyström - Buena Vista - Ekologiska ljusrostade bryggkaffebönor - 500g
1 Brasilien - 400g Kafferäven Per Nordby - Landskaffe - Brasilien - Lätt mörkrostade kaffebönor - 400g
1 THK1 Johan & Nyström - Tro Hopp & Kaffe - Mellanrostade kaffebönor - 500g

// Lazze

Ett tips är ju att titta på hur lång tid det tar för vattnet att rinna igenom. Ta tid från det att vattnet börjar rinna till det att dropparna kommer med ett par sekunders mellanrum. Vet inte hur lång tid man ska sikta på då man inte har samma kontroll över vattenflödet som med Pour Over men längre än 3-4 minuter bör inte kaffet extraheras, men det blir så klart svårare om det är väldigt mycket vatten som ska igenom.

Sen beror det ju på hur mycket kaffe du brygger. Mer kaffe = längre tid för vattnet att rinna igenom, och finare malt = längre tid för vattnet att rinna igenom så dom påverkar ju på samma sätt. För V60 och Chemex brukar jag justera några klick på kvarnen beroende på dosen.

Skrivet av Lidodido:

Ett tips är ju att titta på hur lång tid det tar för vattnet att rinna igenom. Ta tid från det att vattnet börjar rinna till det att dropparna kommer med ett par sekunders mellanrum. Vet inte hur lång tid man ska sikta på då man inte har samma kontroll över vattenflödet som med Pour Over men längre än 3-4 minuter bör inte kaffet extraheras, men det blir så klart svårare om det är väldigt mycket vatten som ska igenom.

Sen beror det ju på hur mycket kaffe du brygger. Mer kaffe = längre tid för vattnet att rinna igenom, och finare malt = längre tid för vattnet att rinna igenom så dom påverkar ju på samma sätt. För V60 och Chemex brukar jag justera några klick på kvarnen beroende på dosen.

Bra tips! Köpekaffe i fullkanna ska ta 6 minuter i moccamastern. Jag kör oftast 8 koppar == 1L, så det borde landa på cirka 5 minuter. Både jag o frugan är hemjobbare, så 8 koppar går åt

mvh Lazze

Tar gärna tips på gott koffeinfritt kaffe, nu kör jag gevalia sedan 3 månader mest för att den går att köpa på willys, men efter ha sökt lite nu på nätet så finns det hel del koffeinfritt att välja på så tar gärna lite tips.

Skrivet av Tea42BBS:

Bra tips! Köpekaffe i fullkanna ska ta 6 minuter i moccamastern. Jag kör oftast 8 koppar == 1L, så det borde landa på cirka 5 minuter. Både jag o frugan är hemjobbare, så 8 koppar går åt

mvh Lazze

Ja för så många koppar är nog inte 25 helt orimligt faktiskt, kör på det, ta tid och smaka. Se till att kaffet är ljummet när du smakar, om det smakar beskt och jävligt då så är det överextraherat. Allt smakar likadant skållhett

Webhallen kör Wilfa Uniform i silver (utan våg) för 2299:- idag, om någon är på jakt efter en riktigt bra kvarn!

Ny sort för mig, ska bli kul att testa

Är det någon som har något bra tips på hur man effektivt rengör en kaffekvarn? Jag har en Wilfa Svart som jag brukar blocka isär och köra med vanliga dammsugaren som fångar upp alla kafferester. Problemet jag har dock är att det är omständligt och att de ger dammsugaren en lukt som kan liknas med rökares jacka. Jag har funderat på att införskaffa en billig handdammsugare för endast rengöring av kaffekvarnen och andra köksapparater. Någon med annat tips eller kan kan rekommendera en bra dammsugare för detta ändamål?

Skrivet av freddiebox:

Är det någon som har något bra tips på hur man effektivt rengör en kaffekvarn? Jag har en Wilfa Svart som jag brukar blocka isär och köra med vanliga dammsugaren som fångar upp alla kafferester. Problemet jag har dock är att det är omständligt och att de ger dammsugaren en lukt som kan liknas med rökares jacka. Jag har funderat på att införskaffa en billig handdammsugare för endast rengöring av kaffekvarnen och andra köksapparater. Någon med annat tips eller kan kan rekommendera en bra dammsugare för detta ändamål?

Läste om någon som malde med ris för rengörning av sin wilfa, ska ta med sig fett & smuts tydligen.

Skrivet av freddiebox:

Är det någon som har något bra tips på hur man effektivt rengör en kaffekvarn?

Har använt min dammsugare till att göra rent kaffekvarnen i flera år utan problem med dålig lukt. Säker på att det verkligen är det som orsakar lukten?

Sedan har du denna produkt:
https://www.baristashopen.se/kaffe/baristatillbehor/rengoring...

Har använt den eller en liknande själv. Funkar bra det med.

Skrivet av [SH]:

Har använt min dammsugare till att göra rent kaffekvarnen i flera år utan problem med dålig lukt. Säker på att det verkligen är det som orsakar lukten?

Sedan har du denna produkt:
https://www.baristashopen.se/kaffe/baristatillbehor/rengoring...

Har använt den eller en liknande själv. Funkar bra det med.

Jo den rengöringsprodukten använder jag var tredje månad i kvarnen samtidigt som jag avkalkar bryggaren. Dagligt underhåll så har jag kört med min vanliga dammsugare efter användning. Senast så hade jag nyss satt i en ny påse i dammsugaren och omedelbart när kafferester åker in så fylls lägenheten snabbt med en bränd lukt som jag kan likna med sur cigarettdoft. Det luktar inget speciellt när jag använder den till annan städning.

Skrivet av upf:

Läste om någon som malde med ris för rengörning av sin wilfa, ska ta med sig fett & smuts tydligen.

Många har rekommenderat det, men samtidigt har vissa varnat för skador på kvarnen. Jag skulle inte köra det I en wilfa eftersom malringen tenderar att vrida sig i sitt plasthölje om den får för tufft motstånd.

Har dock inget bättre förslag själv, brukade köra tryckluft men då kanske man blåser in dammet i springor istället.

Snabbris, annars kan man riskera skada kvarnen. Kan lätt bli kladdigt så bäst är ju att montera ner och borsta, skrapa försiktigt.
Eller köpa de rätt dyra rengöringsbönorna som finns.

Jag har kört "Grindz", vilket jag vill minnas är majspellets. Funkar rätt bra.

Två intressanta (svenska) filmer om kafferostning:

David Kringlund hos Kafferosteriet Koppar

Kenny Jakobsson hos Kafferäven Per Nordby

Jag rekommenderar även deras andra filmer om cocktails resp bakning.