Grannsämja trots kapade träd på den andres tomt

Permalänk
Inaktiv

Dra detta så långt lagen möjliggör, nu är jag inte själv jurist, även om det säkert är något man kan dra till med lite hur som helst säkert, men din grannes utgångsläge är uselt. Se till att få ersättning, gärna nya träd eller något som skymmer än mer likt det @aragon nämner ovanför.

Enda som bör hindra är om du vill vara vän med denna person, annars är det bara att köra på såvida du inte ser risker för några andra konsekvenser som kan uppstå.

Intressant att följa denna tråd, och hoppas att du kommer ur denna situation som vinnaren. Det trots att vi ändå bara sett din sida men tycker det räcker mer än väl här.

Permalänk
Medlem

Har du klargjort din ståndpunkt för grannen på ett lugnt och tydligt sätt? Jag tänker på det här med att allmänningen just är en allmänning, där man inte får kapa hur som helst; att dina träd var din privata egendom och att de stod på din mark... osv. Jag tror att det, i alla sådana här typer av situationer, är viktigt att bli överens om de grundläggande sakerna först. Allt annat är att bädda för missförstånd.

Sen håller jag med de flesta andra i tråden: om du är övertygad om att du har rätt, ge inte upp. Snubben må vara jurist, men även jurister måste följa lagen (även om de säkert är skickligare än gemene man på att navigera den). Klargör hur du önskar bli ersatt, och om grannen vägrar: stäm honom.

//Gorian

Visa signatur

---

Permalänk
Medlem

Om han är fastighetsjurist och inte förstår att vad han gjort, både när han kapade på alllmänningen och när han kapar träd på din tomt, är olagligt så hade jag nog inte anlitat honom.
Kan räcka med att kapa ett träd på kommunens mark så för man betala massa skadestånd. Att göra kalhygge borde således kunna bli dyrt. Men att sedan gå ännu längre och gå in på annans tomt och kapa är ju helt galet.

Man kan självklart ha en diskussion, han kan förklara att de skymmer och fråga om du skulle kunna tänka dig ta ner dem osv. Men detta är ju ren skadegörelse och visar ju på någon som helt ignorerar lagar och regler bara för att det passar honom.

Självklart vill man inte starta krig. Men att värdera skadan och be om ersättning på ett lugnt sätt hade jag nog absolut gjort så han någon gång lär sig att han godtyckligt inte kan gå runt på annans mark och kapa saker för att det behagar honom. Något han i egenskap av fastighetsjurist borde veta.

Visa signatur

Huvudriggen är en Gigabyte Aorus Xtreme | 128gb DDR5 6000 | Ryzen 7950X | 3080Ti
Utöver det är det för många datorer, boxar och servar för att lista :P

Permalänk
Rekordmedlem

Eftersom du är lite otydlig med eller inte vet vems tomt träden stod på så börja med att ta reda på det, kontakta kommunens miljö och byggkontor och be att få en situationsplan/karta som visar tomtgränsen för din fastighet och de som ligger runt omkring, du behöver inte nämna trädfällningen utan det här är information man ofta får begäran om att ordna från nån som funderar på att bygga eller ändra nått på fastigheten.
Du skulle också kunna be om en kopia på detaljplanen och även fråga om det är ett strandskyddsområde eller nått annat som kan påverka ett ev bygglovsärende. det är antagligen ganska enkelt att fixa fram dessa uppgifter om du har fastighetsbeteckningen och du borde få svaret ungefär lika fort som du frågar om kommunen är serviceinriktad, det tar i normala fall typ 10 min att fixa det när man sitter vid datorn men det kan ju finnas telefontider eller annat

När du vet vem som äger marken och om området har nått extra skydd på nått sätt så kan du gå vidare men äger du inte marken (för du kallade den allmänning) så är det kanske kommunen eller samfälligheten som äger den som ska driva det vidare men det är inte tillåtet att kapa friska träd på nån annans mark och kanske inte heller på sin egen om det är detaljplanerat område eller är ett område med nån typ av extra skydd likt strandskydd.
Om grannen håller på med fastighetsjuridik är denne en otrevlig klåpare eller så försöker hen skrämmas eller skiter helt enkelt i konsekvenserna (och är bara otrevlig) då det troligen handlar om böter och kostnaden för återställning om denne blir dömd. förutom dålig stämning.

Det förekommer faktisk ändå ganska att folk gör saker på andras mark, de som blir surast är de som byggt nått de får riva, det svider i både plånboken och själen.
Husägare byggde 40 olovliga anläggningar på kommunens mark

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Inaktiv

Det är alltså två övergrepp som pågår här. Det ena är att olovligen ha kapat träd. Det är andra är att han ljuger, att han låtsas att han inte visste vad han gjorde.

Sedan skulle jag driva att skadeståndet skall vara tillräckligt stort för att avskräcka från att tilltaget upprepas. Det skall alltså inte vara kopplat till värdet på träden, det skall vara kopplat till värdet på sjöutsikten.

Permalänk
Medlem

Utan att ha läst alla svar.

"Denne granne spelar dum och ber om ursäkt 15 gånger "men träden skymde sjöutsikten"."

Ursäkt är bra, men så här beter man sig inte! Och måste uppenbart vetat att de gör något fel.
Man kommer självklart till ER först och frågar, förklarar läget m.m.

Respektlöst x2 att inte fråga och att fälla träd på er tomt. Nu vet jag inte hur viktiga träden var för er där de stod för övrigt.

Om din granne inte är väldigt sjysst och bra av andra anledningar så skulle jag tala med en jurist och sen gå till granne och säga: Du att fälla träd på min tomt utan mitt tillstånd var ett övertramp som jag nu kommer gå vidare med. (om juristen också tycker det är något att gå vidare med)

Jag har haft en liite liknande grej med en granne som gått in på min tomt och trampat ned växter nära ett gemensamt plank vi jobbat på. Jag vet inte om han är dum eller bara oaktsam men det är inget som man göra en grej av i mitt fall.

Visa signatur

Ryzen 9 5950X, 32GB 3600MHz CL16, SN850 500GB SN750 2TB, B550 ROG, 3090 24 GB
Har haft dessa GPUer: Tseng ET6000, Matrox M3D, 3DFX Voodoo 1-3, nVidia Riva 128, TNT, TNT2, Geforce 256 SDR+DDR, Geforce 2mx, 3, GT 8600m, GTX460 SLI, GTX580, GTX670 SLI, 1080 ti, 2080 ti, 3090 AMD Radeon 9200, 4850 CF, 6950@70, 6870 CF, 7850 CF, R9 390, R9 Nano, Vega 64, RX 6800 XT
Lista beg. priser GPUer ESD for dummies

Permalänk
Medlem

Om du inte ser till att det blir omöjligt att bevisa motsatsen kommer grannen förstås fortsätta hävda att dom har tillåtelse att såga ner träd på din tomt även när det händer nästa gång. Så minst ett rekommenderat brev är på sin plats. Jag hade nog gått på advokat/tingsrätt-spåret och krävt ersättning av skadan i form av en summa motsvaransde återplantering av lika höga träd (och faktiskt genomfört det).

Björnbär är för övrigt väldigt gott. Himalaya-björnbär bildar taggiga snår som är skitsvåra att få bort när dom väl växt till sig. Vore det inte bra att ha lite sådana på allmänningens högsta punkt?

Permalänk
Medlem
Skrivet av LemurenSwe:

Krig såklart. Plantera parkslide på deras tomt.

Chaotic Evil, gör detta!

Allvarligt: ta kontakt med jurist från kommunen till att börja med, dom kan hjälpa dig vidare

Permalänk
Medlem

Polisanmäl direkt. Ge honom inte chans att ”förklara” sig, översittare som din granne ska man inte ge vika för. Vilket jävla kräk.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Igelkott:

Vi har en granne som just kapat av träd på vår tomt utan lov.

Denne granne spelar dum och ber om ursäkt 15 gånger "men träden skymde sjöutsikten".

Några träd hade vi planterat, vissa hade vi bara låtit växa till sig. De går inte att missta för ogräs/sly. De är heller inte kapade på ett sätt som kan anses vara vårdande. De är bara kapade rakt av, mitt på eller någon meter från mark.
Dennes tomt gränsar heller inte till vår tomt. Istället har de på eget bevåg för 20 år sedan när de köpte deras tomt, kalhyggit den allmänning som går ner till vattnet bredvid vår tomt och har sedan dess betraktat denna allmänning som deras egen tomt. En stor del av våra (fd) träd har (hade) grenar som växer över in på allmänningen. Men lagmässigt hade det väl varit närmare till hands att enbart kapa det som i så fall hänger över?

Ursäkter eller förklaringar finns ej då denne granne är fastighetsjurist och har stenkoll på både regler och var tomtgränserna går, garanterat.

Så hur går man vidare utan att försämra situationen ytterligare? Det måste finnas några där ute som lyckats lösa sådana här grejer framgångsrikt? Just dessa träd var, om än värdefulla för oss, inte våra mest värdefulla. Vi kan således på sätt och vis leva med det..

Lite grann är jag rädd att gå så långt som att försöka bli polers med denne då jag kanske råkar säga något efter några glas, som juristen kan använda mot mig och typ gräva bort hela vårt hus. Och jag känner själv hur skadat det låter..

Jag tycker definitivt att du ska markera att det här inte är okej.

Att ge tillåtelse att trimma häcken är inte samma sak som att ge tillåtelse att gå in och kapa ner hela träd.

Förslag 1: Prata med grannen om misstaget, säg att ni funderar på att köpa nya (redan stora) träd och vill att grannen står för kostnaden då det var dom som har gjort fel. Dessa bör kosta ett par tusen styck och markerar att det inte är okej att göra så här igen. Går grannen inte med på att lösa detta grannar emellan, polisanmäl och gå den vägen.

Förslag 2:
Polisanmäl först, försök sedan att lösa detta med grannen i efterhand. Löser det sig så kan du lägga ner polisanmälan.

Visa signatur

Köpa ny TV? https://www.rtings.com/tv/tools/table
Klicka på hide images och sortera på mixed usage (bästa betyg)

Permalänk
Inaktiv

Stäm/polisanmäl Gubbkäringen.

Riv hens hus och be sen om förlåtelse att det inte va meningen?.

Permalänk
Medlem

Kräv skadestånd på någon miljon / hundra tusen, I domstol.
För det är så kommunerna runt mig gör när alldeles för rika personer tror de göra som de vill och såga ner träd som inte är på deras tomt och skymmer utsikten.
Sedan planterar de dit nya träd, för de ska ju återställas

Visa signatur

Dator: HP Pavilion och Lenovo Legion. Konsol: Playstation
Tv: LG Oled. Ljud: Marantz surroundförstärkare, Klipsch Reference högtalare och basskickers.

Permalänk
Medlem

Hej alla. Många förespråkar ett byrokratisk tillvägagångssätt för ekonomisk ersättning. Det är ju säkert möjligt men jag har svårt att tro att det ger det resultat vi vill ha - nämligen lugn och ro.
Träden var unga (ca 15-20 år) och var värdefulla för oss - tomten upplevs nu tommare och estetiskt obalanserad - men vi har flera äldre och ännu mer värdefulla träd som fått stå kvar.
Så jag känner mig tryggare nu i att begära ersättning i samförstånd utan att blanda in kommun, polis, advokater.

Gällande allmänningen så ägs marken av en individ som bor ganska nära. Jag vet inte den rätta benämningen för marken, men det är inte en tomt (som får bebyggas) och jag vet inte vad kommunen har för rätt på denna mark.
Allmänningarna här är "arrenderade" av markägaren vilket i praktiken betyder att vi betalar för att tvingas underhålla marken. Som jag förstår det så är den enda rätten som ges är att bygga en brygga.
Tomtägarna här arrenderar olika delar av allmänningen, oftast de som gränsar till tomten. Denna nämnda granne har arrenderat den tunga ner till vattnet som passerar förbi vår tomt. Vid tiden för kalhygget så påstods det att det gjordes efter muntlig överenskommelse med den tidigare markägaren som då ägde marken. Idag har alla tomtägare papper på arrendet även om rättigheter och skyldigheter är otydligt. Så jag förmodar att vanliga regler gällande mark gäller, och man kan t ex inte gräva slang och utlopp för dränering, gräva bort stenar, kapa stora björkar etc (vilket också är gjort vid tidigare tillfällen).

Grannen hävdar dock att de får ta ner och behålla vilka träd och buskar de vill på denna arrenderade mark. Jag är tveksam till att de ens har rätt att kapa de grenar som växer över från vår tomt, in på allmänningen.

Men allt detta hör egentligen inte till frågan.
Givetvis gäller denna tråd de träd som otvivelaktigt har roten och stammen helt på vår tomt. Har det varit otydligt?
Det skulle egentligen krävas separata trådar för deras åtgärder på kommunens och andras mark.

Idag har jag framfört till grannen tydligt att det inte var OK att ta ner träd på vår tomt.
Den dialogen inleddes lite lustigt med att grannen påpekade ytterligare grenar som skymmer deras utikt, som vi gärna får ta bort om vi inte har glädje av dem. Jag svarade att de gärna får framföra önskemål och att jag inte utesluter att något kan göras, men att vi i så fall gör arbetet själva.

Visa signatur

Kan en del om trä
Ctrl-Shift-N

Permalänk
Medlem

Alltså träd och sånt har ett extremt värde. Många tusen per år av ålder, detta kan lätt vara frågan om flera hundra tusen i skadestånd. Ta ut en arborist som värderar skadan

Permalänk
Medlem

@medbor: Helt rätt! TS ska inte bedöma värdet själv; speciellt inte om grannen är jurist.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Igelkott:

Hej alla. Många förespråkar ett byrokratisk tillvägagångssätt för ekonomisk ersättning. Det är ju säkert möjligt men jag har svårt att tro att det ger det resultat vi vill ha - nämligen lugn och ro.
Träden var unga (ca 15-20 år) och var värdefulla för oss - tomten upplevs nu tommare och estetiskt obalanserad - men vi har flera äldre och ännu mer värdefulla träd som fått stå kvar.
Så jag känner mig tryggare nu i att begära ersättning i samförstånd utan att blanda in kommun, polis, advokater.

Gällande allmänningen så ägs marken av en individ som bor ganska nära. Jag vet inte den rätta benämningen för marken, men det är inte en tomt (som får bebyggas) och jag vet inte vad kommunen har för rätt på denna mark.
Allmänningarna här är "arrenderade" av markägaren vilket i praktiken betyder att vi betalar för att tvingas underhålla marken. Som jag förstår det så är den enda rätten som ges är att bygga en brygga.
Tomtägarna här arrenderar olika delar av allmänningen, oftast de som gränsar till tomten. Denna nämnda granne har arrenderat den tunga ner till vattnet som passerar förbi vår tomt. Vid tiden för kalhygget så påstods det att det gjordes efter muntlig överenskommelse med den tidigare markägaren som då ägde marken. Idag har alla tomtägare papper på arrendet även om rättigheter och skyldigheter är otydligt. Så jag förmodar att vanliga regler gällande mark gäller, och man kan t ex inte gräva slang och utlopp för dränering, gräva bort stenar, kapa stora björkar etc (vilket också är gjort vid tidigare tillfällen).

Grannen hävdar dock att de får ta ner och behålla vilka träd och buskar de vill på denna arrenderade mark. Jag är tveksam till att de ens har rätt att kapa de grenar som växer över från vår tomt, in på allmänningen.

Men allt detta hör egentligen inte till frågan.
Givetvis gäller denna tråd de träd som otvivelaktigt har roten och stammen helt på vår tomt. Har det varit otydligt?
Det skulle egentligen krävas separata trådar för deras åtgärder på kommunens och andras mark.

Idag har jag framfört till grannen tydligt att det inte var OK att ta ner träd på vår tomt.
Den dialogen inleddes lite lustigt med att grannen påpekade ytterligare grenar som skymmer deras utikt, som vi gärna får ta bort om vi inte har glädje av dem. Jag svarade att de gärna får framföra önskemål och att jag inte utesluter att något kan göras, men att vi i så fall gör arbetet själva.

Jag förstår och kan sympatisera med viljan att deeskalera och släta över istället för att fortsätta eller förvärra en konflikt, men det här inbjuder (som @anon214822 påpekat) till nya och värre övergrepp på dina rättigheter. En inbjudan måste inte alltid leda till något, men det är en högst reell signal.

Det verkar som att du redan har gjort bedömningen att det som kommer åsamka dig minst smärta och obehag är att luta dig framåt, ta emot, och låta grannen härja fritt.

Ja, jag uttrycker mig provocerande men har jag fel?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Igelkott:

Hej alla. Många förespråkar ett byrokratisk tillvägagångssätt för ekonomisk ersättning. Det är ju säkert möjligt men jag har svårt att tro att det ger det resultat vi vill ha - nämligen lugn och ro.
Träden var unga (ca 15-20 år) och var värdefulla för oss - tomten upplevs nu tommare och estetiskt obalanserad - men vi har flera äldre och ännu mer värdefulla träd som fått stå kvar.
Så jag känner mig tryggare nu i att begära ersättning i samförstånd utan att blanda in kommun, polis, advokater.

Gällande allmänningen så ägs marken av en individ som bor ganska nära. Jag vet inte den rätta benämningen för marken, men det är inte en tomt (som får bebyggas) och jag vet inte vad kommunen har för rätt på denna mark.
Allmänningarna här är "arrenderade" av markägaren vilket i praktiken betyder att vi betalar för att tvingas underhålla marken. Som jag förstår det så är den enda rätten som ges är att bygga en brygga.
Tomtägarna här arrenderar olika delar av allmänningen, oftast de som gränsar till tomten. Denna nämnda granne har arrenderat den tunga ner till vattnet som passerar förbi vår tomt. Vid tiden för kalhygget så påstods det att det gjordes efter muntlig överenskommelse med den tidigare markägaren som då ägde marken. Idag har alla tomtägare papper på arrendet även om rättigheter och skyldigheter är otydligt. Så jag förmodar att vanliga regler gällande mark gäller, och man kan t ex inte gräva slang och utlopp för dränering, gräva bort stenar, kapa stora björkar etc (vilket också är gjort vid tidigare tillfällen).

Grannen hävdar dock att de får ta ner och behålla vilka träd och buskar de vill på denna arrenderade mark. Jag är tveksam till att de ens har rätt att kapa de grenar som växer över från vår tomt, in på allmänningen.

Men allt detta hör egentligen inte till frågan.
Givetvis gäller denna tråd de träd som otvivelaktigt har roten och stammen helt på vår tomt. Har det varit otydligt?
Det skulle egentligen krävas separata trådar för deras åtgärder på kommunens och andras mark.

Idag har jag framfört till grannen tydligt att det inte var OK att ta ner träd på vår tomt.
Den dialogen inleddes lite lustigt med att grannen påpekade ytterligare grenar som skymmer deras utikt, som vi gärna får ta bort om vi inte har glädje av dem. Jag svarade att de gärna får framföra önskemål och att jag inte utesluter att något kan göras, men att vi i så fall gör arbetet själva.

Vilken fräck jävel!

Ni har ju ingen som helst skyldighet att hjälpa grannen med deras utsikt. Utan det är av god vilja i ett långsiktigt förhållande som grannar. Men känns som din/dina grannar inte bryr sig så mycket om dig/er. Det brukar inte vara ett bra eller långsiktigt förhållande.

Denna goda vilja förbrukades när de fällde träd på er tomt utan tillstånd. Högst tvivelaktigt om man får fälla träd på arrenderad mark, men vad vet jag.

Ni kanske vill ha ett vindskydd... Plantera tuja eller bygg ett plank/ stenmur längs tomtgränsen!

Visa signatur

Ryzen 9 5950X, 32GB 3600MHz CL16, SN850 500GB SN750 2TB, B550 ROG, 3090 24 GB
Har haft dessa GPUer: Tseng ET6000, Matrox M3D, 3DFX Voodoo 1-3, nVidia Riva 128, TNT, TNT2, Geforce 256 SDR+DDR, Geforce 2mx, 3, GT 8600m, GTX460 SLI, GTX580, GTX670 SLI, 1080 ti, 2080 ti, 3090 AMD Radeon 9200, 4850 CF, 6950@70, 6870 CF, 7850 CF, R9 390, R9 Nano, Vega 64, RX 6800 XT
Lista beg. priser GPUer ESD for dummies

Permalänk
Rekordmedlem
Skrivet av Igelkott:

Givetvis gäller denna tråd de träd som otvivelaktigt har roten och stammen helt på vår tomt.

Står trädet på din tomt och grannen dessutom tagit det är det stöld.

Brottsbalk (1962:700)
8 kap. Om stöld, rån och andra tillgreppsbrott
1 § Den som olovligen tager vad annan tillhör med uppsåt att tillägna sig det, dömes, om tillgreppet innebär skada, för stöld till fängelse i högst två år.

https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-fo...

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem

Något annat skulle jag såga. Har din granne familj? Förutsatt att du inte sagt något till din granne ännu så tacka din grannes partner / barn och säg något som att din granne är synsk typ och att du precis funderade på att be denne om hjälp om att ta ner träden. Även till andra grannar som du vet att ni båda känner.

Detta kommer garanterat att ge din granne väldigt dåligt samvete om inte annat och dessutom bli körd hos andra grannar / partner.

Strax efter detta så skickar du in en polisanmälan.

Personen kommer att "tappa brallorna" inför partner / barn / andra grannar p.g.a detta. Det bästa av allt är att du inte har gjort något som du kan bli motanmäld för, vilket är det vanligaste felet många gör när känslorna sväller över.

Visa signatur

Server: Fractal design Define 7 XL | AMD Ryzen 7 5800X 8/16 | ASUS ROG CROSSHAIR VIII DARK HERO | 64GB Corsair @ 3000MHz | ASUS Radeon RX 460 2GB | Samsung 960 PRO 512 GB M.2 | 2x 2TB Samsung 850 PRO SSD | 6x Seagate Ironwolf Pro 10TB
WS: Phantex Entoo Elite | AMD Ryzen Threadripper 1950X 16/32 | ASUS Zenith extreme | 128GB G.Skill @ 2400MHz | ASUS Radeon HD7970 | 3x 2TB Samsung 960PRO M.2 | 6x Seagate Ironwolf Pro 10 TB
NEC PA301W 30" @ 2560x1600 | Linux Mint 21.3 Cinnamon

Permalänk
Medlem
Skrivet av KAD:

Om du inte ser till att det blir omöjligt att bevisa motsatsen kommer grannen förstås fortsätta hävda att dom har tillåtelse att såga ner träd på din tomt även när det händer nästa gång. Så minst ett rekommenderat brev är på sin plats. Jag hade nog gått på advokat/tingsrätt-spåret och krävt ersättning av skadan i form av en summa motsvaransde återplantering av lika höga träd (och faktiskt genomfört det).

Björnbär är för övrigt väldigt gott. Himalaya-björnbär bildar taggiga snår som är skitsvåra att få bort när dom väl växt till sig. Vore det inte bra att ha lite sådana på allmänningens högsta punkt?

Prio 1: Säg att du vill ha skadestånd. Fundera på vad träden var värda för er och svedan för detta övertramp.
Deras sjöutsikt har inget med er att göra!

Rekommenderat brev är en bra idé som ev. juridiska bevis.

En annan grej är att också ta in några vänner där du skriver att "all överenskommelse med grannen kommer vara i skriftlig form". Där dina vittnen signerar. Du skickar detta brev. rek både till dig och vännerna. Dessa sparas som ev. bevis.
Allt ni (du och grannen) ska komma överens om görs sedan skriftligt.

Om det skiter sig så pass skulle jag även sluta ha konversationer med grannen eller endast ha dessa när ett vittne på din sida närvarar.

Det finns ju skitstövlar som kan hävda att ni har haft några muntliga avtal eller godkännande fast det är rena lögner.

Är dina granne lögnare är de heller inget att ha.

Visa signatur

Ryzen 9 5950X, 32GB 3600MHz CL16, SN850 500GB SN750 2TB, B550 ROG, 3090 24 GB
Har haft dessa GPUer: Tseng ET6000, Matrox M3D, 3DFX Voodoo 1-3, nVidia Riva 128, TNT, TNT2, Geforce 256 SDR+DDR, Geforce 2mx, 3, GT 8600m, GTX460 SLI, GTX580, GTX670 SLI, 1080 ti, 2080 ti, 3090 AMD Radeon 9200, 4850 CF, 6950@70, 6870 CF, 7850 CF, R9 390, R9 Nano, Vega 64, RX 6800 XT
Lista beg. priser GPUer ESD for dummies

Permalänk

Utan att ha läst tråden i detalj så skulle jag rekommendera att du går vidare och kräver skadestånd för träden. Det låter ju helgalet att någon går från en icke angränsande tomt in på din tomt och fäller träd.

Visa signatur

Bärbar: Dell G7 17-7790, i7-9750H, RTX2060, 144Hz ips
Mobil: Samsung Galaxy A71
Mediaspelare: Apple TV 4K 32GB

Permalänk
Medlem

Eftersom Thuja-häck kommer på tal med jämna mellanrum så får jag förtydliga att vi satte en sådan häck efter tomtgräns när grannens tomt övergick från att vara orörd skogsdunge till att få ett hus med inneboende knasbollar.
Övriga tomter fick stugor på 70-talet och sjöutsikt/gräsmattor har tillkommit dynamiskt över tid. Medan denna grannens tomt blev bebyggd på 2000-talet över något år.

Bara för att förtydliga så är det ingenting fel med att det tillkommer folk och byggs hus enligt detaljplanen. Men det skedde på kort tid och inkräktade på vår tomts enskildhet/privathet och vi ville då först bygga ett plank - vilket överklagades av nya grannen. Tillsammans med ytterligare övertramp av denne granne så medförde det att vi planterade en thuja-häck.

Denna häck har vi hållt låg för att inte blockera sikt till vattnet, men ändå blockera insyn på tomten. Dock så har delar av denna häck eftersatts pga tidsbrist men eftersom den går utmed marktungan ner till vattnet så skymmer den inte likt en vägg, utan skymmer ungefär som ett enstaka tjockt träd. Men vi ansåg att den också kunde kapas ner till samma höjd som övriga och det gav vi rätten till.
Grannens kommentar var idag: "förstod det som att vi skulle få bättre sikt.. och för att det skulle göra någon skillnad för utsikten så behövde också övriga träd tas bort".

Gällande fortsätta framtida övertramp så är de tudelat.
Å ena sidan finns det inget mer olagligt de kan orsaka utan att det garanterat resulterar i krig.
Å andra sidan finns måhända lagliga saker vi gärna ser att de avstår från.
De har ingenting att erbjuda gällande deras egen tomt, den berör oss inte.
Men det står fortfarande för oss värdefulla stora björkar på den allmänning som grannen arrenderar (t ex)

Visa signatur

Kan en del om trä
Ctrl-Shift-N

Permalänk
Medlem

Det är helt oförsvarbart att gå in och fälla träd och undanröja växtlighet på mark som inte är ens egen. Du ska givetvis gå vidare med detta.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Igelkott:

Oj, många snabba svar. Jag känner att jag vill utveckla ytterligare.
Byggahus.se känns som att grannen kanske hänger på, så jag vill hellre tjöta på swec.

På byggahus får du många bra svar och det finns även många liknande trådar.

På sweclockers får du fjortonåriga krigare vars liv kretsar kring sin dator och därmed har noll förståelse för att en dålig relation med sina grannar kan leda till mångfalt större lidande än kapade träd.

Jag hade i alla fall valt att gå till byggahus, om din granne mot förmodan skulle se tråden så tvivlar jag på att det gör någon skada, i alla fall inte om du håller någorlunda samma ton som du gjort i de här inläggen.

Med det sagt så skulle nog jag också ha svårt att acceptera det här hur som helst, speciellt med tanke på att liknande saker har skett tidigare. Grannen verkar med andra ord tro att hans uppförande är ok och inte kommer leda till några konsekvenser. Som allra minst hade jag krävt att han tar bort stubbarna (helt och hållet!) samt planterar nya träd intill de gamla så att de i framtiden kommer skymma hans sjöutsikt.

Kanske blir grannen lite smågrinig av det men såvida han inte är helt blåst i huvudet så måste han haft de eventuella konsekvenserna i beaktning och fortfarande tyckt det var värt det. På något sätt måste du i alla fall markera att det inte är ok. Skulle han vägra hade jag nämnt att hans beteende är olagligt och att det kan lösas i rätten. Beroende på hans respons hade jag sedan valt om jag skulle gå vidare med det eller inte.

Skrivet av medbor:

Alltså träd och sånt har ett extremt värde. Många tusen per år av ålder, detta kan lätt vara frågan om flera hundra tusen i skadestånd. Ta ut en arborist som värderar skadan

Nej. Ersättning för olovligt fällda träd genererar absolut inte de skadeståndssummorna, tyvärr :(. Man ska vara glad om man ens når ett femsiffrigt belopp per träd. Gissningsvis skulle inte ens ett flera hundra år gammalt vårdträd generera ett sexsiffrigt belopp.

I första hand kollar man på ifall träden kan ersättas, vilket såklart är nästintill omöjligt. Sen kollar man på vilken roll träden har i bostadens uppskattade försäljningsvärde och sätter skadeståndet efter det. Man tittar t.ex. på om träden höjer tomtens skönhet och om de ger insynsskydd.

Personligen värderar jag träd väldigt, väldigt högt men tyvärr gör inte rättsväsendet det. De verkar mest tänka att träden är värda sitt vedpris och eventuellt lite till.

Permalänk
Medlem

Bara att anmäla, inte lagligt att kapa träd på annans tomt.

Visa signatur

"NO! I dont wanna die. There are still too many things I don't own..."
I7 13700K | Asus Prime z690-a | 32GB DDR5 | Asus 3080ti | Samsung 970 m.2 250 + 2000 + några 1tb 870s | 3 x Asus 27´ 1440p 165hz
NAS Synology DiskStation DS920+ 4x12TB WDred / Ender 3 PRO / Ender 3 S1

Permalänk
Medlem

Hej Igelkott

Det var oerhört tråkig läsning. Jag tycker att du ska ta kontakt med en jurist för att diskutera ärendet, kontakta din bank/föräkringsbolag då dessa brukar erbjuda gratis eller rabatterad konsultation. På så vis blir det kanske enklare att fatta ett beslut om hur du ska gå vidare. Lycka till

Permalänk
Medlem

Grannen skall såklart ersätta de träd han sågat ner med likvärdiga, om inte så beräkna fram ett värde och kom överens om en kontant ersättning till dig.

Dvs ni skall ha ersättning för att kunna återställa tomten till skicket den var i.

https://lawline.se/answers/skadestandsersattning-for-olovlig-...
https://www.inter.se/skadestandsberakning-vid-olovlig-tradfal...

Visa signatur

In the real world, size matters. And the big guy always win.

Jag har en svart dator med skärm och tangentbord.

Permalänk
Medlem
Skrivet av OldComputer:

Något annat skulle jag såga. Har din granne familj?

OT
Nä fy, lemlästa grannens familj är inte vägen framåt!

OnT
Jag röstar för förslaget om att bjuda hem grannen och rådfråga honom lugnt som fastighetsjurist hur han rekommenderar att man går vidare med en granne som sågat i ens träd. Du menar förstås inte honom utan i största allmänhet hur man driver såna frågor.

Visa signatur

Dator: Mac

Permalänk
Medlem

Håll koll på marken den kommande tiden. Man måste komma ihåg att träd dricker vatten. Mycket vatten. En stor björk kan lätt dricka 300l/dygn.
Blir det så att marken blir mycket blötare än den var innan trädfällningen så kan det leda till dyra och tidskrävande efterarbeten (gräva ner dränslang etc).

Visa signatur

Ryzen 7 5800X, 32GB DDR4 @ 3600mHz, 7900XTX, 4,5 TB SSD

Permalänk
Medlem

Jag hade hittat på ett lämpligt skadestånd och skickat dit vänner som knappt behöver öppna käften för att han ska fatta att det är inte läge att tjafsa om huruvida dessa ska betalas eller inte 🤷‍♂️