Qnap TS_219P II = eSATA

Permalänk

Qnap TS_219P II = eSATA

Hej

Enhet 1 på NAS:et ovan behöver bytas inom en snar framtid p.g.a diskfel. Såg att naset har eSATA anslutningar. Vet någon vad man kan ansluta dit och vad begränsningarna är iform av HDD storlek m.m.?

Har aldrig bytt ut enhet 1 på ett qnap nas innan så kan jag på något sätt undvika att behöva installera om hela naset? Rätta mig om jag har fel men all konfiguration för naset ligger väl på enhet 1?

Mvh Fredrik

Visa signatur

Computer: Windows 10, 64-bit, Intel i9 - 10850K, Asus Rog MAXIMUS XII HERO (WI-FI), 32GB RAM, Asus RTX3070

Game control: Home Cockpit, Keyboard, Saitek Pro Flight X-56 Rhino H.O.T.A.S. 

Permalänk
Medlem

eSATA-Uttaget är till för att koppla in en expanderbox med fler diskplatser - och denna brukar kosta nästan lika mycket som en ny NAS...

- det kanske fungerar att koppla in en ensam disk SATA-disk där också då det är ett SATA-par som går i anslutningen.

Vad är det för RAID-mode du kör i ?? - förhoppningsvis minst RAID5 eller RAID1 på dina data. - är det en JBOD/RAID0 så blir det knepigt

Nu vet jag inte hur exakt synology gör, men normalt i en köpe-NAS som inte har någon separat systemdisk (SSD eller liknande) så brukar de skapa små systempartitionen och swap-partition precis i början på diskarna och som sedan ligger i en RAID1 - dvs det är samma innehåll i början på samtliga diskar.

Mao. allt ligger under en mdadm-RAID för de existerande diskarna och innebär att Nasens BIOS förstår sig på formatet även om disk(ar) saknas på valfri plats och kan starta upp systemet oavsett vilken disk och plats som saknas - ja även om det bara är en enda disk kvar.

om du har RAID1,5,6,10,60 skall du inte ens behöva stänga av NAS:en för bytet utan det är bara att knäppa ut den krångliga disken och skruva in den nya i diskhållare och sedan trycka tillbak den igen så kommer synkningen snart starta.

men det finns en sak som alltid skall göras i sådana lägen _innan_ man byter diskar - synka din existerande backup och om du inte har det sedan innan så är det dags att göra en sådan _NU_

förmodligen händer inget vid diskbyte - men det är väldigt bra och ha en uppdaterad backup ifall det inte fungerar som tänkt - gäller egentligen samma sak vid varje firmwareuppdatering av NAS också.