Western Digital säljer 7 200 RPM-diskar som 5 400 RPM

Permalänk

Detta är ju jättebra! 7200 varvare blir är snabbare än 5400 varvare. Kan inte säga att mina WD Green 5400 varvare är särskilt snabba att komma åt data.

Permalänk
Medlem
Skrivet av mrqaffe:

Man kan ange prestandan helt utan att blanda in rotationshastigheten på nått sätt och det gäller även SMR, det är alltså totalt ointressant om man får reda på de egenskaper man verkligen är intresserad av.

Jag är också övertygad om att det är tekniskt möjligt att göra en disk som roterar tex 4000 rpm som har lägre söktider än en 7200 rpm disk, det är bara att ingen har valt att prioritera den egenskapen utan det är ökad lagringskapacitet som är det kommersiellt viktigaste och inte att minska söktiderna för det kommer ändå inte att gå att få till nått bättre än det en ssd presterar även om det går att göra nått som är mycket snabbare än det vi har i diskarna idag på bekostnad av lagringsmängd.

SMR eller inte är ju också helt ointressant om disken håller den prestanda som utlovas på den punkt där man kan kommunicera med den dvs interfacet.

Fokus ligger på fel saker för de interna teknikerna är inte intressanta utan det intressanta är hur enheten uppför sig där den interagerar med omgivningen på nått sätt och får man information om det så får det gärna vara hålkort eller små vättar internt i boxen.

jösses alltså.

Det är totalt ointressant at du är övertygad om att prestanda inte korrelerar med varvtal,
Sedan vad du menar med prestanda via interfacet är inte uppenbart med den formulerigen.

En Disk använder SATA eller SAS normalt sett och SMR diskar har normalt sett en PMR liknande buffert för att ge illusionen av PMR prestanda men denna bufferten är inte oändlig och det tar tid att flytta data från PMR delen till SMR delen så disken behöver "vila i mellan skrivningar så en SMR disk fvalerar hårt vid hårda laster där mycket skrivningar sker.
Exakt vad du menar menar att SMR är ointressant och där du flummar till det med interfacet är oklart MEN man kan säga att en SMR disk går att maxa ut över SATA gränssnittet och kan tappa prestanda om 10x faktor eller mer än en PMR disk om vi kollar 2020 års reviews av SMR diskar.

Söktid eller seak time involverar både rotationshastighet och armens förmåga att byta spår och det är i dagsläget samma grundläggande princip som användes för alla diskar så nej en 4000rpm disk kommer inte ha en söktid lägre än en på 7200rpm.
Och din hypotetiska icke existerande disk är av inget intresse för dagen s köpare. Kommer det en disk med två läs och skriv armar per disk med en 180 grader offset så är det nog rätt bra att skriva ut det i databladet med, om inte annat för att tala om fördelarna men också förklara varför disken nu är avsevärt dyrare.
Så åter igen specifikationer är king.

SMR och PMR är viktigt för kunden för igen SMR disk i dag levererar prestanda nära en PMR disk under hårdare laster. Finns massa benchmarks på nätet så det är i allra högsta grad viktigt för kunde som MÅSTE undvika SMR för sina applikationer att bli upplysta om detta.

Så nej tillverkare ska inte sluta ange data och specifikationer som förankra produkter i verkligheten och dom fysikaliska lagarna till förmån för marknads mumbo jumbo som verkar vara din specialitet.
Försök bygga nåt från diverse lösa komponenter för att skapa en ny produkt, det hade varit hopplöst om utan specifikationer, också därför scam företag ofta ersätter specefikationer med mumbo jumbo som investerare och allmänt oinsatta sväljer och gör dåliga beslut baserat på dessa.

Effekten varvtal har på en disk prestanda är ganska väl förstånd då hårddiskar inte är nåt nytt, SMR och MPR börjar bli ganska väl förstått också och är av högsta relevans.

En vanlig ignorant människa som du som tror diskar arbetar med magi istället för inom fysikens lagar kan fortsätta vara ignorant men alla andra som behöver specifikationer för att göra ett informerat köp kommer fortfarande kräva specifikationer och att dom är korrekta.
WD's färgkodning fungerade så länge dom höll sig just till specifikationer förankrade i verkligheten som dom tilldelat olika diskar så folk visste vad färgerna representerade för egenskaper hoss disken.
Så fort WD började slänga samma färg på alla möjliga diskar med helt olika egenskaper så blev det en lootbox istället och färgen blev obetydlig och som du försöker hävda, ge kunden information utan att skriva ut specs direkt på disken.

I en allt mer teknisk värld så är specifikationer viktigare än någonsin även för andra företag.
Kolla bara hur NAS tillverkarna nu fick börja reda ut åt kunder villa WD red som är et problem och vilka som är OK.
Totalt onödigt och hela situationen kunde undvikits om WD skrivit ut specifikationerna istället och inte sysslat med vad du föreslår för inte ens WD's egna RED's fungerade till det dom såldes för, hade specifikationer funnits hade folk inom tech community snabbt sett vad som försiggått istället för att behöva leka detektiver.

Du verkar ju vara för att slänga ut traditionella metoder att ange en disk egenskaper som är förankrade i fysikens lagar så då undrar jag hur ska en disk egenskaper anges enligt dig för "tid" verkar ju vara förbjudet så utan att ange tid hur ska diskens prestanda förklaras till kunden hade du tänkt?
Utan att ange vilken teknik som används för att skriva till disken, PMR (CMR) eller SMR hur ska disken då marknadsföras för att göra kunden medveten om att disken i vissa scenarion är 10-15x långsammare än alternativ och varför skulle en kund köpa en disk där det står att disken av "okänd" orsak presterar sämre än många andra med en faktor om 10-15x?

En NAS med SMR diskar, ja WD sålde Red SMR baserade diskar behöver 10x lägre tid på sig för att göra en rebuild av en RAID array vilket betyder i många fall över en vecka vilket är oacceptabelt för dom allra flesta både pga eventuell prestanda degradering av NASen under tiden men även pga den nu extremt ökade risken för ett totalt array haveri om en eller flera diskar till havererar under rebuilden som nu tar 10 gånger lägret tid och då rimligen är avsevärt mer sannolikt senario att inträffa.

Det är i aldra högsta GRAD viktigt för kunden att veta vad dom köper och inte "hoppas" att hdd tillverkaren gav dom den bra disken istället för den dåliga modellen för samma pris.

Förklara gärna för oss HUR produkten ska ange specifikationer som är godtyckliga för både den medvetne och omedvetne köparen som är tillfredsställande utan att använda saker tex tid som en faktor för du verkar ju ha svaren utan att skriva ut dom....

Sedan förklara gärna varför du är allergisk mot specifikationer förankrade i fysikens lagar, igen som tvingar dig att läsa dom och specifikationer har samexisterat med "mumbo jumbo marknadsförning" i alla år så vad exakt är skadan så vida man som företag inte har nåt man vill dölja?
Gå ut och köp dig en lotbox (random disk) då om du litar så blint på marknadsföringen så du kan göra et informerat köp baserat på flashiga broschyrer.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dinkefing:

Detta är ju jättebra! 7200 varvare blir är snabbare än 5400 varvare. Kan inte säga att mina WD Green 5400 varvare är särskilt snabba att komma åt data.

Yes 7200rpm är king för prestanda,
Problemt folk har med WD dock är att dom skriver ut en sak, i detta fallet tom har firmware som ljuger för kunden så kunde tror dom köper en sak och får nåt annat.

Kunder som gör informerat köp förväntar sig att produkten har specifikationerna som anges sedan om dom felaktiga specifikationerna är bättre eller sämre är egentligen inte intressant för bättre eller sämre är ju direkt relativt till vad produkten ska användas till.

Vissa vill ha 7200rpm för prestandan, andra 5400rpm för lägre ljudnivå och strömförbrukning och mindre behov av kylning.
Så för en kund som köper 5400rpmav en orsak kan 7200rpm vara direkt problematiskt, låter disken mer än önskat, ja då är kunde missnöjd om kunde tidigare fått rätt 5400rpm och förväntade sig samma disk igen med samma karaktär.

Så det är mer att dom säger att dom säljer produkt X men du får produkt Y, finns då ingen tillit mellan köpar och säljare lägre när du inte vet vad du får.

WD skulle ju bara erbjudit dessa 7200rpm diskar då med denna specifikation väl utskriven, hade priset varit den samma hade det garanterat funnits kunder som jublat.

Permalänk
Medlem
Skrivet av JonkenPonken:

Du får ursäkta en novis men vet inte ens vad PMR är för nåt. Har bara använt hårddiskar

Jag klurade lite på det där med 7200 rpm faktiskt. Ville egentligen ha 5400 rpm då jag bara lagrar data på NAS men det fick bli som det blev då jag valde Toshiba istället för WD.

Vet inte vad för slags fläkt jag har i NAS men diskarna i mitt bruk ligger på runt 40 grader c i snitt och då satte jag fläktkontrollern på medium (auto är default). I Idle så är diskarna 31 c men det säger ju inte så mkt (kollade nyss).

Finns en bra artikel och även youtube video här som förklarar det bättre.

https://www.servethehome.com/wd-red-smr-vs-cmr-tested-avoid-r...

40 grader är fine, för lågt är faktiskt inte bra heller så 40-45C är rätt bra arbetstempratur.

PMR också kallat CMR betyder kort och gott att spåren disken skriver och läser ligger jämte varan, lite som du skriver i en bok där en ny rad börjar under nästa.

SMR innebär att spåren delvis skriver över varan så ett spår överlappar ett annat till en viss del, det är enklare att läsa smalare spår än att skriva lika smala spår därför kommer man undan med denna metoden.

Tänk dig då att du skriver en rad på ett papper, sedan skriver du en ny rad under men du skriver medvetet över ungefär nedre halvan av övre raden.

Det blir svårlöst men man kan nog luska ut va det står, problemet är ju nu om du suddar ut andra raden som delvis överlappar första raden så kommer du ju sudda ut delar av första raden med så i praktiken får du sudda ut första och andra raden och skriva om båda.
SMR diskar överlappar ju många spår så det betyder att ganska mycket data kan få skrivas om och en SMR disk jobbar under samma fysiska begränsningar vad det gäller varvtal och då data hastighet som en PMR disk så det blir ju direkt en prestanda förlust.

I princip hur SMR fungerar.
Finns även olika typer av SMR diska vilket komplicerar till det hela mer när det gäller tex Enterprise så som server då vissa tillåter systemet att styra hur det ska skrivas till en SMR disk (host managed SMR) medans konsumenter baserade SMR diskar är det ofta upp till disken att sköta detta och inte ens tala om för OS'et att disken använder SMR så windows/linux eller annat OS kan inte optimera skrivningar för att väga in att disken använder SMR och har prestanda problem i vissa scenarion.
Att tillverkarna gärna inte vill anger saker som SMR i specifikationerna handlar ju om att SMR prestandamäsigt sett inte har några fördelar men då SMR innebär högre data densitet kontra PMR på bekostnad av prestanda så är det ju en fin besparing att sälja SMR diskar för PMR priser utan att nämna att dom nya diskarna har prestandaegenskaper som är mindre fördelaktiga än tidigare generationers PMR diskar.

SMR ger väl en 20-30% högre densitet i alla all över PMR så en Toshiba N300 med 1.33Tbyte per platta vill jag minnas blir det 6 plattor och 12 huvuden medans en SMR version bör komma undan med 4 plattor och 8 huvuden så i princip kan man tillverka 3 diskar för priset av 2 om man inte räknar in servo och diskens chassi då.

Denna besparing har tex WD helt stoppat i egen ficka och inte vidarebefordrat till kunden då dom helt enkelt bara bytt från PMR till SMR i befintliga serier utan att säga nåt, i princip alla konsumentdiskar från alla tillverkare gjorde detta 2020 om vi talar budget diskar för desktop men WD gjorde det för NAS med så som WD Red.

Permalänk
Skrivet av pa1983:

...Tänk dig då att du skriver en rad på ett papper, sedan skriver du en ny rad under men du skriver medvetet över ungefär nedre halvan av övre raden.

Det blir svårlöst men man kan nog luska ut va det står, problemet är ju nu om du suddar ut andra raden som delvis överlappar första raden så kommer du ju sudda ut delar av första raden med så i praktiken får du sudda ut första och andra raden och skriva om båda....

Kan lägga till lite för att kanske förtydliga lite mer:
De tekniska / fysiska begränsningar gör att skrivytan blir högre (vertikalt) än läsytan. Skrivhuvudet kan helt enkelt inte skriva lika 'smått' som läshuvudet kan läsa. Annars hade man ju kunnat både skriva och läsa i tunnare spår... Vidare, för att oinvigda ska förstå är det kanske bättre säga att data då skrives i vertikala 'streck' (1,0) som då döljs till stor del av ovanskrivna lagret. Så länge en minsta möjliga bit av det skrivna vertikala data 'strecket' kan läsas av läshuvudet som 1 eller 0 får vi ur datat ur disken.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Jink:

Hm, WD börjar kännas opålitliga. Ser mig nog om efter ny tillverkare nästa gång jag ska köpa en disk.

Håller med, men vad? Haft bitter erfanhet av Seagate, så inte supersugen på att köpa deras.

Permalänk
Medlem

Ja det är kass att göra på detta sättet.
Har vi pejl på vilka diskar det rör sig om?
Läser man specar så är ju icke helium dvs 10TB och mindre ganska strömtörstiga medans över detta är dom lägst av alla tillverkare.
Köpte nya Red för 3mån sen, inte ångrat en sekund och dom går ganska svalt enl förväntan.

Visa signatur

WS: R7 5800X, 32GB, Suprim X 3080, Acer X38P+Acer XB271HU
FS: HPE ML110 Gen10 Xeon Silver, Qnap TS-h973AX ~100TB
NW: Fortigate, Ruckus, Zyxel XS1930HP 10Gb

Permalänk
Medlem
Skrivet av Clint Eastwood:

Kan lägga till lite för att kanske förtydliga lite mer:
De tekniska / fysiska begränsningar gör att skrivytan blir högre (vertikalt) än läsytan. Skrivhuvudet kan helt enkelt inte skriva lika 'smått' som läshuvudet kan läsa. Annars hade man ju kunnat både skriva och läsa i tunnare spår... Vidare, för att oinvigda ska förstå är det kanske bättre säga att data då skrives i vertikala 'streck' (1,0) som då döljs till stor del av ovanskrivna lagret. Så länge en minsta möjliga bit av det skrivna vertikala data 'strecket' kan läsas av läshuvudet som 1 eller 0 får vi ur datat ur disken.

Yes var det jag försökte få fram men förklara saker med text är inte alltid det enklaste.

Permalänk
Medlem

Jävla smuts är vad det är, en teknisk specifikation ska berätta precis vad det är och inte något flum om prestandaklass. Om jag köper en disk som är t.ex. 5400 rpm så gör jag det av anledningen att det just är 5400 rpm. Hade jag velat haft en 7200 rpm så hade jag köpt en sådan istället.

Visa signatur

“Problems that remain persistently insoluble should always be suspected as questions asked in the wrong way.” ― Alan W. Watts

Permalänk
Medlem

Köpte precis nya diskar till en NAS och hade det inte varit för all skit från WD på senaste så hade jag köpt av dem. Köpte 8TB-diskar, så hade inte varit några större problem att få CMR, men jag litar fan inte på dem längre. Innan har det varit uteslutande WD Red o WD Red Pro, nu är det uteslutande INTE WD Red och WD Red Pro.

Lustigt hur någon kan falla i ens sinne så lätt. Förtroende är svårförtjänt. Så det blev några Ironwolf, även om de skulle vara lite varmare och låta lite mer.

Visa signatur

Hur många datorer är för många?

Permalänk
Rekordmedlem
Skrivet av pa1983:

jösses alltså.

Det är totalt ointressant at du är övertygad om att prestanda inte korrelerar med varvtal,
Sedan vad du menar med prestanda via interfacet är inte uppenbart med den formulerigen.

En Disk använder SATA eller SAS normalt sett och SMR diskar har normalt sett en PMR liknande buffert för att ge illusionen av PMR prestanda men denna bufferten är inte oändlig och det tar tid att flytta data från PMR delen till SMR delen så disken behöver "vila i mellan skrivningar så en SMR disk fvalerar hårt vid hårda laster där mycket skrivningar sker.
Exakt vad du menar menar att SMR är ointressant och där du flummar till det med interfacet är oklart MEN man kan säga att en SMR disk går att maxa ut över SATA gränssnittet och kan tappa prestanda om 10x faktor eller mer än en PMR disk om vi kollar 2020 års reviews av SMR diskar.

Söktid eller seak time involverar både rotationshastighet och armens förmåga att byta spår och det är i dagsläget samma grundläggande princip som användes för alla diskar så nej en 4000rpm disk kommer inte ha en söktid lägre än en på 7200rpm.
Och din hypotetiska icke existerande disk är av inget intresse för dagen s köpare. Kommer det en disk med två läs och skriv armar per disk med en 180 grader offset så är det nog rätt bra att skriva ut det i databladet med, om inte annat för att tala om fördelarna men också förklara varför disken nu är avsevärt dyrare.
Så åter igen specifikationer är king.

SMR och PMR är viktigt för kunden för igen SMR disk i dag levererar prestanda nära en PMR disk under hårdare laster. Finns massa benchmarks på nätet så det är i allra högsta grad viktigt för kunde som MÅSTE undvika SMR för sina applikationer att bli upplysta om detta.

Så nej tillverkare ska inte sluta ange data och specifikationer som förankra produkter i verkligheten och dom fysikaliska lagarna till förmån för marknads mumbo jumbo som verkar vara din specialitet.
Försök bygga nåt från diverse lösa komponenter för att skapa en ny produkt, det hade varit hopplöst om utan specifikationer, också därför scam företag ofta ersätter specefikationer med mumbo jumbo som investerare och allmänt oinsatta sväljer och gör dåliga beslut baserat på dessa.

Effekten varvtal har på en disk prestanda är ganska väl förstånd då hårddiskar inte är nåt nytt, SMR och MPR börjar bli ganska väl förstått också och är av högsta relevans.

En vanlig ignorant människa som du som tror diskar arbetar med magi istället för inom fysikens lagar kan fortsätta vara ignorant men alla andra som behöver specifikationer för att göra ett informerat köp kommer fortfarande kräva specifikationer och att dom är korrekta.
WD's färgkodning fungerade så länge dom höll sig just till specifikationer förankrade i verkligheten som dom tilldelat olika diskar så folk visste vad färgerna representerade för egenskaper hoss disken.
Så fort WD började slänga samma färg på alla möjliga diskar med helt olika egenskaper så blev det en lootbox istället och färgen blev obetydlig och som du försöker hävda, ge kunden information utan att skriva ut specs direkt på disken.

I en allt mer teknisk värld så är specifikationer viktigare än någonsin även för andra företag.
Kolla bara hur NAS tillverkarna nu fick börja reda ut åt kunder villa WD red som är et problem och vilka som är OK.
Totalt onödigt och hela situationen kunde undvikits om WD skrivit ut specifikationerna istället och inte sysslat med vad du föreslår för inte ens WD's egna RED's fungerade till det dom såldes för, hade specifikationer funnits hade folk inom tech community snabbt sett vad som försiggått istället för att behöva leka detektiver.

Du verkar ju vara för att slänga ut traditionella metoder att ange en disk egenskaper som är förankrade i fysikens lagar så då undrar jag hur ska en disk egenskaper anges enligt dig för "tid" verkar ju vara förbjudet så utan att ange tid hur ska diskens prestanda förklaras till kunden hade du tänkt?
Utan att ange vilken teknik som används för att skriva till disken, PMR (CMR) eller SMR hur ska disken då marknadsföras för att göra kunden medveten om att disken i vissa scenarion är 10-15x långsammare än alternativ och varför skulle en kund köpa en disk där det står att disken av "okänd" orsak presterar sämre än många andra med en faktor om 10-15x?

En NAS med SMR diskar, ja WD sålde Red SMR baserade diskar behöver 10x lägre tid på sig för att göra en rebuild av en RAID array vilket betyder i många fall över en vecka vilket är oacceptabelt för dom allra flesta både pga eventuell prestanda degradering av NASen under tiden men även pga den nu extremt ökade risken för ett totalt array haveri om en eller flera diskar till havererar under rebuilden som nu tar 10 gånger lägret tid och då rimligen är avsevärt mer sannolikt senario att inträffa.

Det är i aldra högsta GRAD viktigt för kunden att veta vad dom köper och inte "hoppas" att hdd tillverkaren gav dom den bra disken istället för den dåliga modellen för samma pris.

Förklara gärna för oss HUR produkten ska ange specifikationer som är godtyckliga för både den medvetne och omedvetne köparen som är tillfredsställande utan att använda saker tex tid som en faktor för du verkar ju ha svaren utan att skriva ut dom....

Sedan förklara gärna varför du är allergisk mot specifikationer förankrade i fysikens lagar, igen som tvingar dig att läsa dom och specifikationer har samexisterat med "mumbo jumbo marknadsförning" i alla år så vad exakt är skadan så vida man som företag inte har nåt man vill dölja?
Gå ut och köp dig en lotbox (random disk) då om du litar så blint på marknadsföringen så du kan göra et informerat köp baserat på flashiga broschyrer.

Naturligtvis är egenskaperna viktiga men varvtalet är inte en egenskap som är ensam om att påverka söktiden eller begränsa den så att den måste vara lägre på en disk med lägre varvtal, det är fel sätt att tänka på, för söktiden kan göras lägre på en disk med lägre varvtal , det handlar inte enbart om varvtalet vilket man får intrycket att många tror och samma sak gäller för smr, om man "specar rätt" så så går det att visa de verkliga prestandaegenskaperna helt utan att nämna just de 2 de uppgifterna.
tankesättet att de måste specas för att visa hur en disk presterar är trams men däremot kan de anges för att slippa ange andra saker eller bygga disken på ett visst sätt.
Det kanske är enklare att ange dem men det är inte nödvändigt för de har inget absolut samband med prestandan för användaren vilket vissa verkar tro.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem
Skrivet av mrqaffe:

Naturligtvis är egenskaperna viktiga men varvtalet är inte en egenskap som är ensam om att påverka söktiden eller begränsa den så att den måste vara lägre på en disk med lägre varvtal, det är fel sätt att tänka på, för söktiden kan göras lägre på en disk med lägre varvtal , det handlar inte enbart om varvtalet vilket man får intrycket att många tror och samma sak gäller för smr, om man "specar rätt" så så går det att visa de verkliga prestandaegenskaperna helt utan att nämna just de 2 de uppgifterna.
tankesättet att de måste specas för att visa hur en disk presterar är trams men däremot kan de anges för att slippa ange andra saker eller bygga disken på ett visst sätt.
Det kanske är enklare att ange dem men det är inte nödvändigt för de har inget absolut samband med prestandan för användaren vilket vissa verkar tro.

Nej varvtalet är inte den enda viktiga egenskapen, men ändock är det den viktigaste egenskapen för just prestandan på en mekanisk disk.

Hur som så är det iallafall otroligt fult gjort att marknadsföra en 7200-disk som en 5400-disk.

Permalänk
Medlem

Inte bra WD, satt precis och tittade på 12-14 TB RED-diskar, är bara intresserad av lågvarviga tysta, svala diskar i ny NAS

Permalänk
Skrivet av pa1983:

Finns en bra artikel och även youtube video här som förklarar det bättre.

https://www.servethehome.com/wd-red-smr-vs-cmr-tested-avoid-r...

40 grader är fine, för lågt är faktiskt inte bra heller så 40-45C är rätt bra arbetstempratur.

PMR också kallat CMR betyder kort och gott att spåren disken skriver och läser ligger jämte varan, lite som du skriver i en bok där en ny rad börjar under nästa.

SMR innebär att spåren delvis skriver över varan så ett spår överlappar ett annat till en viss del, det är enklare att läsa smalare spår än att skriva lika smala spår därför kommer man undan med denna metoden.

Tänk dig då att du skriver en rad på ett papper, sedan skriver du en ny rad under men du skriver medvetet över ungefär nedre halvan av övre raden.

Det blir svårlöst men man kan nog luska ut va det står, problemet är ju nu om du suddar ut andra raden som delvis överlappar första raden så kommer du ju sudda ut delar av första raden med så i praktiken får du sudda ut första och andra raden och skriva om båda.
SMR diskar överlappar ju många spår så det betyder att ganska mycket data kan få skrivas om och en SMR disk jobbar under samma fysiska begränsningar vad det gäller varvtal och då data hastighet som en PMR disk så det blir ju direkt en prestanda förlust.

I princip hur SMR fungerar.
Finns även olika typer av SMR diska vilket komplicerar till det hela mer när det gäller tex Enterprise så som server då vissa tillåter systemet att styra hur det ska skrivas till en SMR disk (host managed SMR) medans konsumenter baserade SMR diskar är det ofta upp till disken att sköta detta och inte ens tala om för OS'et att disken använder SMR så windows/linux eller annat OS kan inte optimera skrivningar för att väga in att disken använder SMR och har prestanda problem i vissa scenarion.
Att tillverkarna gärna inte vill anger saker som SMR i specifikationerna handlar ju om att SMR prestandamäsigt sett inte har några fördelar men då SMR innebär högre data densitet kontra PMR på bekostnad av prestanda så är det ju en fin besparing att sälja SMR diskar för PMR priser utan att nämna att dom nya diskarna har prestandaegenskaper som är mindre fördelaktiga än tidigare generationers PMR diskar.

SMR ger väl en 20-30% högre densitet i alla all över PMR så en Toshiba N300 med 1.33Tbyte per platta vill jag minnas blir det 6 plattor och 12 huvuden medans en SMR version bör komma undan med 4 plattor och 8 huvuden så i princip kan man tillverka 3 diskar för priset av 2 om man inte räknar in servo och diskens chassi då.

Denna besparing har tex WD helt stoppat i egen ficka och inte vidarebefordrat till kunden då dom helt enkelt bara bytt från PMR till SMR i befintliga serier utan att säga nåt, i princip alla konsumentdiskar från alla tillverkare gjorde detta 2020 om vi talar budget diskar för desktop men WD gjorde det för NAS med så som WD Red.

Tack för lektionen.

Ja då är ju inte svaret speciellt svårt om man skall köpa snurrdiskar helt enkelt.

Frågan är vart den övre gränsen normalt sett går där man skall vara extra vaksam på vilken teknik som används. Kanske 8 TB är en bra övre gräns.

Permalänk
Avstängd

En 7200 borde väl också ha något kortare livslängd än en likadan som snurrar i 5400 kan man tycka även om man säkerligen byter ut den innan den fallerar

Permalänk
Skrivet av Amazinghorse:

En 7200 borde väl också ha något kortare livslängd än en likadan som snurrar i 5400 kan man tycka även om man säkerligen byter ut den innan den fallerar

Ja det tror jag oxå. Iaf om det är en traditional elmotor som sköter snurrandet. Vet inte om det finns leviterande magnetiska lager men förmodligen knappast i en konsumentdisk, så det låter väldigt troligt att antal rpm torde vara desamma på motor/lager om vi kalkylerar att temperaturen i driftläge är desamma.

Permalänk
Medlem

Har aldrig märkt att varvtalet påverkar livsläng.

Ta SCSI diskar tex, jag har flera 10000rpm som lever, har kvar min ursprungliga 15000rpm från 2004/2005 i en burk och den lever och den gick MÅNGA år 24/7 innan SSD började slå igenom.
Har även kvar min 10000rpm Rapptor som lever än.

Numera används 15000rpm disken plus flera 10000rpm diskar i deverse legacy system jag har som används i bland på retro lan och labbande.

Däremot torkar fettet ut i lagren på diskar tillslut och blir trögt därför dom inte alltid startar lägre och det finns betydligt modernare diskar tex i laptops från WD tror jag som lider grovt av det vad jag sett från dom som gör hard driver recover och där är det ju 5400rpm främst som gäller även i dag.

Min 15000rpm SCSI vägrar spinna upp till arbets varvtal innan den är rums tempurerad, om den var så ny vet jag inte men har man lämnat datorn i kallförvar så får man allt vänta tills den tina kan ja säga, för kallt är inte bra, fettet blir trögt och disken får jobba hårt för att värma upp fettet.

Så RPM i sig avgör nog inte livslängd utan snarare kvalitén på komponenterna inklusive fet och annat.
En enteprise disk som en gammal SCSI disk verkar vara extremt tåliga men av allt att döma välbyggda med.

Så länge man inte gör som en polare och glömmer fläkten till att kyla raid arrayn, dom bran upp brand new typ allihopa på bar några dar.

Jag köper varvtalet jag vill ha, livslängden rent partiskt verkar inte skilja nåt märkbart och inget säger att en 5400rpm disk är tillverkad med samma tolleranser och kvalite som en 7200rpm disk så 5400rpm behöver inte hålla länge så sett.

Men jag har kört partivis med 7200rpm och 5400rpm i mina servrar, ett tag hade jag 24st 500Gb WD black back when, har kvar en del, sålt av dom flesta eller get bort men dom används som spares fortfarande inklisive flera samsung 7200rpm, alla gick 24/7 i många år precis som flera 5400rpm diskar.

Så varvtalet skulle jag säga är irrelevant för en disk typiska användbara livstid innan prestanda, kapacitet blir ett problem.

Permalänk
Medlem
Skrivet av mrqaffe:

Jag är också övertygad om att det är tekniskt möjligt att göra en disk som roterar tex 4000 rpm som har lägre söktider än en 7200 rpm disk,

Ja, om du har 2 sökarmar
Annars så sitter du där med samma problem igen.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Amazinghorse:

En 7200 borde väl också ha något kortare livslängd än en likadan som snurrar i 5400 kan man tycka även om man säkerligen byter ut den innan den fallerar

Borde ju vara så i teorin tycker man.
Det första 10k och 15k diskarna (1996 resp, 2000. Seagate Cheetah båda två) var ju pålitliga och det går bra att fortfarande hitta fungerande.
Medans andra serier i princip försvunnit helt (Deathstar).

Och vissa typer av diskar t.ex. de med FDB lager må vara tysta, men geggar igen och orkar inte starta efter det.
Medans mer traditionellt lagrade ylar på i decennier om man har lite tur

Permalänk
Medlem

FDB-lager har använts sedan mitten av 1990-talet i hårddiskar av den enkla anledningen att kullager lever runt för mycket (kulor vinglar icke repetitiv och slumpmässig off-track i spåren på micrometernivå vilket gör att spindeln skakar och wobblar off-center av brusmässig karaktär av lagermalandet under rotationen hela tiden - och ger också lagerljudet) för att kunna användas med de spårvidder som används idag (under 100 nm) och med olja och hydralisk centrering i FDB-lager så har det ingen betydelse om det snurrar 5400 eller 7200 RPM i avseende åldring då en fluid slits inte av sina inre rörelser.

- värme har däremot betydelse och använda oljans ångtryck då om det är större destilleringsspan så avgår de lättare kolvätena fortare än de tyngre och det som blir kvar är segare och förklarar varför äldre diskar med många timmar bakom sig och med kanske inte lika välraffinerad olja med smal destillations-intervall eller av syntetisk monotyp olja, har segare att starta och kanske tom. kräver viss uppvärmning innan full fart. - detta känns också igen med fetter och liknande som med åldern blir segare - just för att det är de lättare kolvätena som avdunstar fortare.

Det här att olja dunstar (och är i gasform) och sedan sätter av sig på skivorna i extremt små droppar är ett problem alla HD-tillverkare har och i de fallet vill man att skivorna skall hålla sig lite varmare än omgivningen så att olja som avsatts (på ångströmsnivå i tjocklek), dunsta bort med tiden igen och sätter sig i kallare diskchassiedetaljer där de inte gör någon skada. - den situationen har man inte vid 'cold' storage eller när spindelmotorn är avstängd största delen av tiden i fortfarande varm miljö och det är större risk för problem med en start senare.

Hur får man skivorna lite varmare än omgivning - viskös friktion i luft/helium när huvudena är ute på skivytan och åker släde, mellanlägg mellan skivorna etc. värmer skivorna en smula mer än chassie-delar - problemen är liknande som att hantera fukt och kondens inom teknik-kabinett i fuktiga utrymmen (som i gruvor och tunnlar) och värsta situationen är när det är utplacerat men inte driftsatt och därmed ingen inre värme. Men samtidigt ger mer värme mer ånga då ångtrycket ökar. (med ångtryck så pratar man om 1/1000-dels mBar absoluttryck och lägre när man pratar oljor - har en fett/olja märkbar lukt så är det dess lättare fraktioner som dunstar i så stor mängd att näsan känner det)

Permalänk
Medlem

Det hade värre om de hade gjort tvärtom, sagt att det var 7200 rpm och så var det bara 5400 rpm. Gratis extra prestanda på köpet, varför tacka nej till det? Förutsatt att den i övrigt uppfyller specifikationer på livslängd, strömförbrukning och ljudnivå ser jag inget problem.

Lite som när jag köpte en begagnad laptop. I annonsen stod att den hade 5200U processor och 720p TN-skärm, men såg sedan när jag fick den att den hade 5300U processor och 1080p IPS-skärm. Jag gick inte till säljaren och klagade...

Permalänk
Medlem

Fick hem 4 stycken 8 TB Red diskar för en vecka sedan, när jag installerar dom i servern blir det direkt resonans i chassiplåten av NASen som jag aldrig hört med de äldre mindre wd red diskar som satt i innan. Tyckte det var märkligt men nu hittade jag detta, så jävla tröttsamt företag som jag kommer undvika framöver. Varför bryr man sig ens om att skriva specifikationer för sina produkter om de är fel gång på gång?

Visa signatur

Desktop - Intel i7 6700K | Asus Z170-A | 32 GB Corsair DDR4 | RX 6700 XT w/ Arch Linux
Laptop - Thinkpad X1 Carbon Gen. 4 w/ Arch Linux
NAS - Ryzen Pro 3400G @ 35W | 64GB ECC | 32 TB HDD w/ TrueNAS Core

Permalänk
Avstängd
Skrivet av ronnylov:

Det hade värre om de hade gjort tvärtom, sagt att det var 7200 rpm och så var det bara 5400 rpm. Gratis extra prestanda på köpet, varför tacka nej till det? Förutsatt att den i övrigt uppfyller specifikationer på livslängd, strömförbrukning och ljudnivå ser jag inget problem.

Lite som när jag köpte en begagnad laptop. I annonsen stod att den hade 5200U processor och 720p TN-skärm, men såg sedan när jag fick den att den hade 5300U processor och 1080p IPS-skärm. Jag gick inte till säljaren och klagade...

Aldrig haft en 7200 varvare som är lika tyst som en 5400 eller 5900rpm för den delen heller.

Visa signatur

7800x3d, 64GB 6000cl30, Gigabyte X670 Gaming X AX (F9d) 12TB m.2/nvme, 8TB SSD, WD 2x12TB 5400rpm, XFX 7900xt, SoundBlasterX AE-5+, HP X34", Fractal Design Define 7, Corsair HX750, Topping MX3s, Ino Audio piMx, Dan Clark Audio Aeon 2 closed..
LG B1 65", Topping e70, Topping pa5 II plus, Guru Audio Junior+ (primärt) / Canton GLE 90, Nintendo Switch OLED, Pico 4 VR