Sång/vocals

Sång/vocals

Hej!

Har fått för mig att börja sjunga lite hemma i min ensamhet..
Vet dock ingenting om utrustning och nödvändiga program.

Jag har ganska stram budget då detta är en impulsgrej

Alla tips och tricks mottages.

Trevlig helg!

En kort beskrivning på vad du vill göra hade underlättat en smula. Man behöver ju liksom ingen utrustning för att "bara" sjunga.

Skrivet av dumbo:

En kort beskrivning på vad du vill göra hade underlättat en smula. Man behöver ju liksom ingen utrustning för att "bara" sjunga.

Nej fast jag behöver något som kan spela in det jag sjunger osv, det trodde jag var ganska självklart

Spela in på telefonen är väl en bra start...

Skrivet av Tollen:

Nej fast jag behöver något som kan spela in det jag sjunger osv, det trodde jag var ganska självklart

Jo, fast beroende på vilken typ av inspelning det handlar om så kan det krävas olika saker.
Om man bara vill spela in det man sjunger rakt upp och ner så behövs någon form av enklare USB-mick eller en portabel ljudinspelare (typ Zoom H1n). Hur bra eller dyr den behöver vara beror på hur noga man är på kvaliteten på ljudet.
Vill man ha någon form av musik som backingtrack behöver man även slutna hörlurar, om man inte redan har det och ett ljudkort med låg latency.
I det senare fallet behöver man kanske räkna med att skjuta till något mer pengar åxå, men det finns ju ljudkort som inte är jättedyra.

Även något ungefärligt max på hur mycket pengar du kan tänka dig att lägga är ju bra att ha, för "stram budget" betyder inte samma för alla.

Så för att ge några förslag:

USB-mick som har bra ljudkvalitet men inte kostar så mycket:
https://www.thomann.de/intl/the_tbone_sc440_usb.htm

Portabel inspelare (som även går att använda som ljudkort om man inte behöver kunna koppla in massa andra saker till det):
https://www.thomann.de/intl/zoom_h1n.htm

Billigt men okej ljudkort:
https://www.thomann.de/intl/behringer_u_phoria_um2.htm

Fast om man ändå är i farten skulle det kunna vara vettigt att köpa ett med två mickingångar, typ detta:
https://www.thomann.de/intl/behringer_u_phoria_umc202hd.htm

Mick att koppla in i ljudkortet:
https://www.thomann.de/intl/the_tbone_sc400_grossmembranmikro...
Alternativ mick:
https://www.thomann.de/intl/the_tbone_mb85_beta.htm

Dessa olika mickarna är av olika typ, vilka båda har för och nackdelar men en kondensatormick ger generellt bättre ljudkvalitet.

Ovanstånde är bra grejer som jag skulle säga innebär att man inte behöver kompromissa med prestandan (åtminstone för det du vill göra) men som inte kostar enorma pengar.

Sedan är det klart att det går att hitta andra saker som är billigare.

Edit:
Mjukvara finns det en del bra alternativ som är gratis. Audacity är ju enklast tänkbara. Sedan finns ju olika DAWs och det finns åxå gratis varianter men det beror ju på hur avancerade saker man vill göra om man behöver gå in på dessa.

Sedan går det ju, som solomon säger att spela in på telefonen. Det blir i regel inte så himla bra ljudkvalitet men det är ju en start och man behöver inge lägga några direkta pengar. Vill man spela in med backing track och sånt behöver man ju en särskild app för det, såklart, och en del av dem kan kosta några kronor. Jag har inte så bra koll på dem dock. Har du iPhone är väl Garageband gratis tror jag.

Köp en skaplig sångmick och ett externt ljudinterface med micpreamp. Behöver inte bli dyrt, tex kostar en Shure SM-58 runt en tusenlapp ny och ett interface av duglig sort behöver inte kosta många hundralappar (finns behringer och liknande för typ 3-400 spänn).

Det enklaste som ger anständig kvalitet är att skaffa en usb mikrofon, prisklass väljer du själv men från 1000 kr får du definitivt nått som kommer att fungera och ett stativ av nån sort om du inte redan har ett.
Gratis mjukvara som Audacity funkar för att komma igång.
Här är en mikron och ett paket i klassen billigt men fungerande.
https://www.thomann.de/se/the_t.bone_sc_420_usb_desktop_set.h...
https://www.thomann.de/se/the_t.bone_sc_420_usb_podcast_bundl...