Hur ska jag lagra filmer och bilder som bäst?

Permalänk
Medlem

Det har hänt ett antal gånger och då är du rökt. - molnlagring är att du lagra data i någon annan dator och den har du inte koll på - glöm inte det!!

Det första som händer när ryktet om att företaget är på obestånd är att alla försöker börja tanka hem data - vilket gör att det går segt för var och en att ingen får hem något alls och oftast i bara småbitar och ofullständiga filer - efter timmar till några dagar så klipps förbindelsen och det kan beror på att ISP och eller elleverantören stänger ned eftersom de vet att de inte längre får betalt.

En sak till vid konkurs så upphör alla ingångna avtal och det gäller också data som är på diskarna - allt sådant är nu konkursboets egendom - även dina barnbilder och semesterbilder är nu deras egendom - och konkursförvaltarens uppgift är att sälja inventarierna och innehållet på diskarna till vem som helst till så högt pris som möjligt för borgenärernas räkning - till den som är villig att betala mest för detta och det behöver inte vara ärliga firmor som gör det då cash is king i dessa fallen.

I Sverige finns händelse med konkurrerande företag som kommit över företags hela intellektuella property den vägen då i ivern att spara kostnader har man outsourcat lagringen till lägsta möjliga pris och kanske till outsourcningsföretag som 'någon' rekommenderat - lagringsföretaget kånkar inom enstaka år och det andra företaget köper konkursboet - gör data-mining på innehållet och sedan kan de med juridisk rätt säga att alla dokument, utvecklingsprojekt och patent etc. som är lagrad där är deras egendom då de har köpt det... (och somliga har menar att det i vissa fall har varit planerat arrangemang redan från början för att just komma över innehållet hos ett visst företag)

Så - lagrar man på moln - se till att allt som lagras är krypterat så att det hela är värdelös 'gråsten' på diskarna ifall företagen som hanterar lagringen hamnar på obestånd. - detta gäller både stora - som man just nu tycker är odödliga företag som Google, MS - och små företag, då om 10 år kan världen vara helt omritad med nya aktörer, stora uppköp etc.

och till sist - ha alltid en egen kopia hemma på USB-disk/annan lagring på allt som moln-lagras - om inte annat just för att återställningen går så mycket fortare än när det skall tankas över publik nätverk.

Permalänk
Medlem
Skrivet av PointMan:

Jag kör följande:

En kopia på en extern hårddisk samt en kopia på OneDrive i ett Office365-konto med tvåfaktorsautentisering som jag inte använder till något annat. Och där laddar jag upp bilder och filmer manuellt, d.v.s. ingen synk av något slag alls aktivt.

Jag har börjat gå i dessa tankar och jag har idag ca 1,3TB blandat med bilder och videos. Varav ca 120GB är kanske filmer, kan man även slänga upp de eller hur har ni gjort?

Visa signatur

Ghost S1 Ash MKIII | Asus Strix B550-I Gaming | Ryzen 5 3600 | NH-L12 Ghost Edt.| 2060 FE| SF750 Plat. custom cables | Corsair LPX 16GB 3600MHz | Arctis 7 | G900/G604 | 2xPG279Q | HHKB Hybrid(Black)/Hybrid Type-S(White)

Nuvarande: S21 Ultra/S10+(PoGo)
Historik: Nokia: 3310, 8310 | LG: GD900 |OP: 6, 6T, 8 | Xiaomi: Redmi Note 5 |Apple: 3, 3G, 3GS, 4, 4S, 5S, 6, 6S+, 8+, 11 Pro Max| Samsung: S7 Edge, Note 8, 20 Ultra, S20FE

Permalänk
Musikälskare

Jag har dom på hårddiskar hemma hos mig och sen en kopia hos päronen, använder automatisk uppladdning också genom JottaCloud smidigt och kostar lite för den säkerheten

Tycker den lösningen känns väldigt säker

Visa signatur

❀ Monitor: ASUS Swift 27" @ 1440p/165Hz ❀ CPU: Ryzen 7700X ❀ Cooling: Corsair H170i ELITE 420mm ❀ GPU: MSI 3080 Ti SUPRIM X ❀ Memory: Corsair 32GB DDR5 Vengeance ❀ Motherboard: ASUS Crosshair X670E Hero ❀ M.2: Samsung 980 Pro ❀ PSU: Corsair HX1200 ❀ Chassi: Corsair 7000X ❀ Time Spy: 19 340

📷 Mina fotografier
🎧 Vad lyssnar du på just nu?

Permalänk
Medlem

(OK, det här är en gammal tråd, hade för mig jag redan svarat i den, men, kanske inte)

Skrivet av xxargs:

<klipp>
Problemet som jag tror kommer bli i framtiden är allt färre och färre fungerande läsare - DVD finns det så enorma mängder ute av att det alltid inom bekantskapskretsen går att hitta någon fungerande i många år framöver, medans BR aldrig riktigt slagit igenom och är bara in enstaka procentenheter sålda i jämförelse med DVD-läsare/brännare vilket innebär att det kanske blir att leta i vidare cirklar om man om 15-30 år framöver behöver läsa mediat.

Bandbackupper lider av samma sak - relativt få sålda bandenheter, de som finns kommer vara rejält slitna för att de just används mycket och efter 2 generationer inom samma bandstandard kan nya bandläsare inte längre läsa de gamla banden. Spelar ingen roll att datat på banden håller 50 år om det inte finns läsare/bandmaskiner som kan tolka innehållet längre...

För närvarande är hårddiskar - både de lösa och i USB-lådor den framtidssäkraste lösningen i avseende avläsningsmöjligheter då man bara är beroende av en gränssnitt - inte att en uppspelningsapparat av mediat inte längre finns eftersom den redan finns inbyggd i mediat (hårddisken).

Tack för bra inlägg förresten.

Ville bara inflika att jag tror det kommer att gå att läsa blurayskivor enkelt även i framtiden, det kommer garanterat att finnas firmor som sysslar med sådant som billig bisyssla, på samma sätt som det finns firmor som sysslar med (det avsevärt krångligare) överförandet av super-8-filmer/VHS till modernare lagring. Man tar med sig en bunt skivor till affären/skickar om man vågar, och sedan får man bilder/filmer/data till någon liten lagringsenhet/moln. Bara skivorna har hållit. (Jag litar mer på en 15 år gammal DVD än en 15 år gammal IDE-hårddisk som legat oanvänd i en byrålåda eller dråsat i golvet från ett skrivbord)

Jag skannar avsevärt färre skivor idag än förr, för ett par år sedan skannade jag äldre DVD+R (Maxwell 4x, Yuden) som legat i en låda, farit runt lite på skrivbordet, med fingeravtryck nära kanten (det som jag tror gör en hel del av småfelen i slutet). Har fortfarande kvar en del oöppnade Verbatim 8x Pastel och JVC Yuden DVD-er som jag tänkt ha till backup men det blir mest bluray numera. Tycker kvaliteten sviktar lite på bluray, i brännkvalitet, har 3 brännare och 1 som klarar scanning så när jag blir arbetslös(?) kanske jag ska kolla nogrannare vilka kombinationer som blir bäst.

Enkla lösningen för mig är numera att endast köpa Verbatim, även om de var bättre förr, och undvika LTH-skivor (även om jag inte sett problem med dem). Kan inte påminna mig att ha fått en obrukbar verbatim, däremot har många andra "kända" märken (som inte tillverkar själva längre) typ TDK, Sony, failat grovt ibland.

Glömde tillägga: Det talas ofta om molntjänster, vad som händer om de läggs ner eller konkursar.
Ja, man kan ha sådana som extralagring, att lägga en extra backup på, men tänk också på de efterlevande, om det värsta händer. Kan de logga in på molntjänsterna? Vet de om att de finns?
Om jag kör åt helvete med bilen så kan min familj komma åt sakerna som ligger på skivor. Inte lika enkelt att komma åt mina krypterade molnbackuper jag gjort med duplicati för några år sedan. Etc.

Visa signatur

ASUS P8Z68-v Pro i7 2600K@4.5, 32GB RAM, RX 580, 4K Samsung u24e590, Intel SSD, Seagate SSHD, LG BH16NS55 BD/RW, MacOS Monterey, Win 10+11, Linux Mint

Macbook Pro 2009, 8GB RAM, SSD, MacOS Catalina + Windows 7

Permalänk
Medlem
Skrivet av Söderbäck:

Ett alternativ är att hyra lagringen som tjänst och låta experterna stå för driftsäkerheten.
Molnlagring alltså.
Det skyddar mot havererad hårdvara lokalt. Även olyckor så som brand, översvämning och liknande. Stöldskyddat är det också.
Allt det där är svårt att täcka om man inte kör NAS på två helt olika platser samtidigt. Och ja, det är väl egentligen ganska få som på riktigt är så ambitiösa ;).

Det är det här jag använder i kombination med att ha allt på en extern frånkopplad disk hemma som uppdateras då och då.
Det där med att ha allt på en frånkopplad disk skyddar mot fallerande tjänster och även att man råkar deletea allt eller att man får in nå krypteringsvirus som börjar låsa ens grejer - även i molnet.
Jag har valt denna lösning för att det både är enkelt och ger en chysst nivå av säkerhet att att få tillbaka mina filer oavsett vad som händer.

Integriteten är väl i så fall det som gör att en del inte gillar denna lösning.
Själv använder jag microsofts onedrive. D
e rotar i ens filer - yes. De önskar att få tagga upp ens foton med deras AIfunktioner och allt det där. Jag har stängt av det men även microsoft "tittar" gärna vad man har i sin lagring. Värt att nämna.
Finns en uppsjö olika aktörer och en del har helkrypterade system där leverantören inte kan se in i ens lagring.

Du skulle ju kunna kryptera filerna innan du laddar upp dom i Onedrive dock. Såklart lite mer jobb och det gör det lite jobbigare att titta på bilderna när man vill men görbart.

Själv kör jag allt på moln numera men tar en offline backup lite då och då på det.

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Baxtex:

Du skulle ju kunna kryptera filerna innan du laddar upp dom i Onedrive dock. Såklart lite mer jobb och det gör det lite jobbigare att titta på bilderna när man vill men görbart.

Själv kör jag allt på moln numera men tar en offline backup lite då och då på det.

Yes. Problemet där är väl främst packeteringen för kryptering. Man kan kryptera varje fil för sig. Det är emellertid ganska meckigt om man ska in och leta och koll i flera filer.
Eller så lägger man ihop allt som en krypterad klump. Problemet med det är att man måste synka om hela sin flera hundra gigabyte stora krypteradefil med allt innehåll varje gång man lägger till eller tar bort något.
Jag använde den där lösningen själv ett tag, men just det där med alla väntetider för att ladda upp precis allt innehåll varje gång man lade till bilder - det passade inte mig alls.

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx • 🥽 → VR: Samsung HMD Odyssey+
🎧 → Steelseries arctic 7 2019
🖱️ → Logitech g603 | ⌨️ → Logitech MX Keys
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled

Permalänk
Avstängd
Skrivet av xxargs:

Det har hänt ett antal gånger och då är du rökt. - molnlagring är att du lagra data i någon annan dator och den har du inte koll på - glöm inte det!!

Det första som händer när ryktet om att företaget är på obestånd är att alla försöker börja tanka hem data - vilket gör att det går segt för var och en att ingen får hem något alls och oftast i bara småbitar och ofullständiga filer - efter timmar till några dagar så klipps förbindelsen och det kan beror på att ISP och eller elleverantören stänger ned eftersom de vet att de inte längre får betalt.

En sak till vid konkurs så upphör alla ingångna avtal och det gäller också data som är på diskarna - allt sådant är nu konkursboets egendom - även dina barnbilder och semesterbilder är nu deras egendom - och konkursförvaltarens uppgift är att sälja inventarierna och innehållet på diskarna till vem som helst till så högt pris som möjligt för borgenärernas räkning - till den som är villig att betala mest för detta och det behöver inte vara ärliga firmor som gör det då cash is king i dessa fallen.

I Sverige finns händelse med konkurrerande företag som kommit över företags hela intellektuella property den vägen då i ivern att spara kostnader har man outsourcat lagringen till lägsta möjliga pris och kanske till outsourcningsföretag som 'någon' rekommenderat - lagringsföretaget kånkar inom enstaka år och det andra företaget köper konkursboet - gör data-mining på innehållet och sedan kan de med juridisk rätt säga att alla dokument, utvecklingsprojekt och patent etc. som är lagrad där är deras egendom då de har köpt det... (och somliga har menar att det i vissa fall har varit planerat arrangemang redan från början för att just komma över innehållet hos ett visst företag)

Så - lagrar man på moln - se till att allt som lagras är krypterat så att det hela är värdelös 'gråsten' på diskarna ifall företagen som hanterar lagringen hamnar på obestånd. - detta gäller både stora - som man just nu tycker är odödliga företag som Google, MS - och små företag, då om 10 år kan världen vara helt omritad med nya aktörer, stora uppköp etc.

och till sist - ha alltid en egen kopia hemma på USB-disk/annan lagring på allt som moln-lagras - om inte annat just för att återställningen går så mycket fortare än när det skall tankas över publik nätverk.

Allt vad du säger stämmer förstås, men risken är inte riktigt så stor som du gör gällande så länge man väljer en leverantör som är välkänd och har bra ekonomi. MS, Google, Apple eller Amazon lär inte gå under på ganska länge exempelvis, men även Dropbox, Box och liknande är ju leverantörer till stora företag och lär leva vidare. Skulle det börja gå utför för dessa så är det inget som händer över en natt eller så, utan det hade tagit månader om inte år efter att det började gå knackigt, och då hade man fått starka indikationer på att det var på gång.

Sen har man förstås en lokal kopia också, det är ju lite poängen med den typen av molntjänster. En lokal mapp som synkas konstant. Sen kan det vara bra om man då och då gör en offline-backup om det värsta skulle hända. Samtidigt har man ju möjligheten att återställa borttagna filer eller gå tillbaka till tidigare versioner av filer, så man klarar ju ett kryptovirus även utan undansparad backup.

Däremot kan man ju inte skydda sig helt från en total kollaps av vårt samhälle eller så, så det är ingen lösning för paranoida preppers, men så är det.

Permalänk
Medlem
Skrivet av xxargs:

Det har hänt ett antal gånger och då är du rökt. - molnlagring är att du lagra data i någon annan dator och den har du inte koll på - glöm inte det!!

Det första som händer när ryktet om att företaget är på obestånd är att alla försöker börja tanka hem data - vilket gör att det går segt för var och en att ingen får hem något alls och oftast i bara småbitar och ofullständiga filer - efter timmar till några dagar så klipps förbindelsen och det kan beror på att ISP och eller elleverantören stänger ned eftersom de vet att de inte längre får betalt.

En sak till vid konkurs så upphör alla ingångna avtal och det gäller också data som är på diskarna - allt sådant är nu konkursboets egendom - även dina barnbilder och semesterbilder är nu deras egendom - och konkursförvaltarens uppgift är att sälja inventarierna och innehållet på diskarna till vem som helst till så högt pris som möjligt för borgenärernas räkning - till den som är villig att betala mest för detta och det behöver inte vara ärliga firmor som gör det då cash is king i dessa fallen.

I Sverige finns händelse med konkurrerande företag som kommit över företags hela intellektuella property den vägen då i ivern att spara kostnader har man outsourcat lagringen till lägsta möjliga pris och kanske till outsourcningsföretag som 'någon' rekommenderat - lagringsföretaget kånkar inom enstaka år och det andra företaget köper konkursboet - gör data-mining på innehållet och sedan kan de med juridisk rätt säga att alla dokument, utvecklingsprojekt och patent etc. som är lagrad där är deras egendom då de har köpt det... (och somliga har menar att det i vissa fall har varit planerat arrangemang redan från början för att just komma över innehållet hos ett visst företag)

Så - lagrar man på moln - se till att allt som lagras är krypterat så att det hela är värdelös 'gråsten' på diskarna ifall företagen som hanterar lagringen hamnar på obestånd. - detta gäller både stora - som man just nu tycker är odödliga företag som Google, MS - och små företag, då om 10 år kan världen vara helt omritad med nya aktörer, stora uppköp etc.

och till sist - ha alltid en egen kopia hemma på USB-disk/annan lagring på allt som moln-lagras - om inte annat just för att återställningen går så mycket fortare än när det skall tankas över publik nätverk.

Molnlagring skall med andra ord först användas till lite mindre känslig information som man vill ska vara enkelt åtkomlig från flera olika enheter samtidigt.

Säkrast lagring sker offline på t.ex. vanliga externa USB-anslutna hårddiskar.

NAS går att använda också för backup... men främsta användningsområdet är väl för "nätverksåtkomst" av filer... därav namnet - NAS.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Exxovion:

Molnlagring skall med andra ord först användas till lite mindre känslig information som man vill ska vara enkelt åtkomlig från flera olika enheter samtidigt.

Säkrast lagring sker offline på t.ex. vanliga externa USB-anslutna hårddiskar.

NAS går att använda också för backup... men främsta användningsområdet är väl för "nätverksåtkomst" av filer... därav namnet - NAS.

Ja men enbart offline i sitt eget hus är inte optimalt. Brinner huset ner, inbrott, virus etcetera kan alla förstöra den. Och då måste du börja distribuera den hos vänner och familj och helt plötsligt måste du nu bygga och underhålla ett privat moln. Där någonstans går gränsen för min del över vad min tid och energi är värd för några semesterbilder.

Permalänk
Medlem

Det finns ju också en risk att man får sitt konto spärrat/raderat, och att man då förlorar, eller får problem, att komma åt sina backuper. Kan finnas flera skäl att man blir spärrad, de flesta säkerligen pga möjliga olagligheter, men det kan också hända att man blir spärrad från sina google, microsoft eller apple-konton pga misstag. Andra misstag man kan göra är att man tar bort (tror man) allt från datorn eftersom det ju "ligger i molnet", och så fattar man inte att ändringarna synkas och man snart har tagit bort allt från både molnet och övriga anslutna enheter.

En DVR+R kan man inte råka radera, eller få krypterad, av misstag.

Visa signatur

ASUS P8Z68-v Pro i7 2600K@4.5, 32GB RAM, RX 580, 4K Samsung u24e590, Intel SSD, Seagate SSHD, LG BH16NS55 BD/RW, MacOS Monterey, Win 10+11, Linux Mint

Macbook Pro 2009, 8GB RAM, SSD, MacOS Catalina + Windows 7

Permalänk
Inaktiv

Jag har mina bilder i datorn som synkar mot Mega Sync och One drive och jag har även backup på en SSD disk som jag inte använder så jag är garderad så de räcker.
Alla bilder jag tar med mobilen synkar även mot samma och även mot Huawei drive så jag har 3 olika moln tjänster där mina bilder lagras.
Bilder som jag tar med min system kamera lagras i kamerans Micro SSD kort och jag brukar föra över dom till datorn där de som sagt synkas vidare-

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Exxovion:

Molnlagring skall med andra ord först användas till lite mindre känslig information som man vill ska vara enkelt åtkomlig från flera olika enheter samtidigt.

Säkrast lagring sker offline på t.ex. vanliga externa USB-anslutna hårddiskar.

NAS går att använda också för backup... men främsta användningsområdet är väl för "nätverksåtkomst" av filer... därav namnet - NAS.

Min erfarenhet säger mig att hårddiskar är temporär lagring, jag har haft rätt många som har fallerat totalt. Samma gäller också usb-minnen, SD-kort och liknande, dock i något mindre utsträckning. Däremot har jag aldrig varit med om att någon av de kanske fem molntjänster jag har använt har gått i konkurs eller på något annat sätt tappat min data.

Har man flera diskar med samma data på så är det förstås inte så stor risk att de går sönder samtidigt, men det kan ju komma en strömspik eller liknande som totalt dödar dem. Och har man de hemma allihop så finns ju risken att de blir stulna, att huset brinner upp eller liknande. Den risken kan man förstås mitigera eller kringgå genom att ha diskar på andra ställen, men då börjar det bli komplicerat och dyrt.

Permalänk
Medlem

Stämmer det verkligen att en USB SSD klarar ~6månader utan ström sen börjar filerna förstöras ?!

Permalänk
Arvid Nordqvist-mannen

Inte pga USB men SSD's och liknande lagring har en viss tid de kan lagras innan datan blir "korrupt", men det verkar råda dubbla meningar efter kort google

Permalänk
Medlem
Skrivet av Baxtex:

Ja men enbart offline i sitt eget hus är inte optimalt. Brinner huset ner, inbrott, virus etcetera kan alla förstöra den. Och då måste du börja distribuera den hos vänner och familj och helt plötsligt måste du nu bygga och underhålla ett privat moln. Där någonstans går gränsen för min del över vad min tid och energi är värd för några semesterbilder.

Hur stor är risken?

Jag antar att digitalt lagrad information är betydligt känsligare jämfört med fotoalbum eller dokument. Får iallafall den uppfattningen.

Hur lagrade vi våra fotoalbum och dokument tidigare?

Ett brandsäkert och stöldskyddat dokumentskåp fungerar ju bra även idag för diverse fysiska hårddiskar.

Permalänk
Medlem

Jag synkar allt på min dator med molnet så att allt uppdateras direkt där igenom. Sen finns det ju på hårddisken. Har 2 hårddiskar på datorn. C disken har jag ju allt på och där synas det med molnet. Sen kopierar jag över allt till min D disk ibland. Bägge diskarna är köpta samtidigt. Så att de även ska gå sönder samtidigt känns osannolikt. Att ha allt synkat med med molnet är smidigt med för då har jag det alltid tillgängligt på telefonen också.

Visa signatur

AMD X4 940 | Gigabyte GA-MA790X-UD3P | Gigabyte Radeon HD4850 MC 1GB | 520W Corsair CMPSU-520HXEU | Corsair 8GB (4x2GB) XMS-2 8500C5 | 2st Kingston A400 240GB 2.5 | Fractal Design Define 7 Compact Svart Solid | Dell P2719HC |

Permalänk
Medlem
Skrivet av snajk:

MS, Google, Apple eller Amazon lär inte gå under på ganska länge exempelvis, men även Dropbox, Box och liknande är ju leverantörer till stora företag och lär leva vidare.

Så - du kommer inte längre ihåg debaclet med Crashplan som vid tillfället kunde anses i stort sett lika etablerad aktör som Dropbox, Box mfl. - inte att de gick i kk men de la om villkoren med så kort varsel att folk hade inte en chans att rädda sina data innan tiden var ute och data förlorades eftersom alla försökte hämta samtidigt och det gav eko i hela molnlagringsbranchen. Sådant har hänt förr - det kommer att hända något liknande i framtiden också och av någon stor aktör som man just nu inte kan tänka sig att de skulle göra något sådant...

Med andra ord molnlagring är bra och bekvämt i många fall - men du kan inte lita på det till 100% - se till att ha minst 1 egen kopia på alla filer som finns i molnlagring också på hemmaplan i alla lägen.

Permalänk
Rekordmedlem

Många optiska media har ganska dålig arkivbeständighet så man ör kolla upp skivorna noga, ssder har också ganska låg arkivbeständighet och det blir knappast bättre över tiden utan sämre när man försöker använda allt fler spänningsnivåer och ssder kan ju börja tappa data väldigt fort vilket Samsung har demonstrerat med 840 serien som raderade sig själva så fort att de fick läsproblem även om de var i drift så att det behövdes firmvare som hela tiden flyttar om data på den så den inte hinner raderas.
Molnlagring i USA innebär att all data passerar NSA och de snokar garantera igenom den förutom det snokande som molntjänsten själva utför så man bör tänka på vad som passerar gränsen och inte bara hur pålitligt eller inte företaget är i förhållandet till vad datan har för skyddsbehov så molnlagring är inte så bra för annat än skräpdata. HDDer och framförallt band är det tekniskt pålitligaste man kan använda men man ska framförallt ha flera backuper och migrera dem i rimlig takt med teknikutvecklingen, idag börjar tex ide interface bli ovanliga och en bra backupdiciplin och rutin som skyddar mot användaren, tex aldrig ha samtliga backuper anslutna till el, nätverk eller dator samtidigt för då kan skador sprida sig innan man hinner reagera typ att man raderar fel saker och så fortplantas det till andra enheter där man tror att datan är kvar i trygghet.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem
Skrivet av snajk:

Min erfarenhet säger mig att hårddiskar är temporär lagring, jag har haft rätt många som har fallerat totalt.

Jag är av annan åsikt att snurrdiskar förmodligen är bland det säkraste långtidsmedialagring hittills - har hårddiskar från 1982 typ som vid provkörning hade helt felfri data trots typ 36 år sedan datat skrevs på mediat - och då kan vi verkligen prata om spinnande rost...

Nu innebär det inte att det gäller samma sak för dagens snurrddiskar - men generellt är mediat i snurrdiskarna designad att hålla data läst felfritt i minst 10 år - i 60 grader C hela den tiden!!

Men även diskdrive kan få fel med tiden och viktig data skall alltid lagras i minst 2 exemplar på minst 2 olika media.

det finns en rekommendation som blir allt mer samstämmiga - ingen långtidslagring/off site-lagring på heliumfyllda diskar om man inte försäkrar sig att samma data också finns på annan media som inte är beroende av om heliumet har läckt ut eller inte

WD (HGST) designar för 10 år på deras heliumfyllda diskar, Seagate sägs designa tätheten för 30 år för sina Heliumdiskar - det finns tråd här på forumet där heliumet flytt disken väldigt mycket tidigare än 10 år.

---

CD-R har inte alls visat samma lagringstålighet även om det kan variera väldigt mycket mellan fabrikat av media, hur väl brända de var och hur dessa förvarats. i min samling har ca 30% CD-R skivorna haft oläsbara sektorer när de är bit förbi över 10 år gamla.

- DVD+/-R har helt klart en åldringsprogress fullt mätbart och därmed kan man estimera en bortre gräns när sektorer börja vara oläsbara där varierar det också mellan fabrikat och vilken 'dye' som har använts.

Det stabilaste med minst försämring över tiden har visat sig vara DVD+RW-skivor - dom som ansågs knappt ha runt hörnet-garanti och inget för långtidsförvaring - har nu visat sig vara de som håller bäst över tiden för lagring bortom 10 år och DVD+/-R media med dye som snarare är mediat som inte passar för långtidsförvaring på mer än 10 år eller så.

Även om mediat tekniskt sett håller längre så är problemet på enheterna som kan läsa datat - redan idag så kommer många ha bekymmer med klassiska 1.44 MB disketter, sedan fanns det 1.2 MB på på 80-spårs 5-1/4" när AT-datorerna kom och innan dess 40-spårs 640 KByte och 320 kByte 5-1/4" floppys på magnetiskt sett mjukare lagringsmedia. sedan kommer vi till QIC-bandbackup - där är det rullar på själva bandmaskinen som blir klet, bandet som drar rullan i kassetten blir sköra som kokt spagetti och går av eller så blir det klet av det - tyvärr väldigt vanligt om elasterna är tillverkade med polyuretan som bas.

---

När det gäller flashminne och SSD så beror det på minnesgeneration i hur länge de kan förvaras utan strömsättning.

SSD, USB-stickor och PC-card och SD-minnen som är från 2010 och äldre av SLC-typ kan man generellt förvänta sig håller bra även 5-10 år om de inte är mycket skrivna.

redan vid MLC-minnen så kan det bli tveksamt om det är lagring bortom 5 år

TLC-minnen har jag själv ett case med dataförlust efter 11 månader i skrivbordslådan och då är wear-levlingen bara vid 4 varv.

moderna flash med QLC-minnen skall du inte en räkna med mer än enstaka månad strömlöst innan man riskerar att börja tappa sektorer.

För att göra det ännu mer spännande så är hållbarheten på flashlagring väldigt påverkad av värme - både när data skrivs och temperatur under lagring - skrivs datat med kall flash-minne och förvaras varmt så kan även MLC-minne tappa sin data inom 3 veckor..., medans skrivs det varmt men förvaras kyligt så kan samma minne hålla långt över 10 år även med celler som nått max på sin wearlevling.

så, nej ingen långtidsförvaring på modern QLC-flashmedia -de är numera att betrakta som batteribackupad RAM-disk med batterikapacitet för bara enstaka månader innan det första felen visar sig.

Permalänk
Inaktiv

SSD diskar och cdr och blu Ray håller extremt länge, min äldsta SSD är mer en 10 år gammal och den funkar ännu, jag har brända cd och dvd skivor som är 15 år gamla och dom funkar också.
Däremot mekaniska diskar dom brukar hålla max 4 till 5 år sedan börjar dom strula.
I genomsnitt överlever en modern SSD tills du har skrivit cirka 700 TB data över sin livstid, man kan kolla i crystaldisk hur många tb de har skrivits och då kan man se när de är dags att göra en backup på disken innan den slutar fungera.

Permalänk
Rekordmedlem
Skrivet av anon301768:

SSD diskar och cdr och blu Ray håller extremt länge, min äldsta SSD är mer en 10 år gammal och den funkar ännu, jag har brända cd och dvd skivor som är 15 år gamla och dom funkar också.
Däremot mekaniska diskar dom brukar hålla max 4 till 5 år sedan börjar dom strula.
I genomsnitt överlever en modern SSD tills du har skrivit cirka 700 TB data över sin livstid, man kan kolla i crystaldisk hur många tb de har skrivits och då kan man se när de är dags att göra en backup på disken innan den slutar fungera.

Hålla och behålla data är inte samma sak, ssder börjar laddar ur minnen så fort de skrivits och Samsung hade som sagt stora problem med det men om den är spänningssatt så sköter kontrollern om att uppdatera datan så att den inte förloras, ssder och usbminnen eller nån annan typ av flashminne är inget som passar för arkivering för de är per design alltid självraderande eller slits ut pga skrivningarna.
De är enheter som ska användas aktiv och inte till arkivering.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Inaktiv

Jag har 2 st 480Gb SSD som jag inte använder och som ligger i en väska som är anpassad att förvara diskar och dom håller lagringen bra, tog fram dom nu för att testa och de är drygt 7 månader sedan jag kollade sist och allt fanns kvar.

Samsung states that their Samsung SSD 850 PRO SATA, with a capacity of 128 GB, 256 GB, 512 or 1 TB, is “built to handle 150 terabytes written (TBW), which equates to a 40 GB daily read/write workload over a ten-year period.” Samsung even promises that the product is “withstanding up to 600 terabytes written (TBW).” A normal office user writes approximately between 10 and 35 GB on a normal day. Even if one raises this amount up to 40 GB, it means that they could write (and only write) more than almost 5 years until they reach the 70 TBW limit.

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon301768:

SSD diskar och cdr och blu Ray håller extremt länge, min äldsta SSD är mer en 10 år gammal och den funkar ännu, jag har brända cd och dvd skivor som är 15 år gamla och dom funkar också.

Min bedömning av DVD:s hållbarhet är baserad på +500 DVD-diskar mätt med nero diskspeed och värden på PIE/PIF så förbrukas ca 1/3-del av redudansen vid bränning för de sämsta delarna, ca 1/3- av redundansen har förbrukats under 10 år av åldringsfaktorer och den kvarvarande redundansen (sista 1/3-delen alltså) förmodligen klarar 5-10 år till men med allt större risk att det finns sektorer som inte kan läsas fast DVD-läsaren kör på lägsta hastighet - det är ett brus (antal fel angivet av PE före rättning vilket också kan anses som BER - bit error rate ) som med åldern hela tiden sakta blir högre för Dye-baserade DVD+/-R skivor.

---
SSD:

Du refererar till SSD med SLC och MLC som gällde 10 år tillbaka - den tankegången kan du inte applicera på dagens TLC och QLC-SSD som säljs i dag, samma sak för dagens USB-stickor och SD-minnen eftersom de lever på 'resterna' av minnen från SSD-tillverkningen och därmed samma generation och teknik i deras minneschip.

USB sticka på 2 GB sticka från 2010 håller förmodligen +10 år medan en sticka som du köper idag på 64-128 GB så får du vara glad att det är felfritt efter 1 år i skrivbordslådan.

---

Sedan vet jag inte vad du gör för att snurrdiskarna skall gå sönder så fort du säger - ligger de urkopplade och undanlagda och du inte envisas att tappa i backen med dem så händer det väldigt lite med dem över tiden, jag har diskar från 90-talet och tidig 2000-tal och har de varit felfria när de togs åt sidan så har de varit felfria när man titta till dessa 5-10 år senare.

Har man arkivdiskar med viktig data så kan det förvisso vara bra att köra igenom dessa varannan år eller så men dess värre räcker det inte att bara läsa disken på en SATA-disk då SATA-diskar inte fräschar upp några halvdåliga sektorer när det stöter på dem (sådant gör bara SAS-diskar) utan skall sektorerna bli som nya igen för data så måste alla sektorer skrivas om igen - kör man filsystem som 'BTRFS' så kan man köra 'balance' utan argument - då flyttas varenda sektor med ny data i sig till ny plats och därmed fräsch och kontrollerat nyskrivna sektorer, det gäller också alla sektorer i metadatat, vilket annars är det svåra att fräscha upp på arkivdiskar även om man skriver om själva filerna.

- det finns program som 'diskfresh' som läser sektor och sedan skriver tillbaka samma data - men till skillnad från BTRFS 'balance' så kan man förlora data om återskrivning inte fungerar av någon anledning medans BTRFS stoppar transaktionen och går tillbaka till föregående läge i sådana situationer då det inte tar bort något gammalt förrän det nya är verifierat samt gamla transaktioner blir kvar en tag tills tillräckligt många nya transaktioner har gjorts - det är roundrobin att det som är nyss borttaget är sist i listan innan det återanvänds och skrivs över med ny data igen och därmed är datat räddningsbart under den tiden.

Permalänk
Medlem

För "snurrdiskar" så testar jag alltid alla block osv innan de tas i bruk. Olika mönster skrivs och läses för att se om något blir fel. Testet för en 4TB disk kan ta ett par dagar så är det något mekaniskt svagt med den så brukar det också visa sig efter ett par dagars kontinuerlig skrivning och läsning.

Vid lyckat test för de flytta in i servern där allt sparas på 20 datadiskar och 4 paritetsdiskar och allt viktigt backas krypterat till Google en gång per natt.

Visa signatur

Huvudriggen är en Gigabyte Aorus Xtreme | 128gb DDR5 6000 | Ryzen 7950X | 3080Ti
Utöver det är det för många datorer, boxar och servar för att lista :P

Permalänk
Medlem

Är inte det lite säkrare att förvara saker på moln om man t.ex. krypterar varje fil med Axcrypt?

Visa signatur

| Ryzen 3800XT | Corsair LPX 32GB | B550 Aorus Elite v2 | GTX 970 | Samsung 970 Evo | CM Masterbox 520 | RM750x | Windows 7

| Ryzen 2700 | Corsair LPX 16GB | Prime B450-Plus | GT 1030 | Samsung 970 Evo | Kolink Observatory | RM750x | EndeavourOS

| JDS Labs Atom | Khadas Tone Board | Fostex TX-X00 & HIFIMAN HE4XX |

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon301768:

Jag har 2 st 480Gb SSD som jag inte använder och som ligger i en väska som är anpassad att förvara diskar och dom håller lagringen bra, tog fram dom nu för att testa och de är drygt 7 månader sedan jag kollade sist och allt fanns kvar.

Samsung states that their Samsung SSD 850 PRO SATA, with a capacity of 128 GB, 256 GB, 512 or 1 TB, is “built to handle 150 terabytes written (TBW), which equates to a 40 GB daily read/write workload over a ten-year period.” Samsung even promises that the product is “withstanding up to 600 terabytes written (TBW).” A normal office user writes approximately between 10 and 35 GB on a normal day. Even if one raises this amount up to 40 GB, it means that they could write (and only write) more than almost 5 years until they reach the 70 TBW limit.

Retensiontiden har väldigt lite med hur många TWB disken klarar - jag har fått korrupt data med TLC-minne med bara 4 varv på wearlevlig (dvs. knappt använd med mindre än 500 GB skrivet på en 128 GB disk) redan efter 11 månader i skrivbordslådan - detta var förvisso en Sandisk med TLC-minne och just denna modell verkar inte ha soft-ECC som ett andra lager som tex. Samsungdiskarna har.

(det var denna soft-felrättningslager som gjorde att man inte tappade mer data än man gjorde på Samsung 840 EVO - och det som också gjorde att det gick långsamt - och utan denna lager så hade Samsung fått massiva mängder med returnerade diskar och massor av arga användare över förlorad data och förmodligen hade Samsung inte längre varit den storspelare på SSD som de nu blev)

Modern disk med QLC-minnen så handlar retensiontinden om enstaka månader på hyllan innan de första felen visar sig även om disken knappt är använd.

med andra ord ingen arkivlagring på modern flash i någon längre tid om du inte samtidigt har kopia av det på en snurrdisk eller molnlagring.

Permalänk
Rekordmedlem
Skrivet av futhark14:

Är inte det lite säkrare att förvara saker på moln om man t.ex. krypterar varje fil med Axcrypt?

Det säkrar mot att andra kan läsa datan men det påverkar inte din möjlighet att ladda hem datan,

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av xxargs:

Så - du kommer inte längre ihåg debaclet med Crashplan som vid tillfället kunde anses i stort sett lika etablerad aktör som Dropbox, Box mfl. - inte att de gick i kk men de la om villkoren med så kort varsel att folk hade inte en chans att rädda sina data innan tiden var ute och data förlorades eftersom alla försökte hämta samtidigt och det gav eko i hela molnlagringsbranchen. Sådant har hänt förr - det kommer att hända något liknande i framtiden också och av någon stor aktör som man just nu inte kan tänka sig att de skulle göra något sådant...

Med andra ord molnlagring är bra och bekvämt i många fall - men du kan inte lita på det till 100% - se till att ha minst 1 egen kopia på alla filer som finns i molnlagring också på hemmaplan i alla lägen.

Ingen lösning är hundraprocentig och för mig är det en självklarhet att spegla molnlagringen på åtminstone en disk hemma, och det råder jag alla att göra. Då har man en väldigt säker lösning som räcker för de flesta användare även om den förstås kan göras än säkrare genom att införa fler enheter utspritt på olika ställen och så. Molnlagringen gör också det enklare att exempelvis ha en online-backup hos någon annan då man inte behöver göra direkt något efter att man har satt den till att synka, om man känner att man har det behovet.

Crashplan stängde ner sin konsumentverksamhet, och varnade för detta i förväg och erbjöd dessutom kunderna uppgraderingsalternativ som hade behållit all data, visserligen till ett högre pris. Men ingen hade ju behövt bli av med något om de inte hade väntat till sista sekunden för att plocka hem sin data liksom.

Skrivet av xxargs:

Jag är av annan åsikt att snurrdiskar förmodligen är bland det säkraste långtidsmedialagring hittills - har hårddiskar från 1982 typ som vid provkörning hade helt felfri data trots typ 36 år sedan datat skrevs på mediat - och då kan vi verkligen prata om spinnande rost...

Nu innebär det inte att det gäller samma sak för dagens snurrddiskar - men generellt är mediat i snurrdiskarna designad att hålla data läst felfritt i minst 10 år - i 60 grader C hela den tiden!!

Jo, hårddiskar som man sparar data på en gång och sen lägger i en påse håller rätt bra för det mesta (dock inte alltid, och hur länge vet vi inte riktigt), men det är inte så de flesta gör utan de har en disk inkopplad och igång, med regelbundna på och avstängningar, och då är det bara en tidsfråga innan de går sönder. Backblaze, en molnleverantör, har statistik som är ganska tydlig. Hållbarheten på snurrdiskar har blivit bättre på senare tid men fortfarande har de en felfrekvens på ungefär en procent per år, när det gäller 2020-diskar, och då är det ju diskar som snurrar hela tiden i datacenter med kontrollerad temperatur och så. En desktop hemma hos en person lär ha bra mycket högre felfrekvens än så med temperaturväxlingar och så.

Citat:

Men även diskdrive kan få fel med tiden och viktig data skall alltid lagras i minst 2 exemplar på minst 2 olika media.

det finns en rekommendation som blir allt mer samstämmiga - ingen långtidslagring/off site-lagring på heliumfyllda diskar om man inte försäkrar sig att samma data också finns på annan media som inte är beroende av om heliumet har läckt ut eller inte

WD (HGST) designar för 10 år på deras heliumfyllda diskar, Seagate sägs designa tätheten för 30 år för sina Heliumdiskar - det finns tråd här på forumet där heliumet flytt disken väldigt mycket tidigare än 10 år.

Jo, heliumdiskar hjälper inte hållbarheten utan tvärtom, men det samma gäller ju exempelvis nya tekniker i SSD-diskar och flashminnen. Lagringsutrymme, pris, överföringshastighet och energiförbrukning är vad som är viktigt på dagens marknad, i ungefär den ordningen beroende på målgrupp.

Citat:

CD-R har inte alls visat samma lagringstålighet även om det kan variera väldigt mycket mellan fabrikat av media, hur väl brända de var och hur dessa förvarats. i min samling har ca 30% CD-R skivorna haft oläsbara sektorer när de är bit förbi över 10 år gamla.

- DVD+/-R har helt klart en åldringsprogress fullt mätbart och därmed kan man estimera en bortre gräns när sektorer börja vara oläsbara där varierar det också mellan fabrikat och vilken 'dye' som har använts.

Det stabilaste med minst försämring över tiden har visat sig vara DVD+RW-skivor - dom som ansågs knappt ha runt hörnet-garanti och inget för långtidsförvaring - har nu visat sig vara de som håller bäst över tiden för lagring bortom 10 år och DVD+/-R media med dye som snarare är mediat som inte passar för långtidsförvaring på mer än 10 år eller så.

Även om mediat tekniskt sett håller längre så är problemet på enheterna som kan läsa datat - redan idag så kommer många ha bekymmer med klassiska 1.44 MB disketter, sedan fanns det 1.2 MB på på 80-spårs 5-1/4" när AT-datorerna kom och innan dess 40-spårs 640 KByte och 320 kByte 5-1/4" floppys på magnetiskt sett mjukare lagringsmedia. sedan kommer vi till QIC-bandbackup - där är det rullar på själva bandmaskinen som blir klet, bandet som drar rullan i kassetten blir sköra som kokt spagetti och går av eller så blir det klet av det - tyvärr väldigt vanligt om elasterna är tillverkade med polyuretan som bas.

---

När det gäller flashminne och SSD så beror det på minnesgeneration i hur länge de kan förvaras utan strömsättning.

SSD, USB-stickor och PC-card och SD-minnen som är från 2010 och äldre av SLC-typ kan man generellt förvänta sig håller bra även 5-10 år om de inte är mycket skrivna.

redan vid MLC-minnen så kan det bli tveksamt om det är lagring bortom 5 år

TLC-minnen har jag själv ett case med dataförlust efter 11 månader i skrivbordslådan och då är wear-levlingen bara vid 4 varv.

moderna flash med QLC-minnen skall du inte en räkna med mer än enstaka månad strömlöst innan man riskerar att börja tappa sektorer.

För att göra det ännu mer spännande så är hållbarheten på flashlagring väldigt påverkad av värme - både när data skrivs och temperatur under lagring - skrivs datat med kall flash-minne och förvaras varmt så kan även MLC-minne tappa sin data inom 3 veckor..., medans skrivs det varmt men förvaras kyligt så kan samma minne hålla långt över 10 år även med celler som nått max på sin wearlevling.

så, nej ingen långtidsförvaring på modern QLC-flashmedia -de är numera att betrakta som batteribackupad RAM-disk med batterikapacitet för bara enstaka månader innan det första felen visar sig.

Men jag tror vi pratar om lite olika saker nu. Backup för mig är att mina foton och liknande, alltså saker som inte finns någon annanstans, är lagrade på en plats där de inte försvinner om någon stjäl min dator, jag får virus eller annan malware, disken kraschar totalt eller huset brinner upp. Det handlar inte om att lagra saker i flera tiotals eller hundratals år i något arkivsyfte eller så. Bara att jag, om något katastrofalt händer, kan få tillbaka sakerna och spara dem mer lättåtkomligt igen. Och jag tror att de flesta är ute efter att lösa det problemet. Att exempelvis framtidens historiker inte kan komma åt mina alster rör mig inte det minsta. Skulle det vara syftet så är vi nog bortanför att någon form av elektronisk lagring skulle duga utan då behöver vi etsa in sakerna på guldplåtar eller liknande.

Det sagt så finns det CD och DVD-skivor som ska hålla åtminstone hundra år exempelvis (till exempel från Delkin). Men problemet är förstås att det lär vara väldigt svårt att hitta en optisk läsare som tar DVD-skivor om hundra år.

Permalänk
Medlem

Finns det nåt särskilt märke/modell av extern HD som ni tror är mer pålitlig än någon annan?

Är risken större att en HD går sönder om den t e x har 2tb istället för 1tb eller saknar det betydelse?

Permalänk
Medlem

Man skall alltid bygga sin lagring/backup att man inte förlorar filer om en disk/lagringsplats plötsligt inte längre är tillgänglig/icke fungerande.

idag är det modellserier som har större spridning mellan sig än skillnaden mellan disktillverkare.

köp den billigaste för tillfället.

Väljer man mellan en dyr disk eller 2 billigare så tar man valet med 2 billigare då just 2 exemplar av sin data är den stora värdet - inte att disken lovar 2 eller 5 års garanti då även skitdyr disk som sopas ned på golvet går sönder, medans har man 2 diskar så har man en kvar när olyckan händer...

Generellt är smådiskarna (under 8 TB) oftast av en äldre generation medans stordiskarna 8TB och bättre har ungefär halva AFR gentemot de äldre generationens diskar. - dvs istället 3-4 diskar som havererar per 100 diskar per år som var ganska standard för SATA-diskar i konsument och NAS-klass så är stordiskarna nere på 1-2 diskar havererande per 100 diskar per år.

för lång tids - on shelf - förvaring så bör man dock undvika diskarna med heliumfyllning i sig, eller vart fall kolla dessa lite mer ofta och inte räkna mer än 10 år livslängd.

Seagate säger förvisso att deras heliumfyllda diskar skall hålla tätt för 30 år men vi vet att HGST-diskar kan tappa helium långt innan dess - finns tråd på forumet där en råkade ut för detta i en NAS och det var en del ångest innan man säkrat datat eftersom sådant här sker givetvis under semester och är långväga ifrån och tydligen inte hade redundans/backup på datat.