EU kan införa förbud mot kryptovalutor

Permalänk
Medlem
Skrivet av Daahlberg:

Man kan inte förbjuda krypto bara för att det används av kriminella. Då får man istället satsa mer på att stoppa kriminella gäng och individer. Jag tror att krypto är ett sett att motverka tex diktatur osv.

Klart man kan. Frågan är huruvida man bör.

Tar du bort vissa metoder för kriminella att hantera pengar så gör du det svårare för kriminella gäng och nätverk att fungera.

Hur skulle kryptovalutor kunna motverka diktaturer?

Skrivet av anon32713:

Klart det är uppe på tapeten nu och förbereder folket.

Agenda 2030:
Mål 1: Ingen fattigdom

Översättning: Centrala banker, IMF, Världsbanken kontrollerar all valuta (dvs, singular, Valutan) digitalt och kontanter förbjudna.

Svensson: "Åh super, jag använder inte kontanter ändå."

Resultat: Finansiell kriminalitet i princip utrotad men centralbanker kan direkt besluta vad du ska göra med pengarna du lyckats producera för att styra planekonomin åt rätt håll.

Till exempel:

Den här månaden får du inte köpa kött (transaktion nekad) men din köpranson för Nike-skor är på 10 st par, hurra! Dina krediter termineras om två dygn.
Mvh dina vänner på ECB

Lägg därtill 5G och total övervakning och din tidigare historik som Bitcoin-förespråkare halverar din ranson basföda tillsvidare.

Invånarnas och regionens finansiella säkerhet och stabilitet översätts med enkelhet direkt till för Partiets bästa.

Agenda 2030:
https://www.globalamalen.se/om-globala-malen/mal-1-ingen-fatt...

Översättning:
https://www.naturalnews.com/051058_2030_Agenda_United_Nations...

Gullig historia.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sando:

Valutan behöver inte ersätta någon nationell valuta för att det ska uppstå en paradox.

90-95% av de som håller krypto gör det antingen i spekuleringssyfte eller som skydd mot inflation. För att det ska fungera behöva valutan på sikt stiga i värde, alltså vara deflationär.

De som håller bitcoin som betalningsmedel, vilket är den centrala funktionen för en valuta (spekulering och store of value gäller många andra grejer också), utgör runt 5-10% av användarna. För att bitcoin ska fungera som betalningsmedel måste valutan ska på sikt vara inflationär. Om valutan är deflationär kommer förväntade värdet alltid att vara högre i framtiden, varför det då är bättre att sitta kvar på medlen istället för att använda dem. Man har alltså en extremt hög savings rate. Det innebär att de enda som använder sina krypton är användare som vill eller måste gå ur systemet. Om man inte har inkomster i krypto så kommer man då inte att ta kostnaden att gå över till krypto, om man inte gör det som en spekulering. Det innebär att bubblor kommer att skapas, eftersom det finns fler köpare än säljare.

När säljarna av valutan (konsumenterna gällande produkter och tjänster) då försvinner så finns det bara köpare kvar. Det gör att priset stiger och en bubbla skapas transaktionsmängderna går ner. Sakta men säkert kommer det sen att tyna bort.

Det här kommer sen att leda till att de betalningstjänster som finns sen försvinner, eller så blir de tvungna att höja priserna. För tillfället lever de på hoppet om att värdet ska stiga, men om det sen inte gör det, så kommer deras kostnadsstruktur att fallera.

Jag håller med dig i det mesta du skriver, de flesta som håller bitcoin gör det inte som betalningsmedel. Idag funkar bitcoin mer som guld.

Att en valuta måste ha högre inflation än bitcoin har håller jag inte med om dock, även om det inte uppmuntrar till samma mängd konsumtion som en valuta som konstakt tappar värde likt fiat. Ser inte det som nödvändigtvis negativt, och för mig rimmar det lite dåligt att klaga på att bitcoin äter resurser när man i andra meningen hänvisar till att vi behöver inflation för att hela tiden ska köpa nya prylar och "stimulera" ekonomin.

Betalningstjänsterna kommer troligtvis byggas någorlunda decentraliserade i framtiden och inte vara beroende av att ett företag eller liknande fortfarande finns kvar.

Visa signatur

7800X3D | RTX 4080 Super | 32GB DDR5 | LG 48 C1 OLED

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Dyluck:

Bitcoin vet vi exakt hur många som har, och ingen illasinnad politiker kan skapa bitcoin från luften.

Det där med illasinnade politiker låter lite väl konspiratioriskt i sammanhanget. Nog för att det görs fel inom all områden. Men alltså riksbanken sköts i de flesta länder inte direkt av sittande regering eller riksdag utan det är tjänstemän valda för ämbetet som hanterar frågor om inflation och liknande. Och inflation används inte för att vara elak eller illasinnad riktigt ;).
Nu kan man såklart dra farm exempel där det blivit helgalet. Yes. Men den generella gestaltningen av elaka politiker tycker jag inte är nå vidare bra faktiskt.

Skrivet av Dyluck:

Ingen vet hur mycket guld som finns, vi vet bara vad stater hävdar finns.
Dessutom är bitcoin typ 10x mer miljövänligt än guld, som är en ganska värdelös metall, finns några få användningsområden inom elektronik.

Nu ska guldframställningen inte förskönas. Förädlingsprocessen är rejält förorenande. Yes. Men ja, det är lite svårt att faktiskt vikta arsenikutsläpp i grundvattnet mot koldioxidutsläpp från kolkraftverk. Eller det är svårt att sätta en siffra så som 10 gånger bättre. Skulle inte förvåna om gudutvinningen globalt släpper ut med koldioxid än miningen gör. Smutsig branch med gruvdrift - och än värre för sällsynta metaller vanligen.
Aja. Båda har sina nackdelar - helt klart.

Men anledningen till att jag skrev var främst att guld skulle vara en värdelös metall. Inget kunde vara längre från sanningen. Guld har fantastiska egenskaper. I mängder!
Guld är inte bara väldigt resistent mot oxidering och syror. Det är dessutom väldigt lättarbetat. Det finns määängder med tillämpningar bara där. Allt ifrån lagningsmaterial och tätning i kemiska miljöer till exempelvis som solfilm på fönster.
Guld är inte giftigt för oss heller och eftersom att det inte heller är nå vidare reaktivt så lämpar sig guld mycket väl för ett helt fält inom medicin och att reparera kroppen.
Ja det leder också ström bra. Win bara där i kombination med att det inte oxiderar och är lättarbetat.
Sedan är det tungt också. Det är i sig en önskvärd egenskap i en del sammanhang.

Guld är en oootroligt användbar metall och hade passat utmärkt till en väldigt stor mängd tillämpningar baserat på dess fantastiska egenskaper.
Men!
Det finns ett stort men. Och det är priset. Guld är helt enkelt dyrt. Hade priset inte varit så högt för guld så hade det använts långt mycket mer i vår omgivning än vi nu ser.
nej. Guld är på intet sätt värdelöst. Tvärt om är det extremt användbart för otroligt många olika tillämpningar.

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx • 🥽 → VR: Samsung HMD Odyssey+
🎧 → Steelseries arctic 7 2019
🖱️ → Logitech g603 | ⌨️ → Logitech MX Keys
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled

Permalänk
Medlem
Skrivet av Don_Tomaso:

Uuuungefär (läs "exakt") så som dagens bankpengar fungerar då. Banker är skyldiga bankkontoägarna pengarna som finns på kontot. Har banken 100% av värdet på alla saldon i statligt tryckta pengar? Nej, inte ens i närheten. Om du och alla andra försöker konvertera bankens skuld till dig till statliga pengar så kollapsar hela banksystemet innan en bråkdel av kontoägarna får sina pengar.

Med andra ord, Tether lider isåfall av samma problem som dagens skuldvalutor.

edit: Skillnaden är väl att det är busenkelt att se att så är fallet med t ex kronor, medan Tether försöker hålla det dolt. Är man emot Tether för det argumentet bör man också argumentera för en penningreform i allmänhet.

Korrekt, Problemet med stablecoins är ju att likviditeten är backad av en fractional reserve valuta i bakändan, men fiat valutor svänger ändå betydligt mindre än ex. bitcoin, det är väl där användbarheten ligger.
Tycker ändå det borde hållas lite bättre koll på dessa så inte vilka aktörer som helst kan skapa stable coins och sedan hävda att det finns något "riktigt" värde bakom.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Teval:

Jag håller med dig i det mesta du skriver, de flesta som håller bitcoin gör det inte som betalningsmedel. Idag funkar bitcoin mer som guld.

Att en valuta måste ha högre inflation än bitcoin har håller jag inte med om dock, även om det inte uppmuntrar till samma mängd konsumtion som en valuta som konstakt tappar värde likt fiat. Ser inte det som nödvändigtvis negativt, och för mig rimmar det lite dåligt att klaga på att bitcoin äter resurser när man i andra meningen hänvisar till att vi behöver inflation för att hela tiden ska köpa nya prylar och "stimulera" ekonomin.

Betalningstjänsterna kommer troligtvis byggas någorlunda decentraliserade i framtiden och inte vara beroende av att ett företag eller liknande fortfarande finns kvar.

Varför håller du inte med om att deflation gör att en valuta förlorar sin funktion som betalningsmedel? Visst kan en valuta klara korta perioder av deflation, men om deflation blir sådan att det är bättre att sitta på pengarna än att investera dem så förlorar samhället potential.

Bitcoin kan alltså fungera som ett betalningsmedel även med låg deflation, men det förutsätter att man inte har intäkter i bitcoin. Om får 1 BTC/månad och har oundvikliga utgifter på 0,5BTC/månad så har man ett överskott. Det överskottet kan investeras, eller ligga i ens wallet. Om deflationen är mer än 2% per år är det klart bättre att låta pengarna sitta på konto (i walleten) istället för att investera och kanske få 5% per år. Samma sak gäller konsumtion. Varför ska jag köpa en bil idag om jag kan köpa två om 5 år?

Sen så innebär inte investeringar och konsumtion heller att utsläpp behöver öka (även om de tyvärr ofta gör det i praktiken). Det kan även betyda att pengar som annars ligger kan investeras i forskning inom grön energi, eller till att ersätta billiga miljöförstörande alternativ med alternativ som kostar mer, men som har lägre utsläpp.

Visa signatur

Instead, why don't you go get me a big cup of coffee with so much fake sugar that the coffee itself gets cancer?

Louqe Ghost S1 MkII Limestone | Intel Core i5 11400F | Noctua NH-L12 Ghost S1 | Asrock B560M-ITX/AC | Crucial Ballistix 16gb 3466Mhz Cl16 | HP 3060 Ti Arctic Mod | WD Blue Nvme 1Tb | Corsair SF600 Platinum

Permalänk
Medlem
Skrivet av Söderbäck:

Det där med illasinnade politiker låter lite väl konspiratioriskt i sammanhanget. Nog för att det görs fel inom all områden. Men alltså riksbanken sköts i de flesta länder inte direkt av sittande regering eller riksdag utan det är tjänstemän valda för ämbetet som hanterar frågor om inflation och liknande. Och inflation används inte för att vara elak eller illasinnad riktigt ;).
Nu kan man såklart dra farm exempel där det blivit helgalet. Yes. Men den generella gestaltningen av elaka politiker tycker jag inte är nå vidare bra faktiskt.

This.

Sen så har inflation inte varit ett problem under många Swecares livstid. Sverige har inte behövt göra större korrigeringar i räntenivåer för att nå inflationsmålen på 30 år. Inom euro-området har inflationsmålet för så kallad core inflation på 2% inte nåtts sen 2003. Och det är fallet trots negativa räntor och massiva QE- och TLTRO-program!

Brist på inflation är en del av den största problematiken inom världsekonomin just nu, men både guld- och bitcoinivrare försöker desperat att få det att låta som att hyperinflation är precis bakom hörnet.

Visa signatur

Instead, why don't you go get me a big cup of coffee with so much fake sugar that the coffee itself gets cancer?

Louqe Ghost S1 MkII Limestone | Intel Core i5 11400F | Noctua NH-L12 Ghost S1 | Asrock B560M-ITX/AC | Crucial Ballistix 16gb 3466Mhz Cl16 | HP 3060 Ti Arctic Mod | WD Blue Nvme 1Tb | Corsair SF600 Platinum

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon32713:

Lägg därtill 5G och total övervakning och din tidigare historik som Bitcoin-förespråkare halverar din ranson basföda tillsvidare.

Fast det är väl inget problem? alla bitcoin-förespråkare har väl åkt till månen vid 2030?

Permalänk
Medlem
Skrivet av ddelin:

Korrekt, Problemet med stablecoins är ju att likviditeten är backad av en fractional reserve valuta i bakändan, men fiat valutor svänger ändå betydligt mindre än ex. bitcoin, det är väl där användbarheten ligger.
Tycker ändå det borde hållas lite bättre koll på dessa så inte vilka aktörer som helst kan skapa stable coins och sedan hävda att det finns något "riktigt" värde bakom.

När jag tänker lite mer på det så är en stablecoin väldigt lik en vanlig bank, fast där de inte har någon intern kontolista. Listan över konton är öppen i en blockkedja. Om SEB skulle införa en öppen blockkedja dit man kan föra över sina pengar till så skulle det vara exakt samma sak.

Då förstår jag mer EUs ståndpunkt. Om stablecoins i praktiken agerar bank (dvs hittar på mer insättningar än de har pengar) så bör de lyda under samma regler.

Permalänk
Medlem
Skrivet av mr_sQuinty:

Lite som att betala spritskatt om du bränner hemma ?

Jobbade på ett fängelse för ett massa år sedan. En av de intagna satt inne som straff för hembränning. Inte nog med att han åkt på något års fängelse, han hade även blivit dömd till att betala skatt på den uppskattade volymen såld alkohol. Var väl runt en halv miljon som han hade i skatteskuld.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Lasrod:

Det finns ju ett stort problem med kryptovalutor vilket är att det används frekvent av kriminella. Det problemet växer och växer så något måste göras för att hantera det. Och det är väl rent allmänt ett problem när något blir helt anonymt. Vet inte om det finns någon bra lösning där.

US dollar är ett exempel på valuta som används av kriminella. Ska den förbjudas?

Edit: En allt större del av befolkningen använder och äger kryptovalutor. Förhoppningsvis kommer de inte rösta på de politiker som vill förbjuda det.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Clint Eastwood:

Nej. Med kryptomining så tar du naturresurser och omvandlar det till 'cash' för dig rätt i fickan och det skapar inget mervärde för andra. Ren egoism och ordentligt cyniskt.

iPhones och liknande används i värdeskapande och social interaktion. Jäkla skillnad.

Ok, alla får ju såklart ha en åsikt. Men de där argumenten låter väldigt likt de som kommer från militanta veganer och liknande fundamentalister.

Visa signatur

7800X3D | RTX 4080 Super | 32GB DDR5 | LG 48 C1 OLED

Permalänk
Medlem
Skrivet av Teval:

Det skiljer ju sig såklart från projekt till projekt, väldigt stor del av branschen är ju fortfarande väldigt centrerad och extremt ostabil/riskfylld. Pratar vi om bitcoin så blir ju syfte och utveckling svårare, det finns såklart viss centrering i utvecklingen som är extremt debatterad där vissa påstår att den är infiltrerad av centralbanker etc etc.

Jag ska inte säga att jag inte finner det hela fascinerande, i alla fall. Tack för att du väljer att diskutera saken någorlunda sansat, även om vi ser olika på saken.

Skrivet av ddelin:

Fast BNP definerar inte sitt värde i krypto utan i ett fiat värde. Det betyder bara att i teorin borde priset på krypot borde stiga per enhet, om det inte framställs fler och en brist uppstår.
BNP kan röra sig upp och ner oavsett vad priset på ett visst krypto är, har svårt att se att något land någonsin skulle koppla ihop BNP med ex. bitcoin.

Själv ser jag bitcoin (som jag inte äger några) som en potentiell digital version av guld, dock är det för volatilt idag för att seriöst utmana

Vet du vad BNP och fiatvaluta faktiskt innebär? BNP är ett helt samhälles ekonomiska produkt - det är helt enkelt omöjligt att koppla den till en valuta som inte är förankrad i samhällets ekonomiska produktion. En kryptografisk sträng har i sig inget inneboende värde heller, bara så du är medveten om det.

Skrivet av Anki:

Du bör nog se över dina kunskaper inom området. Det monetära systemet där papperspengar representerar en fysisk guldreserv kallas Bretton Woods och upphävdes 1971 av Richard Nixon. Ett nytt finansiellt system skapades, där centralbanker kan förse marknaden med en oändlig mängd valuta genom att skapa skulder. Ytterligare är det viktigt att förstå att ett värde skapas när två eller flera personer är överens, de skapar en marknad. Genomsnittslängden för en fiatvaluta är 27år (enl Ray Dalio). Alla fiatvalutor är påväg åt samma håll, och det är ner i källaren och döden.

Du är inte den första som påpekar det.

Skrivet av Dyluck:

Bitcoin vet vi exakt hur många som har, och ingen illasinnad politiker kan skapa bitcoin från luften.
Ingen vet hur mycket guld som finns, vi vet bara vad stater hävdar finns.
Dessutom är bitcoin typ 10x mer miljövänligt än guld, som är en ganska värdelös metall, finns några få användningsområden inom elektronik.

https://en.longhash.com/news/bitcoin-uses-a-lot-of-energy-but....

Återigen, däri ligger problemet. Den ekonomi som bygger upp vårt samhälle idag är dynamisk av en anledning, och din "illasinnad politiker"-formulering visar inte direkt på någon som helst förståelse för varför.

Skrivet av ronnylov:

US dollar är ett exempel på valuta som används av kriminella. Ska den förbjudas?

Edit: En allt större del av befolkningen använder och äger kryptovalutor. Förhoppningsvis kommer de inte rösta på de politiker som vill förbjuda det.

Fint argumentationsfel. (Se: whataboutism.)

Hur stor andel av befolkningen använder sig av, och äger kryptovalutor då? (På riktigt nu, och gärna i förhållande till övriga valutor.) I vilken utsträckning brukas dessa? I vilket syfte? Hur många olika varianter används?

Förhoppningsvis kommer sådana som röstar inse att det inte är så svart eller vitt som... en del... får det att verka.

Visa signatur
Permalänk
Medlem
Skrivet av ThomasLidstrom:

Lite trubbigt;
Är inte digitala valutors tre största användningområden; knarkhandel, utpressning och brytning av kryptovaluta?
Om man ser det så förstår åtminstonde jag varför man vill begränsa dess användning.

Hade ju varit mycket bättre om det var möjligt att spåra transaktionshistoriken, då hade nästan all kriminell användning försvunnit direkt.

Du menar som bitcoin där man öppet kan spåra transaktionerna i blockkedjan?

Permalänk

Av alla ställen så förväntade jag mig iallafall här på sweclockers att folk är för kryptovaluta. Helt vansinnigt att vara emot detta, om inte ens på swec kan ett överväldigande konsensus hittas som är för krypto hittas så bådar det för en väldigt dyster framtid. Vi har denna fantastiska teknik och istället är det moralpanik att det används i kriminella syften. Totalt ointressant argument och skrattretande då fiat har varit grundbulten för kriminellas existens since forever.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Pettson88:

Jag ska inte säga att jag inte finner det hela fascinerande, i alla fall. Tack för att du väljer att diskutera saken någorlunda sansat, även om vi ser olika på saken.

Vet du vad BNP och fiatvaluta faktiskt innebär? BNP är ett helt samhälles ekonomiska produkt - det är helt enkelt omöjligt att koppla den till en valuta som inte är förankrad i samhällets ekonomiska produktion. En kryptografisk sträng har i sig inget inneboende värde heller, bara så du är medveten om det.

Du är inte den första som påpekar det.

Återigen, däri ligger problemet. Den ekonomi som bygger upp vårt samhälle idag är dynamisk av en anledning, och din "illasinnad politiker"-formulering visar inte direkt på någon som helst förståelse för varför.

Fint argumentationsfel. (Se: whataboutism.)

Hur stor andel av befolkningen använder sig av, och äger kryptovalutor då? (På riktigt nu, och gärna i förhållande till övriga valutor.) I vilken utsträckning brukas dessa? I vilket syfte? Hur många olika varianter används?

Förhoppningsvis kommer sådana som röstar inse att det inte är så svart eller vitt som... en del... får det att verka.

Att kryptovalutor används främst av kriminella är en missuppfattning och inte sant. Så bara för att det finns kriminella som använder något innebär inte att det bör vara kriminellt att använda det. Folk kör för fort med bilar - alltså ska vi förbjuda bilar?

Permalänk
Medlem
Skrivet av ronnylov:

Att kryptovalutor används främst av kriminella är en missuppfattning och inte sant. Så bara för att det finns kriminella som använder något innebär inte att det bör vara kriminellt att använda det. Folk kör för fort med bilar - alltså ska vi förbjuda bilar?

Du behöver väl inte missa poängen med att missa poängen ännu mer?
Whataboutismen blir liksom inte mer rätt för att du kör mer whataboutism.
(För övrigt har inte de argument jag lagt fram direkt rört hur kriminella brukar valutorna och systemen kring dem.)

Skrivet av neetodesu:

Av alla ställen så förväntade jag mig iallafall här på sweclockers att folk är för kryptovaluta. Helt vansinnigt att vara emot detta, om inte ens på swec kan ett överväldigande konsensus hittas som är för krypto hittas så bådar det för en väldigt dyster framtid. Vi har denna fantastiska teknik och istället är det moralpanik att det används i kriminella syften. Totalt ointressant argument och skrattretande då fiat har varit grundbulten för kriminellas existens since forever.

Allt teknikrelaterat som är kopplat till vårt samhälle är inte per automatik bra.
Jag ser hellre att ekonomer styr ekonomin, än att tekniker/kryptografer gör det - missar du varför, så får det stå för dig. Men döm gärna inte hela användarbasen på SweC för det.
Korrelation och kausalitet är för övrigt inte riktigt samma sak, kriminalitet fanns i allra högsta grad innan fiatvalutor också.

Visa signatur
Permalänk
Medlem
Skrivet av Pettson88:

Du behöver väl inte missa poängen med att missa poängen ännu mer?
Whataboutismen blir liksom inte mer rätt för att du kör mer whataboutism.
(För övrigt har inte de argument jag lagt fram direkt rört hur kriminella brukar valutorna och systemen kring dem.)

Allt teknikrelaterat som är kopplat till vårt samhälle är inte per automatik bra.
Jag ser hellre att ekonomer styr ekonomin, än att tekniker/kryptografer gör det - missar du varför, så får det stå för dig. Men döm gärna inte hela användarbasen på SweC för det.

Mitt första svar var i så fall på någon som kom med whataboutism när personen påstod att kryptovalutor används av kriminella och därför borde förbjudas. Finns ju ingen logik i påståendet eftersom kryptovalutor främst används av icke kriminella.

Permalänk
Medlem
Skrivet av ronnylov:

Mitt första svar var i så fall på någon som kom med whataboutism när personen påstod att kryptovalutor används av kriminella och därför borde förbjudas. Finns ju ingen logik i påståendet eftersom kryptovalutor främst används av icke kriminella.

Alright, om det inte var ett svar till mig så lämnar vi det där.
Jag har inte sett några direkt trovärdiga källor till hur stor del av valutasystemet/-systemen (beroende på vilken/vilka kryptovaluta/-or som avses) nyttjas specifikt för kriminella ändamål, så jag kan inte ta ställning till det förhållandet åt något håll.

Däremot vore det trevligt med lite mer källor när så tydliga påståenden görs, "kryptovalutor främst används av icke kriminella" är ett omfattande hävdande. Likaså åt andra hållet, så jag säger inte att det nödvändigtvis är rätt eller fel i sig, men det är en jäkla stor sak att hävda.

Visa signatur
Permalänk
Skrivet av Sando:

Över ett årtusende. Jag har inte kollat upp saken desto närmare, men brittiska pundet härstammar från 700-talet i alla fall.

Att titta på valutors värde sen de skapats har inget värde för någon typ av analys. En valuta ska ju tappa värde för att uppfylla sin funktion, vilket är varför de flesta av världens centralbanker har gjort allt de kan i över 10 år nu för att försöka få valutan att tappa värde. Tittar man t.ex. på euro så har totala inflationen varit runt 14% över 10 år, vilket är mindre än optimalt. Ett optimalt värde skulle vara nånstans runt 22%.

Värdeminskning för en valuta är ju bara ett problem om den når höga nivåer över korta tidsperioder. Ur nationalekonomisk synvinkel är det ett stort problem om människor sitter och pantar på pengar. Man vill ju att de pengarna ska investeras eller konsumeras för att driva framtida tillväxt.

Grundfrågan är väl om man tror att centralbanken, ekonomer och politiker bättre kan försöka styra marknader med valutamanipulation (planekonomi) med evig expansion eller om man tror mer på den fria marknaden.

Permalänk
Medlem
Skrivet av _hellstrom_:

Grundfrågan är väl om man tror att centralbanken, ekonomer och politiker bättre kan försöka styra marknader med valutamanipulation (planekonomi) med evig expansion eller om man tror mer på den fria marknaden.

Kryptovalutor står ju dock ganska långt från den fria marknaden i så väl teori som utförande.
Tillgången är arbiträrt (inte i förhållande till BNP, m.a.o.) begränsad, och tröskeln för att handla med dem är (och kommer sannolikt vara så ett tag till) någorlunda hög.

Det är intressanta idéer, men de känns orealistiska att lovorda i praktiken för en överskådlig framtid.
Däremot kan vi bli mer filosofiska och diskutera teorier kring hur vårt ekonomiska system kommer se ut om 50, eller 100 år, eller så.
Eller ännu längre fram i tiden.

Visa signatur
Permalänk
Medlem
Skrivet av neetodesu:

Av alla ställen så förväntade jag mig iallafall här på sweclockers att folk är för kryptovaluta. Helt vansinnigt att vara emot detta, om inte ens på swec kan ett överväldigande konsensus hittas som är för krypto hittas så bådar det för en väldigt dyster framtid. Vi har denna fantastiska teknik och istället är det moralpanik att det används i kriminella syften. Totalt ointressant argument och skrattretande då fiat har varit grundbulten för kriminellas existens since forever.

Kan du utveckla vad som är så fantastiskt med den? på vilket sett blir det en dyster framtid om inte folk på sweclockers har en överväldigande konsensus som är för krypto ?

Följer personligen Bitcoin en del men har ännu inte hittat ett bra användningsområde, känns som att de flesta som är för känner att de har hittat något som ingen annan förstår.

Några argument jag sett:
Skicka pengar världen över på 10 minuter! - wow det har jag gjort / behövt göra 0 gånger i mitt liv (33 år) visst finns det folk som behöver göra det, men skulle ALLA göra det skulle det vara sjuka kostnader (fees) då du bara kan göra om det är 7 transaktioner per sekund (motsvarande VISA som gör 1700 per sekund, paypal runt 200 osv)

Supersäkert! - ja, tills du fumlar bort det som behövs för att komma åt dina Bitcoins (finns massvis med fall där folk tappat bort) och ja, det kan nog hända 99% av befolkningen.

Banker suger - okej - men det fungerar? tappar du dina uppgifter får man ta sig in på banken och fixa nya.

Pengar sjunker i värde hela tiden! - ja, systemet är konstruerat så tyvärr... det lustiga är att de flesta som går in i Bitcoin gör det för att tjäna pengar, inte för att deras hårt förvärvade pengar skall stå still i värde.

finns säkert fler och bättre argument, du får gärna försöka övertyga mig / de som inte är troende ännu, håller fortfarande ett öppet sinne men ser många nackdelar med Bitcoin som verkar den största kryptovalutan just nu iaf.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Pettson88:

Alright, om det inte var ett svar till mig så lämnar vi det där.
Jag har inte sett några direkt trovärdiga källor till hur stor del av valutasystemet/-systemen (beroende på vilken/vilka kryptovaluta/-or som avses) nyttjas specifikt för kriminella ändamål, så jag kan inte ta ställning till det förhållandet åt något håll.

Däremot vore det trevligt med lite mer källor när så tydliga påståenden görs, "kryptovalutor främst används av icke kriminella" är ett omfattande hävdande. Likaså åt andra hållet, så jag säger inte att det nödvändigtvis är rätt eller fel i sig, men det är en jäkla stor sak att hävda.

https://blog.chainalysis.com/reports/cryptocurrency-crime-202...

"So, what did crypto crime look like in 2019? Our analysis shows a total of $11.5 billion USD worth of cryptocurrency transactions last year were associated with criminal activity, representing just 1.1% of total activity."

Jämför mot vilket fiatvaluta som helst så är 1,1% ganska låg andel skulle jag tro. Just för bitcoin som är den största kryptovalutan så är transaktioner spårbara i blockkedjan. Risken är stor att man blir spårad då om man använder bitcoin i kriminella syften. Enda sättet att skaffa någorlunda anonyma bitcoins är om man själv minar dem. Andelen kriminella som minar bitcoins är nog försvinnande liten. Sedan finns det privacy coins som Monero som är svårare att spåra. Men de flesta som använder Monero (inklusive mig själv) gör det för att slippa riskera att bli övervakade. Ungefär som när man använder VPN. Att inte vilja bli övervakad betyder inte att man är kriminell. Tror inte många tycker man borde förbjuda VPN. Jag tycker man ska ha rätt att kunna använda anonymiseringstjänster såsom VPN och anonyma kryptovalutor utan att bli kallad kriminell.

Jag för en olustkänsla när banken kan se precis allt jag köpt. Inte för att jag skulle köpa något olagligt utan för att de har inget med mitt privatliv att göra.

Permalänk
Medlem

Verkar som artikeln som länkats är skit då dom inte är ute efter att banna bitcoin och dyl utan dom vill banna stable coins dvs coins som följer dollar,sek,euro osv
https://www.coindesk.com/european-ministers-eu-ban-stablecoin...

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Viochee:

Fast det är väl inget problem? alla bitcoin-förespråkare har väl åkt till månen vid 2030?

Ja något av åren det kommande decenniet måste de väl pricka in för månåkning, annars blir det pinsamt. 2018 och 2019 blev ju inga raketer, som de trodde. Kanske redan i år? Jag har hört att 2020 tar det fart...

Permalänk
Medlem
Skrivet av mir0:

Verkar som artikeln som länkats är skit då dom inte är ute efter att banna bitcoin och dyl utan dom vill banna stable coins dvs coins som följer dollar,sek,euro osv
https://www.coindesk.com/european-ministers-eu-ban-stablecoin...

Jo men även detta är illa. Sedan kan man undra hur de ska bete sig när det finns decentraliserade anonyma stablecoins såsom Haven Protocol?

Permalänk
Skrivet av Teval:

Ok, alla får ju såklart ha en åsikt. Men de där argumenten låter väldigt likt de som kommer från militanta veganer och liknande fundamentalister.

Hehe, jag är nog mest det motsatta.

Men du har rätt, alla har rätt till sin åsikt (än sålänge..).

Permalänk
Medlem
Skrivet av ronnylov:

Jo men även detta är illa. Sedan kan man undra hur de ska bete sig när det finns decentraliserade anonyma stablecoins såsom Haven Protocol?

Dom kan ju banna anonyma grejer hur mycket dom vill grejen är att inget kommer att hända, jag kan skicka Monero till vem jag vill utan att någon vet det sak samma om Monero är bannat eller inte.

Permalänk
Skrivet av Pettson88:

Kryptovalutor står ju dock ganska långt från den fria marknaden i så väl teori som utförande.
Tillgången är arbiträrt (inte i förhållande till BNP, m.a.o.) begränsad, och tröskeln för att handla med dem är (och kommer sannolikt vara så ett tag till) någorlunda hög.

Det är intressanta idéer, men de känns orealistiska att lovorda i praktiken för en överskådlig framtid.
Däremot kan vi bli mer filosofiska och diskutera teorier kring hur vårt ekonomiska system kommer se ut om 50, eller 100 år, eller så.
Eller ännu längre fram i tiden.

Kryptovalutor har förstås en tröskel för att användas, särskilt när de misstänkliggörs på olika grunder, det finns gott om scams osv, men jag tror man ska skilja ut bitcoin. Bitcoin var först, är störst och fungerar idag (till skillnad från alla andra alfa- och betakryptos) och man kan mycket väl argumentera för att bitcoin är en produkt av den fria marknaden. Sen verkar väl inte bitcoin i nuvarande form vara så lämpligt för dagliga småtransaktioner, men det gör inte heller guld eller en fastighet, men de har varit betydligt bättre att hålla över tid jämfört med en fiatvaluta. Bitcoin kan alltså potentiellt fylla en funktion som värdebevarare och ha större trovärdighet än nuvarande banksystem. En reflektion är också att det är den bäst presterande tillgångsklassen det senaste årtiondet, alla kategorier.

Permalänk
Medlem
Skrivet av ronnylov:

https://blog.chainalysis.com/reports/cryptocurrency-crime-202...

"So, what did crypto crime look like in 2019? Our analysis shows a total of $11.5 billion USD worth of cryptocurrency transactions last year were associated with criminal activity, representing just 1.1% of total activity."

Jämför mot vilket fiatvaluta som helst så är 1,1% ganska låg andel skulle jag tro. Just för bitcoin som är den största kryptovalutan så är transaktioner spårbara i blockkedjan. Risken är stor att man blir spårad då om man använder bitcoin i kriminella syften. Enda sättet att skaffa någorlunda anonyma bitcoins är om man själv minar dem. Andelen kriminella som minar bitcoins är nog försvinnande liten. Sedan finns det privacy coins som Monero som är svårare att spåra. Men de flesta som använder Monero (inklusive mig själv) gör det för att slippa riskera att bli övervakade. Ungefär som när man använder VPN. Att inte vilja bli övervakad betyder inte att man är kriminell. Tror inte många tycker man borde förbjuda VPN. Jag tycker man ska ha rätt att kunna använda anonymiseringstjänster såsom VPN och anonyma kryptovalutor utan att bli kallad kriminell.

Jag för en olustkänsla när banken kan se precis allt jag köpt. Inte för att jag skulle köpa något olagligt utan för att de har inget med mitt privatliv att göra.

Fast det enda jag kan se när jag skummar igenom länken är *att* valutan använts för kriminella syften, inte att det blivit någon lagföring... alls egentligen?

Och gör inga jämförelser om du inte har något konkret att jämföra med. Det blir dessutom något av en äpple vs. päron-jämförelse, då valutorna inte fungerar på samma sätt och inte är integrerade i samhällsekonomin på samma sätt.

Jag skulle säga att ekonomi är något som måste styras för att ett samhälle ska fungera, om det innebär att vi med dagens system inte kan vara mer anonyma så ser jag det som en ren nödvändighet. Det är inte svart eller vitt, du är inte fullt anonym eller fullt exponerad, inte vad gäller dina transaktioner och inte gällande din person i övrigt.

Skrivet av _hellstrom_:

Kryptovalutor har förstås en tröskel för att användas, särskilt när de misstänkliggörs på olika grunder, det finns gott om scams osv, men jag tror man ska skilja ut bitcoin. Bitcoin var först, är störst och fungerar idag (till skillnad från alla andra alfa- och betakryptos) och man kan mycket väl argumentera för att bitcoin är en produkt av den fria marknaden. Sen verkar väl inte bitcoin i nuvarande form vara så lämpligt för dagliga småtransaktioner, men det gör inte heller guld eller en fastighet, men de har varit betydligt bättre att hålla över tid jämfört med en fiatvaluta. Bitcoin kan alltså potentiellt fylla en funktion som värdebevarare och ha större trovärdighet än nuvarande banksystem. En reflektion är också att det är den bäst presterande tillgångsklassen det senaste årtiondet, alla kategorier.

"de har varit betydligt bättre att hålla över tid jämfört med en fiatvaluta"
Det här kan vara det mest felaktiga, för att inte tala om rent absurda, påståendet jag sett i tråden, titta på hur Bitcoins värde förändrats över tid. Ethereum är inte bättre.

Lycka till att hitta en valuta i västvärlden som i modern tid upplevt en värdeförändring på nästan 9000%, på knappt två år (2015-2017), för att sedan störtdyka ner till en fjärdedel på mindre än två år igen. Det är den instabiliteten som gör att kryptovalutor är vansinniga att integrera mer i vårt samhälle innan de fungerar bättre.

Visa signatur
Permalänk
Medlem
Skrivet av _hellstrom_:

Kryptovalutor har förstås en tröskel för att användas, särskilt när de misstänkliggörs på olika grunder, det finns gott om scams osv, men jag tror man ska skilja ut bitcoin. Bitcoin var först, är störst och fungerar idag (till skillnad från alla andra alfa- och betakryptos) och man kan mycket väl argumentera för att bitcoin är en produkt av den fria marknaden. Sen verkar väl inte bitcoin i nuvarande form vara så lämpligt för dagliga småtransaktioner, men det gör inte heller guld eller en fastighet, men de har varit betydligt bättre att hålla över tid jämfört med en fiatvaluta. Bitcoin kan alltså potentiellt fylla en funktion som värdebevarare och ha större trovärdighet än nuvarande banksystem. En reflektion är också att det är den bäst presterande tillgångsklassen det senaste årtiondet, alla kategorier.

Det är skillnad på att vara en produkt av en fri marknad och att utföra en fri marknad. Bitcoin är mycket väl planekonomi. Det är förutbestämt hur mycket valuta som finns, och oberoende vad marknaden tycker så ändras det inte. Det är så nära Sovjet man kommer.

Valutabevarare är det sista som en valuta ska vara.

Visa signatur

Instead, why don't you go get me a big cup of coffee with so much fake sugar that the coffee itself gets cancer?

Louqe Ghost S1 MkII Limestone | Intel Core i5 11400F | Noctua NH-L12 Ghost S1 | Asrock B560M-ITX/AC | Crucial Ballistix 16gb 3466Mhz Cl16 | HP 3060 Ti Arctic Mod | WD Blue Nvme 1Tb | Corsair SF600 Platinum