Grannsämja trots kapade träd på den andres tomt

Permalänk
Rekordmedlem
Skrivet av Aka_The_Barf:

Det är för nybörjare. jag kör ariane s

Stavat fel, Ariane 5 ska det väl va ?
https://spacenews.com/arianespace-lofts-three-spacecraft-in-f...

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem
Skrivet av St3amer:

tl;dr folk är idioter

Amen, broder.

Permalänk
Medlem
Skrivet av superegg:

Kräv skadestånd på minst 2 miljoner för trädet, Västlänken här i Göteborg så kostar det ca 2 miljoner kr per träd att flytta, så ni får du be dom att skaffa ett nytt träd som var lika gammal som den föra.

Det är ju OT, men är det sant är det horribelt vad skattepengar går till...

Permalänk
Inaktiv

Har inte orkat läsa hela tråden så jag ber om ursäkt ifall jag upprepar vad någon annan redan har sagt …
Kolla upp om grannen är med i någon juristorganisation som är viktig för hans jobb och kräver att han är oförvitlig eller har höga krav på moralisk standard. I så fall är det bara att slå till på bred front och polisanmäla, hota med civilmål och sedan kontakta alla medier du kan tänka dig. Sedan kontaktar du förstås även den aktuella organisationen. Låt skiten träffa fläkten och spridas vitt och brett!
Det lär inte gynna grannens affärer.

Grannar av den här typen blir aldrig bättre - du har bara sett början - och det är bara en sak som gäller: krig för att tvinga bort honom!

Permalänk
Medlem

Grannsämjan är ändå förstörd så länge du inte vill vara en toffel som tar skit utan att ge skit tillbaks. Vad tror du TS, kan det här vara det sista denna s.k grannen gör?

Permalänk
Medlem

Långt svar WoT

Skrivet av Trunk:

På sweclockers får du fjortonåriga krigare vars liv kretsar kring sin dator och därmed har noll förståelse för att en dålig relation med sina grannar kan leda till mångfalt större lidande än kapade träd.

Skrivet av bluetrain:

Min misstanke är att majoriteten som röstade för "krig" antagligen inte själva bor i villa eller förstår hur viktigt det är med "grannsämja".
Har lyckligtvis haft turen (eller om det ytterst beror på stor skicklighet!) att inte göra grannarna upprörda men kollega som hamnade i en sådan situation sa att det blev väldigt jobbigt och psykiskt påfrestande att vara ute i trädgården eller leva med vetskapen att man så nära inpå har en ovän som man kanske behöver konfrontera ibland.
Så, om ni kan leva med det, låt saken bero. Se det som att du får ett trumfkort som du eventuellt kan spela när du behöver hjälp eller liknande. Det finns väldigt få fördelar att vara ovänner med grannar och att man av den anledningen särskilt bör fundera på vilka strider som är värda att ta. Det är ju dessutom svårt att veta om saker och ting eskalerar och då känns en jurist särskilt dumt att ha som motpart.

Skrivet av Nils-Göte:

Jag hade haft svårt att svälja att han ska få bete sig på det viset och hade därför haft svårt att undvika någon slags reaktion. Jag är imponerad av att du bara kan ta det och önska "grannfrid" när han kör över dig fullständigt och kommer att sitta på verandan och skryta för sina juristpolare hur han tvålade till mesen till granne. Jag skulle velat se honom komma och böna och be om nåd.

Det är glädjande att många förstår värdet i god grannsämja. Det är säkert ännu fler, som idag redan har god grannsämja, som inte tänker på att uppskatta det. Jag håller med många i tråden angående att "folk är idioter". Men som tur är, är ännu fler folk sköna icke-idioter.

Först ska jag säga att allt detta gäller fritidshus.
.. och jag ber om ursäkt för WoT!

Bakgrund

När denne nya granne först landade i området för ca 20 år sedan, så var upsättningen enligt följande.
Nya grannen: Ett äldre par med en son. Fastighetsägare var paret.
Vi: Min mor, hennes fästman och jag. Fastighetsägare var min mor och jag.

Redan medan de spekulerade på tomten (som då var tjock skog där man knappt såg en meter framför sig) så visade de ingen hänsyn när de gick runt och pekade eller intresserade sig för att säga hej, men övriga boende här som är normalt folk tänkte egentligen inte mer på det.
När de köpt tomten så spikade de upp hotfulla skyltar om att man inte fick beträda allmänningen, deras tomt mm.
Från stora vägen går en liten väg/stig ner till de tre stugor som då fanns här. Vid stora vägen satt en bom. Denna bom rev de bort för att hjullastarna och skogsmaskinerna skulle komma fram. Sen hällde de ut nån hemsk typ av stenkross bestående av stora vassa stenar på vår "pittoreska" lilla vägstump så det inte längre gick att gå till brevlådan utan kängor.
Vad de sedan sysslar med på den faktiska fastigheten (tomten) är inte våran sak riktigt, men de beställer ett hus från Estland som är lite för högt, och ber grannarna här om godkännande att få bygga en meter högre hus. Ingen kände behov att vara gnällkärring här vid den tidpunkten, så det fick de. I backspegeln är det solklart att de inte borde fått någon sådan tillåtelse.
De avverkar som sagt nästan alla träd på den allmänning som skiljer våran tomt med en annan grannes tomt. De passar även då på att kapa träd på vår andra grannes tomt.
De gräver ner dränering för deras hus på allmänningen med tillhörande uppstickande rör och avslutande pöl. De gräver också ur strandkanten så "deras" bit blir djupare, och överflödiga stenbumlingar läggs lite fult åt sidan (på "vår och den andre grannens" strandbit). Hela strandremsan är för övrigt allmänning.

Vid tidpunkten för deras tomtköp fanns ingen häck utmed våran tomtgräns, och deras tomt kunde nästan anses ligga vid vattnet då det var helt öppen sikt över vår tomt. Men på den tiden var det som sagt bara tjock skog mellan oss och vägen så varför skulle vi ha en häck?.
Efter ett tag insåg vi att det inte fungerar att de har full insyn över allt precis allt vi förtar oss, så min mor påbörjar projekt "plank" vilket överklagas med långa juridiska handlingar där de också passar på att kalla övriga stugor här för fallfärdiga ruckel. Vi sätter då rönnar, syréner och thujor i tomtgräns.
Då slänger de på anmälningar för otillåtet byggande eftersom min mor hade byggt bodar utan bygglov. Detta är ingenting jag försvarar. Jag var ung tonåring vid tiden (likt grannens son, det skiljer 1 år) och jag spelade mest cs hemma i "stan". Men överträdelsen på <10 kvm är i mina ögon löjligt liten särskilt med tanke på att grannen själva fått godkännande av såväl 60 extra kvm + 1 m högre hus, samt bygglov i tomtkant vilket jag inte begriper hur de fått, + carport.
De anmäler också vår flaggstång som vi monterat på den enda synliga stora stenen i "gräsmattan" ca 1 m utanför vår tomt, mellan oss och stranden. Det är inte heller juridiskt ok någonstans men jag hade gjort likadant idag med hänvisning till att den är vackrast och minst störande där för alla berörda grannar.
Även andra grannar får anmälningar för bryggor, flytt av stenar på allmänning (strandkant), planterad gräsmatta på allmänna strandremsan mm.
Mannen gör också upprepade demonstrativa promenader utmed strandremsan på de fina kvällarna när alla äter middag på altanerna.

Min mors fästman på den tiden var en något högre profil i staden och hade inga problem att säga ifrån. Det försigick nog en hel del fula ord mellan dessa män.
Mannen (grannen) var dessutom dömd för, låt os säga, metoo.

Det flesta smågrejer som hänt genom åren har nog både jag, min mor och grannar förträngt. Det jag vet är att allt detta påverade min mor enormt mycket. Och det jag har lärt mig är att krig inte är värt det. Det enda vi vill är att ha det gött. Jag hoppas att swecarna möjligen kan ta till sig detta.

Tillbaka till nutid.

Nu är det bara frun i grannhuset som är fastighetsägare efter att mannen gick bort. Sonen bor dock där mycket.
Hos oss är det mest jag som är här, men ägarförhållandet mellan min mor och mig är oförändrat. Min mor har en ny man som är extremt social, kan hantera alla sorters människor med gott humör - inkl grannen.
Jag och grannsonen är som sagt jämngamla och har var sin dotter på ca 1 år. Det är med absolut största sannolikhet vi som kommer äga dessa fastigheter närmaste decennierna, och senare kanske våra döttrar då?
Allt sedan mannen gick bort har det inte hänt någonting märkvärdigt mellan just oss och denne granne. (Det är kanske en annan historia mellan dem och övriga grannar här i området...)

Detta kanske förklarar varför min grundinställning är att försöka hitta en god väg framåt. Det betyder verkligen inte att jag också skulle acceptera vad som helst. Vi har andra träd och ägodelar som jag hade polisanmält skadegörelse på, inom 5 sekunder.

Skrivet av Trunk:

I första hand kollar man på ifall träden kan ersättas, vilket såklart är nästintill omöjligt. Sen kollar man på vilken roll träden har i bostadens uppskattade försäljningsvärde och sätter skadeståndet efter det. Man tittar t.ex. på om träden höjer tomtens skönhet och om de ger insynsskydd.
Personligen värderar jag träd väldigt, väldigt högt men tyvärr gör inte rättsväsendet det. De verkar mest tänka att träden är värda sitt vedpris och eventuellt lite till.

Som arkitektur/konst-intresserad och finsnickeri/trä-fantast så värderar jag träd extremt högt. Det gör nästan ont i mig att träden inte bara är borta, utan delvis står kvar i misshandlad skepnad.
När jag tänker på att hösten snart kommer, vilket är min favoritårstid, så blir jag ledsen att dessa trädkronor inte fick visa någon brandgul prakt.
Tyvärr blir nog ev ersättning en spottstyver för virket, och inte ett faktiskt återställande + ersättning för uppkommen skada. =(

Skrivet av [SmR]BMF:

Det var oerhört tråkig läsning. Jag tycker att du ska ta kontakt med en jurist för att diskutera ärendet, kontakta din bank/föräkringsbolag då dessa brukar erbjuda gratis eller rabatterad konsultation. På så vis blir det kanske enklare att fatta ett beslut om hur du ska gå vidare. Lycka till

Bra tips!

Skrivet av Linus:

Jag hade hittat på ett lämpligt skadestånd och skickat dit vänner som knappt behöver öppna käften för att han ska fatta att det är inte läge att tjafsa om huruvida dessa ska betalas eller inte 🤷‍♂️

Ironiskt nog jobbar jag själv i inkassobranschen. Men kanske inte samma som du tänker på.

Skrivet av Skrotnisse92:

Grannen får ta ner träd på arrendet, om dom har markägarens tillstånd. Dom får även ta ner vissa grenar från tex dina träd som sticker in över arrendet, om det uppstår en olägenhet. Men det är väl inte aktuellt i det här fallet?

Personligen hade jag inte tofflat så mycket för grannen. Man behöver ju kanske inte dra det till rätten, men vill dom ha bättre utsikt får dom väl lösa det på vanliga sätt. Det är ju trots allt inte ditt problem. Men det är bra att du markerat att det inte var okej med trädet! Jag hade nöjt mig där, och sen levt med att min granne inte är min bästa kompis. Och slutat kapa saker för grannens skull, det är ju dom som betett sig dåligt.
Sen så kan man ju tycka att du bör försöka få dom att fixa till resterna av träden. Så att det iaf är stubbar, eller kanske till och med borttagna stubbar. Vill dom inte det så har du ju tyvärr inte så många alternativ kvar.

Till alla som tycker att polisanmälan är enda sättet att lösa det så beror det ju på vad ni egentligen avtalat om vid nedtagande av träd och växtlighet. En polisanmälan där polisen inte väljer att ta det till åtal måste nog vara den sämsta situationen av alla för TS. Inget träd, ingen grannsämja. Vill man ta det till polisanmälan så bör man kanske prata med en jurist innan, för att gå igenom det hela. Juristen kan även hjälpa dig om du inte vill polisanmäla, och formulera ersättningsanspråk till grannen. Drar du eventuell stämningsansökan till ting, så finns det ju såklart risker med ett tvistemål. Tex att betala någon annans rättegångskostnader.

Normalt sett så går det under skadegörelse och inte stöld. Krävs att man hittar en ambitiös åklagare som vill bevisa att någon har haft uppsåt att tillägna sig ett nedhugget träd.
Sen så är det ju inte glasklart hur "olovligt" det hela varit, då dom avtalat om att grannen fick kapa växtlighet.

Edit: Ändrade lite ord.

Hur kan det vara oförsvarbart om grannen nu hade fått tillåtelse för att kapa vissa växter för att få bättre utsikt?

Hjälper det TS grannsämja?

Du tror att det bästa TS kan göra för att få grannsämja är att hota grannen, som garanterat har förtroende för rättsväsendet (iom jurist), och sen riskera ett straff?

Tack för svaret!

Skrivet av Beginner:

Ojoj. Känner igen.

Bor med en numer igenväxt liten vägsnutt vid tomtgränsen vi har servitut på. Inte använd på säkert 20 år, går inte ens att se att det är en väg längre.

Bonden sålde och nya ägaren kom och frågade om de kunde få ta en trädruska på vår tomt som hängde ut lite över vägen och lite in på åkern.

Visst. Ta den du. Hör sen motorsågar som brummar en halv dag. Gick inte ut förrän dagen efter. Han och en granne har toksågat utmed tomtgränsen, på vår tomt. Småträn, buskar har åkt. Vårat "insynsskydd" gentemot vägen är numer "titta-in-hur-mycket-ni-vill-när-ni-åker-förbi".

Vill inte säga något men blev rejält sur över hur ett litet träd blev merparten av allt på tomtgränsen.

Hemskt! Men du slipper kanske bo bredvid och träffa människan.
Får man fråga varför du inte vill göra ett rättsligt ärende av händelsen?

Skrivet av orig_rejser:

Ganska vanligt det här med sjöutsikt.
Hade han frågat hade han kanske fått nej. Nu kanske han får böter om ni drar i det, men träden är borta och sjöutsikten är där.

Händer ganska ofta här nere på kusten.
Spelar ingen roll om man är jurist eller inte, mest troligt har han koll på eventuella följder och tar dom med ett hånleende.

Jag är också övertygad om att han har koll på följderna och är nöjd med sin insats

Skrivet av DavidtheDoom:

@Igelkott: Om du inte sätter ner foten och visar att du inte accepterar vad som helst så kommer grannen eskalera och bara göra som denna vill.

Ta hjälp av jurist för vad man kan göra. Att "han är tomtjurist" är ju skrämseltaktik om något.

Om jag vore säker på vad som får grannsonen att avstå från att eskalera så hade jag nog valt den vägen. I dagsläget lutar det åt att en "bra relation" är säkraste bettet att slippa fler övertramp.

Skrivet av Hujeta:

Bara att plantera fetaste snabbväxande häcken som täcker mesta möjliga utsikt för grannen. Jag hade tom offrat den egna tomtens komposition för att hämnas.

Hämnd = Hämnd tillbaka (krig)

Skrivet av Vlademil:

@Igelkott: Ta reda på ungefär vad sånt virke eller kostnad för återplantering är värt och fråga snällt om han inte kan betala det (eller om du kan få någon bytesvara för liknande värde). Han kanske kan hjälpa dig med nåt annat, vad vet jag.

Skriv inget surt brev, så himla svenskt och tråkigt. Försök bara förklara att du inte var okej med vad som hände och att du iaf kan få ersättning för misstaget. Om jag hade sågat ner någons träd av misstag hade jag iaf frågat vad jag kan göra för att återgälda. Sen kanske han vägrar, men då framstår ju han som oresonlig (om det är en human summa pengar det handlar om).

Man måste inte va kompis med sina grannar, men fiender är aldrig bra. Om han mot förmodan vägrar återgälda dig med pengar eller tjänster - behöver ju du inte vara snäll mot honom i framtiden. Du har sagt ditt och han vet var du står.

Detta är den troliga vägen framåt.

Skrivet av Dax:

ta kontakt med en advokat han/hon vet vad som bör göras. Brukar finnas tider som dom ger råd utan att ta betalt har jag för mig.

Komiskt nog så tror jag att han har sådana gratistider på bibliotek i min hemort. Jag kanske får gå dit

Visa signatur

Kan en del om trä
Ctrl-Shift-N

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Nils-Göte:

Det är ju OT, men är det sant är det horribelt vad skattepengar går till...

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/tradflytt-kostar-75-mi...

Citat:

300 träd flyttas – Notan: 75 miljoner kronor

Fram kommer inte vad som kostar vad.

Eller denna.

https://goteborg.kommunisterna.org/2016/05/en-refug-30-miljon...

Citat:

Strax nedanför Götaplatsen har denna märkliga konstruktion placerats mitt i körbanan till en kostnad av 30 miljoner kronor.

Visa signatur

Man är inte dum för att man har stavproblem.
Läs mer om min synfel Visual Snow
Om mig ----> #16970666

Permalänk
Medlem

Jag vill verkligen tacka alla i tråden och att sweclockers finns för att ventilera grejer

Jag är också lite glad över att grannen åtminstone med ord framfört ytterligare ursäkter och flera gånger nämnt att han självklart vill ersätta träden.

Problemet är dock att det fortfarande känns väldigt kalkylerat.
När vi gått runt och tittat på stubbarna så är han också lägligt osäker på vilka han har tagit ner. Och jag har ingen fingervisning vilka summor han har i åtanke.

Mitt arbete nu är att dokumentera allting så noggrant jag bara kan. Jag försöker också skriva en dagbok över dessa dagar.

Sen tänkte jag också filma ihop något där jag berättar om innehavaren av juristbyrå XXXX med specialisering inom fastighetsrätt som själv begår de lagöverträdelser han arbetar med.
Edit: Jag kan givetvis bara formulera mig så om han döms till något. Annars får jag helt enkelt bara redogöra för vad han gjort på tomten utan att jag värderar handlingen som negativ (a.k.a: "han måste ju vetat att det var tillåtet eftersom han arbetar med det")
Om ytterligare händelser uppstår så lägger jag ut denna på YT. Jag ska bara vara noggrann med att inte begå förtal.

Jag har också samlat lite sköna citat från grannen, med mina kommentarer. Jag tänkte att jag kastar in dem här i tråden också. Jag gissar att det kanske finns åsikter om vissa av mina kommentarer.

Citat av grannsonen

Citat:

Eftersom jag minns att träden tidigare var mindre, och nu har blivit större, så antog jag att träden bara låtits vara (därmed att betrakta som sly)

Kommentar överflödig. Vi rensar ogräs och sly från vår tomt årligen före midsommar. Träd växer alltid från liten planta och blir större efterhand. Hela omgivningen består i huvudsak av självsådda träd som inte avverkats. Givetvis låter vi de träd stå kvar som vi önskar behålla och räknar med kommer växa.

Citat:

Efter att jag beskurit häcken så märkte jag att sikten mot sjön inte förbättrades, och kapade därför de andra träden

Vi har varken lovat eller undersökt huruvida beskärning av häcken skulle medföra någons bättre sikt mot sjön. Vi ifrågasätter inte det önskade resultatet att få bättre sjöutsikt. XXXXXXX inledande påstående var att beskärning av häcken skulle vara en fördel i den bemärkelsen och vi hade ingen anledning att ifrågasätta detta – vi betraktade det som positivt.
Vi ställer oss frågan om XXXXXXX menar att hans arbete med att beskära vår häck tog tid, material och påfrestning i anspråk och därför också har absolut rätt att generera vinning.
Vi har ingen egen anledning att vilja beskära våra thujahäckar. Det är ingen tjänst vi efterfrågat, som vi så i fall rimligen skulle betala för. Men hade vi fått frågan hade vi försökt ersätta nerlagt arbete, just med hänsyn till besvikelsen.

Citat:

Vi ser inte er vistas på denna del av tomten och utgick därför ifrån att ni inte hade glädje av träden

Vår tomt är inte flera hektar till ytan, med sådan växtlighet som ingen märker av. Tomten är helt vanlig tomtstorlek för fritidshus på dryga 1000 kvm. Vi vistas största delen av året i vår bostad. Den tid vi vistas i fritidshuset, sett till de ljusa timmarna på dagen, utgörs mest av vistelse i eller i närheten av byggnaderna på tomten. Trots detta finner vi stor uppskattning av även sådant som befinner sig ytterligare några meter bort, de stunder vi äntligen får möjlighet att vara i fritidshuset.
Av naturliga anledningar är träd ofta placerade någon bit ifrån byggnader. I bostadsområden är en betydande del placerade/bibehållna just närmare tomtgränser, snarare än mitt på tomter, av flera olika anledningar. Träd går att uppskatta på avstånd, kanske till och med mer än om man står precis intill dem?

Citat:

Jag trodde inte det gjorde något, men nu i efterhand förstår jag att de var värdefulla för er, och jag borde ha frågat först

Menar XXXXXXXX att vi mellan raderna och underförstått varit skyldiga något mer än att ge tillåtelse till beskärning av thujahäcken? Dvs att handlingen att fråga om lov, i ren hövlighet, ändå skulle tvinga oss att tillåta ytterligare avverkning för att inte begå kontraktsbrott?
Ett lovfrågande skulle inte alls ändra någonting eftersom vi ändå inte hade gett något lov till ytterligare avverkning.

Citat:

Jag vet att, Nej, man inte får ta ner andras träd

Detta stämmer bra och det är bra med den insikten. Eftersom XXXXXXXX till yrket är jurist med fokus på fastighetsrelaterade spörsmål så är detta inte en nyvunnen insikt. Den fanns där, vid varje utblick där en trädkrona syntes skymma sjöutsikten. Den fanns där, vid varje motorsågsbestyckad promenad fram till sagt träd. Den fanns där, i stunden för varje kapad stam.

Citat:

Jag kan inte mer än att verkligen be om ursäkt och jag står till tjänst att ersätta detta

Om det vore så väl att 15-20 år gamla träd kan ersättas. XXXXXXX är i sin yrkesroll fullt medveten om att virkesvärdet är försumbart i förhållande till en fastighetsvärdesökning vid förbättrad sjöutsikt.
Vi hade absolut inte haft några återstående bekymmer om trädgården återställdes till fullo inom något år eller två. XXXXXXXX ursäkt skulle då täcka resterade besvär. Tyvärr fungerar inte träd och växtlighet så. Träd man köper är mycket små, kräver mycket arbete och många år att växa upp.
Utöver total kostnad för omplantering av nya små träd är det också fråga om en ersättning för det årliga värde träden gav oss, fram till dess de nya träden åter ger oss detta värde. Då detta blir ett sexsiffrigt belopp så är vi trots allt tveksamma om det faktiskt kommer att ersättas.

Visa signatur

Kan en del om trä
Ctrl-Shift-N

Permalänk
Medlem
Skrivet av LemurenSwe:

Du tycks vara väl förberedd. Verkar vara liknande Dicotex fast högre halt MCPA?
Håller för övrigt med, TS borde skaffa sig lite rötter och sprida ut på den sidan av grannens tomt som inte angränsar till ens egen.

Skit ska skit ha.

Har läst på i ämnet, visade sig snabbt att parkslide är en formidabel motståndare. i asien där den kommer ifrån lever den i harmoni med omgivningen då den har naturliga fiender där. där odlas den aktivt då den även har en väldigt hög antioxidant halt och har många vitaminer. Man kan göra "rabarberpaj" på den eller andra saker där den ersätter rabarber. den är inte dålig på annat sätt än att dom som tog hit den i början på 1900 talet inte räknade med att den skulle vara så skadlig för omgivningen och ha ett extremt starkt och stort rotsystem.
jag har hittat "löpare" runt 10 meter bort där den försöker etablera sig, men jag är snabbt där.
vill man ha bort den helt så får man gräva nedåt ca 3-4 meter och sedan gräva 5-10 meter runt drabbat område och sedan bränna hela lasset. det är det få som vill.
halten av MCPA är lite över 20% men den är väldigt dryg, ca 1 cl per liter.

Tycker TS även ska kontakta någon kunnig i frågan, att kapa någons träd på dennes tomt är definitivt inte lagligt oavsett om han är någon som jobbar med just det eller inte.

Visa signatur

Ryzen 5900X @ Stock, MSI Suprim X 3080 @ game mode.

Permalänk
Medlem
Skrivet av mrqaffe:

Det där är ju fusk metoden, det går för fort och riskerar att skapa brännskador på saker i närheten

Visa signatur

Ryzen 5900X @ Stock, MSI Suprim X 3080 @ game mode.

Permalänk
Medlem

Jag tycker du är väldigt klok och som sagt är detta ett ställe där du vuxit upp och du vill ha en relation till grannsonen.

Tycker annars den här familjen låter självisk och oskön.

Nej detta är kalkylerat. Och tyvärr förstår jag mer och mer hur de har betett sig.
Det finns minst två härskarmetoder.
-Göra något uppenbart fel och sen be om ursäkt. Olagligheter är olagligheter.
-Be om ett lillfinger och ta hela handen. Typ "jag vill klippa ner en gren" och sen ta ner tre träd.

Jag skulle personligen anlitat en jurist och se vad denne tyckte om utgångsläget.
Bara för att du går till en jurist behöver du inte gå vidare lagligt sen. Men kan ge en bild om hur lätt det är att gå vidare eller hur mycket pengar det handlar om.

Och beroende på vad juristen tycker kan du kräva en ersättning direkt eller gå via lagen.

Att få ha värdighet och självrespekt är ibland mer värt än grannsämja.

Ni har inte lyckats markera och säga till tidigare. Då hade de inte gjort så här.

Skadar inte att tala med en jurist, men sen är det i slutändan ditt val och din värdering.

Visa signatur

Ryzen 9 5950X, 32GB 3600MHz CL16, SN850 500GB SN750 2TB, B550 ROG, 3090 24 GB
Har haft dessa GPUer: Tseng ET6000, Matrox M3D, 3DFX Voodoo 1-3, nVidia Riva 128, TNT, TNT2, Geforce 256 SDR+DDR, Geforce 2mx, 3, GT 8600m, GTX460 SLI, GTX580, GTX670 SLI, 1080 ti, 2080 ti, 3090 AMD Radeon 9200, 4850 CF, 6950@70, 6870 CF, 7850 CF, R9 390, R9 Nano, Vega 64, RX 6800 XT
Lista beg. priser GPUer ESD for dummies

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Igelkott:

Jag vill verkligen tacka alla i tråden och att sweclockers finns för att ventilera grejer

Jag är också lite glad över att grannen åtminstone med ord framfört ytterligare ursäkter och flera gånger nämnt att han självklart vill ersätta träden.

Problemet är dock att det fortfarande känns väldigt kalkylerat.
När vi gått runt och tittat på stubbarna så är han också lägligt osäker på vilka han har tagit ner. Och jag har ingen fingervisning vilka summor han har i åtanke.

Mitt arbete nu är att dokumentera allting så noggrant jag bara kan. Jag försöker också skriva en dagbok över dessa dagar.

Sen tänkte jag också filma ihop något där jag berättar om innehavaren av juristbyrå XXXX med specialisering inom fastighetsrätt som själv begår de lagöverträdelser han arbetar med.
Edit: Jag kan givetvis bara formulera mig så om han döms till något. Annars får jag helt enkelt bara redogöra för vad han gjort på tomten utan att jag värderar handlingen som negativ (a.k.a: "han måste ju vetat att det var tillåtet eftersom han arbetar med det")
Om ytterligare händelser uppstår så lägger jag ut denna på YT. Jag ska bara vara noggrann med att inte begå förtal.

Jag har också samlat lite sköna citat från grannen, med mina kommentarer. Jag tänkte att jag kastar in dem här i tråden också. Jag gissar att det kanske finns åsikter om vissa av mina kommentarer.

Citat av grannsonen

Kommentar överflödig. Vi rensar ogräs och sly från vår tomt årligen före midsommar. Träd växer alltid från liten planta och blir större efterhand. Hela omgivningen består i huvudsak av självsådda träd som inte avverkats. Givetvis låter vi de träd stå kvar som vi önskar behålla och räknar med kommer växa.

Vi har varken lovat eller undersökt huruvida beskärning av häcken skulle medföra någons bättre sikt mot sjön. Vi ifrågasätter inte det önskade resultatet att få bättre sjöutsikt. XXXXXXX inledande påstående var att beskärning av häcken skulle vara en fördel i den bemärkelsen och vi hade ingen anledning att ifrågasätta detta – vi betraktade det som positivt.
Vi ställer oss frågan om XXXXXXX menar att hans arbete med att beskära vår häck tog tid, material och påfrestning i anspråk och därför också har absolut rätt att generera vinning.
Vi har ingen egen anledning att vilja beskära våra thujahäckar. Det är ingen tjänst vi efterfrågat, som vi så i fall rimligen skulle betala för. Men hade vi fått frågan hade vi försökt ersätta nerlagt arbete, just med hänsyn till besvikelsen.

Vår tomt är inte flera hektar till ytan, med sådan växtlighet som ingen märker av. Tomten är helt vanlig tomtstorlek för fritidshus på dryga 1000 kvm. Vi vistas största delen av året i vår bostad. Den tid vi vistas i fritidshuset, sett till de ljusa timmarna på dagen, utgörs mest av vistelse i eller i närheten av byggnaderna på tomten. Trots detta finner vi stor uppskattning av även sådant som befinner sig ytterligare några meter bort, de stunder vi äntligen får möjlighet att vara i fritidshuset.
Av naturliga anledningar är träd ofta placerade någon bit ifrån byggnader. I bostadsområden är en betydande del placerade/bibehållna just närmare tomtgränser, snarare än mitt på tomter, av flera olika anledningar. Träd går att uppskatta på avstånd, kanske till och med mer än om man står precis intill dem?

Menar XXXXXXXX att vi mellan raderna och underförstått varit skyldiga något mer än att ge tillåtelse till beskärning av thujahäcken? Dvs att handlingen att fråga om lov, i ren hövlighet, ändå skulle tvinga oss att tillåta ytterligare avverkning för att inte begå kontraktsbrott?
Ett lovfrågande skulle inte alls ändra någonting eftersom vi ändå inte hade gett något lov till ytterligare avverkning.

Detta stämmer bra och det är bra med den insikten. Eftersom XXXXXXXX till yrket är jurist med fokus på fastighetsrelaterade spörsmål så är detta inte en nyvunnen insikt. Den fanns där, vid varje utblick där en trädkrona syntes skymma sjöutsikten. Den fanns där, vid varje motorsågsbestyckad promenad fram till sagt träd. Den fanns där, i stunden för varje kapad stam.

Om det vore så väl att 15-20 år gamla träd kan ersättas. XXXXXXX är i sin yrkesroll fullt medveten om att virkesvärdet är försumbart i förhållande till en fastighetsvärdesökning vid förbättrad sjöutsikt.
Vi hade absolut inte haft några återstående bekymmer om trädgården återställdes till fullo inom något år eller två. XXXXXXXX ursäkt skulle då täcka resterade besvär. Tyvärr fungerar inte träd och växtlighet så. Träd man köper är mycket små, kräver mycket arbete och många år att växa upp.
Utöver total kostnad för omplantering av nya små träd är det också fråga om en ersättning för det årliga värde träden gav oss, fram till dess de nya träden åter ger oss detta värde. Då detta blir ett sexsiffrigt belopp så är vi trots allt tveksamma om det faktiskt kommer att ersättas.

Grannen har ju inte brytt sig ett dugg om dig eller övriga grannar och hela tiden kört går-det-så-går-det-taktiken. Om han dessutom är utbildad och yrkesaktiv jurist är han inget annat än ett stort svin som bara vill få sin vilja igenom till varje pris!
Den typen av människor måste stoppas direkt vid första överträdelsen eftersom de annars bara fortsätter och blir värre, vilket din berättelse tydligt visar.
Som flera här verkar ha skrivit – det är dags att sätta ned foten rejält!

Som jag ser det handlar det om att sänka hans rykte med alla tänkbara lagliga medel.
Polisanmäl honom för egenmäktigt förfarande (eller vilken brottsrubricering som kan vara aktuell). Om han döms för detta eller något liknande faller hela hans trovärdighet som jurist som ett korthus.
Om han livnär sig som fastighetsjurist, men själv hela tiden slirar lite utanför lagen kommer alla större medier att älska historien! Och som sagt – kolla upp om han är med i några branschorganisationer som kan ha synpunkter på hans uppförande. Han kan förlora massor av affärer på att åka ur dessa organisationer.
Bara kör på nu – annars blir du snart överkörd igen!

Permalänk
Medlem

Vad finns det för grannsämja att bevara om sociopat grannen bara tar, river och förstör för att gynna sig själv på andras bekostnad?
Det är än värre att han arbetar inom området, eftersom det då både är planerat och med uppsåt.

Jag försår att man vill undvika konflikt, men häe är ju konflikten är redan ett faktum....

Jag lider med dig TS!
Nu får man ju inte uppmana till brott, så jag stannar min post här...

Permalänk
Inaktiv

Förresten – en sak till: om grannen skulle bestämma sig för att flytta och säljer huset så var mycket tydlig med att berätta för mäklaren om vad som har hänt samt att du kommer att låta höga träd växa upp igen och skymma sjöutsikten; framför allt om mäklaren nämner sjöutsikt i sin marknadsföring.
Då kan inte de nya grannarna klaga i efterhand.

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon36896:

Grannen har ju inte brytt sig ett dugg om dig eller övriga grannar och hela tiden kört går-det-så-går-det-taktiken.

Som TS har berättat är det alltså inte samma person som stått för de historiska överträdelserna (denna person är nu död) och den nu aktuella situationen. Lastar man sonen för allt fadern gjort har man snart eskalerat konflikten genom att vara slav under sina egna svagheter.

Visa signatur

Ryzen 3700X | Asus X570-F | 32GB Kingston Fury Renegade | RX 7800 XT | Fractal Design R6C | Noctua NH-D15 | Corsair RM650x | 6TB SSD av varierad kvalisort | Asus VG279QM | Ducky One 2 | CM MM720

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av twit:

Som TS har berättat är det alltså inte samma person som stått för de historiska överträdelserna (denna person är nu död) och den nu aktuella situationen. Lastar man sonen för allt fadern gjort har man snart eskalerat konflikten genom att vara slav under sina egna svagheter.

Läs citaten av sonens kommentarer ovan så inser du att han är sin far upp i dagen och själv har gjort en hel del …

Permalänk
Medlem
Skrivet av twit:

Som TS har berättat är det alltså inte samma person som stått för de historiska överträdelserna (denna person är nu död) och den nu aktuella situationen. Lastar man sonen för allt fadern gjort har man snart eskalerat konflikten genom att vara slav under sina egna svagheter.

Skrivet av anon36896:

Läs citaten av sonens kommentarer ovan så inser du att han är sin far upp i dagen och själv har gjort en hel del …

Ni har båda helt rätt!

Jag vill också tillägga att modern tillika den faktiska nuvarande fastighetsägaren förefaller vara trevlig. I dialog så snart vi träffade på henne så var hon genuint omedveten vad som hade skett.
Hon bekräftade att hon hört att vi gett tillåtelse att beskära thuja-häcken. Men när jag tog upp angående de andra träden så var det uppenbart att hon varken kände till vad sonen gjort eller att vi hade framfört något missnöje.
I min värld är det jättekonstigt att sonen hållt allt för sig själv när det gäller saker som påverkar henne i egenskap av fastighetsägare. Några minuter efter att vi skiljts åt och hon uppenbarligen tagit sonen i örat kom han till oss och bad om ursäkt 10 gånger till.

Det är givetvis bra att han gör det. Någonstans kan jag ändå uppskatta det även om det bara är ord..
Samtidigt blir jag lite rädd vad som kommer hända den dagen modern går bort och han ärver stället. Jag behöver förmodligen förbereda för flera olika scenarion.

Visa signatur

Kan en del om trä
Ctrl-Shift-N

Permalänk
Medlem
Skrivet av Igelkott:

Men när jag tog upp angående de andra tråden så var det uppenbart att hon varken kände till vad sonen gjort eller att vi hade framfört något missnöje.
I min värld är det jättekonstigt att sonen hållt allt för sig själv när det gäller saker som påverkar henne i egenskap av fastighetsägare. Några minuter efter att vi skiljts åt och hon uppenbarligen tagit sonen i örat kom han till oss och bad om ursäkt 10 gånger till.

Samtidigt blir jag lite rädd vad som kommer hända den dagen modern går bort och han ärver stället. Jag behöver förmodligen förbereda för flera olika scenarion.

Det här är inte helt ovanligt, som jag gnällde om tidigare så ÄR folk idioter. Så klart inte alla och hela tiden men vissa personer agerar och reagerar helt ologiskt ibland. Tråkigt då när det går ut över oskyldiga om man säger så.
Min äldre bror t ex, han är typ Sauron i vissa lägen, och det knepiga är att han (likt många som beter sig illa) inte verkar vara medveten om att han skadar andra. Jag ska inte bli långrandig men när min far blev sjuk så försökte han få mig att riva mitt hus på tomten samt han på något sätt lyckades få en banktjänstekvinna att skriva ut tre fullmakter (konton, lån, ev postgiroutbetalningar) i min fars namn utan att ens kontakta min far. Som låg på sjukhuset då och hade ungefär två månader kvar i livet.
Så ibland faller äpplet långt från trädet.

Ni kanske ska förbereda er på att jag kommer ha en tråd i det här forumet den dagen min mor går bort och min bror ska göra livet surt för mig (som han "lovat"...)

Permalänk
Musikälskare

Jag röstar på krig

Visa signatur

❀ Monitor: ASUS Swift 27" @ 1440p/165Hz ❀ CPU: Ryzen 7700X ❀ Cooling: Corsair H170i ELITE 420mm ❀ GPU: MSI 3080 Ti SUPRIM X ❀ Memory: Corsair 32GB DDR5 Vengeance ❀ Motherboard: ASUS Crosshair X670E Hero ❀ M.2: Samsung 980 Pro ❀ PSU: Corsair HX1200 ❀ Chassi: Corsair 7000X ❀ Time Spy: 19 340

📷 Mina fotografier
🎧 Vad lyssnar du på just nu?

Permalänk
Medlem

@igelkott

Citat:

Hemskt! Men du slipper kanske bo bredvid och träffa människan.
Får man fråga varför du inte vill göra ett rättsligt ärende av händelsen?

Bor inte bredvid nej. Vi bor en bit från alla andra i byn med de spatserar förbi här med barnvagnar och hundar. Därav lite skönt med insynsskyddet som numer inte "fungerar"
.

Ville inte härja med honom och grannarna som hjälpte till att massakrera småträn och buskar. Inte värt att ha surt folk som går förbi här. De pratar ju med varandra i byn men vi är "utanför" den kretsen. Men sur är jag.

Visa signatur

Fractal Design Meshify 2 Compact / Solid | Noctua NH-D15 chromax.black | Kingston Fury Beast Black 64GB (2x16GB) Expo DDR5 / 6000 MHz| ASUS TUF Gaming 1000W Gold - ATX 3.0 | Noctua NF-A14 / PWM / 140mm |Palit GeForce RTX 4090 GameRock 24GB | Kingston Fury Renegade 1TB | Kingston NV2 2TB | ASUS PRIME X670-P WIFI | AMD Ryzen 7 7800X3D | Xiaomi Mi Curved Gaming Monitor 34" | Windows 11 Home Svensk

Permalänk
Medlem
Skrivet av Igelkott:

Ni har båda helt rätt!

Jag vill också tillägga att modern tillika den faktiska nuvarande fastighetsägaren förefaller vara trevlig. I dialog så snart vi träffade på henne så var hon genuint omedveten vad som hade skett.
Hon bekräftade att hon hört att vi gett tillåtelse att beskära thuja-häcken. Men när jag tog upp angående de andra träden så var det uppenbart att hon varken kände till vad sonen gjort eller att vi hade framfört något missnöje.
I min värld är det jättekonstigt att sonen hållt allt för sig själv när det gäller saker som påverkar henne i egenskap av fastighetsägare. Några minuter efter att vi skiljts åt och hon uppenbarligen tagit sonen i örat kom han till oss och bad om ursäkt 10 gånger till.

Det är givetvis bra att han gör det. Någonstans kan jag ändå uppskatta det även om det bara är ord..
Samtidigt blir jag lite rädd vad som kommer hända den dagen modern går bort och han ärver stället. Jag behöver förmodligen förbereda för flera olika scenarion.

Ni frågade inte vad han tänkte gör för att ersätta träden?

Permalänk
Medlem
Skrivet av mattoys:

Ni frågade inte vad han tänkte gör för att ersätta träden?

Den attityden/ typen av fråga tror jag är precis vad som har satt TS i en omöjlig situation. Dvs att grannen får "bollen".

Det här är ett förvuxet barn och det enda som verkligen har chans att bita är hårda(re) gränsdragningar och konkreta krav.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Olegh:

Den attityden/ typen av fråga tror jag är precis vad som har satt TS i en omöjlig situation. Dvs att grannen får "bollen".

Det här är ett förvuxet barn och det enda som verkligen har chans att bita är hårda(re) gränsdragningar och konkreta krav.

När grannen kommer och ber om ursäkt, och tror sig komma undan bara med en ursäkt. Det är då man skall fråga vad han tänkt göra för att återställa, det är mer eller mindre en retorisk fråga. Grannen skall alltså inte gå hem och komma med ett förslag.
Utan om han inte kan säga vad han tänkt göra för, så säger man att denne skall ersätta träden.
Om jag inte missminner mig så är 5-6000 kr per fullvuxet träd rimligt, enligt något rättsfall. Speciella träd kan vara värda mer, 100-åriga allé-träd exempelvis.

Permalänk
Medlem
Skrivet av mattoys:

När grannen kommer och ber om ursäkt, och tror sig komma undan bara med en ursäkt. Det är då man skall fråga vad han tänkt göra för att återställa, det är mer eller mindre en retorisk fråga. Grannen skall alltså inte gå hem och komma med ett förslag.
Utan om han inte kan säga vad han tänkt göra för, så säger man att denne skall ersätta träden.
Om jag inte missminner mig så är 5-6000 kr per fullvuxet träd rimligt, enligt något rättsfall. Speciella träd kan vara värda mer, 100-åriga allé-träd exempelvis.

Problemet är ju att det inte bara är ekonomi.
Vi hade ett liknande problem vid vårt sommarhus. Grannen ersatte oss ekonomiskt, men finns ingen (rimlig) ekonomi i världen som kompenserar att jag nu ser deras feta fläskmagar när dom står i sin utedusch under mitt morgonfika.

Det går väl att plantera, men tar väl min livstid innan det vuxit till sig. Går väl även bygga nån form av "plank", men hur kul/trevligt ser det ut? Det var ju bättre när det bara var en skog som skymde.

Permalänk
Medlem

Jag har inte läst allting i tråden men av att döma har personen (far eller son) ingen som helst respekt för dig. Bortse från att han är fastighetsjurist, vad spelar det för roll?

"Vi har en granne som just kapat av träd på vår tomt utan lov."

Skadegörelse alt. grov skadegörelse.
Polisanmäl och låt ärendet gå till domstol. Öppet mål!

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Flipper:

Jag har inte läst allting i tråden men av att döma har personen (far eller son) ingen som helst respekt för dig. Bortse från att han är fastighetsjurist, vad spelar det för roll?

"Vi har en granne som just kapat av träd på vår tomt utan lov."

Skadegörelse alt. grov skadegörelse.
Polisanmäl och låt ärendet gå till domstol. Öppet mål!

Inte bara det – det kommer dessutom att svärta ned grannens rykte som fastighetsjurist eftersom han om någon borde veta vad som gäller. Det känns verkligen som att grannen har kapat av den gren han själv sitter på …
Det är dags för öppet krig med alla lagliga medel och, som jag tidigare nämnt, trycka hårt på det faktum att han inte verkar vara kompetent som fastighetsjurist.
Rök ut grannen och var riktigt besvärlig. Gör bort honom och ställ honom i dålig dager så flyttar han snart självmant! Då vågar den nya grannen sedan inte göra ett dugg.

Och, till alla er andra – ställ upp stenhårda villkor och dokumentera allt när grannen ber att få göra något så sitter ni säkert om grannen tar i för mycket. Muntliga avtal är nästan aldrig värda något i slutänden – det visar både det här exemplet och en mängd liknande fall.
Jag vet inte hur många sådana här fall jag själv har hört talas om och det har alltid handlat om samma sak: en påstridig granne som har velat ha ett lillfinger och sedan tagit hela handen.

Permalänk
Avstängd

https://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/f%C3%A4llde-hundra%C3...

Personen vill ha 1 miljon kronor för att ha taget ner två eka.

Visa signatur

Man är inte dum för att man har stavproblem.
Läs mer om min synfel Visual Snow
Om mig ----> #16970666

Permalänk

Var någon från en annan samfällighet som tog ner ett par träd från vår samfällighet. Denne person fick betala en hel del till vår samfällighet. Blev rättegång förvisso, men tillräckligt för att inte höja samfällighetsavgiften på 10 år.

Att fälla träd på någon annans tomt utan tillstånd (helst skriftligen) kan leda till saftiga skadestånd. Man kan tycka "bara träd", men det är inte så bara visst.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av superegg:

https://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/f%C3%A4llde-hundra%C3...

Personen vill ha 1 miljon kronor för att ha taget ner två eka.

Jo läste den också. "Den åtalade mannen påstår dock att ekarna var värda 3500 kronor styck."

Känns som att rätten lär hamna mer åt det hållet.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av snajk:

Jo läste den också. "Den åtalade mannen påstår dock att ekarna var värda 3500 kronor styck."

Känns som att rätten lär hamna mer åt det hållet.

Du glömde några saker i artikeln:
Träden var 100 år gamla och skogen hade vårdats av markägarens far i 50 år.
Grannen som beställde nedsågningen blev dessutom polisanmäld för grov skadegörelse.

@Igelkott
Det är dags att sluta krypa för grannen nu: polisanmäl honom för (grov) skadegörelse och dra i gång drevet!
En fastighetsjurist vill verkligen inte ha något sådant i sin meritförteckning.