Nybliven husägare. Vad ska man tänka på nu då?

Permalänk
Medlem

Nybliven husägare. Vad ska man tänka på nu då?

Är uppvuxen i hus men har bott i Lägenhet hela livet annars. Men nu vill vi till hus så vi hittade ett utanför stan som inte kostade skjortan.

950 000 kr vann vi budgivningen på och det är 1.5 planshus på 125m2

Allt ser bra ut förutom oljepannan. Då tänker vi att vi köper en luftvärmepump i början och kör den i kombo med oljan som finns kvar. Men sen måste vi tänka över ett bättre och billigare alternativ som Fjärrvärme, bergvärme eller fler luftvärmepumpar

Finns det någon checklista som man måste fixa innan man flyttar?

Lägenheten nu
*Säga upp allt med fiber, tv, el, försäkring, avtal.
*Flyttstäda

Huset
* Beställa soptunna med soptömning
* Kolla med facket/försäkringsbolaget om hemförsäkring
* Beställa adsl/fiber
* Installera luftvärmepump
* Beställa el/vatten

Och en massa verktyg och maskiner som gräsklippare, trimmer, cirkelsåg, borrmaskiner etc

Sen har vi planer på att låna 250 000 kr extra för renovering.

Tacksam för fler råd och checklistor som jag säkert missat.

Permalänk

om du är lite händig kan du få riktigt ok gräsklippare o trimmer begagnat. kanske är 20+ år gammalt men oftast går de som en klocka med ett renoveringskitt till förgasaren, lite ny olja och ett tändstift.

själv har jag ett bortåt 10-20 år gammalt hopkok till gräsklippare chassi från en stiga modell slutet 90tal men näst intill rostfritt och en hondamotor från iaf denna sidan 2010 .

gav totalt 300:- för den, chassit fick jag gratis då ägaren innan hade kört på ett järnrör och böjt vevaxeln så motorn var skrot hondaklipparen var upprostad men helt ok i motor.

min trimmer är en husquarna röjsåg från ca 80tal. ägde den redan men svårt att tro att de är speciellt dyra idag max nån tusenlapp eller 2 beroende på ålder och väldigt mycket bättre drag i en röjsåg med trimmerhuvud om de fungerar some de ska än random ny "grästrimmer" som storknar så fort de kommer en liten gren eller väldigt tjock vegetation.

bägge har gått utan större ingrepp i 5 år nu sen jag köpte hus varje sommar med endast ett oljebyte varje år på klipparen, röjsågen kör 2takt så mer eller mindre underhållsfri
man får dock va lite noga med att köra torrt sista klippningen så den inte står med bensin i tanken/förgasaren över vintern för då brukar membranet gå i förgasaren.

När det kommer till luftvärmepump så dimensionera den lite över vad du egentligen behöver för bostadsytan så behöver den inte gå på maxfart hela tiden så om du har 125kvm dimensionera upp till en pump eller flera som rekommenderas upp till totalt typ 150kvm eller något åt hållet är oftast inte speciellt många tusenlappar dyrare att gå upp en pumpstorlek och betydligt dyrare att behöva köpa till ytterligare en för den man köpte först var för klen.

Visa signatur

ASUS B550-f-Gaming, R9 5800X3D, HyperX 3200Mhz cl16 128Gb ram, rtx 3070ti.
[Lista] De bästa gratisprogrammen för Windows
[Diskussion] De bästa gratisprogrammen för Windows

Permalänk
Medlem

Kolla vad du kan låna från vänner/familj/grannar i form av verktyg så du slipper köpa allt på en gång. Håller på att sakta ackumulera mina egna verktyg men att åka till pappa (nån mil bort) för att låna en sak som jag kommer behöva 1-2 ggr närmaste året för att slippa köpa den har varit väldigt bekvämt.

Ändra inte allting på en gång när ni flyttar in, vi skrev en lista på saker vi ville göra och sen väntade vi några månader och kollade av listan igen för att se vad som borde läggas till och vad som kändes viktigast. Är många saker man kanske känner att man måste prioritera som man snabbt lär sig leva med eftersom andra saker har en större inverkan på livskvaliteten.

Visa signatur

Primär: R9 3900X | ASUS X570-F Gaming | NH-D15 | 64GB@3200MHz | RTX 3080 10GB | Seasonic 850W | Fractal Define R6 |
Gamla bettan: i5 750@3.8GHz | 8GB | HD5770 | Corsair VS 550W | FD R2 |

Permalänk
Medlem

Elavtalet behöver du inte säga upp utan det sköter det nya elbolaget (eller som jag gjorde via elskling/kundkraft) åt er och kolla vad det är för ingående säkring ni har 16/20 eller mer och vad ni behöver till eran utrustning då högre säkring kostar mer för er, kolla flera försäkringsbolag (har ni barn, samla allt hos samma bolag som barnen då kan ni trycka ner priset mycket/mer, gäller alla bolag såklart med eller utan barn men detta är en ”hög” post där ni kan tjäna pengar), kommunen brukar ha koll på detta med sopkärl och hos oss finns det olika dimensioner att välja på.

Angående renovering/lån till det:
1. Bo in er några månader innan ni tar lån, lätt att sväva iväg och spendera på ”onödiga/exklusiva” renoveringar. Man ser ”kap” bättre när man inte har den stora summan på kontot lättare och ni kommer få det enklare att välja/prioritera det som är viktigast.

2. Har ni vattenburet? Om ja så satsa på luft/vatten samt som ovan skriver, överdimensionerad storlek är lite dyrare men det kommer ni tjäna/njuta av i längden. Pellets funkar OM man hittar en bra panna/brännare som man slipper underhålla ofta. Har gjort den resan i 10 år och det är en bra värmekälla som inte kostar mycket, dock riktigt tråkigt att hålla på med då man tyvärr blir lite skitig beroende på pannan/brännare. Håll er borta från fjärrvärme om det inte är det billigaste alternativet, dock väldigt stabilt.

Kan ni installera en kamin så gör det, investera i en eller flera värmeförflyttare (dom är tysta) så har ni en ”mysfaktor” och komplement som värmer riktigt bra samt säkrar upp om elen går en kall vinter. Bästa investeringen jag gjort i förra huset då det var 25-30 minus ute och elen var borta under 4 dygn.

Vatten (kommunalt/egen brunn?) löser kommunen skulle jag tro då de vet om att det är ny ägare, bör gå på samma räkning som sopor/el.

Bästa tipset är i min syn att skynda snigelsamt, jäkta inte, 1 projekt i taget, börja/gör klart ett projekt i taget, annars kommer man stå i 5-20 olika påbörjade saker och sen kommer väggen/utmattningen/arga snickaren.

Visa signatur

Har numera en Laptop från gigabyte.

Permalänk
Medlem

När vi flyttade till hus så köpte vi de verktyg vi behövde, när det behövdes. Är det specialare för enstaka saker så köp det billigadte du hittar, ska du använda verktyget ofta och länge så köp bättre. Skruvdragare kan du köpa en ordentlig direkt, typ 2-3k, för den kommer du garanterat att använda. En borrhammare kanske räcker med en 300:- från jula när du väl behöver en. Gillar du att snickra så är en ordentlig kap bra, kolla så den klarar att gira breda och höga reglar.

Kolla upp bergvärme, får ni varmt på sommaren så är återkylningsfunktionen guld. Hoppa över pellets/ved om det inte är för mysfaktorn, man tröttnar fort på att sota och hiva bränne, särskilt på vintern. Eld som uppvärmning är så 1900-tal 😉

Och som sagt av andra, ta det lugnt, ni kommer att renovera löpande resten av ert liv 😄

Visa signatur

Oldschool [å:ldsku:l] adj. Användandet av datorprodukter som är äldre än 3 månader.

Permalänk
Medlem

Luftvärmepump, tänk på placeringen - den susar en del så man vill helst inte ha den nära sovrum, eller vardagsrummet.
Det är en investering som betalar sig på ett några år-

Sophämtning - I vissa kommuner finns pengar att spara om man skaffar kompost och minskar frekvensen med soptömning. Tror vi sparar en runt 1200 kr i året på tömning varannan vecka istället.

Robotgräsklippare är en väl värd investering (som sparar tid) om man har en gräsmatta som lämpar sig för det.

Det kanske säger sig självt, men åtgärda fel som kan bli värre först, och ta skönhetsfelen sen.

Visa signatur

Solen i africa! Hjälp snabbt. Tävling i klassen!
Det var High noon.
Om solen i Africa en truckförare kommer från East till Weast på huvudvägen. och exact vid eqvatorn vid Africa. Landskapet är totalt slät. På en tidpunkt var solen så ett par telestolpar gjorde så att det blev skugga.
3 gissar jag på, men kan inte förklara?

Permalänk
Medlem

Det det låter som du planerar att göra lite för mycket på en gång på ett så pass billigt hus. Är det så pass billigt är det nog för att hus i området inte går för jättemycket mer och är inte värt att investera för mycket i.

Byt värmesystem när du behöver om pannan och allt är OK. Överväg alternativen, att ha massor olika system för värme, varmvatten och kyla som inte samarbetar kanske inte vad du vill ha? En luft-luftvärmepump kan värma upp ett helt hus, men då är kanske inte komforten den bästa med värmekällan inomhus från 1-2 innedelar, att köra flera olika luft-luftvärmepumpar som installeras i omgångar tjänar du nog inte på. Luft-luftvärmepumpar med upp till 4 innedelar är inte särskilt dyra om man vill gå den vägen. 2-3 installationer av singlesplit blir nog dyrare eller motsvarande.

Ska du byta till bergvärme får du räkna på något i storleksordningen 200k om du ska göra mer än att bara använda det vattenburna system som finns.

Gräsklippare och trimmer är nog minsta bekymret, den första kan du köpa ny för 2000 kr och den andra för 500-1000 kr. Åkgräsklippare kanske är kul, men man kan klippa en ganska stor tomt utan bekymmer med en vanlig du skjuter. Har man inte jättestor tomt är i princip steget efter en enkel gräsklippare (handdriven eller självgående) en robotgräsklippare och de börjar bli billigare. Du kommer spendera så mycket mer på inredning...

Permalänk
Medlem
Skrivet av downup:

Allt ser bra ut förutom oljepannan. Då tänker vi att vi köper en luftvärmepump i början och kör den i kombo med oljan som finns kvar. Men sen måste vi tänka över ett bättre och billigare alternativ som Fjärrvärme, bergvärme eller fler luftvärmepumpar

Gör inte någon tillfällig lösning, kolla upp era möjligheter och satsa på det direkt.
Både fjärrvärme och bergvärme kan ni kolla rätt fort om det finns några förutsättningar att installera.

Visa signatur

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."

Permalänk
Medlem

Tack för alla svar, ska till banken på Lördag och fixa det sista innan allt pappersarbete är klart.

Skrivet av Rouge of Darkness:

om du är lite händig kan du få riktigt ok gräsklippare o trimmer begagnat. kanske är 20+ år gammalt men oftast går de som en klocka med ett renoveringskitt till förgasaren, lite ny olja och ett tändstift.

själv har jag ett bortåt 10-20 år gammalt hopkok till gräsklippare chassi från en stiga modell slutet 90tal men näst intill rostfritt och en hondamotor från iaf denna sidan 2010 .

gav totalt 300:- för den, chassit fick jag gratis då ägaren innan hade kört på ett järnrör och böjt vevaxeln så motorn var skrot hondaklipparen var upprostad men helt ok i motor.

min trimmer är en husquarna röjsåg från ca 80tal. ägde den redan men svårt att tro att de är speciellt dyra idag max nån tusenlapp eller 2 beroende på ålder och väldigt mycket bättre drag i en röjsåg med trimmerhuvud om de fungerar some de ska än random ny "grästrimmer" som storknar så fort de kommer en liten gren eller väldigt tjock vegetation.

bägge har gått utan större ingrepp i 5 år nu sen jag köpte hus varje sommar med endast ett oljebyte varje år på klipparen, röjsågen kör 2takt så mer eller mindre underhållsfri
man får dock va lite noga med att köra torrt sista klippningen så den inte står med bensin i tanken/förgasaren över vintern för då brukar membranet gå i förgasaren.

När det kommer till luftvärmepump så dimensionera den lite över vad du egentligen behöver för bostadsytan så behöver den inte gå på maxfart hela tiden så om du har 125kvm dimensionera upp till en pump eller flera som rekommenderas upp till totalt typ 150kvm eller något åt hållet är oftast inte speciellt många tusenlappar dyrare att gå upp en pumpstorlek och betydligt dyrare att behöva köpa till ytterligare en för den man köpte först var för klen.

Förra ägaren ger oss sin Stiga Gräsklippare bensindriven så det kommer fungera tills vi skaffar en Robot nästa sommar. Ska inhandla Ryobi grästrimmer och andra verktyg för renovering så det kommer bli bra

Köpte en Samsung värmepump som ska klara av 175m2 uppvärmning och 145m2 kylning på Elgiganten medans det var kampanj på 5000 kr. Ska få den installerad i December i huset så jag hoppas den "duger" tills vi skaffar något annat.

Skrivet av Daz:

Kolla vad du kan låna från vänner/familj/grannar i form av verktyg så du slipper köpa allt på en gång. Håller på att sakta ackumulera mina egna verktyg men att åka till pappa (nån mil bort) för att låna en sak som jag kommer behöva 1-2 ggr närmaste året för att slippa köpa den har varit väldigt bekvämt.

Ändra inte allting på en gång när ni flyttar in, vi skrev en lista på saker vi ville göra och sen väntade vi några månader och kollade av listan igen för att se vad som borde läggas till och vad som kändes viktigast. Är många saker man kanske känner att man måste prioritera som man snabbt lär sig leva med eftersom andra saker har en större inverkan på livskvaliteten.

Jättebra ide, har sagt det samma till sambon att vi inte kan börja i alla rum för då blir det Arga Snickaren nästa. Vi ska renovera allt själva förutom badrum samt tvättrum.

Skrivet av Izenoz:

Elavtalet behöver du inte säga upp utan det sköter det nya elbolaget (eller som jag gjorde via elskling/kundkraft) åt er och kolla vad det är för ingående säkring ni har 16/20 eller mer och vad ni behöver till eran utrustning då högre säkring kostar mer för er, kolla flera försäkringsbolag (har ni barn, samla allt hos samma bolag som barnen då kan ni trycka ner priset mycket/mer, gäller alla bolag såklart med eller utan barn men detta är en ”hög” post där ni kan tjäna pengar), kommunen brukar ha koll på detta med sopkärl och hos oss finns det olika dimensioner att välja på.

Angående renovering/lån till det:
1. Bo in er några månader innan ni tar lån, lätt att sväva iväg och spendera på ”onödiga/exklusiva” renoveringar. Man ser ”kap” bättre när man inte har den stora summan på kontot lättare och ni kommer få det enklare att välja/prioritera det som är viktigast.

2. Har ni vattenburet? Om ja så satsa på luft/vatten samt som ovan skriver, överdimensionerad storlek är lite dyrare men det kommer ni tjäna/njuta av i längden. Pellets funkar OM man hittar en bra panna/brännare som man slipper underhålla ofta. Har gjort den resan i 10 år och det är en bra värmekälla som inte kostar mycket, dock riktigt tråkigt att hålla på med då man tyvärr blir lite skitig beroende på pannan/brännare. Håll er borta från fjärrvärme om det inte är det billigaste alternativet, dock väldigt stabilt.

Kan ni installera en kamin så gör det, investera i en eller flera värmeförflyttare (dom är tysta) så har ni en ”mysfaktor” och komplement som värmer riktigt bra samt säkrar upp om elen går en kall vinter. Bästa investeringen jag gjort i förra huset då det var 25-30 minus ute och elen var borta under 4 dygn.

Vatten (kommunalt/egen brunn?) löser kommunen skulle jag tro då de vet om att det är ny ägare, bör gå på samma räkning som sopor/el.

Bästa tipset är i min syn att skynda snigelsamt, jäkta inte, 1 projekt i taget, börja/gör klart ett projekt i taget, annars kommer man stå i 5-20 olika påbörjade saker och sen kommer väggen/utmattningen/arga snickaren.

Jättebra att det nämns, ska absolut inte försöka köra mig själv ner i botten bara för att få det fint, Luft/Vattenpump ska vi köpa in efter att all olja är slut i pannan, som vi nu ska kombinera med en vanlig luftvärmepump. Har tittat på de olika värmesystem man kan ha, och Luft/Vatten verkar bäst för oss, vi bor i Södra delen av Sverige så vintern kommer inte bli extremt kall. Ska boka ett gratis hembesök av Nibe och se vad vi har för alternativ.

Skrivet av kundun:

När vi flyttade till hus så köpte vi de verktyg vi behövde, när det behövdes. Är det specialare för enstaka saker så köp det billigadte du hittar, ska du använda verktyget ofta och länge så köp bättre. Skruvdragare kan du köpa en ordentlig direkt, typ 2-3k, för den kommer du garanterat att använda. En borrhammare kanske räcker med en 300:- från jula när du väl behöver en. Gillar du att snickra så är en ordentlig kap bra, kolla så den klarar att gira breda och höga reglar.

Kolla upp bergvärme, får ni varmt på sommaren så är återkylningsfunktionen guld. Hoppa över pellets/ved om det inte är för mysfaktorn, man tröttnar fort på att sota och hiva bränne, särskilt på vintern. Eld som uppvärmning är så 1900-tal 😉

Och som sagt av andra, ta det lugnt, ni kommer att renovera löpande resten av ert liv 😄

Tänker köra på Ryobis verktyg, tycker det är smidigt för vanligt arbete.
Skruvdragare
Sticksåg
Grästrimmer
Tigersåg
2 st Batterier

Bör vi komma långt på,

Skrivet av glemmy:

Luftvärmepump, tänk på placeringen - den susar en del så man vill helst inte ha den nära sovrum, eller vardagsrummet.
Det är en investering som betalar sig på ett några år-

Sophämtning - I vissa kommuner finns pengar att spara om man skaffar kompost och minskar frekvensen med soptömning. Tror vi sparar en runt 1200 kr i året på tömning varannan vecka istället.

Robotgräsklippare är en väl värd investering (som sparar tid) om man har en gräsmatta som lämpar sig för det.

Det kanske säger sig självt, men åtgärda fel som kan bli värre först, och ta skönhetsfelen sen.

Planerar en kompost för att slippa tömning så ofta, enkelt att slänga ner matrester där, sen har vi 5 minuter till en återvinningsstation där man kan slänga glas, metall, papper och kläder.
Robotgräsklippare blir det nästa sommar helt klart.

Vi planerar att börja med köket då det är ett gammalt med väldigt dålig plastmatta, räknar runt 70.000 kr från Ikea och då gör jag allt själv förutom Diskmaskinen.

Skrivet av Petterk:

Det det låter som du planerar att göra lite för mycket på en gång på ett så pass billigt hus. Är det så pass billigt är det nog för att hus i området inte går för jättemycket mer och är inte värt att investera för mycket i.

Byt värmesystem när du behöver om pannan och allt är OK. Överväg alternativen, att ha massor olika system för värme, varmvatten och kyla som inte samarbetar kanske inte vad du vill ha? En luft-luftvärmepump kan värma upp ett helt hus, men då är kanske inte komforten den bästa med värmekällan inomhus från 1-2 innedelar, att köra flera olika luft-luftvärmepumpar som installeras i omgångar tjänar du nog inte på. Luft-luftvärmepumpar med upp till 4 innedelar är inte särskilt dyra om man vill gå den vägen. 2-3 installationer av singlesplit blir nog dyrare eller motsvarande.

Ska du byta till bergvärme får du räkna på något i storleksordningen 200k om du ska göra mer än att bara använda det vattenburna system som finns.

Gräsklippare och trimmer är nog minsta bekymret, den första kan du köpa ny för 2000 kr och den andra för 500-1000 kr. Åkgräsklippare kanske är kul, men man kan klippa en ganska stor tomt utan bekymmer med en vanlig du skjuter. Har man inte jättestor tomt är i princip steget efter en enkel gräsklippare (handdriven eller självgående) en robotgräsklippare och de börjar bli billigare. Du kommer spendera så mycket mer på inredning...

Vi hade ganska tur, husen runt om har gått för 1.2 - 2 miljoner, Coronan ställde till med visningarna.

Skrivet av Json_81:

Gör inte någon tillfällig lösning, kolla upp era möjligheter och satsa på det direkt.
Både fjärrvärme och bergvärme kan ni kolla rätt fort om det finns några förutsättningar att installera.

Fjärrvärme fanns inte, och det står mellan Bergvärme och Luft/Vatten, vi ska kolla med Nibe vad som är bäst för oss.

Ska absolut inte stressa fram resultat, blir bara jobbiga vardagar så, ett rum i taget och inte börja på med nästa förrns det är klart.

Permalänk
Medlem
Skrivet av downup:

Förra ägaren ger oss sin Stiga Gräsklippare bensindriven så det kommer fungera tills vi skaffar en Robot nästa sommar. Ska inhandla Ryobi grästrimmer och andra verktyg för renovering så det kommer bli bra

Köpte en Samsung värmepump som ska klara av 175m2 uppvärmning och 145m2 kylning på Elgiganten medans det var kampanj på 5000 kr. Ska få den installerad i December i huset så jag hoppas den "duger" tills vi skaffar något annat.

Jättebra ide, har sagt det samma till sambon att vi inte kan börja i alla rum för då blir det Arga Snickaren nästa. Vi ska renovera allt själva förutom badrum samt tvättrum.

Jättebra att det nämns, ska absolut inte försöka köra mig själv ner i botten bara för att få det fint, Luft/Vattenpump ska vi köpa in efter att all olja är slut i pannan, som vi nu ska kombinera med en vanlig luftvärmepump. Har tittat på de olika värmesystem man kan ha, och Luft/Vatten verkar bäst för oss, vi bor i Södra delen av Sverige så vintern kommer inte bli extremt kall. Ska boka ett gratis hembesök av Nibe och se vad vi har för alternativ.

Tänker köra på Ryobis verktyg, tycker det är smidigt för vanligt arbete.
Skruvdragare
Sticksåg
Grästrimmer
Tigersåg
2 st Batterier

Bör vi komma långt på,

Vi planerar att börja med köket då det är ett gammalt med väldigt dålig plastmatta, räknar runt 70.000 kr från Ikea och då gör jag allt själv förutom Diskmaskinen.

Vi hade ganska tur, husen runt om har gått för 1.2 - 2 miljoner, Coronan ställde till med visningarna.

Fjärrvärme fanns inte, och det står mellan Bergvärme och Luft/Vatten, vi ska kolla med Nibe vad som är bäst för oss.

Ryobi har även gräsklippare som tar deras batterier.

Så du hade redan köpt en luft/luft-värmepump? Vad får du betala för installationen?

När det gäller bergvärme får du tänka på att det är mer än värmepumpen som kostar. Sen kan det springa iväg lite om man också vill ha golvvärme eller byta alla radiatorer så att du också kan köra kyla.

Får man fråga vad det är som kostar 70 000 kr hos Ikea i ditt "drömkök"? Ska du köpa vitvaror därifrån också?

Permalänk
Medlem

@downup

Orkar inte läsa igenom hela tråden men om det INTE nämnts så:

Verktyg, titta på beg.marknaden alternativt hyr.

Nibe har bra grejer men även IVT, finns säkert fler aktörer så boka in alla och spela ut dom emot varandra.

Visa signatur

Har numera en Laptop från gigabyte.

Permalänk
Medlem

Stressa inte med renoveringar. Du tänker väl bo i huset i överskådlig framtid? Så du har tid på dig.

Prioritera att byta ut oljepannan.
Kör inte tills sista droppen innan du beställer nytt. Ta in offerter redan nu och byt ut innan oljan är slut. Har du en dieselbil så kan du köra upp den sista oljan i den.

Bergvärme är det bästa, men luft vatten funkar mycket bra i södra Sverige.
En seriös firma kommer lämna offert på båda sorter och visa dig skillanden mellan dem.

Visa signatur

"Problemet med socialism är att till sist tar alla andras pengar slut" - Margaret Thatcher

Permalänk
Medlem
Skrivet av Petterk:

Ryobi har även gräsklippare som tar deras batterier.

Så du hade redan köpt en luft/luft-värmepump? Vad får du betala för installationen?

När det gäller bergvärme får du tänka på att det är mer än värmepumpen som kostar. Sen kan det springa iväg lite om man också vill ha golvvärme eller byta alla radiatorer så att du också kan köra kyla.

Får man fråga vad det är som kostar 70 000 kr hos Ikea i ditt "drömkök"? Ska du köpa vitvaror därifrån också?

Den ska kosta mellan 5-6 tusen att installera beroende på hur lång slang som ska installeras. Men som jag kan se så ska deras 5 meter som är "standard" vara långt nog för vår installation.

Precis, Därför jag ska ta ett gratis hembesök av NIBE och se vad de säger, jag hoppas på att radiatorerna är vattenburn, oljetanken installerades 1976 innan dess har huset värmts upp av eldstad.

Vi räknar runt 70.000 kr för bara köket, sen kommer kylskåp, frys, spis och diskmaskin för runda 30 tusen. Vi behöver inte det bästa på marknaden för att göra mat. Så runt 100.000 kr

Finns ju blandare för 3000 kr och 200 kr
köksfläktar för 600 kr och 17000 kr

Så priset ska vi hålla runt 70.000 kr + 30 för vitvaror

Skrivet av Izenoz:

@downup

Orkar inte läsa igenom hela tråden men om det INTE nämnts så:

Verktyg, titta på beg.marknaden alternativt hyr.

Nibe har bra grejer men även IVT, finns säkert fler aktörer så boka in alla och spela ut dom emot varandra.

Då ska jag kolla upp IVT samtidigt :), maskiner vill jag ha nya och att vara mina så jag inte behöver oroa mig för att ta sönder, det blir en

Tigersåg : 1000 kr
Grästrimmer : 1000 kr
Sticksåg : 1000 kr
Ett 4Ah batteri : 1300 kr

sen har jag en av Ryobis bästa skruvdragare.

Skrivet av EyEr0n:

Stressa inte med renoveringar. Du tänker väl bo i huset i överskådlig framtid? Så du har tid på dig.

Prioritera att byta ut oljepannan.
Kör inte tills sista droppen innan du beställer nytt. Ta in offerter redan nu och byt ut innan oljan är slut. Har du en dieselbil så kan du köra upp den sista oljan i den.

Bergvärme är det bästa, men luft vatten funkar mycket bra i södra Sverige.
En seriös firma kommer lämna offert på båda sorter och visa dig skillanden mellan dem.

Precis, direkt när vi får tillgång till huset ska vi kontakta IVT och NIBA för att få offerter och sen beställa en installation när det väl gäller.

Permalänk
Tangentbordskonnässör

Om det är så att du har oljepanna så antar jag att det är vattenburna element i huset.
Då kan du relativt enkelt slänga ut pannan och installera en luft/vatten värmepump istället för en luft/luft värmepump.
Då får du ner uppvärmningskostnaderna till nästan bergvärmenivå.

Plus att du får mycket bättre spridning på värmen och därmed bättre inomhusklimat än med en luft/luft värmepump med tanke på att värmen går ut i elementen precis som huset är designat för.

Permalänk
Avstängd

Trimmer kommer inte användas närmaste halvåret då det just nu går mot vinter, hittar du någon på rea så kanske det kan vara värt att slå till.

Jag skulle absolut titta på en luft/vatten pump och ångrar lite själv att jag satsade på luft/luft, har idag fjärrvärme så kanske när den ger upp så blir det en luft/vatten iallafall.

Verktyg, köp det du behöver och köp då kvalité. Allt blir så mycket roligare då. Är det saker du vet att du kommer använda ett fåtal gånger så går det alltid att hyra maskiner om du nu bor i närheten av en bygghandel med dessa möjligheter. Classe i sjön skulle nu också börja med maskinuthyrning.

Har ni öppen spis så varför inte satsa på en insats till denna, billigt och kan ge riktigt bra värme.

Lycka till i det nya huset och se till att gör ett projekt i taget och gör det färdigt, även alla lister innan ni påbörjar nästa projekt. Se till att ha lite ledigt mellan projekten också så det inte bara blir jobba, renovera, sova hela tiden.
Börja med det viktigaste som kanske också går att spara pengar på, som du är inne på så byt ut värmepannan när oljan är slut, innan dess är det bara dumt att pilla på den.
Se till att ha en buffert sparat för oförutsedda utgifter, tvättmaskin, frys och bilen kan gå sönder samma vecka.

Visa signatur

Chassi: Fractal Design Define R3 Black, Mobo: ASUS Z170 Pro Gaming, CPU: Intel i7 6700K, kylning CM Hyper 212 EVO, RAM: 32 GB Hyper X 3000 mhz, GPU: Nvidia MSI 1080 Gaming X, PSU: XFX Core Edition Pro 750W, Mus: Logitech G700, Tgb: Corsair Raptor K30, OS: Win10

Permalänk
Medlem

En kap/ger-såg + tillhörande sågbord är ju ovärderligt när ni ska lägga nya golv OCH för alla golvsocklar, taklister och dörr/fönsterfoder.
https://classic.prisjakt.nu/kategori.php?l=1126
Jag fick en Metabo 216 med tillhörande sågbord förra året. Bästa födelsedagspresenten någonsin

Sen låter väl en luft/vatten-pump som det självklara valet för Er som har vattenburet system på plats.

Har ni budget och ska bo där länge, så är ju solpaneler ett sätt att få ner elförbrukningen om man kan räkna hem investeringen. Jag kollade med Ikea och deras samarbete på solpaneler och vår kostnad för installation skulle vara drygt 90000kr. Det hade vi slagit till på då vi har tre luft/luft-pumpar, men vi håller på med budgivning på nytt hus så vi hade inte tid att tjäna in det på drygt 15 år..

70K för kök låter ju rimligt. Vi gjorde köket förra året och den investeringen som vi la mycket tid på att undersöka och som i slutet blev riktigt bra är köksfläkten. Inte att underskatta. Köp en som är snygg OCH en som har bra kapacitet och även är knäpptyst..

Visa signatur

Vinterdatorn 2016 (。◕‿◕。)
| Fractal Design Define S | Asus Z170 Pro Gaming > i5 6600K > Noctua U14S | RX480 4GB + RX570 4GB | EVO850 250 + 512 GB SSD'er | 2x8GB Corsair 3000MHz | Supernova G2 650W | AOC G2460PF 24" |

Permalänk
Medlem
Skrivet av downup:

Tänker köra på Ryobis verktyg, tycker det är smidigt för vanligt arbete.
Skruvdragare
Sticksåg
Grästrimmer
Tigersåg
2 st Batterier

Bör vi komma långt på,

Kan tipsa om Ryobis multiverktyg. Sjukt användbart! 🙂

Visa signatur

NZXT H1 | Sapphire RX 5600XT PULSE | AMD Ryzen 5 3600 | ASUS Strix X470-I | 16gb Crucial Ballistix RGB @3600MHz | Kingston A2000 500gb | Samsung 860 Evo 500gb| Samsung 840 Evo 250gb | Philips E-line 27" 1440p @75Hz

Permalänk

Du har inte med försäkring på listan.

Men bo bara, det mesta kommer att visa sig själv.
T.ex. kök så har man bott ett tag så kan det vara så att man upptäcker att man vill ha det på ett helt annat sätt än att bara renovera/förnya det gamla.
Verktyg märker du snart vad du behöver ofta. Köp inte billiga sällanverktyg, finns ofta att hyra eller låna i området.
Kan ju också visa sig att du/ni hatar renovering och att göra saker själv förutom grönyteskötsel, då är det onödigt att stå med bra verktyg som inte används.

Dock något som kan kollas på är värmeväxlare för sol. Dvs inte solpaneler utan uppvärmning av vatten på taket som går ut i det vattenburna. Brukar inte vara så dyrt men i princip passiv värme (förutom en liten cirkulationspump)

Så sitt lugnt i båten. El, sophämtning, försäkring någon form av internet.
Om egen brunn, ta ett vattenprov, dom flesta kommuner har en förenklad gratis variant.

Mina 5 cent.

Visa signatur

På tok för många datorer för att skriva här

Permalänk
Medlem
Skrivet av downup:

Vi räknar runt 70.000 kr för bara köket, sen kommer kylskåp, frys, spis och diskmaskin för runda 30 tusen. Vi behöver inte det bästa på marknaden för att göra mat. Så runt 100.000 kr

Finns ju blandare för 3000 kr och 200 kr
köksfläktar för 600 kr och 17000 kr

Så priset ska vi hålla runt 70.000 kr + 30 för vitvaror

Jag som bott i lägenhet i vuxen ålder tycker detta låter dyrt.

I en lägenhet kostar en kyl och frys 5000 kr, en spis/ugn 4000-5000 kr, en köksfläkt 1500-2000 kr och diskmaskin 5000 kr. En kompis i byn köpte dock ett kyl och frysskåp från Samsung för drygt 20 000 kr, men då handlar det ju om en "smart kyl/frys" med skärm och kameror.

Pratar du om 70 000 kr för bara material i form av golv, väggskick, skåp, bänkskivor, belysning, diskho och blandare så ser jag inte var Ikea kommer in i bilden

Luckor kostar inte tusentals kronor per skåp hos Ikea. Ska allt utföras av hantverkare visst, då kan jag förstå din budget fast du sa ju tidigare att du skulle göra allt utom badrum själv.

Även diskho och blandare är överkomligt på Ikea, de brukar inte köra så mycket stora rostfria och har ju inget som är måttbeställt. Där har du en prisklass från 599 kr till 3995 kr för diskho. Du bör kunna bygga köket för halva din budget utan problem om vi pratar Ikea och standardvitvaror.

Permalänk

Se till att nyttja möjligheten att få en egen inspektion gjord.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Petterk:

Jag som bott i lägenhet i vuxen ålder tycker detta låter dyrt.

I en lägenhet kostar en kyl och frys 5000 kr, en spis/ugn 4000-5000 kr, en köksfläkt 1500-2000 kr och diskmaskin 5000 kr. En kompis i byn köpte dock ett kyl och frysskåp från Samsung för drygt 20 000 kr, men då handlar det ju om en "smart kyl/frys" med skärm och kameror.

Pratar du om 70 000 kr för bara material i form av golv, väggskick, skåp, bänkskivor, belysning, diskho och blandare så ser jag inte var Ikea kommer in i bilden

Luckor kostar inte tusentals kronor per skåp hos Ikea. Ska allt utföras av hantverkare visst, då kan jag förstå din budget fast du sa ju tidigare att du skulle göra allt utom badrum själv.

Även diskho och blandare är överkomligt på Ikea, de brukar inte köra så mycket stora rostfria och har ju inget som är måttbeställt. Där har du en prisklass från 599 kr till 3995 kr för diskho. Du bör kunna bygga köket för halva din budget utan problem om vi pratar Ikea och standardvitvaror.

Vitvaror skulle jag räkna på minst 5000kr/styck för kyl och frys, induktionshäll 5000:-, ugn 5000:-, fläkt 2000:- och diskmaskin 5000:- och då är man inte långt från 30k.

Vi bytte kök i vår sommarstuga och det landade på strax över 20k fån IKEA (utan vitvaror), då var det mesta av deras billigaste varianter. Då vi har ett kök på typ 6 kvm blev det 5 bänkstommar, en högskåp samt två vägghängda skåp + fläkt, blandare och diskho. Så det är inte alls orimligt att ett normalstort villakök landar på 70k även från IKEA 🙂

Kan tillägga att vi byggde och hämtade köket själva då, så inga hantverkar- eller leveranskostnader tillkom.

Visa signatur

NZXT H1 | Sapphire RX 5600XT PULSE | AMD Ryzen 5 3600 | ASUS Strix X470-I | 16gb Crucial Ballistix RGB @3600MHz | Kingston A2000 500gb | Samsung 860 Evo 500gb| Samsung 840 Evo 250gb | Philips E-line 27" 1440p @75Hz

Permalänk
Medlem
Skrivet av huttala:

Om det är så att du har oljepanna så antar jag att det är vattenburna element i huset.
Då kan du relativt enkelt slänga ut pannan och installera en luft/vatten värmepump istället för en luft/luft värmepump.
Då får du ner uppvärmningskostnaderna till nästan bergvärmenivå.

Plus att du får mycket bättre spridning på värmen och därmed bättre inomhusklimat än med en luft/luft värmepump med tanke på att värmen går ut i elementen precis som huset är designat för.

Instämmer.

Personligen skulle jag hellre skaffa bergvärmepump dock (om möjlighet finns), med tanke på att luft/vattenpumpar ändå är ganska dyra.

En fördel med luft/luft man lätt kan glömma bort är möjligheten att köra den som AC på sommaren, vilket är guld värt om man avskyr värme (räcker upp handen).

Men det finns ju s.k. "komfortkyla" som man kan komplettera en bergvärmepump med också.

Visa signatur

5950X, 3090

Permalänk
Medlem
Skrivet av JoL_:

Vitvaror skulle jag räkna på minst 5000kr/styck för kyl och frys, induktionshäll 5000:-, ugn 5000:-, fläkt 2000:- och diskmaskin 5000:- och då är man inte långt från 30k.

Vi bytte kök i vår sommarstuga och det landade på strax över 20k fån IKEA (utan vitvaror), då var det mesta av deras billigaste varianter. Då vi har ett kök på typ 6 kvm blev det 5 bänkstommar, en högskåp samt två vägghängda skåp + fläkt, blandare och diskho. Så det är inte alls orimligt att ett normalstort villakök landar på 70k även från IKEA 🙂

Kan tillägga att vi byggde och hämtade köket själva då, så inga hantverkar- eller leveranskostnader tillkom.

Kollar på Ikeas utbud ibland och deras stommar, lådor, luckor och tillbehör är inte så dyra att det bör landa på så mycket mer än dina 20 000 kr.

Vitvaror tycker jag han har en rimlig budget på, skulle jag själv inhandla dessa så skulle jag inte ta de billigaste modellerna för varje pryl utan skulle handla efter funktion och utseende. Man kan utan problem spendera 20 000 kr där istället om man vill prioritera annat dock och lägga kanske 15 000 kr om man är lika snål som de som äger hyresrätter.

Nu har ju inte Ikea de flottaste golven, men det var TS som drog upp Ikea. Ett laminatgolv till ett kök kostar ca 100 kr/m² hos Ikea så säg max 2500 kr för golvet. Bänkskivor i massivt trä kostar 1500-2000 kr/m måttbeställt hos Ikea. En rostfri diskho av normal storlek ca 2000 kr. Väggskåp, bänkskåp, inbyggnadsskåp från Metod och tillbehör samt belysning bör hamna runt 20 000 kr eller hur mycket skåp tänkte du att man behöver? Från en kökstillverkare så är det däremot inga problem att lägga mer än 30k på bara luckor.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Petterk:

Jag som bott i lägenhet i vuxen ålder tycker detta låter dyrt.

I en lägenhet kostar en kyl och frys 5000 kr, en spis/ugn 4000-5000 kr, en köksfläkt 1500-2000 kr och diskmaskin 5000 kr. En kompis i byn köpte dock ett kyl och frysskåp från Samsung för drygt 20 000 kr, men då handlar det ju om en "smart kyl/frys" med skärm och kameror.

Pratar du om 70 000 kr för bara material i form av golv, väggskick, skåp, bänkskivor, belysning, diskho och blandare så ser jag inte var Ikea kommer in i bilden

Luckor kostar inte tusentals kronor per skåp hos Ikea. Ska allt utföras av hantverkare visst, då kan jag förstå din budget fast du sa ju tidigare att du skulle göra allt utom badrum själv.

Även diskho och blandare är överkomligt på Ikea, de brukar inte köra så mycket stora rostfria och har ju inget som är måttbeställt. Där har du en prisklass från 599 kr till 3995 kr för diskho. Du bör kunna bygga köket för halva din budget utan problem om vi pratar Ikea och standardvitvaror.

Sant , har nu byggt vårat kök i ikeas planerare och alla vitvaror och kökssaker kostar 40.000kr sen golvet är runt 10.000 kr och färg på väggarna runt 1000 kr sen ska vi köpa Bauhaus färdiga kitchen boards som kostar 1000 kr per meter ungefär, men vår budget är 70.000 kr. Folk säger alltid att nya kök kostar 100 tusentals kronor, men jag ser inte vad som gör att kök kostar så mycket, hantverkare är ju mycket, samt om man ska ha köksö.

Vi skippar installation från ikea som kostar 25 tusen! Gör allt jobb själva.

Permalänk
Medlem
Skrivet av backfeed:

Instämmer.

Personligen skulle jag hellre skaffa bergvärmepump dock (om möjlighet finns), med tanke på att luft/vattenpumpar ändå är ganska dyra.

En fördel med luft/luft man lätt kan glömma bort är möjligheten att köra den som AC på sommaren, vilket är guld värt om man avskyr värme (räcker upp handen).

Men det finns ju s.k. "komfortkyla" som man kan komplettera en bergvärmepump med också.

Villan är trähus så den kommer vara fin på sommaren helt klart

Permalänk

När du slutar använda oljepannan var mycket vaksam på fukt i källaren, du kan behöva en avfuktare halva året eller mer. Vanligt att hus från 50- 60- och 70-talet då både bygga källare och också oljepanna var populärt får problem när värmekällan i källaren plockas bort och fuktnivåerna skjuter i höjden där nere.

edit: ser nu att det inte finns en källare men låter detta tips stå kvar till bättre behövande.

Visa signatur

ASUS TUF GeForce RTX 3080 10GB Gaming OC - AMD Ryzen 9 5900X - ASUS TUF GAMING B550M-PLUS - HyperX Fury Black DDR4 3200MHz 32GB (2x16GB)

Permalänk
Medlem
Skrivet av downup:

Folk säger alltid att nya kök kostar 100 tusentals kronor, men jag ser inte vad som gör att kök kostar så mycket, hantverkare är ju mycket, samt om man ska ha köksö.

Beror ju helt på vad man köper, bara våra granitskivor kostade över 20.000 och det är en bra bit över 10 år sen nu, så kostar säkert dubbla nuförtiden. (Bästa köpet dock, att köpa rejäla stenbitar, superskönt att bara kunna ställa av sig heta plåtar, stekpannor o.s.v. direkt på stenen).

Näst bästa köpet i vårt kök är frysen med is-maskin. Det är vardagslyx!

Visa signatur

Dator: Mac

Permalänk
Medlem
Skrivet av downup:

Sant , har nu byggt vårat kök i ikeas planerare och alla vitvaror och kökssaker kostar 40.000kr sen golvet är runt 10.000 kr och färg på väggarna runt 1000 kr sen ska vi köpa Bauhaus färdiga kitchen boards som kostar 1000 kr per meter ungefär, men vår budget är 70.000 kr. Folk säger alltid att nya kök kostar 100 tusentals kronor, men jag ser inte vad som gör att kök kostar så mycket, hantverkare är ju mycket, samt om man ska ha köksö.

Vi skippar installation från ikea som kostar 25 tusen! Gör allt jobb själva.

Titta på annat än Ikea-kök så ser du var den tanken kommer ifrån

Det är inga problem att spendera 70 000 kr på bara stommar/skåp, lådor, och luckor.

Skrivet av Mindfighter:

Beror ju helt på vad man köper, bara våra granitskivor kostade över 20.000 och det är en bra bit över 10 år sen nu, så kostar säkert dubbla nuförtiden. (Bästa köpet dock, att köpa rejäla stenbitar, superskönt att bara kunna ställa av sig heta plåtar, stekpannor o.s.v. direkt på stenen).

Näst bästa köpet i vårt kök är frysen med is-maskin. Det är vardagslyx!

Frys med ismaskin kostar lite mindre än granitskivor åtminstone

Permalänk
Medlem
Skrivet av downup:

Sant , har nu byggt vårat kök i ikeas planerare och alla vitvaror och kökssaker kostar 40.000kr sen golvet är runt 10.000 kr och färg på väggarna runt 1000 kr sen ska vi köpa Bauhaus färdiga kitchen boards som kostar 1000 kr per meter ungefär, men vår budget är 70.000 kr. Folk säger alltid att nya kök kostar 100 tusentals kronor, men jag ser inte vad som gör att kök kostar så mycket, hantverkare är ju mycket, samt om man ska ha köksö.

Vi skippar installation från ikea som kostar 25 tusen! Gör allt jobb själva.

Jag kan svara på vad som kostar i ett kök på ca 20kvm med halvö (våren 2020):
Köksstommar, Epoq: 58,412kr (billigare än vår offert på IKEA)
Bänkskiva, qvartskomposit: 52,323kr (15% rabatt)
Kylskåp: 8,995kr
Frys: 8,995kr
Ugn: 9,995kr
Ugn (kompakt): 8,995kr
Spishäll:12,500kr
Diskmaskin: 8,995kr
Köksfläkt: 20,671kr
Fläktmotor, vind: 7,696kr
Innertak, gles, spotar (överslagsräknar): 9,000kr
Golv: 4,399kr
Altandörr, 11,441kr

Utöver tillkommer färg på väggar, elrenovering, handtag på altandörr, väggrenovering, isolering till köksfläkt samt lister och socklar. Har säkert glömt något.
Vårt kök hamnade på ganska exakt 200,000kr. Inga hantverkarkostnader. Då tycker jag inte vårt kök på något sätt är överdådigt och vi valde bort Ballingslöv för att lägga de pengarna på bänkskiva istället.

Vi hade kanske kunnat köpa billigare vitvaror, men då jag står i köket så mycket ville jag prioritera här. Bänkskivan hade kunnat vara laminat för mindre peng, Köksstommarna dåremot hittade vi inget billigare. Så under 100,000kr hade jag inte lyckats med även om vi försökt.

All lycka till i alla fall.

Permalänk
Medlem

Håller med ett av inläggen ovan, ett multiverktyg är guld att ha.
Supersmidigt att såga det där lilla som sitter otympligt, eller att slipa den där lilla biten längst in.

När du handlar verktyg titta på vilka batteridrivna saker som finns utanför just bygg verktyg.

Jag hittade ett superbra paket på DeWalt 3 månader innan jag flyttade in. Hade jag börjat om idag så hade jag valt Makita som har större utbud av trädgårdsredskap också.

För det blir billigare att hålla sig till ett system och köpa extra maskiner utan batteri eller laddare. Jag har 3 batterier i mitt paket och har ännu aldrig behövt mer än 2.5 batteri - och då var det det så att jag inte orkade klippa mer häck den dagen, så resten fick tas dagen efter och då var batterierna laddade.

Angående kök. Prata med era vänner som och fråga vad som irriterar dem mest i köket (oavsett om det är lägenhet eller hus).

Om ni väljer underskåp med luckor, ha lådorna / eller hyllplanen så att ni kan dra ut dem fullt ut.
Underskåp med lådor passar inte för allt man vill lagra.

Sopsorteringen tänk på det många gånger och ifrågasätt hela tiden. Vad kommer att passa er bäst i huset och vad behöver ni i köket vs. vad går att slänga i returkärlet utomhus direkt efter att maten är lagad och uppäten

Robotgräsklippare ger dig tid över till annat.
Ska ni ändra i trädgården vänta med att köpa robotgräsklippare.
Lägg plattor mellan gräsmattan och rabatten - framtida robotgräsklipparen gör att du behöver kantklippa med trimmern mer sällan.

Ångrar själv att jag inte drog ner bevattnings slang innan jag la dit begränsnings kabel för robotgräsklipparen.
Även om du inte har egen brunn idag så är det kanske något för framtiden, och att ha sprinklers hade varit så jekla nice.

Ska du lägga plattor - använd semihård sandfog som efter att den blivit utsatt för fukt just hårdnar.
Myror och växter får mycket svårare att ställa till jävelskap (tips är att lägga på den direkt efter att plattorna är lagda)
Väl värt detta även om varje säck kostar någon hundring (mao svindyrt jämfört med vanlig fogsand).

Ska du sätta häck eller gräva bort befintlig häck?
Bor ni nära naturen så att grävling, mullvad eller annan varelse kommer att gräva upp jordhögar i er gräsmatta.
Jag svär, jag har övervägt att hyra en ditch-witch och göra ett 80 cm dike och sedan lägga ner någon form av plåttak och fylla igen för att stoppa dessa j***a marodörer som gräver upp gräsmattan.

Om du ska ha ett smart hem... starta en separat tråd och @mention så tar vi den diskussionen där.

Glömde bevattning
Visa signatur

Dator: MSI X570 Tomahawk, AMD 5600x, 64 GB RAM, 2xNVMe, 2xSATA SSD, 10 GBit NIC, Grafik Nvidia 3060 12 GB RAM
Skärm: Dell U3821DW 38" ultrawide Bärbar dator: MBA M1
Synology DS1821+ (10Gbit) - Dockers, VM, Surveillance Station 9 kameror
DS3612xs (10Gbit) - Backup sparas till denna från ovan
Skrev jag något vettig? "Tumme up":a så vet jag att det fanns nytta i min post.