Regeringen utreder alternativ till Copyswede

Permalänk
Medlem
Skrivet av Frispel:

Nu skulle jag tro att många jurister är allt annat än IQ-befriade, om domare tolkar lagen på det sättet så får man nog utgå från att det är en (någorlunda) vettig tolkning. Anser man att det är ovettigt (vilket är en fullt rimlig reaktion) så är det nog snarare hur lagen är formulerad som man ska titta på. Oavsett så verkar det som att offlinelistor rent juridiskt faktiskt kan klassas som privatkopiering vilket ledde till frågan jag ställde - är det då olagligt med offlinelistor i länder som inte tillåter privatkopiering? Om det är tillåtet, varför är det det och hur skiljer sig det från svensk lagstiftning?

Problemet är just lagen om privatkopieringen som kan tolkas som du säger om man saknar logisk tankeförmåga och en bakgrund i vad lagstiftaren avsåg med privatkopiering (spela in musik på kassettband ifrån radio eller kopiera kassettband till kompisen a.k.a. mix-tape o.s.v. sådan aktivitet som ledde till att färre köpte materialet så upphovsman/kvinna led skada ((uppspelningen på radio ersätts redan genom STIM, så det är kopian som skulle täckas av privatkopieringslagen)). Tar man bort den lagen så försvinner skrivningen som ger utrymme till den tolkningen. Då återstår lagen som förbjuder olaglig kopiering och offline-spellista har man köpt rätten till att använda så det faller under laglig användning av materialet.

Visa signatur

Dator: Mac

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Söderbäck:

Det här tror jag inte ett dugg på.
Pengarna som samlas in har fortfarande en destination. Precis som för TVavgiften som oavkortat går till publicservice-produktion kommer pengarna inte hamna i statskassan utan de är redan öronmäkta om det nu blir tal om skatt.

Det här handlar inte om en straffskatt där man ska försöka begränsa ett beteende utan upphovsrättssinnehavarna ska fortfarande få pengarna som samlas in. Om det inte sköts så kommer vi dessutom bryta mot de EUregler som finns på området. Hela grundtanken är att det är ett kompensationssystem för upphovsrättsinnehavarna och det går inte att ersätta med ett system där dessa inte får pengarna utan staten ska ha dem.

Nä - jag vill påstå att det här är obefogad kritik.

Visst, pengarna ska ha en "destination". Men litar inte ett dugg på att de kommer till de "drabbade upphovsrättsinnehavarna" (om det nu finns såna 2020).
Ett exempel är miljöskatter & kemikalieskatter. De pengarna går inte till forskning för alternativa material eller energikällor. Det är bara ett smidigt sätt för staten att mjölka pengar.

För övrigt och som jag tror någon annan redan skrivit här i tråden så borde "privatkopieringsavgiften" inte läggas på tomma lagringsmedium utan på det som kan kopieras.
För att ta ett exempel som va giltigt när Copyswede skapades: Säg att du köper en CD-skiva. CD-skivan kan potentiellt privatkopieras till övriga familjemedlemmar & vänner.
Då är det rimligt att avgiften läggs på CD-skivan & inte på en extern HDD där jag vill lagra backuper eller bilder jag tagit.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Frispel:

Angående tysken med 500 lyssnare - är det inte rimligt att ju mer något lyssnas på, desto troligare är det att det privatkopieras? Avgiften ska ju att ersätta ett tänkt inkomstbortfall och ju mer något kopieras, desto större lär detta tänkta inkomstbortfall vara?

Spel får inte kopieras, så inget som ingår i det kommer att generera någon ersättning för de inblandade. Släpper man däremot musiken även vi sidan om så är det nog tänkbart att det kan generera en viss ersättning om det blir populärt att lyssna på.

Vilket år lever du i? 2005

Det privatkopieras eller laddas knappt ner något idag.

Små artister tjänar betydligt mer på t.ex. https://bandcamp.com/ med en liten skara hängivna fans än de stora musiktjänsterna.

Visa signatur

Ryzen 9 5950X, 32GB 3600MHz CL16, SN850 500GB SN750 2TB, B550 ROG, 3090 24 GB
Har haft dessa GPUer: Tseng ET6000, Matrox M3D, 3DFX Voodoo 1-3, nVidia Riva 128, TNT, TNT2, Geforce 256 SDR+DDR, Geforce 2mx, 3, GT 8600m, GTX460 SLI, GTX580, GTX670 SLI, 1080 ti, 2080 ti, 3090 AMD Radeon 9200, 4850 CF, 6950@70, 6870 CF, 7850 CF, R9 390, R9 Nano, Vega 64, RX 6800 XT
Lista beg. priser GPUer ESD for dummies

Permalänk
Medlem

Glöm ej bort att privatkopierringsavgiften läggs på konsumentpriset, som i sin tur har moms. Det innebär 25% av privatkopieringsavgiften går till staten. De har ingen anledning att skynda direkt.

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av anon236072:

Visst, pengarna ska ha en "destination". Men litar inte ett dugg på att de kommer till de "drabbade upphovsrättsinnehavarna" (om det nu finns såna 2020).
Ett exempel är miljöskatter & kemikalieskatter. De pengarna går inte till forskning för alternativa material eller energikällor. Det är bara ett smidigt sätt för staten att mjölka pengar.

Men du. Det har aldrig varit så att pengarna från kemikalieskatten eller plastpåseskatten har varit öronmärkta för ett specifikt ändamål. Istället är tanken där att ge piskan för att ändra beteendet. Ja eller att dra in skattepengar. Därom tvistas det såklart.'
Men! Det viktiga här är att de exemplen du tar upp i grunden har ett annat upplägg.

Skatten för public-service och det här är ju annorlunda för hela upplägget bygger specifikt på att pengarna har en tydlig destination. Tror du inte skatten för public service hamnar hos SVT, SR och UR? Hur finansierar de i så fall sin produktion?

Nä - det du påstår här låter inte rimligt. Tycker jag iaf. Upphovsrättsinnehavarna kommer inte godta att de inte får slantarna som samlas in om det är hela tanken med upplägget - vilket det ju är. Man får se på vad det är som skiljer i förutsättningarna här lite också.

Skrivet av anon236072:

För övrigt och som jag tror någon annan redan skrivit här i tråden så borde "privatkopieringsavgiften" inte läggas på tomma lagringsmedium utan på det som kan kopieras.
För att ta ett exempel som va giltigt när Copyswede skapades: Säg att du köper en CD-skiva. CD-skivan kan potentiellt privatkopieras till övriga familjemedlemmar & vänner.
Då är det rimligt att avgiften läggs på CD-skivan & inte på en extern HDD där jag vill lagra backuper eller bilder jag tagit.

Yas! Jag håller med dig här.
Jag förstår varför avgiften en gång i tiden utformades tvärt om - alltså på tomma lagringsmedium. På tiden för kassettband användes tomt lagringsmedium mest för just privatkopiering medan många som köpt sina kassettband inte kopierade grejerna så på den tiden var det rimligt att tänka tvärt om faktiskt. Men det var bra länge sedan! Världen har i grunden förändrats på den fronten så tom lagringsmedia borde inte vara utgångspunkten för avgiften längre. Jag håller helt med.

Jag tror det blir bäst i nuläget om vi bara stryker rätten att få privatkopiera. Det skulle göra att vi bara kan hoppa över det här kompensationssystemet helt och hållet. Men ska det bli av så behövs det som alternativ på bordet. Jag tror inte politikerna kommer ta beslut om en sådan kursändring om det inte efterfrågas av medborgarna.

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx • 🥽 → VR: Samsung HMD Odyssey+
🎧 → Steelseries arctic 7 2019
🖱️ → Logitech g603 | ⌨️ → Logitech MX Keys
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled

Permalänk
Medlem
Skrivet av Frispel:

Nu är det inte tillåtet att kopiera DVD, BluRay, spel och en massa annat, så det är inget som avgiften är tänkt att täcka. CD är helt ok att (privat)kopiera och om du exempelvis har en digitalbox med inspelning så är även det privatkopiering. Och som skrivits tidigare så är det inte så lätt som att man bara kan avskaffa avgiften, då blir man tvungen att förbjuda privatkopiering vilket kommer att innebära en del problem för exempelvis ovan nämnda digitalboxar. Personligen tror jag inte att man kommer välja den vägen då det blir en hel del krångel...så mest troligt är nog ändå att man gör om systemet snarare än tar bort det helt.

Och lite lätt OT: Kemikalieskatten är inte till för att tillverkarna ska skifta till mindre skadliga kemikalier, den är till för att ge konkurrensfördelar till de produkter som använder kemikalier som är mindre skadliga. I praktiken är tanken att de apparater du har hemma och som utsöndrar dessa kemikalier inte ska vara lika skadliga för dig. Sedan kan man såklart diskutera hur vettigt detta upplägg är och vilket genomslag det har i praktiken, men det kan ju vara bra att ha en korrekt utgångspunkt till diskussionen

Såhär står det på CopySwedes hemsida:
"Privatkopiering är till exempel när du gör kopior av musikfiler på din dator eller smartphone, sparar favoritprogram i din tv-box, gör offline-listor, sparar ned poddar i mobilen, gör en kopia av en film och sparar i din ipad, mailar en e-bok till en vän eller sparar ned texter till din dator. Det är helt lagligt så länge du bara delar det med din familj eller några vänner."

Hur ska man göra en kopia av en film till sin iPad om man inte har rippat den? Uppenbarligen menar copyswede att det är sånt här svensken i gemen gör? Vad gäller digitalboxar så är ju de "kopiorna" krypterade och omöjliga att använda utanför digitalboxen. Jag kan alltså inte dela med mig av dem till mina vänner och om digitalboxen går sönder är också filmkopian borta, vilket då inte är jämförbart med kopiering i syfte att ta en backup. Så det är inte att betrakta som en kopia, snarare ett tidsbegränsat lån.
Vad menar dom med "texter"? Jag får väl kopiera vilka texter som helst utom dom med copyright. Uppenbarligen är också texterna, kanske de jag nu citerat av dig också skattebelagda!?

Skrivet av Frispel:

Och lite lätt OT: Kemikalieskatten är inte till för att tillverkarna ska skifta till mindre skadliga kemikalier, den är till för att ge konkurrensfördelar till de produkter som använder kemikalier som är mindre skadliga. I praktiken är tanken att de apparater du har hemma och som utsöndrar dessa kemikalier inte ska vara lika skadliga för dig. Sedan kan man såklart diskutera hur vettigt detta upplägg är och vilket genomslag det har i praktiken, men det kan ju vara bra att ha en korrekt utgångspunkt till diskussionen

Citat från Naturskyddsföreningen:
"Tanken är att skatten ska uppmuntra tillverkare att använda andra, mer miljövänliga ämnen i sina produkter. Det leder till färre skadliga kemikalier i alla de prylar och maskiner vi använder dagligen."
Tror du verkligen att regeringen på allvar tror att Apple, Samsung, tillverkare i Kina m.m. blir "uppmuntrade" av ett skattepåslag i Sverige och därmed byter ut flamskyddsmedel mot miljövänligare bara sådär? Den enda effekt det ger är kostnadspåslag. Sen menar jag inte att det är en bra sak att värna om. Men det ska drivas internationellt. Som RoHS (blyfritt tenn).

Permalänk

jadu sist jag kopierade något va 10 år sen allt är streaming idag lol

Visa signatur

Ryzen 5800x | Corsair H100i V2 | 32 GB DDR4 Corsair VENGEANCE | Asus Z370 | Gigabyte RTX 3080 Xtreme | LG 27GL850 144hz NANO IPS | Corsair VOID wireless | Valve Index | Simlab P1 Cockpit | Fanatec set Simucube 2 pro | Triple 55" Oled surround

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av m4gnify:

Lite nytta i det land i världen som kanske är bäst på att återvinna redan. Det är inte svenskarnas plastpåsar som hamnar på skräpbergen i Indien.

Nej svenskarnas plastpåsar hamnar inte på skräpberg i Indien, vi har våra problem och de har deras.

Bara för att Indien har problem med skräp betyder det inte att Sverige inte ska förbättra sig på de områden som går. Det är sjukt ologiskt tänkande.

För övrigt så har Indien 1.1 hektar per person i ekologiskt fotavtryck och Sverige har 6.6 hektar. Vi är sjukt mycket sämre på hållbart leverne.

Ska Indierna säga "Vi behöver inte bli bättre för att Sverige lever mindre hållbart än oss" och ignorera deras egna enorma miljöförstöringar? Nej. Det vill du nog inte. Givetvis kan man inte tänka så, det är faktiskt lite larvigt.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Söderbäck:

Men du. Det har aldrig varit så att pengarna från kemikalieskatten eller plastpåseskatten har varit öronmärkta för ett specifikt ändamål. Istället är tanken där att ge piskan för att ändra beteendet. Ja eller att dra in skattepengar. Därom tvistas det såklart.'
Men! Det viktiga här är att de exemplen du tar upp i grunden har ett annat upplägg.

Skatten för public-service och det här är ju annorlunda för hela upplägget bygger specifikt på att pengarna har en tydlig destination. Tror du inte skatten för public service hamnar hos SVT, SR och UR? Hur finansierar de i så fall sin produktion?

Nä - det du påstår här låter inte rimligt. Tycker jag iaf. Upphovsrättsinnehavarna kommer inte godta att de inte får slantarna som samlas in om det är hela tanken med upplägget - vilket det ju är. Man får se på vad det är som skiljer i förutsättningarna här lite också.

Yas! Jag håller med dig här.
Jag förstår varför avgiften en gång i tiden utformades tvärt om - alltså på tomma lagringsmedium. På tiden för kassettband användes tomt lagringsmedium mest för just privatkopiering medan många som köpt sina kassettband inte kopierade grejerna så på den tiden var det rimligt att tänka tvärt om faktiskt. Men det var bra länge sedan! Världen har i grunden förändrats på den fronten så tom lagringsmedia borde inte vara utgångspunkten för avgiften längre. Jag håller helt med.

Jag tror det blir bäst i nuläget om vi bara stryker rätten att få privatkopiera. Det skulle göra att vi bara kan hoppa över det här kompensationssystemet helt och hållet. Men ska det bli av så behövs det som alternativ på bordet. Jag tror inte politikerna kommer ta beslut om en sådan kursändring om det inte efterfrågas av medborgarna.

Att helt stryka rätten att privatkopiera som du säger låter den absolut enklaste och bästa lösningen!
INGEN som privatkopierar låtar och filmer idag ändå.

Permalänk
Medlem

Privatkopiering är väl nästan så dött det kan bli. Det är inget gemene man sysslar med för man måste kringgå diverse kopieringsskydd och ta till inortodoxa metoder som screen-capture, dyra skyddsborttagsmjukvara etc. Ens lagringsutrymme i mobilen t.ex. upptas av cacheat material från tjänster där man redan betalar upphovsmännen.

Kommer utredningen fram till något annat så är det skumt.

Visa signatur

i7-2700K 5GHz | 32GB DDR3-1600 | ASUS Maximus V Gene | GTX 980 2-way SLI

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon236072:

Att helt stryka rätten att privatkopiera som du säger låter den absolut enklaste och bästa lösningen!
INGEN som privatkopierar låtar och filmer idag ändå.

Finns säkert någon fabror/tant där ute som spelar in lite härlig musik på sin kassettbandspelare eller bandar en bra film på sin VHS fortfarande och lånar ut till sin kompis för att lyssna/titta på.

Visa signatur

Dator: Mac

Permalänk

VEM får pengarna idag?

Håller med alla som tycker Copyswede förefaller ljusskygga.

Har själv knappt 1 miljon strömningar (totalt på Spotify, Apple, Google mfl) MEN jag har inte fått så mycket som en krona av Copyswede... Jag får ca 4 öre per strömning av mitt bolag (beroende på land etc) men det har inte med Copyswede att göra.

Permalänk
Medlem

Äntligen får man säga, synd att det bara gäller Sverige och inte hela EU t.ex. Borde ha uppdateras reglerna för upphovsrätt för länge sen redan så att det motsvarar dagens behov av IT samhället.

Gärna skulle EU få ta tag i denna fråga, upphovsrätten måste ju vara bland de mest föråldrade lagarna som fortfarande används idag.

Visa signatur

Intel® Core i7-13700K @ 5.7/5.6GHz | ASRock Z690 Extreme | G.Skill Trident Z 32GB @ DDR4-3400 CL14 | Samsung EVO series M.2 + Sata SSDs 2TB | Intel Arc A750 | SuperFlower Titanium 1000W | Gigabyte M32Q 32"/1440p 165Hz | Arctic Freezer II 360 AIO | Phanteks P500A D-RGB | Windows 10 & 11 x64 Professional

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ian_Superfly:

Håller med alla som tycker Copyswede förefaller ljusskygga.

Har själv knappt 1 miljon strömningar (totalt på Spotify, Apple, Google mfl) MEN jag har inte fått så mycket som en krona av Copyswede... Jag får ca 4 öre per strömning av mitt bolag (beroende på land etc) men det har inte med Copyswede att göra.

Ta kontakt med dom och fråga när utbetalning kommer!

Visa signatur

Dator: Mac

Permalänk
Skrivet av Mindfighter:

Ta kontakt med dom och fråga när utbetalning kommer!

Ska jag f-n göra!
Hello, jag är "ONSatan" (bandnamnet) och jag undrar när jag får mina pengar för "privatkopieringsavgiften"? ....

Cheers!

EDIT: har nu skickat mail till CopySwede. Återkommer när de svarat.
EDIT2: Lyssna gärna på ONSatan så tjänar jag i alla fall 4 öre

Permalänk
Inaktiv

Bara avskaffa Copyswede och hela det tänket.

Det som i praktiken håller uppe halva kultur-Sverige är ju ändå a-kassan. Tomas Ledins bolag är döpt efter det:

https://www.allabolag.se/5562358787/acasso-music-aktiebolag

UB40 är ju döpt efter formuläret Unemplyment Benefits 40.

Permalänk
Skrivet av wargreymon:

Ska bli spännande att se när de publicerar resultatet. Jag hoppas ju att de måste göra en ny modell baserat på fakta som de samlat in. Finns ju inte en chans att de kan få fram att de pengar de samlar in idag verkligen är så mycket som de går miste om på grund av privatkopiering. Så länge de nu inte bara undersöker folk i typ 60-års åldern.

Ja folk i 60 års åldern och deras kassettsamlingar är ju ett problem

Permalänk
Medlem
Skrivet av johanandersson:

Verkligen inte. För nuvarande betalar vi konsumenter 3000 extra för denna till Copyswede. Helt absurt.

Samsung gör en mobil. Elgiganten säljer den.

Vem tjänar mest på denna vara? Samsung? Elgiganten? Nä, det gör Copyswede som inte ens har något med produkten att göra! Helt absurt, var orden! Makalöst att inget gjorts tidigare och att det kommer ta år innan ägor (förhoppningsvis) görs.

Visa signatur

Gaming: MSI MAG X570 TOMAHAWK WIFI | AMD Ryzen 9 5900X | ASUS TUF GeForce RTX 3080 10GB | Corsair Vengeance LPX Black 32GB 3200 MHz | Corsair RM850x V2 | Sabrent 2TB Rocket Nvme PCIe 4.0 | FD Define S | LG 27GP850 | LG 48C1

Permalänk
Medlem
Skrivet av Söderbäck:

Mmmm. "Kanske bäst i världen" är vi nog inte riktigt längre.
Vi ligger efter Italien på återvinning (yeah - really) flertalet länder i EU är före oss. Vi är inte bäst utan vi har legat på latsidan i ett gäng år och varit självbelåtna. Då blir man lätt omsprungen.

Här har du en granskande serie på området:

https://sverigesradio.se/avsnitt/1460210
https://sverigesradio.se/avsnitt/1460254
https://sverigesradio.se/avsnitt/1463086
https://sverigesradio.se/avsnitt/1463130

Kvittar ju om man inte är bäst. Vi är fortfarande bra och många tar det seriöst. Vi är duktiga på att ta hand om vårat skräp helt enkelt. Staten behöver inte gå in och peta och styra precis överallt till absurdum då, men de envisas med det trots allt. Med miljön som argument kommer man undan med mycket skit. Plastpåsarna är ett utmärkt exempel på detta. Hittar de ett sätt att beskatta något ska det ju givetvis beskattas. Speciellt om ett moraliskt dilemma ligger bakom, som miljön tex. Ujujuj, fruktansvärd frästelse!

De vet mycket väl att folk behöver plastpåsar till att slänga skräp och att ytterst få slänger dem i miljön, trots detta gömmer man det bakom dilemmat att en och annan påse som hamnar i miljön, drar gärna paralleller till länder där vattendrag är reda soptipparna....Slutar jag använda påsar för det? Nej, men jag köper avfallspåsar på rulle istället. Föredrog det gamla kretsloppet dock. Men har inte köpt en enda påse när jag handlar sedan skiten trädde i kraft för jag VÄGRAR ge staten de kronorna.

Så.. Förändrar skatten mitt beteende? Inte egentligen, bara till den grad att jag undviker skatten. Men många kommer inte orka bry sig om de kronorna och vips! Några miljarder till stadskassan, cashing! Kan de ju lägga dem på genusforskming eller något annat fint som verkligen behövs. De som slänger påsarna runt sig lär inte sluta göra det eller sluta köpa påsar. Vilket man vet, de är ju inte dumma...

Men mycket vill ha mer, så är det ju, så skatterna måste in. Tror personligen detta kommer rasa samman inom en inte allt för avlägsen framtid och skatterna kommer störtdyka. De används till så mycket trams (tex tidigare nämnt genusforskning) nu att det hela måste allvarligt talat stramas åt riktigt riktigt ordentligt. Vilket jag också tror kommer ske.

Nu var ju detta en OT utläggning deluxe vilket jag ber om ursäkt för...men skatten på påsarna är jag så triggad av att jag måste skriva ngt...så tillbaka till topic i andra delen av mitt inlägg också....

Eftersom copyswede inte är skatt utan bara en helt ologisk avgift utgår jag från att utredningen föreslår att det slopas helt. Förr hade den nog sin plats tycker jag ändå, många kopierade osv jag själv och ALLA i min omgivning inkluderade. Nu? Lägg ner skiten, inte en jävel använder annat än Spotify etc, oavsett ålder. Men copyswede kommer givetvis slåss för att rättfärdiga sin existens. Folk blir ju av med sitt levebröd liksom, synd om dem. Lägg ner skiten och de får skaffa nya jobb. Klart.

Ok, att ingen privatkopierar är att ta i men du förstår poängen. Entusiaster när det gäller ljud gör det garanterat. Men denna minoritet gör inte att alla som köper något med inbyggt minne ska betala en avgift bara för möjligheten att kopiera finns. I dagens samhälle är det så absurt att någon annan slutsats från utredningen än att det ska väck jag inte hur jag än vänder och vrider på't.

Väntar med spänning på deras slutsats. Något annat än bort med det känns ologiskt. Kan verkligen inte se någon annan utgång. Inte någon logisk sådan iaf.

Visa signatur

| AMD Ryzen 7 5800X3D | Noctua NH-U12A | Gigabyte X570 Aorus Pro | Powercolor Radeon RX 6900XT Red Devil | 16GB G.Skill Trident Z@3600 CL15 | Gigabyte Aorus 2TB M.2 NVMe SSD | Fractal Design Ion+ Platinum 860W | Fractal Design Meshify S2 Blackout | Corsair K70 | Logitech G502 | Alienware AW3423DWF |

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ian_Superfly:

EDIT2: Lyssna gärna på ONSatan så tjänar jag i alla fall 4 öre

Nu är du 4 öre rikare! Lyssnade just nu på "Fuck You"
Kolla med CopySwede att stålarna ramlar in!

Permalänk

Har läst en del på Copyswedes hemsida och det verkar knappt som de själva tror att artister får ersättning för "privatkopieringsavgiften".

Alla deras exempel handlar om film, TV och radio. Strömmande musik och hur denna kopplas till artister finns liksom inte med (i vare sig exempel eller i de situation där man kan överklaga för låg ersättning...).

De skriver att: "Sami, Stim, Ifpi hanterar musik".
MEN, de pengar som ska fördelas sägs vara för:
"Utbetalning av PKE från andra organisationer - Följande organisationer fördelar privatkopieringsersättning eller delar av den till/för filmproducenter, ljudboksframställare, för musik respektive radioprogram"

DVS nada om fördelning av skatt på tex mobiltelefoner och liknande. Känns som att det hela är bluff och båg.

Permalänk
Hedersmedlem

@Zemlan:
"Kvittar ju om man inte är bäst."
Där håller jag inte med alls. Vi släpper i nuläget ut på tok för mycket på så många fronter.
Vi har övergödningsproblem i vattendrag och hav. Det syns på så många ställen att brunalgerna lägger sig som ett lager över tång och ålgräs. Vi eldar upp alldeles för mycket som vi istället hade kunnat ta vara på. Plastkonsumtionen har för oss svenska fördubblats de senaste tio åren. Yes - really. Det är så mycket som behöver bli bättre och det görs verkligen inte tillräckligt i nuläget. Det duger inte.
Lyssna gärna på de fyra avsnitten om vår återvinning från vetenskapsradion i p1.

Men visst är det rimligt att ifråga just plastpåseskatten. Yes. Ja och även kemikalieskatten för den delen!
Den är emellertid inte representativ för allt miljöarbete.
Framförallt har vi en gång i tiden legat i framkant kring miljö och återvinning och det beror faktiskt på att staten ställt krav på det här. Så att staten faktiskt kräver exempelvis att man inte får slänga bilar i naturen, att förpackningsindustrin måste ta ansvar för återvinning av förpackningsmaterial, att vi måste källsortera och att vatten måste renas både från företag och reningsverk är bra krav från staten.
Men just nu ligger vi efter med utsläppsarbetet. Alltså oavsett vad andra gör så gör vi inte tillräckligt för att ta hand om det vi ställer till med.

Back to topic. Vi får inte ta bort alla former av ersättningsmöjligheter för upphovsrättsägare så länge vi tillåter privatkopiering. Det här regleras i EUlag. Det är vad det är.
Därför är det rimligt att kolla på alternativ så som en bättre fungerade insamlingsmodell gällande storlek och omfång och även fördelningsmodellen.
Samtidigt går det ju att ta bort rätten att privatkopiera helt.
Det hoppas jag själv på också.
Men gemene man känner gissningsvis inte till vad det innebär. Det alternativet är ganska okänt för den som inte snöat in på ämnet. Av den anledningen är jag aningen skeptisk till att det kommer vara den vägen som väljs.
Om det blir debatt om den här delen och detta alternativ där det kan stötas och blötas i de stora mediekanalerna, morgonsofforna och liknande vad det skulle innebära att förbjuda privatkopiering så tror jag helt klart att chanserna ökar för att det här blir ett gångbart alternativ. Men så länge frågan är så okänd och det inte finns nå tydligt tryck på politikerna på bred front att röra sig i den riktningen så tror jag inte vi kommer se den typen av kursändring utan det mest troliga är att det blir en annan modell för privatkoperingsersättningen men att den finns kvar.

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx • 🥽 → VR: Samsung HMD Odyssey+
🎧 → Steelseries arctic 7 2019
🖱️ → Logitech g603 | ⌨️ → Logitech MX Keys
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled

Permalänk
Skrivet av rogerber1969:

Hej,

Hoppas det blir rim och reson nu.

trodde du på den själv eller.... troligen en skatt på typ 1500:- om året eller nått per skalle som jobbar och betalar skatt ej avdragbart givetvis.

vi bor i ett land som mer eller mindre tycker största brottet är fildelning och skattebrott och de vill helst samtidigt ha 100% skatt eller mer och inte behöva spendera dem utan bara kunna stoppa i fickan.

Visa signatur

ASUS B550-f-Gaming, R9 5800X3D, HyperX 3200Mhz cl16 128Gb ram, rtx 3070ti.
[Lista] De bästa gratisprogrammen för Windows
[Diskussion] De bästa gratisprogrammen för Windows

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Ian_Superfly:

Har läst en del på Copyswedes hemsida och det verkar knappt som de själva tror att artister får ersättning för "privatkopieringsavgiften".

Alla deras exempel handlar om film, TV och radio. Strömmande musik och hur denna kopplas till artister finns liksom inte med (i vare sig exempel eller i de situation där man kan överklaga för låg ersättning...).

De skriver att: "Sami, Stim, Ifpi hanterar musik".
MEN, de pengar som ska fördelas sägs vara för:
"Utbetalning av PKE från andra organisationer - Följande organisationer fördelar privatkopieringsersättning eller delar av den till/för filmproducenter, ljudboksframställare, för musik respektive radioprogram"

DVS nada om fördelning av skatt på tex mobiltelefoner och liknande. Känns som att det hela är bluff och båg.

Jo men de har information om det här.
Fördelning av ersättningar 2019:
https://issuu.com/ymrkommunikation/docs/20-1247_fb2019_se?fr=...

Men det kan vara lite lurigt att förstå sig på deras uppdrag och hur fördelningsstrukturen är byggd.
Det relevanta att förstå är att copyswede inte delar ut pengar till enskilda individer utan de skickar vidare pengarna till ett gäng andra organisationer vilka i sin tur är ansvariga för att dela ut pengarna på individnivå.

Den här bilden kanske ser luddig ut - men den beskriver ganska bra ändå att det är andra organisationer i sista steget som delar ut pengarna till enskilda individer:
https://www.copyswede.se/om-copyswede/distribution-av-ersattn...

För att lättare förstå detta så kan man säga som så att det finns ett gäng olika företrädare för de med upphovsrättsverk och om kan kräva in pengar. Administrativt skulle det vara väldigt krångligt om ett helt gäng olika organisationer skulle vilja ha pengar från telia, inet med flera när exempelvis mobiler och laptops säljs. Däför har de olika företrädarorganisationerna för upphovsrättsmän gått samman och tillsammans bildat en egen organisation som ska sköta indrivningen av slantar för alla parter. Denna organisation heter copyswede.
Dels förenklar det i form av att det bara blir en part som kräver in all privatkopiering, och dels får den organisationen spetskompetens på området. Så uppläggsmässigt är det ganska att göra såhär.
Märk väl att copyswede inte har fått uppdraget att fördela pengarna ner på individnivå utan de skickar vidare pengar till exempelvis IFPI, stim med flera.
Hur copyswede tar in pengar, hur mycket de tar in, vilka kostnader de har och hur de fördelar pengarna finns i bilagan jag postat ovan.

Om du vill följa slantarna hela vägen fram till slutgiltig mottagare så får du vända dig till de organisationerna som tar emot pengar från Copyswede.

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx • 🥽 → VR: Samsung HMD Odyssey+
🎧 → Steelseries arctic 7 2019
🖱️ → Logitech g603 | ⌨️ → Logitech MX Keys
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon134512:

Nej svenskarnas plastpåsar hamnar inte på skräpberg i Indien, vi har våra problem och de har deras.

Bara för att Indien har problem med skräp betyder det inte att Sverige inte ska förbättra sig på de områden som går. Det är sjukt ologiskt tänkande.

För övrigt så har Indien 1.1 hektar per person i ekologiskt fotavtryck och Sverige har 6.6 hektar. Vi är sjukt mycket sämre på hållbart leverne.

Ska Indierna säga "Vi behöver inte bli bättre för att Sverige lever mindre hållbart än oss" och ignorera deras egna enorma miljöförstöringar? Nej. Det vill du nog inte. Givetvis kan man inte tänka så, det är faktiskt lite larvigt.

Beror lite på hur långt man vill vrida statistiken; svensken förbrukar ungefär 160% av sitt rikes areal, indiern ca 440%.

Visa signatur

WS: MSI B350M Mortar | AMD Ryzen 7 1700 | PH-TC14PE | 32GB DDR4 3000MHz | 1TB Kingston NV2 | Intel Arc A750 8GB | 2*BenQ G2420HDB
Router: Gigabyte GA-870-UD3 | AMD Phenom II x6 1055t @ 2600MHz, 1.25V | 12GB DDR3 | 2*250GB HDD @ RAID1 | 4TB HDD
Laptop: Thinkpad X220 4291-QF6

Permalänk
Skrivet av Söderbäck:

Jo men de har information om det här.
Fördelning av ersättningar 2019:
https://issuu.com/ymrkommunikation/docs/20-1247_fb2019_se?fr=...

Men det kan vara lite lurigt att förstå sig på deras uppdrag och hur fördelningsstrukturen är byggd.
Det relevanta att förstå är att copyswede inte delar ut pengar till enskilda individer utan de skickar vidare pengarna till ett gäng andra organisationer vilka i sin tur är ansvariga för att dela ut pengarna på individnivå.

Den här bilden kanske ser luddig ut - men den beskriver ganska bra ändå att det är andra organisationer i sista steget som delar ut pengarna till enskilda individer:
https://www.copyswede.se/om-copyswede/distribution-av-ersattn...

För att lättare förstå detta så kan man säga som så att det finns ett gäng olika företrädare för de med upphovsrättsverk och om kan kräva in pengar. Administrativt skulle det vara väldigt krångligt om ett helt gäng olika organisationer skulle vilja ha pengar från telia, inet med flera när exempelvis mobiler och laptops säljs. Däför har de olika företrädarorganisationerna för upphovsrättsmän gått samman och tillsammans bildat en egen organisation som ska sköta indrivningen av slantar för alla parter. Denna organisation heter copyswede.
Dels förenklar det i form av att det bara blir en part som kräver in all privatkopiering, och dels får den organisationen spetskompetens på området. Så uppläggsmässigt är det ganska att göra såhär.
Märk väl att copyswede inte har fått uppdraget att fördela pengarna ner på individnivå utan de skickar vidare pengar till exempelvis IFPI, stim med flera.
Hur copyswede tar in pengar, hur mycket de tar in, vilka kostnader de har och hur de fördelar pengarna finns i bilagan jag postat ovan.

Om du vill följa slantarna hela vägen fram till slutgiltig mottagare så får du vända dig till de organisationerna som tar emot pengar från Copyswede.

Så det är STIM som ska betala mig min del av "Kopieringsskatten" för knappt en miljon strömningar? Hur mycket betalar de / strömning?

(Bolaget ger i snitt 4 öre per strömning i vanlig ersättning men det har inte med Copyswede/kopieringsskatt att göra)

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Ian_Superfly:

Så det är STIM som ska betala mig min del av "Kopieringsskatten" för knappt en miljon strömningar? Hur mycket betalar de / strömning?

(Bolaget ger i snitt 4 öre per strömning i vanlig ersättning men det har inte med Copyswede/kopieringsskatt att göra)

Oj. Det har jag ingen som helst aning om tyvärr.
Jag är också lekman på området ;).

Du var inne på ett rimligt förslag lite tidigare i tråden. Skriv ett välformulerat och trevligt mail till Copyswede ändå.
Rimligen kommer de kunna peka dig i rätt riktning för vilken part du bör vända dig till.

Om inte annat så är det intressant vad de har som svar.

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx • 🥽 → VR: Samsung HMD Odyssey+
🎧 → Steelseries arctic 7 2019
🖱️ → Logitech g603 | ⌨️ → Logitech MX Keys
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled

Permalänk
Rekordmedlem
Skrivet av anon236072:

Att helt stryka rätten att privatkopiera som du säger låter den absolut enklaste och bästa lösningen!
INGEN som privatkopierar låtar och filmer idag ändå.

Skrivet av ZaaphodBleebronx:

Ja folk i 60 års åldern och deras kassettsamlingar är ju ett problem

Är man intresserad av bra kvalitet så finns det inga alternativ alls på videosidan ioch ett på musiksidan, utbudet är om inte helt obefintligt så enormt dåligt för de som vill ha bra kvalitet.
Bortsett från det obefintliga/urusla utbudet så gillar jag definitivt inte tanken på att hyra musiken.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem

Antagligen kommer detta innebära att skatten kommer även täcka för streaming, vilket kommer betyda att skatten klämmer sig in till din räkning för ditt fasta internet abonnemang och för 4G/5G.

Permalänk
Skrivet av Söderbäck:

Oj. Det har jag ingen som helst aning om tyvärr.
Jag är också lekman på området ;).

Du var inne på ett rimligt förslag lite tidigare i tråden. Skriv ett välformulerat och trevligt mail till Copyswede ändå.
Rimligen kommer de kunna peka dig i rätt riktning för vilken part du bör vända dig till.

Om inte annat så är det intressant vad de har som svar.

Har mailat. Hoppas det var trevligt nog för att de ska orka svara.

MVH
/Olle